Ako riešiť žiadosť bývalej manželky o zvýšenie výživného?
Dobrý deň, chcel by som vás v tejto skupine poprosiť o radu.
Som s bývalou manželkou rozvedený už 6 rokov a mame spolu 8 ročného syna. Pracujem v zahraničí kde aj žijem a prišlo mi od exmanželky predvolanie na súd o zvýšenie výživného.
Momentálne posielam na syna 350€, aj keď súdom mám nariadené menej, plus platím nečakane výdaje ako napr zubár, škola v prírode a tak ďalej.
S exmanželkou som sa spojil a zistil som, že očakáva odomňa výživné ešte zvýšiť o 200€ čo by bolo zhruba tých 550€ mesačne. Neviem si predstaviť koľko vyjdú mesačne výdaje na dieťa ale táto suma sa mi zda už prehnaná, nemám najmenší problém na syna platiť keď mám z čoho, ale bol by som nerád keby som posielal zbytočne veľa peňazí, ktoré by išli do vačku exmanželke a teda radšej by som posielal synovi na sporenie.
Čo si o tom myslíte vy?
@anonym_autor ze tvojej zene sa nechce pracovat. pokial naozaj vypodlozi a ma dokazy ze ju mesacne takvela vyjde syn, OK. ale podla mna sa jej nechce do prace 🙂 ty posielas pekny peniaz na dieta. ved nech predlozi mesacne vydaje co ma 🙂
Veď nech vydokladuje že minie na dieťa 550 mesačne. Ale nie že kuou tričko za 80 eur
@anonym_autor dieta sa venuje nejakemu sportu? Nejaka drahsia liecba? Jazykova skola? Vsak nejako to manzelka musela odovodnit.
@anonym_autor Na súde sa bráň s tým, že nechceš posielať viac, lebo je to veľká suma a nechceš aby Ťa takto ona využívala o peniaze + uveď samozrejme koľko jej aktuálne platíš, všetko objasni a tak .... Kľudne si najmi aj právnika na boj proti nej. To, že máš s ex dieťa jej nedáva právo Ťa ešte viac využívať, ona aj tak nepatrí do tvojho života a keď chce viac peňazí, nech si ich zarobí sama. Každé euro navyše, čo by od teba odteraz dostala by jej šlo už len do vačku, to sa nedá všetko mesačne na dieťa minúť ( dalo by sa ale na blbosti ). Držím palce.
@anonym_autor Na súde sa bráň s tým, že nechceš posielať viac, lebo je to veľká suma a nechceš aby Ťa takto ona využívala o peniaze + uveď samozrejme koľko jej aktuálne platíš, všetko objasni a tak .... Kľudne si najmi aj právnika na boj proti nej. To, že máš s ex dieťa jej nedáva právo Ťa ešte viac využívať, ona aj tak nepatrí do tvojho života a keď chce viac peňazí, nech si ich zarobí sama. Každé euro navyše, čo by od teba odteraz dostala by jej šlo už len do vačku, to sa nedá všetko mesačne na dieťa minúť ( dalo by sa ale na blbosti ). Držím palce.
@lenka_da nie, syn nemá ani krúžky, žiadne zdravotné problémy ani žiadne extra výdavky navyše
@anonym_eeae10 Ďakujem za typ, návrh na zvýšenie výživného mi už prišiel do schránky tak snáď sa s ňou bude dať nejako dohodnúť
Zavisi aky mas prijem, dieta ma mat zivotny standard rodicov. Ja na kazde dieta davam mesacne vyssiu sumu o hodne, maju kruzky, doucko, trening, obliekam ich "normalne" a teda rastu neskutocne uz len zrataj tenisky na sport do skoly na telesnu, na hadzanu ine, na tenis ine, normalne tenisky potrebuje tiez na von a prechodne topanky teraz na jesen a to mas minimalne v dvoch velkostiach rocne...nesrandujem... a stravujem zdravo..tych 550e nie je ziadna nad suma, ze by ma s toho vykotit islo... na druhej strane - rodicia ste dvaja, na nakladoch na dieta sa mate podielat rovnako...
