Ako riešiť žiadosť bývalej manželky o zvýšenie výživného?
Dobrý deň, chcel by som vás v tejto skupine poprosiť o radu.
Som s bývalou manželkou rozvedený už 6 rokov a mame spolu 8 ročného syna. Pracujem v zahraničí kde aj žijem a prišlo mi od exmanželky predvolanie na súd o zvýšenie výživného.
Momentálne posielam na syna 350€, aj keď súdom mám nariadené menej, plus platím nečakane výdaje ako napr zubár, škola v prírode a tak ďalej.
S exmanželkou som sa spojil a zistil som, že očakáva odomňa výživné ešte zvýšiť o 200€ čo by bolo zhruba tých 550€ mesačne. Neviem si predstaviť koľko vyjdú mesačne výdaje na dieťa ale táto suma sa mi zda už prehnaná, nemám najmenší problém na syna platiť keď mám z čoho, ale bol by som nerád keby som posielal zbytočne veľa peňazí, ktoré by išli do vačku exmanželke a teda radšej by som posielal synovi na sporenie.
Čo si o tom myslíte vy?
@anonym_f7bc2b viz odpoveď vyššie. A deti máme tri.
@tiezjedna tak ano, na tri deti sa to isto nazbiera.
@anonym_02660f Určite sa jedná o vypočítavosť tej matky. Píšeš, že to dieťa má nárok na životný štandard svojho otca, lenže za prvé s ním nebýva ( s matkou už tobôž nemá nič spoločné ) a za druhé, z toho tvojho prezentovania životného štandardu po otcovi vyplýva, že aj tá matka žije z peňazí toho muža, pričom každý normálny muž po rozvode nechce vyživovať ex ale maximálne len to dieťa a tiež len normálnou čiastkou. To, že ten muž zarába viac peňazí než tá matka neznamená že si on môže paláce dovoliť. 550 eur mesačne na jedno dieťa je neprijateľne veľká čiastka a určite veľa z tých peňazí ide do vačku tej matke. Zastávať sa tej matky len za to že je ženského pohlavia nie je správne.
@anonym_eeae10 tak sú Matky a "matky"... ja sa k tomu staviam čestne. A áno, sme aj čestne matky... podľa seba súdim teba
Ja mám výživné 700€ mesačne a to otec ešte hradí aj mimoriadné výdavky 🤷♀️ ale tak my sme sa takto dohodli a vlastne otec mojej dcéry to takto chcel..a nie, neminiem všetko na dieťa...veľkú časť dieťatu odkladám...a otec mojej dcéry vie, že sa na mňa môže spoľahnúť, že to neminiem pre seba, že to neminiem na blbosti, ale budem odkladať na štart do života pre našu dcéru...takže nie vždy je taká matka lenivá 😉
@lianka123 lenze lyzovanie, lyziarske oblecenie, kazdy rok nove lyze, skola v prirode a dovolenky, su uz luxus, bez kroreho to dieta vie prezit.
@anonym_37e06a ano ale jeho zivotny standard ma byt rovnaky ako je zovotny standard rodica. Akoze mne kebyze muz chce posielat 350eur po rozvode tak mu poslem deti a ja mu kazdy mesiac v klude poslem 500
@anonym_37e06a Tá pani, čo to písala, že platí deťom takéto drahé veci očividne patrí k tým, čo by riadne ošklbali muža o peniaze. Za tie peniaze, čo by vysúdila by okrem synov aj sebe dopriavala rovnaký luxus, avšak tie peniaze nie sú určené pre jej vlastnú spotrebu.
@anonym_eeae10 nie nie, ja zarabam vela aj muz zaraba vela, my platime vsetko napoly, vobec by som ho neosklbala ale pozadovala by som pre deti rovnaky zivotny standard ako pred rozvodom, ja platim detom daleko viac ako 350eur mesacne
@lianka123 lenze lyzovanie, lyziarske oblecenie, kazdy rok nove lyze, skola v prirode a dovolenky, su uz luxus, bez kroreho to dieta vie prezit.
@anonym_37e06a vážne? A prečo by malo, keď do doby rozvodu v tom vyrastalo... Prežije aj pár dní bez vody, keby na to prišlo🙄 Tiež v poriadku? Alebo kam až sa treba plaziť podľa teba?
@lenka_da nie, syn nemá ani krúžky, žiadne zdravotné problémy ani žiadne extra výdavky navyše
@anonym_eeae10 Ďakujem za typ, návrh na zvýšenie výživného mi už prišiel do schránky tak snáď sa s ňou bude dať nejako dohodnúť
@anonym_autor kolko mas posielať, ak posielaš viac - 350€ + koľko ešte platis pomimo? Lebo aj to je dôležité.
