Aký je postup pre priznanie otcovstva po rozvode?

ciapockacervena
2. okt 2013

Dievcata, chcem vas poziadat o radu. Som rozvedena 5 mesiacov, momentalne cakam babo so svojim priatelom. na internete som nasla informaciu, ze ak s priatelom na matrike neprizname otcovstvo, dieta bude mat automaticky priezvisko po byvalom manzelovi, nakolko sa narodi v termine do 300 dni od rozvodu. Dnes sme teda boli na matrike, kde mi vsak matrikarka povedala, ze to mam riesit az po porode a to tak, ze podam na sud ziadost o zapretie otcovstva (s ktorym musi suhlasit moj byvali manzel) a az nasledne sa moze k dietatku prihlasit jeho biologicky otec. Tieto informacie mi pridu absurdne, kedze ja viem ze skutocnym otcom je priatel a teda chcem aby dietatko bolo aj oficialne jeho a bol zapisany v RL. Viete mi poradit ci su informacie, ktore mi poskytli na matrike skutocne pravdive, pripadne kde by som sa mohla oboznamit zo zakonmi/postupmi v takejto situacii?
Dakujem

macamac
2. okt 2013

no mali pravdu v tom, že dieťa narodené do 300 dní od rozvodu sa automaticky považuje za dieťa exmanžela
myslím,že aj ďalší postup ti poradili správne 🙂

maznacik007
2. okt 2013

Poradili ti uplne spravne, dieta po porode bude mat exmanzelovo priezvisko, a on bude uvedeny ako otec v jeho RL, a ak sa s exmanzelom nedohodnes a nepride prevziat rodny list dietata a vyjadri suhlas s jeho krstnym menom tak tvoje dieta bude mat v kolonke krstne meno "Neurcene"
Jedina moznost ako sa tomu vyhnut je zobrat si tvojho partnera za manzela este pred porodom ... alebo potom postup ako ti poradili po porode dietata date navrh na sud o zapretie otcovstva mozes to podat aj bez exa ... a bude sud ... normalne vytycene konanie atd..

dolijalu
3. okt 2013

My sme mali rovnaky problem, len sme sa nestihli vziat, mala sa narodila den pred svadbou., lebo sme dlho cakali na pravoplatnost rozvodu. V nemocnici mala dostala automaticky exmanzelovo priezvisko a bol napisany ako otec. Podala som na sud ziadost o zapretie, exmanzel poslal z Nemecka overene vyhlasenie, ze suhlasi so zmenou priezviska a nie je otec, sudu to stacilo a rozhodol, po nadobudnuti pravoplatnosti nam bol s rozsudkom vystaveny novy rodny list, kde bol ako otec pisany manzel a mala nase priezvisko...