@lenka_da nie, syn nemá ani krúžky, žiadne zdravotné problémy ani žiadne extra výdavky navyše
@anonym_eeae10 Ďakujem za typ, návrh na zvýšenie výživného mi už prišiel do schránky tak snáď sa s ňou bude dať nejako dohodnúť
@anonym_autor Nemusíš sa priamo Ty s ňou dohadovať o tom, stačí všetko riešiť cez súd. Ona má v záujme Ťa zdierať a ty sa nemáš nechať, v tom prípade komunikovať priamo s ňou nemá zmysel.
Nezmenila sa synovi situacia, t.j. nepresiel zo zakladnej skoly na strednu alebo nenastupil na gymnazium? Mojmu muzovi tiez prisla takato poziadavka, ked dcera v ramci 8rocneho gymnazia presla z 1.stupna na druhy. Proste vraj su uz vacsie vydaje na nu, neviem, asi zajazdy, lyziarske, znackove handry a pod. Pritom prestala chodit na kruzky, ze "aby sa stihala ucit". Vyslovene im to poradila rozvodova pravnicka, ze mozu ziadat a ze to dostanu. Ze dieta sa ma podielat na zivotnej urovni oboch rodicov. Asi proste v tom zahranici dobre zarobis...
Nezmenila sa synovi situacia, t.j. nepresiel zo zakladnej skoly na strednu alebo nenastupil na gymnazium? Mojmu muzovi tiez prisla takato poziadavka, ked dcera v ramci 8rocneho gymnazia presla z 1.stupna na druhy. Proste vraj su uz vacsie vydaje na nu, neviem, asi zajazdy, lyziarske, znackove handry a pod. Pritom prestala chodit na kruzky, ze "aby sa stihala ucit". Vyslovene im to poradila rozvodova pravnicka, ze mozu ziadat a ze to dostanu. Ze dieta sa ma podielat na zivotnej urovni oboch rodicov. Asi proste v tom zahranici dobre zarobis...
@basska_b dieťa ma 8 rokov
@anonym_autor od rozvodu platis stanovené výživné, vlastne viac, ako určil súd?
Toto je prvé podanie na zvýšenie?
Ešte si nečítal, no musela uviesť prečo podáva o zvýšenie, reálne zdojladovat ako sa jej zvýšili náklady, co konkrétne jej pribudlo platiť.
Píšeš ze nema krúžky, žiadne zdravotné problémy.
Je fajn ze vieš zdokladivat ze sa podieľal aj na mimor výdajoch
Väčšinou sa podáva o zvýšenie, ked dieťa prestupuje na strednú školu, alebo druhy stupeň.
Navrhni ze si ochotný napr zriadiť dieťaťu sporenie,mesačne odkladať.
Keďže si ochotný, avšak nie do jej rúk.
@anonym_autor jedna vec sú peniaze a fakt, ze dieťa má zdieľat životnú úroveň oboch rodičov. Ak tvoja bývalá zarába výrazne menej ako ty, napr ona 1500 a ty 3500, súd sa priklonil k jej návrhu. Ty budeš žiadať aby všetko vydokladovala a kedze syn nejaké extra výdaje nemá, môžeš navrhnúť, ze budeš platiť 350 ako doteraz (pevné verím, ze si to posielal prevodom) 11 a zvyšok ako sporenie na meno syna.
O dieta sa aj zaujimas, navstevujes ho? Alebo vsetok cas s nim travi iba jeho mamina?
Nevieme, aku ma ona situaciu, mozno nezaraba dost, vsetko tak zdrazelo a este zdrazie, ze mozno jej nevychadzaju peniaze a preto ziada zvysenie vyzivneho.
