icon

Ako sa vyrovnať s emocionálnymi výzvami striedavej starostlivosti?

22. okt 2025

Ahojte
Vy, čo máte deti, vek 6-7 rokov, v striedavej starostlivosti, ako ste sa s tým vysporiadali? Mala je na mňa dosť naviazaná, má samozrejme dobrý vzťah aj s otcom, on sa o ňu vie postarať. Ale aj tak so všetkým uteká za mnou, spáva ešte so mnou v posteli, potrebuje sa ráno aj večer vyobijmat, niekedy sa v noci budí a volá mamu. Neviem si predstaviť, že bude dlhšie niekde inde, ako to zvládne ona a ako ja. Aj keď k babke zvykne chodiť aj na týždeň a zvláda to.

Strana
z3
janka1224
23. okt 2025
@leo2019

@anonym_autor nam povedala psychologicka ze dieta je ako špongia ze si skor na to zvykne ako dospelý. Jemu to bude úplne jedno ak bude mať pekne chvíle s tebou aj s ocom. Také krátke striedanie je skor vhodné pre mladšie deti. Tvoje je uz dosť veľké na 7 a 7. Naš bol od 4 tak. A žiaden problém nebol no je to individuálne.

@leo2019 presne každé dieťa je iné. My sme mali v rámci týždňa súdom určené 4 dni so mnou a 3 dni s mužom, dcéra mala 6 rokov a jej to nevyhovovalo. Tak sme si to nastavili podľa toho aby ona bola OK. Ale vždy platí že aj ex s tým súhlasí. Ja som mala to šťastie v nešťastí že sme spolu vychádzali aj po rozvode čo sa týka výchovy a nebrojili sme proti sebe.

leo2019
23. okt 2025
@katrinka8

@leo2019 - no psychológovia a psychiatri bijú vo vyspelom svete už dávno na poplach kvôli striedavke. Je to psychicky náročné pre dieťa vo forme, ako to je teraz - že dieťa každé 2 týždne mení svoje bydlisko.
A to, že si to rodičia nedokážu zariadiť, aby mali tie odlišné domovy oni, je, bohužiaľ, ich problém. Preto musia hádzať bremeno vlastného ega na dieťa? Že dokážu obetovať vlastné dieťa len preto, že sa nedokážu medzi sebou dohodnúť v prospech dieťaťa a nie vo svoj vlastný prospech?

https://www.postoj.sk/182555/prisne-striedanie-...

@katrinka8 zase dalsi výmysel :D psychologovia vo vyspelých štátoch bijú na poplach kvôli striedavle :D... ked nevieš radšej takéto hlúposti nepis. Prejdi si štúdie od popredných uznávaných psichologov a sociológov par príspevkov do zadu som tu dal asi 6 ci 7 mien. A to sa bavíme o štúdiách na úrovni 10 tisíce deti rodicov v rôznych vekových skupinách. Sa povenuj trochu tejto problematike a potom sa zapajaj do takýchto vecí. Vety typu psychologovia su proti atď su vážne ničím nepodložené argumenty ktoré neobstoja ani v materskej škole. Populistickym a politický motivovanim článkom sa ani nezaoberal viem co je to zač takze ani nemam námahu si od nej niečo prečítať.

katrinka8
23. okt 2025
@leo2019

@katrinka8 zase dalsi výmysel :D psychologovia vo vyspelých štátoch bijú na poplach kvôli striedavle :D... ked nevieš radšej takéto hlúposti nepis. Prejdi si štúdie od popredných uznávaných psichologov a sociológov par príspevkov do zadu som tu dal asi 6 ci 7 mien. A to sa bavíme o štúdiách na úrovni 10 tisíce deti rodicov v rôznych vekových skupinách. Sa povenuj trochu tejto problematike a potom sa zapajaj do takýchto vecí. Vety typu psychologovia su proti atď su vážne ničím nepodložené argumenty ktoré neobstoja ani v materskej škole. Populistickym a politický motivovanim článkom sa ani nezaoberal viem co je to zač takze ani nemam námahu si od nej niečo prečítať.

