Ako vypočítať výživné pre dieťa?
Ex ma 5 ročne dieťa s terajšiu manželkou. Na naše spoločné 12 ročne platí 300€ mimosúdna dohoda. Ja chcem zdvihnúť sumu na 350€. On mi tvrdí, že to nie je reálne a že keď to dá na súd tak bude platiť menej. Našla som tabuľku. Do 14 rokov je 16% do 6 rokov 14% ako si to mám vypočítať?
Keď mi nebude chcieť dať viac dám ho na súd.
@tilonka je to tak, žiaľ 🤷🏻♀️
Autorka ja chápem, že si naňho nasratá. To sme skoro všetky. Ale výživné nie je nástrojom pomsty. My ti len chceme povedať, že máš na dnešné pomery peknú sumu na dieťa v takom veku a keď budeš príliš tlačiť na pílu, môže sa to otočiť. Ono to nefunguje tak, že ty si požiadaš a automaticky dostaneš. Dal mu počítač - a čo, že nie nový? je funkčný? je. Volal ho na dovolenku, syn nechcel. Ok. Nemôžeš ale povedať, že sa oňho nezaujíma. U nás prebiehalo pojednávanie hodinu a pol. Vypovedáš, zdôvodňuješ, dokladuješ. Musíš mať pripravené argumenty. Aj otec dostane slovo a keď ťa tak čítam, nadobúdam pocit, že sa tam strhne pekná výmena názorov. Súd dáva priestor obom stranám a nie vždy dá za pravdu matke. A ver, že ani právnik nie vždy pomôže. Môj ex ho mal. A aj tak som vyhrala, hoc som nezískala až toľko, koľko som žiadala (ani toľko, koľko ukazuje tabuľka). Zavážilo aj to, že sa vyhováral, že pre dcéru viac nemá, no na právnika našiel.. 🤷🏻♀️
Podla toho, co pises, ste asi nejaky hlboky vztah nemali a syn nebol uplne planovany... raz som citala, ze muzi maju hlbsi vztah k detom, na ktorych matkach im viac zalezalo... na dovolenku predsa nechce ist tvoj syn... zena je jeho partnerka, mozno manzelka...takze isto nie cudzia osoba a chces ci nechces, to dieta je surodenec tvojho syna... 300 eur na 12 rocneho naozaj nie je malo, pokial nesportuje na vrcholovej urovni, alebo nema nejake tazke zdravotne postihnutie... a tvoj ex rozhodne nema luxusny prijem
To nie je cudzia žena o ktorú sa stará. Ty si frustrovaná, nasrdená, zatrpknutá a závidíš že on sa má dobre, ale to sa vysokým výživným nekompenzuje.
Ojoj. Tak tu citim extremnu pomstu. No.. jeho zena je jeho rodina. Ich dieta je jeho rodina. Vas syn je jeho rodina. On rozklada financovanie medzi 2 deti. Nie iba pre tvoje. 1500 eur v dnesnej dobe nie je extra prijem. Idu na dovolenku, kam volal vasho syna. Nechcel. Dal mu pc. Aj moje deti dedia elektroniku a nekupujeme im novu. 300 eur z 1500 je fakt slusne vyzivne. Neudavas vobec dovody preco by mal prispievat viac. Ma alergie. Ok. Su nejak extra financne nakladne? Ty zarabas kolko? Z teba citit len zlost a chcem chcem a oni maju toto.
@zuza265 som nahnevaná? Áno som. Pokiaľ nebola tá osoba a neporodila mu druhého syna. Bral nášho syna na výlety. Venoval mu 100% pozornosť. On bol pre neho dôležitý. Keď som hocičo pre nášho syna chcela kúpiť kúpil to! Teraz sa mu doprosovat o blbych 50€ je to jeho syn a má sa o neho starať. Syn už sám zistil jeho nezajem. Áno aj to druhe je jeho a má sa starať. Ponúkal mu aby išiel s nimi na dovolenku ale syn chce ísť k more len so svojím otcom a on to ma spraviť a nie cudziu ženu a ich dieťa brať
Ty si chorá na hlavu,takže tu ide čisto iba o nenávisť a závisť .Tufam,že to takto rozprávaš aj pred synom ,fakt tlieskam ti
To nie je cudzia žena a ,že syn chce ísť iba s otcom je tvoja chyba
Ona nie je cudzia zena. Su jeho rodina. Dokonca ich dieta je surodencom pre vase dieta.
Mate sudne rozhodnutie o stretavani sa?
A teda. Syn s nim chce ist sam. Akoze teraz vazne porozmyslaj. Tyzden plus dovolenka z prace, dalsich xy oenazi navyse atd. Ved mohli ist spolu a cas travit spolu. Ak toto rozpravas aj svojmu synovi, tak chapem preco chcel ist sam. Kua zena si dospela, tak sa tak spravaj.
To ma ist 2krat k moru osobitne? Lebo vy to tak chcete? Oni su keho rodina tak ako tvoj syn. Tebe vadi ze ma druhe dieta zivot a ty si sama zatrpknuta. A chces sa len pomstit. Ty chces vyzivne a este aby mu vsetko kupoval a venoval sa len jemu aby uz nezil lebo vy ste sa rozisli.
Cokolvek si cjcela to kupil hej? No parada..to by ti vyhovovalo. Vyzivne kupit co ty chces vylety dovolenky..takze ty si to predstavujes tak ze ma syna neminies nic a vsetko otec..
Pozri, ak otec povie na súde, že volal syna k moru, že mu dal počítač a ktovie čo ešte, čo si nenapísala, nečakaj, že dostaneš ďalšie peniaze. Napriek novej rodine sa o syna dokázateľne zaujíma. Poradila by som ti ešte jednu vec - ak na ten súd pôjdete - skús menej prskať. Ono súd si všíma aj tvoje vystupovanie a slovník.