Ak nechodis na navstevy a neberies si dieta, kedze si v zahranici, ona si potom nemsi mat ako prirvyrobit, nemoze ist pracovat ak ten cas minie na dieta. Nemoze 8r dieta nechat same cele dni. Aj to moze byt dovod.
Kolko stoji napriklad strava pre dieta? Ak sa zmestis do 5 Eur denne - ok - cize len za stravu je to 150 Eur mesacne.
8 rocne dieta narastie kazdu sezonu - to je nove oblecenia a topanky na kazdu sezonu - aj ak by nekupovala manzelka znackove, aj tak najmenej 100-150 euro treba ratat 3-4 razy do roka. Od spodneho pradla, pomnoziek, pyzama po zimne veci. Vybavenie do skoly na zaciatku roka nie je tiez lacne - vsetky pisanky, niektore ucebnice sa kupuju, vytvarne potreby, ale aj prispevok na skolu, aj do triedneho fondu...
Ako tvoja exmanzelka a dieta aj byvaju? Splaca este nejaku hypoteku zena? To ze maju strechu nad hlavou nieco stoji, to nie je samozrejmost - aj vybavenie domacnosti sa opotrebovava, aj vdaka naroku dietata, obcas potrebuju aj take veci do domacnosti zakupit, to nepada z neba.
Ja viem, ze obaja rodicia maju prispievat, no zrejme ma manzelka nejaky dovod, preco ziada viac. A najskor to bude, ze jej na nieco nevychadzaju peniaze, kvoli drahote.
550 ? to chce povedat, ze na dieta minie 1100e mesacne? :D to chodi do sukromnej skoly? :D
@anonym_autor keď žiada zvýšenie musi to aj zdokladovat, takže si počkaj na súd.Ked si mal ten prvý výmer už si pracoval v zahraničí?manželka .a asi koľko príjem?ty 350 ona 350 neviem mne sa zdá tá suma primeraná, keď nerobí nejaký hokej, tenis.Ty si spiš čo všetko platíš navyše...bolo leto ktovie v koľkých bol syn táboroch, atď...išiel do školy výdavky sú veľké
@anonym_autor si zober, že platí zrps, veci do školy to sa ľahko nakopi veľká suma.Najdete kompromis veď ide o vaše dieťa....
O dieta sa aj zaujimas, navstevujes ho? Alebo vsetok cas s nim travi iba jeho mamina?
Nevieme, aku ma ona situaciu, mozno nezaraba dost, vsetko tak zdrazelo a este zdrazie, ze mozno jej nevychadzaju peniaze a preto ziada zvysenie vyzivneho.
Ak nechodis na navstevy a neberies si dieta, kedze si v zahranici, ona si potom nemsi mat ako prirvyrobit, nemoze ist pracovat ak ten cas minie na dieta. Nemoze 8r dieta nechat same cele dni. Aj to moze byt dovod.
Kolko stoji napriklad strava pre dieta? Ak sa zmestis do 5 Eur denne - ok - cize len za stravu je to 150 Eur mesacne.
8 rocne dieta narastie kazdu sezonu - to je nove oblecenia a topanky na kazdu sezonu - aj ak by nekupovala manzelka znackove, aj tak najmenej 100-150 euro treba ratat 3-4 razy do roka. Od spodneho pradla, pomnoziek, pyzama po zimne veci. Vybavenie do skoly na zaciatku roka nie je tiez lacne - vsetky pisanky, niektore ucebnice sa kupuju, vytvarne potreby, ale aj prispevok na skolu, aj do triedneho fondu...
Ako tvoja exmanzelka a dieta aj byvaju? Splaca este nejaku hypoteku zena? To ze maju strechu nad hlavou nieco stoji, to nie je samozrejmost - aj vybavenie domacnosti sa opotrebovava, aj vdaka naroku dietata, obcas potrebuju aj take veci do domacnosti zakupit, to nepada z neba.
Ja viem, ze obaja rodicia maju prispievat, no zrejme ma manzelka nejaky dovod, preco ziada viac. A najskor to bude, ze jej na nieco nevychadzaju peniaze, kvoli drahote.
