icon

Ako získať súhlas od ex na dovolenku?

25. apr 2025

Baby prosím čo robiť ? Moji rodičia chcú zobrať moje deti na dovolenku k moru do Talianska . Avšak som rozvedená a potrebujem súhlas aj od ex a nechce mi ho dat . po iné roky mi ho v pohode dal takže teraz som myslela ze to bude vybavené, dovolenka zaplatená a teraz mi to nechce podpísať. Ako mám ďalej postupovať? Ďakujem

Strana
z2
maranco
25. apr 2025
@btus

@maranco to potvrdenie je na cestu do zahraničia. Tam sa nepíše aká krajina. https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...

@betulinka1 na krátkodobú dovolenku nie, tam v tom texte je že súhlas ak odchádza dlhodobo

@btus pri vstupe do krajiny alebo počas pobytu v nej ťa kontroluje miestny úradník alebo polícia daného štátu, podľa zákonov tej krajiny

ako by si porozumela tomuto textu?
https://www.mzv.sk/web/rim/cestovanie/cestovani...

hrabovo
25. apr 2025
@biba_18

alebo ísť s nimi…

@biba_18 nic by jej to nepomohlo, ak by šla s nimi. Taliani majú podmienku súhlas necestujuceho rodiča. Ja som rozvedená a do talianska zásadne nejazdím, lebo by mi ex tiež súhlas nedal, už len z jeho drbnuteho princípu. Ale od dosiahnutého veku 14 rokov do Talianska dieťa nepotrebuje žiadny súhlas. My osobne chodíme na dovolenky tam, kde tieto súhlasy nik nepotrebuje a máme svätý pokoj a bývalý sa môže aj na hlavu postaviť

biba_18
25. apr 2025
@hrabovo

@biba_18 nic by jej to nepomohlo, ak by šla s nimi. Taliani majú podmienku súhlas necestujuceho rodiča. Ja som rozvedená a do talianska zásadne nejazdím, lebo by mi ex tiež súhlas nedal, už len z jeho drbnuteho princípu. Ale od dosiahnutého veku 14 rokov do Talianska dieťa nepotrebuje žiadny súhlas. My osobne chodíme na dovolenky tam, kde tieto súhlasy nik nepotrebuje a máme svätý pokoj a bývalý sa môže aj na hlavu postaviť

@hrabovo celá debata je už inde ☺️ a aj moja prvá rada bola iná… ale je smutné ako si niektorí muži dokážu ešte aj na deťoch hladkať egá…

hrabovo
25. apr 2025
@biba_18

@hrabovo celá debata je už inde ☺️ a aj moja prvá rada bola iná… ale je smutné ako si niektorí muži dokážu ešte aj na deťoch hladkať egá…

@biba_18 áno, je to smutné, lebo ubližujú v prvom rade dieťaťu. My chodíme už roky len do španielska a chorvátska. A toto, ze treba podpis aj druhého rodiča mam priamo cca spred dvoch týždňov priamo z ambasády v Taliansku. Nebudem riskovať, my už len jeden rok a môžme aj do toho Talianska ist. Ale napríklad na Maltu až po 18, tam treba do 17,99 súhlas aj druhého rodiča

ahhola
25. apr 2025

Nech idu tam, kde laskave povolenie od tatka netreba, v ITA treba. Drbko si bude mysliet, ako sa svojim deckam pomstil a tie sedia doma a snivaju o Taliansku a ti budu v HR😂co sa clovek podozveda, aki frustrati ziju medzi nami😡

betulinka1
25. apr 2025
@maranco

@betulinka1 na krátkodobú dovolenku nie, tam v tom texte je že súhlas ak odchádza dlhodobo

@btus pri vstupe do krajiny alebo počas pobytu v nej ťa kontroluje miestny úradník alebo polícia daného štátu, podľa zákonov tej krajiny