Mne sa pri vyzivnom paci ten paradox, že na jednej strane tu vypisujú, aké sú nízke platy a malo zarábajú, na druhej strane tu v pohode vyrataju náklady na dieta 1000e (500+500). Ano a oni žijú o vode a chlebe, ze?
Predpokladám, že pobera este pridavky+bonus, takže ma ešte plus ďalších 160e.
Nikto sa tu nepozastavil nad tym, ake vyzivme ma vlastne autor urcene sudom? Pise, ze menej ako 350, ale nenapisal kolko. Mozno matke ide o to, aby to vyzivne aj bolo potvrdene sudom...
Nikto sa tu nepozastavil nad tym, ake vyzivme ma vlastne autor urcene sudom? Pise, ze menej ako 350, ale nenapisal kolko. Mozno matke ide o to, aby to vyzivne aj bolo potvrdene sudom...
@nelca84 áno máš pravdu toto napr uniklo aj mne. A v tomto exmanželku chápem. A mal by sa na to aj @autor_anonym pozrieť. Že síce je fajn že platí viac, ale vymozitelne je len to čo je na papieri
@anonym_37e06a ano ale jeho zivotny standard ma byt rovnaky ako je zovotny standard rodica. Akoze mne kebyze muz chce posielat 350eur po rozvode tak mu poslem deti a ja mu kazdy mesiac v klude poslem 500
@lianka123 len co ked je jedneho rodica zivotny standard lyzovanie a vsetko okolo toho a druhy si to po rozvode nemoze dovolit? kto rozhodne o tom ci to dieta bude lyzovat? kto to bude hradit? ja som sa vyjadrila konkretne k tomu lyzovaniu, ze to dieta nepotrebuje k tomu aby boli splnene jeho zivotne potreby.
@anonym_37e06a vážne? A prečo by malo, keď do doby rozvodu v tom vyrastalo... Prežije aj pár dní bez vody, keby na to prišlo🙄 Tiež v poriadku? Alebo kam až sa treba plaziť podľa teba?
@tiezjedna ozaj porovnavas lyzovanie k potrebe pit vodu? ak ides tymto argumentovat, tak dalej nema vyznam diskutovat.
@anonym_autor pekne prispievaš a je velmi vzácne, ze davas aj viac. Za mna je tych 500€ asi primeraná suma na 8 rocne dieta aj ked nema kruzky. Vysvetlim. Ked si zoberieme, ze ranajky pre dieta 30 dni v mesiaci su okolo cca. 2€ =60€ mesacne. Za drobné ma nechytaj, je to raz menej a raz viac. Desiata na 20 pracovných dni dajme tomu tiez tak 2€= 40€. Obedy su v skole zadarmo ale nie vzdy ich dieta zje, cize proste sem tam si dieta vypyta pizzu alebo nieco mu objednas. Keby to bolo len 3x za mesiac, dajme tomu to mas 30€. Ked pride zo skoly nieco si da + vecera, tak rátajme 3-4 € ta vyde aj domaca strava. Dajme tomu, ze matka vari kazdy druhy den, cize 60-100€ mesacne. Uz sme pri sume 230€ mesacne len na základnú stravu. A teraz ruku na srdce vsetky matky, urcite dietatu pocas roka kupime aj sladke aj slane, ked sa mu nieco zapáči v obchode alebo chce ochutnať. Urcite z kazdeho nakupu je aspon 10€ nejaka lakocinka, tak dajme tomu 50€ mesacne. Cize sme na sume 280 mesacne a este sme dieta neobliekli, nezaplatili poistku, telefon, doma internet, sem tam nejaku hru na PC, vreckove, zmrzlinu, lieky, topanky, vylet, dovolenka, nejake kino, koncert….na toto vsetko ma dieta pravo…..ak ty ako otec proste nechodis za synom kazdy druhy vikend, tak si uvedom, ze matka ma starostlivost o syna 24/7. Nie je to pre nu lahke. Ak mozes dohodni sa s nou na tych 500€ s tym, ze Ano nech z toho 100€ odloží mesacne a ked bude treba zubar, okuliare alebo tak, nech z toho zaplati. To naviac by si prestal platit ale proste by mala tych 500€ ako istotu, ze budes posielat.
@betulinka1 a to sme sa tu este nebavili o tom, ze co ak dieta ochorie. Uz len spraj do nosa stoji skoro 10 euro, daktore aj 12.
