Ako sa vyrovnať s emocionálnymi výzvami striedavej starostlivosti?
Ahojte
Vy, čo máte deti, vek 6-7 rokov, v striedavej starostlivosti, ako ste sa s tým vysporiadali? Mala je na mňa dosť naviazaná, má samozrejme dobrý vzťah aj s otcom, on sa o ňu vie postarať. Ale aj tak so všetkým uteká za mnou, spáva ešte so mnou v posteli, potrebuje sa ráno aj večer vyobijmat, niekedy sa v noci budí a volá mamu. Neviem si predstaviť, že bude dlhšie niekde inde, ako to zvládne ona a ako ja. Aj keď k babke zvykne chodiť aj na týždeň a zvláda to.
My nemáme oficiálne striedavku, vzhľadom na zamestnanie otca. Napriek tomu je u neho každý týždeň 2-3dni. A vôbec to nie je tak že dieťa chodí furt zabalené, alebo nemá domov
Striedavku bude fungovať ak dokážu rodičia napriek tomu že im to spolu nevyšlo normálne fungovať a nepotrebujú používať dieťa ako nástroj pomsty či robenie sie priekov
@anonym_8a553a u nas je striedava starostlivost spracovaná uz par rokov takze k tomu co nevieš sa nevyjadruj. Dával som priatelsku radu ze ak nemáš k tomu nieco reálne povedať okrem reci typu ja by som nesúhlasila ja by som toto a toto su absolutne zbytočné reči ktoré matke nepomôžu. Tak volne dostupné od Volwels,Nielen,Fransson, Bergstrom,Fabricius,Turunen,Bauserman,Tormstam atď... prehľad z Google AI citujem: psychologovia považujú striedavu starostlivosť za vhodnú, ak su obaja rodicia schopní spolupracovať a doeta si udrží stabilný vzťah s oboma rodičmi, co zlepšuje jeho psychické zdravie a sociálne vzťahy.... striedavka bol môj návrh a synove prianie. Takze ja sa nemam s čím zmierovat.
@leo2019 " je vhodná ak, ..." a nieže je najlepšia, Leo. Najprv treba dočkať času, ako husa klasu a potom zač, čo si zasmial. Ústami klasika. Mňa by zaujímalo, keď už z teba bude starý peň, či si ťa budú deti takto prehadzovať lebo je to takto OK. Jeden mesiac v starobinci, druhý doma u jedného ostať, potom zase v starobinci a potom doma u druhého dieťaťa. Dúfam, že máš tri, to by si asi fakt nedal😁😁
My nemáme oficiálne striedavku, vzhľadom na zamestnanie otca. Napriek tomu je u neho každý týždeň 2-3dni. A vôbec to nie je tak že dieťa chodí furt zabalené, alebo nemá domov
Striedavku bude fungovať ak dokážu rodičia napriek tomu že im to spolu nevyšlo normálne fungovať a nepotrebujú používať dieťa ako nástroj pomsty či robenie sie priekov
@sense toto práve som aj písal to píšu len ľudia co to nepoznajú. Moj ide s aktovkou a obľúbenou hračkou poprípade ma zbalené lieky ale to iste a horšie je pri víkendových návštevách. Ja mam absolutne vsetko aj ex. Žiadne veci alebo pol izby baliť ked ide ku mne. Ak sa stane ze ma toho viac prídem v piatok po veci k ex a malý sa s ničím vlacit nemusí. A to nehovorím ze niekedy co si zbali tak ako to v piatok donesieme domov tak je to na mieste cely tyzden a len to znova hodím do auta a poobede odnesiem po praci k Ex.
@sense toto práve som aj písal to píšu len ľudia co to nepoznajú. Moj ide s aktovkou a obľúbenou hračkou poprípade ma zbalené lieky ale to iste a horšie je pri víkendových návštevách. Ja mam absolutne vsetko aj ex. Žiadne veci alebo pol izby baliť ked ide ku mne. Ak sa stane ze ma toho viac prídem v piatok po veci k ex a malý sa s ničím vlacit nemusí. A to nehovorím ze niekedy co si zbali tak ako to v piatok donesieme domov tak je to na mieste cely tyzden a len to znova hodím do auta a poobede odnesiem po praci k Ex.