@maranco aj dovolenka je vycestovanie. Posledna veta, druhy odsek. Nesla mi poslat fotka s vyznačenou vetou. Tu sa riesia dva faktory. Jeden, ze stat si určí ake ma mat dieta doklady ale su tu potom aj prava rodicov. Nechce sa mi googlit ale je k tomu aj nejaka smernica, ci nariadenie o únose deti. Raz to znama riesila, jej muz ju nahlásil na polici a do 48 hod ich zadržali v Nemecku. Mala z toho problemy, vypovedala a tak, deti vystrašene, lebo majáky, ich kuratela tam prisla tiez ale potom ju poslali aby isla s detmi domov, ze bez súhlasu nemoze chodit cez hranice. Neviem, ci ju aj neodprevadili na hranice a mala sa do 24 hodin dostaviť na policiu na Sk ale aspon v tomto pripade zamakali a ak by to bol naozaj únos, bola to celkom rychla medzištátna reakcia. Nastastie vedela plynule nemecky, Cize nemuseli riesit ani tlmočníka. Deti mali 12 a 13 rokov. Preto viem, ze typek isiel cez nejaky pravny Eu predpis o únose deti, podával oznamenie tu na Sk. Typek autorky za detmi ani nechodi, ja by som to vobec neriesila a dala iba svoj suhlas. Keby sa akurat pytal, ze chce zobrat deti, tak su so starými rodicmi.

cacianka
25. apr 2025
@betulinka1

@maranco aj dovolenka je vycestovanie. Posledna veta, druhy odsek. Nesla mi poslat fotka s vyznačenou vetou. Tu sa riesia dva faktory. Jeden, ze stat si určí ake ma mat dieta doklady ale su tu potom aj prava rodicov. Nechce sa mi googlit ale je k tomu aj nejaka smernica, ci nariadenie o únose deti. Raz to znama riesila, jej muz ju nahlásil na polici a do 48 hod ich zadržali v Nemecku. Mala z toho problemy, vypovedala a tak, deti vystrašene, lebo majáky, ich kuratela tam prisla tiez ale potom ju poslali aby isla s detmi domov, ze bez súhlasu nemoze chodit cez hranice. Neviem, ci ju aj neodprevadili na hranice a mala sa do 24 hodin dostaviť na policiu na Sk ale aspon v tomto pripade zamakali a ak by to bol naozaj únos, bola to celkom rychla medzištátna reakcia. Nastastie vedela plynule nemecky, Cize nemuseli riesit ani tlmočníka. Deti mali 12 a 13 rokov. Preto viem, ze typek isiel cez nejaky pravny Eu predpis o únose deti, podával oznamenie tu na Sk. Typek autorky za detmi ani nechodi, ja by som to vobec neriesila a dala iba svoj suhlas. Keby sa akurat pytal, ze chce zobrat deti, tak su so starými rodicmi.

@betulinka1 vycestovanie je jedna vec, ale vstup do inej krajiny je druhá vec. - to sa riadi pravidlami krajiny, do ktorej deti vystupujú

laila22
26. apr 2025

Vyrobos si zbytočne problémy.m ani by ma nenapadlo niekde vypisovať, lebo blbec má veľké ego

laila22
26. apr 2025
@hrabovo

@hrabovo v živote som do Talianska nedávala nič podpisovať exovi, ani som ho neinformovala o našich dovolenkach.

som_realistka
26. apr 2025

Ak krajina vyzaduje nejake dokumenty pri cestovani dietata, tak pri takomto ex si neporadis, moze ti vyrobit problemy. Oslov koliznu, nech ti poradi ako pistupovat ale na 99% ti povie, ze to treba riesit sudnou cestou. Tak cim skor oslovit pravnika a dat na sud, presne spisat dovody zaloby. Ako stare su deti, su so starymi rodicmi casto,? hovoris, ze uz viackrat cestovali a suhlas dal. Sud to vyhodnoti ako obstrukciu z jeho strany a nariadi napravu. Mozno by ho vedela poucit aj kolizna, my sme mali po rozvode trochu iny problem, ale po telefonate s koliznou ex musel stiahnut chvost a spravat sa slusne. Ale to bolo 100 rokov dozadu.

hrabovo
26. apr 2025
@laila22

@hrabovo v živote som do Talianska nedávala nič podpisovať exovi, ani som ho neinformovala o našich dovolenkach.