@leo2019 - Tvoje dieťa, jeho život... Ty s bývalou ho formujete.

katrinka8
23. okt 2025
@anonym_8a553a

@katrinka8 je to bohužiaľ choré, dieťa je obeť rodičov v striedavej starostlivosti. Tak, ale je mi veľmi ľúto tých detí, čo takto pendluju, aby rodičia sa mali dobre, mohli sa takto tešiť z dieťaťa, a zároveň mali dostatok času na seba a na nový vzťah, nových tatkov, mamičky, nové rodiny a deti z predchádzajúcich vzťahov. Všetci, čo si myslia, že je to pre deti dobre sa mýlia, dieťa nie je schopné definovať na emocionálnej úrovni, čo sa s ním deje. To akej citovej a emocionálnej traumy sa takýto rodičia dopustia na svojich deťoch zistia tie deti až v dospelosti, keď budú mať vzťahy a zakladať rodiny a mať vlastné deti.

@anonym_8a553a - ono možno niektoré deti to berú ako fakt a neriešia. Ale nech sa ich niekto skúsi opýtať, kam idú zo školy napríklad. Že či povedia - idem domov, alebo idem ku mame, idem ku ocovi. Kamarátka mali dcéru v striedavke a ona bola buď u mamy, alebo u oca. Nikdy nepovedala, že ide domov.
Mimochodom, keď dostanú tie deti občiansky, tak budú musieť mať uvedený trvalý pobyt. A ten budú mať len jeden...

autor
23. okt 2025
@katrinka8

@leo2019 - no psychológovia a psychiatri bijú vo vyspelom svete už dávno na poplach kvôli striedavke. Je to psychicky náročné pre dieťa vo forme, ako to je teraz - že dieťa každé 2 týždne mení svoje bydlisko.
A to, že si to rodičia nedokážu zariadiť, aby mali tie odlišné domovy oni, je, bohužiaľ, ich problém. Preto musia hádzať bremeno vlastného ega na dieťa? Že dokážu obetovať vlastné dieťa len preto, že sa nedokážu medzi sebou dohodnúť v prospech dieťaťa a nie vo svoj vlastný prospech?

https://www.postoj.sk/182555/prisne-striedanie-...

@katrinka8 Ty si ten článok aj čítala? Lebo Hatrakova nekritizuje striedavu starostlivosť ako takú, kritizuje jej fungovanie, kde si rodičia podavaju dieťa cez školu s kufrom a nekomunikujú. Toto my neplánujeme robiť. Skús si ten rozhovor poriadne prečítať.

sense
23. okt 2025
@katrinka8

@anonym_8a553a - ono možno niektoré deti to berú ako fakt a neriešia. Ale nech sa ich niekto skúsi opýtať, kam idú zo školy napríklad. Že či povedia - idem domov, alebo idem ku mame, idem ku ocovi. Kamarátka mali dcéru v striedavke a ona bola buď u mamy, alebo u oca. Nikdy nepovedala, že ide domov.
Mimochodom, keď dostanú tie deti občiansky, tak budú musieť mať uvedený trvalý pobyt. A ten budú mať len jeden...

@katrinka8 moja povie že ide domov keď ide ku mne a keď je u otca , povie že idem k otcovi domov. To že tak vraví kamarátka dcéry neznamená že každé dieťa je také. Dcéru a spolužiačky ide tiež vždy domov. Matka býva na prvom poschodí , otec na druhom (ten istý obytný dom)

dadis
23. okt 2025
@anonym_8a553a

@anonym_autor prečo si s tým v súdnom konaní súhlasila? Povedala si sudcovi režim dieťaťa, jeho citovú aviazanosť na teba? Prečo súhlasíš so striedavkou, keď každý deň je dieťa zvyknuté spať s tebou, objímať sa, v noci sa budí a volá mamu? Nerozumiem. Alebo ju sudca nariadil napriek tvojmu nesúhlasu? Rozhodnutie je právoplatné?Nemôžeš sa odvolať? Keby som mala také dieťa, mohlo by aj 300 sudcov nariadiť. Dieťa sa môže stretávať s otcom, ale čo je proti dieťaťu a šlo by iba s plačom, tak by som to nedovolila.