@leo2019 aj moja chodí len so školskou taškou, prípadne s niečím má tvorenie čo u otca nemá, keďže má menší byt....žiadne kufre, batohy , neprenášanie veci či zvady či musí nosiť zubnú kefku z domu alebo nie, alebo kto je povinný tú druhú kefku kúpiť, aj taká téma tu už bola
@leo2019 " je vhodná ak, ..." a nieže je najlepšia, Leo. Najprv treba dočkať času, ako husa klasu a potom zač, čo si zasmial. Ústami klasika. Mňa by zaujímalo, keď už z teba bude starý peň, či si ťa budú deti takto prehadzovať lebo je to takto OK. Jeden mesiac v starobinci, druhý doma u jedného ostať, potom zase v starobinci a potom doma u druhého dieťaťa. Dúfam, že máš tri, to by si asi fakt nedal😁😁
@anonym_8a553a ved to je v poriadku. Treba to čítať poriadne ako píšeš...text hovori otom ze ju odporúčajú ale to musia rodicia byt OK z coho vyplýva ze nie samotná stroedava a dieta ale samotný rodicia. To je podstatný rozdiel. No nemení to fakt na tom ze striedava starostlivost sa považuje za najlepšiu porozvodovu formu starostlivosti o dieťa. A môžeš tu pisat aké chceš zbytocne príklady. Uz ked ti pisem ze krajiny prijali takéto zákony na základe odborných diskusii s ľuďmi od fachu ty to popiera hovorí samo za seba. Všetko to išlo cez štúdie odborné znalosti nie cez mudrlantstvo na MK. Skus to prijať ako fakt.
6-7 rocne je dost velke dieta aby bolo samostatne.V 6 roku sa situacia lame,dieta zacne vyhladavat ovela viac otca ako v rokoch predtym.Aj keby ste boli manzelia treba urcit hranice a mieru naviazania na matku.Takze osobne si myslim,ze budes mat viac emocionalny problem ty a nie dieta.Ak je otec starostlivy,vie sa postarat,tak ked bude s nim skratka prirodzene bude inklinovat k nemu a ked bude u teba tak k tebe.Skor si ustraz emocie ty aby si dietatu nimi neublizovala.Lebo ak uvidi teba nestastnu bude trpiet aj keby nemuselo.
Neprenasaj na nu vlastne strachy. Ak je otec dobry rodic, a viete spolu normalne komunikovat, nie je coho sa obavat. Ak si ty ok, tak bude aj dcera.
@leo2019 aj moja chodí len so školskou taškou, prípadne s niečím má tvorenie čo u otca nemá, keďže má menší byt....žiadne kufre, batohy , neprenášanie veci či zvady či musí nosiť zubnú kefku z domu alebo nie, alebo kto je povinný tú druhú kefku kúpiť, aj taká téma tu už bola
@sense :D ved presne. Ty co nemajú stroedavu absolutne nemajú šajnu ako to reálne chodí a potom dávajú rady. Lieky maximálne este ze ked dostane soplik napríklad pred mojim alebo jej koncom týždňa tak Lieky posielame si navzájom nebude preca kupovať ona dalsi sinupret,stoptusin alebo čokoľvek iné ked je tam max 10 dní branie a je tam aj exspirácie doba. Nič extra viac si neberie.
@sense :D ved presne. Ty co nemajú stroedavu absolutne nemajú šajnu ako to reálne chodí a potom dávajú rady. Lieky maximálne este ze ked dostane soplik napríklad pred mojim alebo jej koncom týždňa tak Lieky posielame si navzájom nebude preca kupovať ona dalsi sinupret,stoptusin alebo čokoľvek iné ked je tam max 10 dní branie a je tam aj exspirácie doba. Nič extra viac si neberie.
@leo2019 A čo je na tom zlé ak niekto nemá striedavú a napíše inú skúsenosť? Veď autorka si prečíta a sama sa rozhodne čo bude jej v prípade dobré. To čo niekomu vyhovuje inému nemusí a preto ešte nie je blbec.
mne je veľmi ľúto týchto detí, vždy doplatia na to
@leo2019 A čo je na tom zlé ak niekto nemá striedavú a napíše inú skúsenosť? Veď autorka si prečíta a sama sa rozhodne čo bude jej v prípade dobré. To čo niekomu vyhovuje inému nemusí a preto ešte nie je blbec.
@janka1224 ale mas ty osobnú skúsenosť so striedavou? Ja nedávam rady k osobnej starostlivosti lebo ju nepoznám.
@krasneleto čiže ide v podstate o výživné. Lebo je v takomto prípade možná aj spoločná starostlivosť. Preco teda nie takáto forma. Vyjadrenie: môže kedykoľvek a na ako dlho chce ak budeš súhlasiť alebo nebudeš mať nič lepšie na praci... wou tak to uz teda hej.
