Ahojte , potrebujem poradiť. Mám syna o ktorého sa jeho otec od narodenia nezaujíma (vyše 10 rokov) . Jeho otec prepadol drogám a teda je z neho kriminálny živel , chodí z väzenia do väzenia , výživné neplatí vôbec , a žije v zahraničí...sem tam príde list z väznice kvôli výživnému (z väznice mi výživné chodilo inak vôbec nie) , a iba preto viem v ktorom štáte sa práve nachádza . Momentálne netuším kde býva , ani či ešte žije .
Ja som sa znova vydala mám dve ďalšie deti , žijeme si skvelo len ma trápi synovi priezvisko. Chcem aby mal priezvisko po mne . Jednoduchšie ako to aby si ho manžel osvojil je asi iba zmena priezviska mám pravdu ? Viete mi prosím poradiť keďže otcov súhlas mať nebudem , ako postupovať ? Ani jeho rodina netuší kde je . Syn tiež chce mať priezvisko ako my , celá rodina rovnaké . Ďakujem ❤️
Myslim ze za danych okolnosti moze sud rozhodnut ze mu moze byt priezvisko zmenene ak sa nevies dostat k jeho suhlasu. 🙂
Ono to koniec koncov aj tak podla mna zalezi na tom danom sude, ako sa rozhodne 🙂 Niekedy je to treba, niekedy sa to da aj bez toho suhlasu.
obrat sa na sud
Keďže je to už viac ako desať rokov, počkala by som do jeho 18 rokov. Vtedy sám požiada o zmenu priezviska. Ale overené to nemám.
Pokial nemas suhlas mozes ist na prislusnu matriku a tam ti poradia so spisanim ziadosti na sud v ktorej sa uvedie ze otec sa o dieta nezaujima a sud ti to potom schvali. Taketo pripady schvaluju
Treba napisat navrh, dieta bude zastupovat kolizny opatrovnik, pridu aj na kontrolu- teda nam prisli, ale mam uz manzela a zistovali pomery v rodine a dovod preco chceme zmenit priezvisko. Sud prebehol bez bilogickeho otca a zmenu schavlili.
@samkolea ďakujem krásne , presne o takúto osobnú skúsenosť mi išlo ,veľmi ste pomohli tento týždeň pôjdem na to . A ten návrh ste spísali klasicky podľa vzoru na internete ? A poslali návrh na súd ? Alebo najprv matrika ? Vôbec neviem čo riešiť ako prvé
Pisala som podla internetu, mal by tam byt priblizny nahrh, prestudovat, pospajat pripadne. Nemusi to byt absolutne nic zlozite z pohladu paragrafov. Opisat vasu situaciu. Matrika s tym zatial nema nic spolocne, az ked budete mat sudne rozhodnutie s tym potom na matriku. 🙂.
@samkolea super , ďakujem krásne za pomoc ❤️
Neni vobec za co 🪻
Ak o zmenu mena alebo zmenu priezviska maloletého žiada iba jeden z jeho rodičov, k žiadosti priloží aj:
písomný súhlas druhého rodiča s jeho úradne osvedčeným podpisom alebo právoplatné rozhodnutie súdu nahrádzajúce jeho súhlas, ak súhlas nedal alebo ak sa súhlas nedal získať,
úmrtný list druhého rodiča, ak zomrel
právoplatné rozhodnutie súdu o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony druhého rodiča, ak bolo takéto rozhodnutie vydané.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...