@laila22 ved nemusíš dávať nič podpisovať, ale akonáhle príde kontrola alebo niečo podobné, môže byt z toho problém. Ide aj o ľudí, na akých natrafis. Ja si problémy robiť nechcem a Taliansko nie je jediná krajina, sú aj oveľa krajšie

btus
26. apr 2025
@maranco

@maranco mňa sa to netýka, písaa som ohľadom textu. Aj Chorvátsko má, že rodičmi a vždy podpisujem len ja. 🙂

autor
26. apr 2025
@biba_18

@biba_18 bohužiaľ áno, on si cez deti rieši jeho hnev voči mne

autor
26. apr 2025
@betulinka1

@betulinka1 on si ich určite nebude chcieť zobrať,on je s nimi maximálne tak na Vianoce keď prídu pozrieť starých rodičov ,on s nimi netrávi žiaden čas. Pošle výživné a dovi dopo .

autor
26. apr 2025
@som_realistka

Ak krajina vyzaduje nejake dokumenty pri cestovani dietata, tak pri takomto ex si neporadis, moze ti vyrobit problemy. Oslov koliznu, nech ti poradi ako pistupovat ale na 99% ti povie, ze to treba riesit sudnou cestou. Tak cim skor oslovit pravnika a dat na sud, presne spisat dovody zaloby. Ako stare su deti, su so starymi rodicmi casto,? hovoris, ze uz viackrat cestovali a suhlas dal. Sud to vyhodnoti ako obstrukciu z jeho strany a nariadi napravu. Mozno by ho vedela poucit aj kolizna, my sme mali po rozvode trochu iny problem, ale po telefonate s koliznou ex musel stiahnut chvost a spravat sa slusne. Ale to bolo 100 rokov dozadu.

@som_realistka bývame u našich takže sú s nimi denne . Maju 10 a 13 rokov . Áno minulé roky súhlas dal úplne v pohode len začiatkom roka sme mali súd o výživné a zvýšili mu ho a to sa mu nepáčilo len bohužiaľ nemohol s tým nič urobiť . Tak myslím, že kvôli tomu mi ten súhlas nechce dat.

laila22
26. apr 2025
@hrabovo

@laila22 ved nemusíš dávať nič podpisovať, ale akonáhle príde kontrola alebo niečo podobné, môže byt z toho problém. Ide aj o ľudí, na akých natrafis. Ja si problémy robiť nechcem a Taliansko nie je jediná krajina, sú aj oveľa krajšie

@hrabovo áno sú aj krajšie krajiny, máš pravdu. Bavili sme sa tu o Taliansku. Mňa nikdy nikto nepristavil a nekontroloval, ani na hraniciach, ani v meste.

hrabovo
26. apr 2025
@laila22

@hrabovo áno sú aj krajšie krajiny, máš pravdu. Bavili sme sa tu o Taliansku. Mňa nikdy nikto nepristavil a nekontroloval, ani na hraniciach, ani v meste.

@laila22 tak to si mala šťastie a chvalabohu teda 🙂 my si počkáme do ďalšieho roka a to už môžme bez súhlasu. Ex keby mu poviem ze chceme ísť do talianska a potrebujem súhlas, nedal by ho a on by bol schopný zavolať na nás aj neviem koho, len aby zle urobil. Takto chodíme tam, kde súhlas netreba a ani o tom nevie. O dieťa záujem nemá, resp ozve sa jak zranená srna raz za pol roka, že mám ja vyvinúť iniciatívu, aby sa syn s nim chcel stretávať... No také veľké makové, keby sa ho spýtam, kedy má syn narodeniny, tak ani vedieť nebude, taky je to tatinko

laila22
26. apr 2025
@hrabovo

@laila22 tak to si mala šťastie a chvalabohu teda 🙂 my si počkáme do ďalšieho roka a to už môžme bez súhlasu. Ex keby mu poviem ze chceme ísť do talianska a potrebujem súhlas, nedal by ho a on by bol schopný zavolať na nás aj neviem koho, len aby zle urobil. Takto chodíme tam, kde súhlas netreba a ani o tom nevie. O dieťa záujem nemá, resp ozve sa jak zranená srna raz za pol roka, že mám ja vyvinúť iniciatívu, aby sa syn s nim chcel stretávať... No také veľké makové, keby sa ho spýtam, kedy má syn narodeniny, tak ani vedieť nebude, taky je to tatinko

@hrabovo ja ti úplne rozumiem... 😐

maranco
26. apr 2025
@btus

@maranco mňa sa to netýka, písaa som ohľadom textu. Aj Chorvátsko má, že rodičmi a vždy podpisujem len ja. 🙂

@btus * Aj Chorvátsko má, že rodičmi a vždy podpisujem len ja *
Ja som ten text pre chorvátsko pochopil inak, ty tam nevidíš žiadny rozdiel, je to to isté?