@jumama ale on nemá financovať jej prípadnú hypotéku, alebo nový nábytok. Obaja rodičia sa majú rovnako podieľať na financovaní dieťaťa.
Veľmi záleží koľko zarábaš je rozdiel príjem 1500e a 5000e ale vyživovacia povinosť v našom štáte je približne 20% z príjmu rodiča ktorý tuto povinnosť má. Dieťa má mať životnú úroveň rodiča a ak žiješ nejako nad pomery mal by si tak dovoliť žiť aj tvoj syn. U nás na malom meste automaticky ked chlap zaraba ako nejaky manazer s príjmom 4000-5000 tak 500e výzivné je uplne v poriadku aj na dve deti.
@jumama prepac dava jej 350€mesacne plus ine vydavky,to co robi s tymi peniazmi?Ja mam dceru 8rocnu a nestoji ma 350€ ani nahodou a to ma aj kuzky,druzinu jazdi autobusom,obliekam ju aj na vylety chodime.Zas trosku sa drzime pri zemi a nerobme s ex manzelov oslika otras sa.
@anonym_autor 350€ plus extra vydavky je velmi slusna suma na dieta, ktore nema ziadne kruzky, ziadne zdravotne problemy. A zvysenie o 200€ je ustrelene. V tomto bode ti neostava nic ine, len sa dostavit na sud a nech exka zdokladuje vydavky na dieta (opodstatnene vydavky), ty poukaz na to, ze si jej dobrovolne prispieval viac. No a ked nahodou dostane to zvysenie o 200€, tak uz proste neposielaj navyse ani cent, ked tak zaloz synovi sporenie, ktore mu raz odovzdas ked uznas za vhodne. Alebo ked chces exku nasrat, tak jej povedz, ze si maleho rad vezmes do svojej starostlivosti, predsa len v zahranici ma sancu mat lepsie vzdelanie, zdravotnu starostlivost aj vsetko.
@jumama kvoli drahote? 550€ mesacne na zdrave dieta, ktore nie je schopna ani len dat do jazykovky alebo na sport, je jej nenazranost.
@anonym_autor tak 550 ty a tým pádom aj ona by mala dat 550 čiže 1100 eur na mesiac jedno dieta ? Ved zato zije rodina
Neviem dievčatá nikto nechce nikoho ožobračovať o to tu vobec nejde, ale vy si predstavte ze máte ex ktorý si žije nad pomery a má všetko až nad mieru a vy s nim mate dieťa. Chcete povedať že sa uspokojíte s minimom lebo? že nekupite synovi radsej bicykel za 500e novy ale za 100e z bazosu lebo sa predsa uskromníte? lebo s nim nebudete chodit kazdy tyžden na vylet ale iba raz do mesiaca lebo? ale bežte niekam syn si zasluži jeho penieze a mať sa rovnako dobre. preto som hovorila velmi záleží kolko pán zarába. ak je to nadštandart tak neviem prečo by mal platit to co každý. dieťa vyžije aj z 200e a???
Autor píše ze zije v nemecku, nedoplnil ako často sa stretáva so synom,koľko víkendov trávia spolu.
Možno ho nevidi ako je mesiac dlhý.
Autor, bravas si syna, riešite spolu choroby, vyšetrenia,či toto rieši iba matka?
A čo leto, z 8t prázdnin,koľko týždňov si mal syna ty?
Lebo poslať výživné ôk, ale tu ide aj o čas,kt ochotne venuješ dieťaťu, kto z vas lieta ako šarkan cj už po dr, výletoch.. aj ty??