🤣 však si si toto vymyslela? Takto tu dupkať, strašne to je komické. Hoď sa o zem. Ako ropucha sa tu predvádzaš.
@nikaeli jej skoda pisat. Jej ide o peniaze
Co najviac vytrieskat. Doteraz ked nebola partnerka dieta sa jej to darilo no skoncilo to tak ju to riadne serie.
Ak takto výpravas pred synom ani sa mu nečudujem že si tiež stavia hlavu a nechce byť s otcom. Keďže ho huckas proti nemu. Rovnako otec nie je povinný brat osobitne syna na dovolenku. Išiel som svojou rodinou a chcel zobrať aj svojho syna. A myslím keby máš iný postoj že ten syn by na tu dovolenku aj išiel
A to že mu dal počítač ktorý oni nepotrebujú je tiež normálne. Moje dieťa tiež má "zdedený" telefón a nie nový. A keby si aj ex postaví hlavu nový nedostane alebo keď tak chce nech kúpi novy on.
@zuza265 máme striedavu, lebo sa tak veľmi chcel so synom stretávať. Syn zistil, že len okolo toho druhého behali tak mi tam už nechcel chodiť. Môj syn potrebuje otcovu pozornosť a keď ju nemá tak nech platí.
@sense áno aj môjmu dal starý telefón. Starý počítač. Ale internet mu nechce platiť lebo veď mám 300€ nechápete ma. Ja som chcela len informáciu ako vyrátať výživné
A potom sa ženy čudujú že chlapi nechcú platiť
Výživné vyrátaš tak, že si spocítaš náklady na syna za pol rok, alebo rok, vydelíš mesiacmi a výslednú sumu rozdelíš medzi seba a ex. A o takú sumu žiadaj. Kľudne aj 500€, ak to vieš reálne zdokladovať. A daj návrh na súd.
Žiadny vzorec z tabulky ti neurčí sumu výživného, ktoré synovi patrí.
@daniela1911 ďakujem za odpoveď
Mali ocividne male dieta, ktore si vyzaduje pozornost. Ved to je normalne. A hlavne skor si myslim, ze ziarlil, lebo uz nebol sam a nevedel sa onpozornost este delit. A aj ty ako mamka si mu to mala vysvetlit a podporit ich vztah. V jeho zaujme. “Ked ju nema, tak nech plati..” prepac, toto nie je normalne zmyslanie. Snad ti raz dojde, ze toto co robis je zle. A mstis sa cez dieta a peniaze. Pre kieho boha mu ma platit internet?
Chudák tvoj syn. Nie preto akého má otca, ale preto akú má matku. Ty tomu chlapcovi uplne zničíš vzťah s otcom
To naozaj mas problem z 300 euroveho vyzivneho zaplatit synovi 15 eur za internet? Myslim, ze by si si zasluzila to znizenie a potom by si mohla prskat nad vlastnou hlupostou...
A ty doma nemáš internet? Platiť internet nie je nevyhnutný vydavok
Vyrátaš ho jednoducho. Napísala som ti to už vyššie nielen ja, ale aj iné kočky.
Spíšeš si všetky pravidelné mesačné nevyhnutné výdavky, ktoré vieš zdokladovať. Koľkí bývate v jednej domácnosti? inkaso vydelíš počtom osôb a 1 dielik je synov. Ďalej strava, oblečenie, obuv, drogéria, školné, obedy v škole, výdavky na krúžok, lieky,.. čokoľvek, čo si mu daný mesiac kúpila. Ak ste boli v kine, na kupku, ... tieto výdavky hoď na papier, urob tabuľku, spriemeruj za mesiac a máš sumu, koľko ťa stojí dieťa na mesiac. Väčšinou sa to robí tak, že žiadaš polovicu sumy, ktorá ti vyjde. Nezabudni pridať tvoje príjmy potvrdené zamestnávateľom a dôvod, kvôli ktorému žiadaš zvýšenie. Avšak argument, že on má novú rodinu a nevenuje synovi 100% pozornosť, nestačí..
vaseho syna volal na dovolenku, dal mu PC. ajk sa vztah k nemu zmenil, je mozne, si to zapricinila svojimi nazormy. nemozes cakat, ze koli tomu, ze mate syna si on nikdy nezalozi rodinu a vzdy sa bude venovat len jemu a aj vsetko financovat. dostavas pekne peniaze. su zeny,c o dostavaju 2-cifene cislo, este aj platil navyse. ved to si mala kralovske vyzivne na to kolko zaraba. teraz musi financovat aj svoju novu rodinu a ty nemozes cakat, ze sa na nich vykasle a vsetko pojde prvemu synovi.
z teba hovori fakt len zlost.
oprava - nazormi ( mozno tam niekde mama j viac chyb,a le toto mi strasne buchlo do oci, asi odemntievam, ed taketo hrubky robim - no vypnuty mozog mam )
@majamat pise ze maju mali striedavku a este vyzivne mala 300 eur. A je malo
@slavomira236 ano, po tom co som napisal aprispevok, tka som sa este aj za celo chytila. dokocna sa mi vidi, ze pri striedavke teoreticky otec ani platit nemusi. asi to zavisi aj do vysky prijmu oboch rodicov, ale teda on nijak extra nezaraba. zaujimal by ma prijem autorky prispevku.

Ale však ho na dovolenku volali, prečo nešiel a predstav si, že ja aj vlastným deťom posúvam elektroniku a nemajú vždy novú, resp ako väčší si našetrili z brigád. Na súde nebuď takáto nasrdená, lebo to nepôsobí sympaticky.
A on má manzelku, strašne je to nesympatické, ako tu kydáš. Už teraz mu držím palce.