@leo2019 nie ja ... ale dieta... ak ma dieta kruzok a otec ju pyta na kavu, nejde :D ale u nas nie je problem sa dohodnut na nicom
@krasneleto keď dieťa nechce ísť ku otcovi spať na pár dní, a plače nechce, tak príde otec a ja osobne zavolám políciu a poviem aby išla s otcom, dieťa nechce. Policia nemôže dieťa násilne odvliecť do policajného auta, otec nemôže násilne dieťa zobrať so sebou. Žiadam políciu o vyhotovenie písomného záznamu o predávaní dieťaťa, Následne so zápisom idem osobne za sociálnou kuratelou a právnikom svojim a následne s potvrdením žiadam o začatie súdného konania na zmenu striedavej starostlivosť na vylúčnú starostlivosť. Dieťa nie je mačka, aby ho niekto proti jeho vôli bral tam, kam nechce. Čudujem sa všetkým mamičkám, čo to dovolia, ak dieťa nechce. Podotýkam ak dieťa nechce a plače.
@anonym_8a553a pred tym ako striedavu starostlivost niekto odklepne, obe domacnosti navstivi kurator, ktory rozhoduje v zaujme dietata... a preco by dieta nemalo chciet ist k otcovi? ak nie je s otcom vztah, taky otec si dieta ani neziada do striedavky... a mylis sa v zasahu policie... ta sa riadi iba tym , co je v sudnom rozhodnuti... cize ak ma otec dieta do nedele a chce ho mat do pondelka a matka nesuhlasi, zial nikoho nezaujima a vonkoncom nie policajtov to, ze tam dieta chce ostat, ak matka nesuhlasi, dieta musi ist tam, kde ma sudom urcene...
@leo2019 je to prehadzovanie, dieťa má mať jeden domov. Domov. Na návštevy môže chodiť ku otcovi, ku kamarátkam, ku babkám, ale domov má.len jeden.
@anonym_8a553a ty ale nemozes urcite kde je ten domov... a kedze to nedokazu rozumne urcit ani rodicia, ma domovy dieta dva. tak koho je to hra? otca a matky? alebo je dieta macka? otec je rovnaky rodic ako matka. preco by mal mat dieta kazdy druhy vikend? lebo ma mat domov? holt, ti dvaja mu svojim rozchodom domov zrusili , ci sa mylim? nie je vsetko cierne a biele... a nie je vsetko vzdy v zaujme rodicov , dokonca nie vzdy ani v zaujme dietata... rozhoduje sud s koliznou... a predovsetkym rodicia, kedze sa nevedia zhodnut na tom, kde ma mat dieta domov a kto je vlastne rodic na prvom mieste...
policia je v tomto pripade na to, aby sa dodrziavalo sudne rozhodnutie, nesupluje manzelsku poradnu
@leo2019 Ja som myslela prehadzovať týždeň a týždeň, to je podľa mňa prehadzovanie a nie že dieťa ide na víkend k otcovi. V našom prípade s ex keď chcel zobral ju aj na výlet alebo do kina.
@janka1224 to je to iste ba horšie podľa mna. Ved striedavka ma menej výmien alebo rovnako ako osobná. Len sa meni dĺžka intervalu. Dieta pride k otcovi ani sa neohreje a uz zas ide späť. Potom zas cez týždeň raz alebo dva krát. Príde k otcovi par hodín a zas ide späť. Tak pride v piatok a dalsi tyzden piatok odchadza. Ma rovnaký priestor s ocom spraviť a zazit aké to je ked sa učia spolu robia bezne a všedné dni. Lebo takto to je len víkendový ocko.
@janka1224 to je to iste ba horšie podľa mna. Ved striedavka ma menej výmien alebo rovnako ako osobná. Len sa meni dĺžka intervalu. Dieta pride k otcovi ani sa neohreje a uz zas ide späť. Potom zas cez týždeň raz alebo dva krát. Príde k otcovi par hodín a zas ide späť. Tak pride v piatok a dalsi tyzden piatok odchadza. Ma rovnaký priestor s ocom spraviť a zazit aké to je ked sa učia spolu robia bezne a všedné dni. Lebo takto to je len víkendový ocko.
@leo2019 My máme s týmto modelom dobrú skúsenosť ale nemusí vyhovovať každému.
@janka1224
@leo2019 Otec žiada striedavu starostlivosť a ja nemám v podstate žiadne dôvody, prečo by ju nemal dostať. O dieťa sa vie postarať, dieťa s ním má vytvorený do ty vzťah. Bude bývať do 10 minút pešo odo mňa, dieťa tam bude mať izbu, svoje veci, nebude nič so sebou prenášať.
