icon

Ako si poradiť, keď otec neprepláca nadštandardné výdavky?

4. sep 2025

Ahojte, pred rokmi sme mali sud, deti boli zverené mne, bolo stanovené výživné a otec bol zaviazaný prispievať okrem výživného aj polovicu nadštandardných výdavkov. Do dnešného dna mi však ani jeden takýto výdavok nepreplatil, hoci som mu to zdokladovala.
Ako sa viem brániť?

anonym_4ea630
4. sep 2025

žiadaj navýšenie výživného a toto uveď ako dôvod

pribinak
4. sep 2025

Upozorní ho, že pokial nebude platiť tak budeš žiadať vyššie výživné

anjelicek26
4. sep 2025

Tak to ries na sude navysenim normalneho vyzivneho, ked panko nechape zakladne nariadenia sudu... na druhej strane otazka je aj, co je nadstandardny vydavok... ci okuliare alebo novy iphone... ci sportovy kruzok alebo laser arena na narodeniny...

autor
4. sep 2025
@anjelicek26

Tak to ries na sude navysenim normalneho vyzivneho, ked panko nechape zakladne nariadenia sudu... na druhej strane otazka je aj, co je nadstandardny vydavok... ci okuliare alebo novy iphone... ci sportovy kruzok alebo laser arena na narodeniny...

@anjelicek26 v prvom rade školské akcie ( švp, lyziarsky, plavecký, exkurzie, prac. zošity, pomôcky a prístroje, ktoré treba zakúpiť pre štúdium), ortopedicky matrac..

anonym_93997d
4. sep 2025

no nechcem ti brať iluzie ale lyžiarsky a švp atd nespadaju pod nadštandardne vydavky , tak isto ani pracovné zošity a podobne..Ja som mala klientku , ktorá potrebovala operaciu pre syna a to bol nadštandardny vydavok, strojček bol výdavok, prerábka na bezbarierove bol taky výdavok, poraď sa s právnikom kt. sa do toho naozaj rozumie..alebo ked to mate sudom urcene ze prave toto su nadstandradne vydavky tak som nic nepovedala...zalezi ako je to v rozsudku ponate,,

anonym_336d40
4. sep 2025

@anonym_autor
Keďže máš právoplatné súdne rozhodnutie, ktorým bol otec detí zaviazaný prispievať na nadštandardné výdavky, a on to nerobí, ide o porušenie súdneho rozhodnutia.
Pokojne môžeš podať návrh na vykonanie exekúcií:
Potrebuješ doložiť - originál súdneho rozhodnutia,
výpočet dlžnej sumy, doklad nákladov (faktúry, bločky, doklad o zaplatení - napr. výpis z účtu), ideálne aj doklad o tom, že si ho žiadala o preplatenie (napr. e-mail, sms).

Ak chceš byť milosrdečná, pred podaním návrhu mu môžeš poslať tzv. predžalobná výzva ako forma "poslednej šance", aby zaplatil dobrovoľne.
Uveď, že ak do Xdní neuhradí dlžnú sumu, budeš vec riešiť cez súd alebo exekútora a pošli to doporučene.

augustinka1
5. sep 2025

Na nadštandardnom výdavku sa musíš najprv dohodnúť s otcom dieťaťa, či s tým výdavkom súhlasí. Ak nesúhlasí je to len tvoj výdavok. Iba zdravotné výdavky sú ,,povinné'' ... pokiaľ to nie je presne uvedené aké výdavky sa považujú za nadštandardné v rozhodnutí od súdu, tak nezmôžeš nič, iba podať další návrh na navýšenie alebo doriešiť podmienky tých výdavkov

anonym_848de5
19. sep 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 komentár úplne mimo ....