@anonym_8a553a Ale ono to moze byt velmi docasna situacia. Tiez ked som sa stahovala od otca deti, tak zazili moje deti isty vyvojovy regres (10,12 vtedy). Boli viac naviazani na rodicov, vratili si k spaniu s plysovymi hrackami, raz na ture som spadla a dcera sa velmi rozplakala, lebo sa zlakla, co s nimi bude (pritom to bolo len neskodne posmyknutie). Rozvod je pre deti velky stres..to, ze dieta spi s jednym rodicom, vobec neznamena, ze mu takuto intimitu a bezpecie nezaisti ak druhy rodic.

anonym_8a553a
24. okt 2025
@leo2019

@leo2019 počúvaj Leo, robíš svojim deťom zle so striedavkou. Ale prskaš tu na každú stranu, obviňujes a ideš si len svoje. Lebo striedavá je super. Nie, nie, nie je super. Prečo sa nenasťahujes ku deťom na týždeň? Potom týždeň chod do prenájmu, alebo k rodičom a potom zase na týždeň ku deťom Potom tu môžeš dávať rozumy, ako sa cítia tie deti. Ty vieš veľké h..., o tom, čo prežívajú tvoje deti. Tebe to vyhovuje tak to takto robiš, ale NEROBIŠ TO PRE DOBRO DETÍ ale pre svoje.🤦🤢.

anonym_d01084
Autor odpoveď zmazal
leo2019
24. okt 2025
@anonym_8a553a

@leo2019 počúvaj Leo, robíš svojim deťom zle so striedavkou. Ale prskaš tu na každú stranu, obviňujes a ideš si len svoje. Lebo striedavá je super. Nie, nie, nie je super. Prečo sa nenasťahujes ku deťom na týždeň? Potom týždeň chod do prenájmu, alebo k rodičom a potom zase na týždeň ku deťom Potom tu môžeš dávať rozumy, ako sa cítia tie deti. Ty vieš veľké h..., o tom, čo prežívajú tvoje deti. Tebe to vyhovuje tak to takto robiš, ale NEROBIŠ TO PRE DOBRO DETÍ ale pre svoje.🤦🤢.

@anonym_8a553a aha dalsi mudrlant ktorí ignoruje fakty, štúdie, odbornú verejnosť. To ze nie nieje je tvoj osobný názor ktorí okolo reality ani neprejde. Výsledkom štúdií je ze striedava starostlivost je tá najlepšia porozvodova forma starosti. Prijali to ako fakt ako zákonodarcovia XY krajín tak aj súdy ba dokonca naši zákonodarcovia v roku 2023 prijali ďalšiu formu obdobnú SS a to je spoločná. Poslal tu jedine ty a ja viem preco lebo sa nevieš zmieriť s tym ze ľudia toto prijali. Musíš si uvedomiť ze striedava starostlivost vo svete uz je sledovaná minimálne pol storočia...na Slovensku bola prijatá zákonom uz od roku 2009 alebo 2010 a v Čechách ešte skôr. Ja rozumiem je este veľa matiek ktoré sa nevedia stotožniť s tym ale bohužiaľ. A co sa týka výmeny domácnosti to je len taky výstrel odporcov. Lebo si predstav mladý pár s dieťaťom sa rozvedie založí si rodinu kazdy sám ale chcú byt so svojim dieťaťom. Ja mam napríklad partnerku aj s dieťaťom a malý by sme spolocne dieťa. Ako by som to mal vyriešiť opustiť naše spolocne dieta na tyzden aby som mohol byt so svojím druhým dietatom? Alebo mal by som naše dieta bravat na týždeň k svojmu bratovi do inej domácnosti? Aká je potom toto voľba? No a to je nedostatok a blbizmus tejto varianty.

anonym_8a553a
24. okt 2025
@leo2019

@anonym_8a553a aha dalsi mudrlant ktorí ignoruje fakty, štúdie, odbornú verejnosť. To ze nie nieje je tvoj osobný názor ktorí okolo reality ani neprejde. Výsledkom štúdií je ze striedava starostlivost je tá najlepšia porozvodova forma starosti. Prijali to ako fakt ako zákonodarcovia XY krajín tak aj súdy ba dokonca naši zákonodarcovia v roku 2023 prijali ďalšiu formu obdobnú SS a to je spoločná. Poslal tu jedine ty a ja viem preco lebo sa nevieš zmieriť s tym ze ľudia toto prijali. Musíš si uvedomiť ze striedava starostlivost vo svete uz je sledovaná minimálne pol storočia...na Slovensku bola prijatá zákonom uz od roku 2009 alebo 2010 a v Čechách ešte skôr. Ja rozumiem je este veľa matiek ktoré sa nevedia stotožniť s tym ale bohužiaľ. A co sa týka výmeny domácnosti to je len taky výstrel odporcov. Lebo si predstav mladý pár s dieťaťom sa rozvedie založí si rodinu kazdy sám ale chcú byt so svojim dieťaťom. Ja mam napríklad partnerku aj s dieťaťom a malý by sme spolocne dieťa. Ako by som to mal vyriešiť opustiť naše spolocne dieta na tyzden aby som mohol byt so svojím druhým dietatom? Alebo mal by som naše dieta bravat na týždeň k svojmu bratovi do inej domácnosti? Aká je potom toto voľba? No a to je nedostatok a blbizmus tejto varianty.