Asi s tým mám väčší problém ja ako dieťa, neviem si to predstaviť, doteraz bola vlastne skoro stále so mnou okrem občasných výletov k babke. Toto ale bude na pravidelnej báze. Aj keď asi to nebude týždeň u mňa a týždeň u otca, skôr to budeme striedať po dvoch, troch dňoch, aspoň kým nebude väčšia. Takže skôr sa s tým musím zmieriť ja, aj keď trochu sa bojím, ako to bude vplývať na ňu.
@janka1224
@leo2019 Otec žiada striedavu starostlivosť a ja nemám v podstate žiadne dôvody, prečo by ju nemal dostať. O dieťa sa vie postarať, dieťa s ním má vytvorený do ty vzťah. Bude bývať do 10 minút pešo odo mňa, dieťa tam bude mať izbu, svoje veci, nebude nič so sebou prenášať.
Asi s tým mám väčší problém ja ako dieťa, neviem si to predstaviť, doteraz bola vlastne skoro stále so mnou okrem občasných výletov k babke. Toto ale bude na pravidelnej báze. Aj keď asi to nebude týždeň u mňa a týždeň u otca, skôr to budeme striedať po dvoch, troch dňoch, aspoň kým nebude väčšia. Takže skôr sa s tým musím zmieriť ja, aj keď trochu sa bojím, ako to bude vplývať na ňu.
@anonym_autor vieš čo aj mne to prišlo so začiatku divné že zrazu nie je doma každý deň, s odstupom času a kľudne môžem byť označená ak za sebca či krkavciu matku. Je to úplne v pohode, mám čas pre seba, keď nenavarim tak nenavarim, keď mám voľno a idem na túru kde nemusím brať ohľad na nikoho alebo ísť na dvojdňovú turu, môžem ísť s kamarátmi na večeru alebo do kina a vrátiť sa o polnoci, alebo ráno o 4s kľudom do práce a nemusím rozmýšľať čo urobím ak by zrazu ochorela, alebo sa staviť s kolegami na kávu a viem že je o ňu postarane, pretože ex vie že sa musí postarať a zariadiť si to on,aby mu do toho nič neprislo
A takisto keď je u otca môžem robiť viacej hodín, porobiť v domácnosti a potom keď je doma si viem vybrať viacej voľna a venovať sa jej bez naháňania a stresov čo všetko treba vybaviť a spravit
A takisto keď je u otca môžem robiť viacej hodín, porobiť v domácnosti a potom keď je doma si viem vybrať viacej voľna a venovať sa jej bez naháňania a stresov čo všetko treba vybaviť a spravit
@sense A koľko mala rokov, keď ste sa rozviedli? A zvládala to aj ona v pohode?
@katrinka8 lenže to co ty píšeš je absolútnou výnimkou rodicia by museli vlastniť alebo prenajímať 3 byty na co by doplatilo dieta. Psychológovia jednoznačne tvrdia ze dieta ma tam domov kde ma milujúceho rodiča. Popredný psychológovia, sociológovia jednoznačne považujú strieda u starostlivoat za najlepšiu formu starostlivosti aj pre budúci vývoj dieťaťa ako aj socializaciu a budúci partnerský život. To je dôvod preco krajiny takúto starostlivosť do zákona tak ako aj naša zaviedla. Nikto tento zákon neurobil bez odbornej diskusii. Su dokonca krajiny kde striedava je automaticky zavedená len v prípade ak to nieje možné dávajú do osobnej jedného z rodičov. Takze tieto tvrdenia ze ani psycholovia neodporúčajú su nepravdivé alebo len osobne názory.
@leo2019 - no psychológovia a psychiatri bijú vo vyspelom svete už dávno na poplach kvôli striedavke. Je to psychicky náročné pre dieťa vo forme, ako to je teraz - že dieťa každé 2 týždne mení svoje bydlisko.
A to, že si to rodičia nedokážu zariadiť, aby mali tie odlišné domovy oni, je, bohužiaľ, ich problém. Preto musia hádzať bremeno vlastného ega na dieťa? Že dokážu obetovať vlastné dieťa len preto, že sa nedokážu medzi sebou dohodnúť v prospech dieťaťa a nie vo svoj vlastný prospech?
@sense A koľko mala rokov, keď ste sa rozviedli? A zvládala to aj ona v pohode?