A to este lieky+probiotikum+vitaminy a sme zaplatili 50euro za nic.
Baby, ja vam niekedy nerozumiem, absolutne neviete aka je situacia matky, nezohladnujete ju, a len za to, ci take vyzivne je alebo nie je na sk dosiahnutelne, tak ho nedoprajete nikomu inemu. Zasadnu vec nepovedal otec, a viaceri sa ho pytali, ci sa aj on stara o dieta, ci ho aspon na prazdniny berie a podobne. Kedze je v zahranici, dost mozne, ze nie. A teraz si predstavte vsetky OCRky a pod, ake tazke to moze mat mama, co je sama na dieta. Nasa este v tamtom veku byvala stale pomaly kazdy mesiac chora. Klesne prijem a povedzme, ze ma hypo... proste nic nevieme. Moze byt aj nenazrana, moze uz zit v inom vztahu, moze zit u rodicov, cokolvek... ale s velkou pravdepodobnostou to je asi pripad, ze tie peniaze skutocne potrebuje. A kedze otec je v zahranici a je na dieta sama, tak asi si druhu pracu nenajde a nema sama sancu zvysit svoj prijem.
Baby, ja vam niekedy nerozumiem, absolutne neviete aka je situacia matky, nezohladnujete ju, a len za to, ci take vyzivne je alebo nie je na sk dosiahnutelne, tak ho nedoprajete nikomu inemu. Zasadnu vec nepovedal otec, a viaceri sa ho pytali, ci sa aj on stara o dieta, ci ho aspon na prazdniny berie a podobne. Kedze je v zahranici, dost mozne, ze nie. A teraz si predstavte vsetky OCRky a pod, ake tazke to moze mat mama, co je sama na dieta. Nasa este v tamtom veku byvala stale pomaly kazdy mesiac chora. Klesne prijem a povedzme, ze ma hypo... proste nic nevieme. Moze byt aj nenazrana, moze uz zit v inom vztahu, moze zit u rodicov, cokolvek... ale s velkou pravdepodobnostou to je asi pripad, ze tie peniaze skutocne potrebuje. A kedze otec je v zahranici a je na dieta sama, tak asi si druhu pracu nenajde a nema sama sancu zvysit svoj prijem.
@jumama nič v zlom, ale 8 rocne dieta každý mesiac chore? Okrem OCRky by som skôr riešila imunológiu.
A sorry, ale chlap naozaj nie je oslik otras sa. Pokial spolu majú korektný vzťah, nie je dôvod napomôcť. Napr.mojej kolegyni ex v prípade OCR dopláca do výšky jej mzdy, aby nebola "skodna" A nemusel by. Všetko je vec dohody. Ale nevidím dôvod, prečo by jej mal platiť co ja viem 500€ len tak. Vždy ide o náklady na dieta, rozumne vycislene náklady na dieta. Pokial je príjem vyšší, moze súd určiť sumu na sporenie.
Nerozumiem, vo sa tu tolke chytili toho, ze rodicia prispievaju rovnakou sumou.
To ked otec bude zarabat 2000€ a matka 700€, tak po odratani nakladov typu najom, energie, jej ostane na dieta 150€, tak si smie pytat od otca len 150€?
A ked matka zarobi 2000€ a otec 700€, tak si ma pytat od neho 500€, lebo ona da na dieta tiez tolko?
@moonlight1210 huraaa rozumná odpoved
@moonlight1210 huraaa rozumná odpoved
@bukrisek verím ze ked uz rovnakou sumou tak aj konkr autor si pekne delí lekárov, ocr, združenie..všetky aktivity okolo dieťaťa na polovicu.
@nelca84 áno máš pravdu toto napr uniklo aj mne. A v tomto exmanželku chápem. A mal by sa na to aj @autor_anonym pozrieť. Že síce je fajn že platí viac, ale vymozitelne je len to čo je na papieri
@sense z vlastnej skúsenosti. Môj manžel mal jedno obdobie lepšie v práci, tak posielal synovi o 200e viac výživné...asi 4 mesiace. Potom sa vrátil k pôvodnému a jeho ex ho dala na súd a návrh na zvýšenie. A súd jej schválil návrh s odôvodnením, že môže zarábať viac. A keď bol schopný 4 mesiace dat viac, môže už stále. Vôbec nebrali do úvahy to, že mal len veľa nadčasov, lepšiu zákazku, vyššie diéty nakoľko bol v takom štáte, kde mal nárok na diéty oveľa vyššie ako inokedy.