@leo2019 že vraj pol storočia sledovaná, si ma pobavil zase Leo. Ja ti poviem, ze ženy rodia deti odkedy je ľudstvo ľudstvom. Dieťa patrí k matke. Biologicky, evolučne, prirodzene. Každá mačka, či pes, čo vrhne mladé sa o ne stará. Je to pud, biologicky daný. No ale tak pol storočia nejaký zákonodarca implantoval normu EU, takže aj samci už sú postavení na úroveň samíc. Že vraj mamičky sa s tým nezmierili, veď to je smiešne. Predsa matka to dieťa porodila, tak s čím sa má zmieriť? Že jej to dieťa vezmú? Muž nie je žena a nie je matka. Má mať úlohu v živote dieťaťa, ale rozhodne nie takú, že si dieťa povedzme 2,3,4 ročne vezme na týždeň, dva k sebe od matky. Litiom sa celé storočie liečila depresia, aj lobotomiou, až sa na to konečne prišlo, že to vlastne ničí pacientov a nie im pomáha. Ty si len moderne vychovávaj dieťa, inú možnosť asi nemáš, resp. si veľký sebec nato, aby si uprednostnil dieťa pred sebou. Tvoja vec.

leo2019
24. okt 2025
@anonym_8a553a

@leo2019 že vraj pol storočia sledovaná, si ma pobavil zase Leo. Ja ti poviem, ze ženy rodia deti odkedy je ľudstvo ľudstvom. Dieťa patrí k matke. Biologicky, evolučne, prirodzene. Každá mačka, či pes, čo vrhne mladé sa o ne stará. Je to pud, biologicky daný. No ale tak pol storočia nejaký zákonodarca implantoval normu EU, takže aj samci už sú postavení na úroveň samíc. Že vraj mamičky sa s tým nezmierili, veď to je smiešne. Predsa matka to dieťa porodila, tak s čím sa má zmieriť? Že jej to dieťa vezmú? Muž nie je žena a nie je matka. Má mať úlohu v živote dieťaťa, ale rozhodne nie takú, že si dieťa povedzme 2,3,4 ročne vezme na týždeň, dva k sebe od matky. Litiom sa celé storočie liečila depresia, aj lobotomiou, až sa na to konečne prišlo, že to vlastne ničí pacientov a nie im pomáha. Ty si len moderne vychovávaj dieťa, inú možnosť asi nemáš, resp. si veľký sebec nato, aby si uprednostnil dieťa pred sebou. Tvoja vec.

@anonym_8a553a si asi veľmi zakomplexovana matka..zabudla si dodať ze žiadna matka neotehotnela z ducha svätého...si úbohá osoba, ktorá zabudla ze na spolodenie dieťaťa je treba 50 a 50 každého. Tvoje argumenty neprejdu ani v materskej škole nie to este v rámci dospelej spoločnosti.

leo2019
24. okt 2025
@anonym_8a553a

@anonym_8a553a a ďalšia vec je ze od kedy je ľudstvo ludstvom muži plodili deti s XY ženami za základom udržania krvnej línie...muži mali niekoľko manželiek atď...tak aspoň trošku zájdite do histórie ked sa chceš oháňať. Ale je mi jasné že ohrdnuta mamička bude vypisovať hlúposti.

anonym_8a553a
25. okt 2025
@leo2019

@anonym_8a553a a ďalšia vec je ze od kedy je ľudstvo ludstvom muži plodili deti s XY ženami za základom udržania krvnej línie...muži mali niekoľko manželiek atď...tak aspoň trošku zájdite do histórie ked sa chceš oháňať. Ale je mi jasné že ohrdnuta mamička bude vypisovať hlúposti.