Neviem dievčatá nikto nechce nikoho ožobračovať o to tu vobec nejde, ale vy si predstavte ze máte ex ktorý si žije nad pomery a má všetko až nad mieru a vy s nim mate dieťa. Chcete povedať že sa uspokojíte s minimom lebo? že nekupite synovi radsej bicykel za 500e novy ale za 100e z bazosu lebo sa predsa uskromníte? lebo s nim nebudete chodit kazdy tyžden na vylet ale iba raz do mesiaca lebo? ale bežte niekam syn si zasluži jeho penieze a mať sa rovnako dobre. preto som hovorila velmi záleží kolko pán zarába. ak je to nadštandart tak neviem prečo by mal platit to co každý. dieťa vyžije aj z 200e a???
@bukrisek v poriadku, ale stále je to vyživné na dieťa. Pokiaľ chce bicykel, alebo niečo, tak sa treba dohodnúť, ale nie, že bude financovať aj život bývalej manželke. Autor píše, že prispieva aj na mimoriadne výdaje, ale nie takto. Na vyživovaní dieťaťa sa majú podielať obaja rodičia.
@bukrisek v poriadku, ale stále je to vyživné na dieťa. Pokiaľ chce bicykel, alebo niečo, tak sa treba dohodnúť, ale nie, že bude financovať aj život bývalej manželke. Autor píše, že prispieva aj na mimoriadne výdaje, ale nie takto. Na vyživovaní dieťaťa sa majú podielať obaja rodičia.
@anonym_d60a8e ale bohuzial takto to nefunguje. Podielaju sa obaja ale kazdý mierou svojho príjmu tak to proste je. nemyslitelne aby chlap ktorý zarába 1500 a 5000 e platili rovnaké výzivne aj ked kazde dieta dokáze vyzit z rovnakej sumy ked musi .
Ja vám nerozumiem, ako mozete pisat o lenivosti/vypocitavosti matky, som tiež jednorodic... tie peniaze sú pre dieťa. Nároky sa menia, všetko zdrazieva. Co ušetrím, aj mu sporim, nech ma na skolu. A dieťa má nárok aj na životný štandard svojho otca. Je smutne, ze zeny takto uvažujú. Len dúfajme, ze vám sa to nikdy nestane.
Ak si otec môže dovoliť jest homare, tak si ich môže dovoliť aj jeho syn.
Toto je čerstvá hláška sudkyne,kde otrc žiadal znížiť výživné. Neuspel.
Zdokladoval ako žije, co všetko vlastní a platí.. výživné sa neznížilo,este ho vysmiali.
Dostal si papier na zvýšenie, čiže je tam uvedené aj z akého titulu žiada. Čiže záleží od reálnych výdavkov na dieťa, záleží od príjmov tvoj aj ex manzelkinych. Ak zarabas aj na zahraničie nadštandarde tak zvýšiť ti môžu ale neznamená to že všetko pôjde o jej rukám.
Moj ex platí pri príjme 3500 v čistom 500 výživné plus mimoriadne výdaje na polovicu.kedze aj on má nevyhnutné náklady na život a tie sú vyššie ako na SVK a sú aj preukázateľne
Ja vám nerozumiem, ako mozete pisat o lenivosti/vypocitavosti matky, som tiež jednorodic... tie peniaze sú pre dieťa. Nároky sa menia, všetko zdrazieva. Co ušetrím, aj mu sporim, nech ma na skolu. A dieťa má nárok aj na životný štandard svojho otca. Je smutne, ze zeny takto uvažujú. Len dúfajme, ze vám sa to nikdy nestane.
@anonym_02660f ano, ale tym padom ona bude riesit na sude, ze je malo 700 eur mesacne na dieta (lebo on 350 a ona 350 + teda ako pise, ze plati separe skolu v prirode a pod.), takze bude riesit 550+500 eur, ze pojde na dieta... ved ona spocita - prispeiva sa nie iba na dieta jeho oblecenie, stravu, ale aj pomerna cast na bývanie, atd...

boze si pamatam, ako na mna otec posielal 23,24€ :D mne to pride dost, ale neviem, kolko vydavkov ma 8 rocne dieta, ale ked platis aj necakane vydavky, neviem no