Milé dámy. Modrý koník ma nikdy neprestane udivovat. Vo všetkých doposiaľ u mňa zhliadnutych diskusiách vždy s všade bolo na prvom mieste dieťa. Ako ma žena byt vďačná ako ma žiť pre dieťa, ako si nehľadať ďalšieho partnera lebo ma dieťa a ublížiť mu, ako dieťa má byť stred jej vesmíru a jej život je vlastne dieťa. A potom chce nejaka žena od chlapa peniaze pre svoje dieťa a je to hnusná lenivá vypočítava mrcha ktorá sa stará iba o chlapove dieťa ale ma byt natoľko schopná, aby od neho nič nechcela a zase sa starala iba sama o to dieťa. Ôk všetkým vám prajem aby ste výživné na dieťa riešili iba tu na modrom koniku a nie v reále. Amen
@anonym_autor Az mi je smutno z vacsiny odpovedi. Neviem preco je na Slovensku taketo zmyslanie. Realne naklady na dieta su predsa aj BYVANIE, ved len hypoteka alebo najom je nielkolko stoviek eur, ak nema to stastie, ze ma vlastne byvanie. Ved niekde byvat musia, ci staci, ze sa dieta naje a oblecie? V dnesnej dobe byt na dieta sama je velmi narocne a ak nie je pomoc starych rodicov, tak duplom. Muz je v zahranici a cela kazdodenna starostlivost je na nej. Takze autor, ak ta to neboli, zaplat aj 500 eur...idu tvojmu dietatu a pri dnesnej drahote to vobec nie je vela alebo sa porovnavaj s "otcami roka" co platia 100-ku a su na to este hrdi. To nie je postarat sa o dieta. Realne ani za 500 eur by sa ti nikto okrem matky o dieta cely mesiac nestaral. Ver mi, ze to nie je zarobkova cinnost, ale miestami zivot v strese, ci vyjdes s peniazmi, ako vykryjes pracu, ucenie sa s dietatom, kruzky, OCRky, domacnost a ak nemas pomoc rodiny, tak s minimalnym casom pre seba. Je to do velkej miery obeta.
@anonym_autor necila som vsetky prispevky zatial, ale aby som sa vedela vyjadrit, potrebujem k tomu vediet kto pobera rodinne pridavky zo zahranicia a v akom zahranici to pracujes. Pretoze je vela oteckov, ktori akoze platia vysoke vyzivne, avsak v skutocnosti posielaju z ich platu sotva 50 eur - zvysok iba preposielaju zahranicne rodinne pridavky.
@anonym_autor Az mi je smutno z vacsiny odpovedi. Neviem preco je na Slovensku taketo zmyslanie. Realne naklady na dieta su predsa aj BYVANIE, ved len hypoteka alebo najom je nielkolko stoviek eur, ak nema to stastie, ze ma vlastne byvanie. Ved niekde byvat musia, ci staci, ze sa dieta naje a oblecie? V dnesnej dobe byt na dieta sama je velmi narocne a ak nie je pomoc starych rodicov, tak duplom. Muz je v zahranici a cela kazdodenna starostlivost je na nej. Takze autor, ak ta to neboli, zaplat aj 500 eur...idu tvojmu dietatu a pri dnesnej drahote to vobec nie je vela alebo sa porovnavaj s "otcami roka" co platia 100-ku a su na to este hrdi. To nie je postarat sa o dieta. Realne ani za 500 eur by sa ti nikto okrem matky o dieta cely mesiac nestaral. Ver mi, ze to nie je zarobkova cinnost, ale miestami zivot v strese, ci vyjdes s peniazmi, ako vykryjes pracu, ucenie sa s dietatom, kruzky, OCRky, domacnost a ak nemas pomoc rodiny, tak s minimalnym casom pre seba. Je to do velkej miery obeta.
@anonym_874a0d presne tak krásne napísané 🙏
@lianka123 len co ked je jedneho rodica zivotny standard lyzovanie a vsetko okolo toho a druhy si to po rozvode nemoze dovolit? kto rozhodne o tom ci to dieta bude lyzovat? kto to bude hradit? ja som sa vyjadrila konkretne k tomu lyzovaniu, ze to dieta nepotrebuje k tomu aby boli splnene jeho zivotne potreby.
@anonym_37e06a vsak ten rodic ktory na to ma. Bezne vidam slobodne matky s detmi lyzovat

Čudujem sa, že dámy neposlali syna na brigádu 😆😆vek na zárobky sa pomaly blíži