@leo2019 tak len vychovávaj Leo, deti sa ti poďakujú. Apropo, som vydatá mám deti a som detský psychológ. Nad terapiu by si sa mal zamyslieť. Ak by si chcel dám ti nejaké kontakty. Vážne to potrebuješ. A to myslím v dobrom.❤️

anonym_52d423
25. okt 2025

Dcérku mam vo svojej starostlivosti, k ocinovi však chodí kedykoľvek to potrebuje cez týždeň bez spania na par hodin a fixne so spinkanim každý druhý víkend. Ja som sa ale od malicka snažila o dobre väzby a vzťahy medzi deťmi a otcom a to trvá aj po rozchode, deti na adresu svojho otca nebudú počuť nič negatívne. Nehovorím ze je to tvoj prípad ale mam 2 známe ktoré huckaju dieťa proti otcovi a tam majú tie chudiatka deti veľké problémy...A mne tvrdí že 6 ročne dieťa nenávidí svojho otca, pritom sú to naši priatelia, otec úplne fajn chlap, len žena hnusný hnusny manipulator. .A to som žena.

anonym_d01084
25. okt 2025

My sme mali zo začiatku striedavú dcéra chodila do MŠ (predškolská trieda) po mesiaci mi povedala že to tak nechce, nebaví ju chodiť hore dolu... necíti sa byť nikde doma. Tak sme to zmenili a našťastie ex nebol proti. Ale tým chcem len povedať že nie každému toto vyhovuje. @leo2019 tu prezentuje že iba striedavá je cesta ale nie je podľa mojich skúseností.

leo2019
26. okt 2025
@anonym_8a553a

@leo2019 tak len vychovávaj Leo, deti sa ti poďakujú. Apropo, som vydatá mám deti a som detský psychológ. Nad terapiu by si sa mal zamyslieť. Ak by si chcel dám ti nejaké kontakty. Vážne to potrebuješ. A to myslím v dobrom.❤️

@anonym_8a553a netreba dakujem. Vzhľadom na to ze sme museli ist na psychologické posudky. Som v poriadku IQ 117 žiadne psychopatologicke problémy. Veľmi silno pochybujem ze si detský psychológ. Vôbec psychológ mozno pacient max.

leo2019
26. okt 2025
@anonym_d01084

My sme mali zo začiatku striedavú dcéra chodila do MŠ (predškolská trieda) po mesiaci mi povedala že to tak nechce, nebaví ju chodiť hore dolu... necíti sa byť nikde doma. Tak sme to zmenili a našťastie ex nebol proti. Ale tým chcem len povedať že nie každému toto vyhovuje. @leo2019 tu prezentuje že iba striedavá je cesta ale nie je podľa mojich skúseností.

@anonym_d01084 ved ja som povedal ze nie pre kazde dieta a nie pre každého rodica.

katrinka8
3. nov 2025
@leo2019

@leo2019 - ale tvoje deti z prvého manželstva sa predsa nerozhodli, že od nich odídeš a ideš bývať k inej žene a máš s ňou ďalšie dieťa. Keď sa ľudia rozhodnú urobiť takýto krok, mali by zvážiť všetky dôsledky. Prečo by si mal cudzí človek akokoľvek predstavovať, ako to ty zrealizuješ.
A zdá sa ti fér, že tie prvé deti opúšťaš na každé 2 týždne, a to spoločné "nové" dieťa je s tebou stále?

leo2019
4. nov 2025
@katrinka8

@leo2019 - ale tvoje deti z prvého manželstva sa predsa nerozhodli, že od nich odídeš a ideš bývať k inej žene a máš s ňou ďalšie dieťa. Keď sa ľudia rozhodnú urobiť takýto krok, mali by zvážiť všetky dôsledky. Prečo by si mal cudzí človek akokoľvek predstavovať, ako to ty zrealizuješ.
A zdá sa ti fér, že tie prvé deti opúšťaš na každé 2 týždne, a to spoločné "nové" dieťa je s tebou stále?

@katrinka8 ja som nikam neodišiel. Ale súhlasím s tebou ak niekto rozbije rodinu mal by znášať dôsledky ale to by spravodlivosť musela fungovať rovnako pre všetkých. V každom prípade taka cesta ze 3 domovy je hlúposť.

Strana
z3