Chorvátsko - odporúčame (nie je to nevyhnutné) aj to len keď tam nie je ani jeden rodič a stačí súhlas jedného rodiča
Taliansko - musia mať podpísaný rodičmi, druhým (necestujúcim) rodičom

betulinka1
26. apr 2025

Inak minule roky ti daval suhlas, nevies ho pouzit? Vypisovala si tam datum aj krajinu alebo si tam vseobecne napisala na vycestovanie? Lebo viem, ze niekto si zvykne davat jeden suhlas všeobecný, lebo viac cestuju a nechcu si davat kazdy mesiac. Spravili jeden a ten pouzivaju. Ak nevies pouzit stary, za mna ako som uz pisala, ja by som to riskla uz len preto, ze IT je za rohom a deti su velke. Dala by som svoj suhlas v ANJ, overila notarom a dala pas, sup na dovolenku.

mane01
26. apr 2025

Tomu rozumiem. Ale idu do Talianska, nie do Brazilie. Moje deti boli so svagrovcami v Chorvatsku a ziadne povolenie som im nedavala ani ho nikto neziadal. Rovnako ked idem s detmi do Turecka, nikdy som nemala od ex povolenie a to mam ine priezvisko ako deti. Nikto to nikdy neriesil. Ale chapem, ze sa obavas. Daj im svoje splnomocnenie, si matka. Colnici ak by to aj chceli, nebudu kontrolovat, ci si rozvedena.

maranco
26. apr 2025
@mane01

Tomu rozumiem. Ale idu do Talianska, nie do Brazilie. Moje deti boli so svagrovcami v Chorvatsku a ziadne povolenie som im nedavala ani ho nikto neziadal. Rovnako ked idem s detmi do Turecka, nikdy som nemala od ex povolenie a to mam ine priezvisko ako deti. Nikto to nikdy neriesil. Ale chapem, ze sa obavas. Daj im svoje splnomocnenie, si matka. Colnici ak by to aj chceli, nebudu kontrolovat, ci si rozvedena.

@mane01 prečítaj si text s porozumením o 2 príspevky vyššie, každá krajina môže mať vlastné požiadavky čo požaduje od cudzích detí

Chorvátsko odporúča mať súhlas jedného rodiča.
Turecko odporúča mať súhlas jedného rodiča.
Taliansko vyžaduje/musia mať súhlas oboch rodičov.
Brazília vyžaduje/musia mať súhlas oboch rodičov.

mane01
27. apr 2025
@maranco

@mane01 prečítaj si text s porozumením o 2 príspevky vyššie, každá krajina môže mať vlastné požiadavky čo požaduje od cudzích detí

Chorvátsko odporúča mať súhlas jedného rodiča.
Turecko odporúča mať súhlas jedného rodiča.
Taliansko vyžaduje/musia mať súhlas oboch rodičov.
Brazília vyžaduje/musia mať súhlas oboch rodičov.

@maranco ja tomu rozumiem. Pisem cisto o mojej skusenosti. Moja skusenost je, ze odo mna ziadna krajina nevyzadovala nikdy nic. Ani len potvrdenie od jedneho rodica. Dokonca vlani boli deti s ex v Taliansku a ziadny suhlas som mu nedavala.

tana5
28. apr 2025
@hrabovo

@hrabovo ahoj, mozem sa nieco opytat v ip? Dakujem

mariska1989
28. apr 2025

Normal na súd. Pravnik si to už spíše ako tak .ale ešte pred tým ísť za ním s papiermi a normal mu povedať buť to podpíše alebo to dáš na súd a bude platiť všetke poplatky keď sa mu nepáči dat jeden podpis snáď by to pomohlo a keď nie požiadať na súd s tým že dovolenka už je zabezpečená, zaplatená

hrabovo
28. apr 2025
@tana5

@hrabovo ahoj, mozem sa nieco opytat v ip? Dakujem

@tana5 ahoj, kľudne

Strana
z2