@anonym_autor 6. Ale ako som písala mi nemáme oficiálne striedavku, ani nie týždeň po týždni , je u neho 2-3 z týždňa. V nedeľu večer šla k nemu alebo v pondelok zo školy a v stredu zo školy prišla domov. Otec býval oproti škole, odo mňa to mala do školy cca 15minut. Keď chcela vidieť otca v iné dni poobede nebol problém, keď mu chcela zavolať a dať dobrú noc tiež nie.
A rovnako to bolo aj naopak. Ale napr u nej to až taká veľká zmena nebola keďže v podstate aj predtým sme sa pri nej viac menej striedali, kvôli práci, len s tým že teraz byva otec inde
Ale jazde dieťa je jedinečné a má to inak. Jedno to zvláda lepšie druhé horsie
@leo2019 - no psychológovia a psychiatri bijú vo vyspelom svete už dávno na poplach kvôli striedavke. Je to psychicky náročné pre dieťa vo forme, ako to je teraz - že dieťa každé 2 týždne mení svoje bydlisko.
A to, že si to rodičia nedokážu zariadiť, aby mali tie odlišné domovy oni, je, bohužiaľ, ich problém. Preto musia hádzať bremeno vlastného ega na dieťa? Že dokážu obetovať vlastné dieťa len preto, že sa nedokážu medzi sebou dohodnúť v prospech dieťaťa a nie vo svoj vlastný prospech?
@katrinka8 je to bohužiaľ choré, dieťa je obeť rodičov v striedavej starostlivosti. Tak, ale je mi veľmi ľúto tých detí, čo takto pendluju, aby rodičia sa mali dobre, mohli sa takto tešiť z dieťaťa, a zároveň mali dostatok času na seba a na nový vzťah, nových tatkov, mamičky, nové rodiny a deti z predchádzajúcich vzťahov. Všetci, čo si myslia, že je to pre deti dobre sa mýlia, dieťa nie je schopné definovať na emocionálnej úrovni, čo sa s ním deje. To akej citovej a emocionálnej traumy sa takýto rodičia dopustia na svojich deťoch zistia tie deti až v dospelosti, keď budú mať vzťahy a zakladať rodiny a mať vlastné deti.
@janka1224
@anonym_autor Osobne by som ti poradila a nemyslím to zle ale psychológa, ktorý ťa tým prevedie. Ja som sama chodila a mne to veľmi pomohlo. Nevedela som sa zmieriť že nie je so mnou že som zlá matka a tak.... A ako to bude vplývať na ňu ukáže čas. Z mojej skúsenosti hlavne nenadávať na otca pred dieťaťom, nemať blbé poznámky a podobne. To je veľmi dôležité Ak sa vám dá spolupracujte čo najviac s ex a bude to najlepšie pre všetky strany.
@janka1224
@anonym_autor nam povedala psychologicka ze dieta je ako špongia ze si skor na to zvykne ako dospelý. Jemu to bude úplne jedno ak bude mať pekne chvíle s tebou aj s ocom. Také krátke striedanie je skor vhodné pre mladšie deti. Tvoje je uz dosť veľké na 7 a 7. Naš bol od 4 tak. A žiaden problém nebol no je to individuálne.

@leo2019 milý, Leo, ak máš nespracovanú striedavku a podvedome cítiš, že svojmu dieťaťu škodíš, rieš si to a NERAĎ druhým, čo majú radiť a aký majú mať názor. ☝️🤦 Ešte by som rada počula mená tých popredných psychológov, lebo sa mi zdá, že si si ich len vymyslel. Žiaden súdny človek nebude tvrdiť, že striedavá starostlivosť je najlepšie forma pre dieťa. Jedine ten, čo sa s ňou musí zmieriť, takže asi ty.
@anonym_8a553a u nas je striedava starostlivost spracovaná uz par rokov takze k tomu co nevieš sa nevyjadruj. Dával som priatelsku radu ze ak nemáš k tomu nieco reálne povedať okrem reci typu ja by som nesúhlasila ja by som toto a toto su absolutne zbytočné reči ktoré matke nepomôžu. Tak volne dostupné od Volwels,Nielen,Fransson, Bergstrom,Fabricius,Turunen,Bauserman,Tormstam atď... prehľad z Google AI citujem: psychologovia považujú striedavu starostlivosť za vhodnú, ak su obaja rodicia schopní spolupracovať a doeta si udrží stabilný vzťah s oboma rodičmi, co zlepšuje jeho psychické zdravie a sociálne vzťahy.... striedavka bol môj návrh a synove prianie. Takze ja sa nemam s čím zmierovat.