icon

Anulácia manželstva

20. jan 2023

Mate skusenosti s anulaciou manželstva?

aninka30
21. jan 2023

@zuzliq nenasla som ale vdaka skusim googlit viac

flavia1
21. jan 2023

@mell27 aha, myslela som, ze aj z civilneho. Ok...

zuzinka888
21. jan 2023

@kvietocek87 vyhlasia ho za neplatne- ale nesmie byt sex.( naplnene)🙊

rony2255
22. jan 2023

@zuzinka888 za určitých podmienok anulujú aj také kde sú deti

kissova
22. jan 2023

@lenkadenisa manžel nebol ani vypovedať , napísal že súhlasí a že si nepraje byť predvolaný nakoľko sa s ňou už nikdy v živote nechce stretnúť že mu zničila život a rozvodom na okresnom súde to preňho skončilo

lenkadenisa
22. jan 2023

@kissova to je milé 😄 asi mal iné dôvody na nulitu ako ten môj

j.sarika1710
22. jan 2023

@butterfly333 určite

maialeo
23. jan 2023

cirkev forever...

butterfly333
23. jan 2023

@j.sarika1710 môžme poprosiť poradiť do správy?.ako a kde začať?Ďakujem

andrea_18
6. máj 2023

@mell27 môžem vám napísať súkromne? dakujem

cicka33
2. jún 2023

@euka210 mňa by v tejto téme zaujímalo, ze co ak súd preukáže neplatnosť ale manželia sa nako iec rozhodnu predsa len spolu ostať. Napr. Ze by to dali preskúmať na základe pochybností, súd alebo diecéza rozhodnú o dôvode anulacie a par ostane spolu. Berie sa to aj tak, ze ich manželstvo už je neplatné a musia sa teda vziať znovu?

gejb
2. jún 2023

@cicka33 keď prekonas rozvod, a následne proces anulacie ktorý moze trvať kludne aj 3 roky, tak preco by si sa potom zrazu rozhodla zostať s manželom? Co si dovtedy bola nepricetna? To nie je ze odhlásiť sa z krúžku pilatesu....už pri rozvode hádam vieš do čoho sa púšťaš

cicka33
Autor odpoveď zmazal
cicka33
2. jún 2023

@gejb @gejb nepýtam sa kvôli tomu. Otázka bola ak sa preukáže z nejakej príčiny, ze manželstvo nemohlo byť platné- nie iba z dôvodu, ze o to žiada jeden z manželov. A okrem toho pri anulacii nie je podmienka mat pred tým civilný rozvod a to s tými 3 rokmi sa veľmi mýliš. Odkedy to pápež uľahčil je to aj otázka par mesiacov.

gejb
2. jún 2023
54tinka54
2. jún 2023

@gejb mám v okolí dva páry ktoré sa k sebe vrátili po určitých rokoch po rozvode a žijú spolu 🤷‍♀️

gejb
2. jún 2023

@54tinka54 gratulujem im a prajem všetko dobré

mell27
2. jún 2023

@cicka33 Pri podaní žiadosti o anulaciu musíš byť civilne rozvedený.

cicka33
2. jún 2023

@mell27 písali tu viaceré baby už predtým, ze nie. Ono samotná anulavia je skutok prevažne viery, neveriacim fakt stačí iba rozvod. Ale pokiaľ ide o cirkevnú anulaciu tak rozvod nič nezmení. Ani jasne, ze vrátiť sa k sebe môžu. Ale pýtam sa skôr z pohľadu platnosti takéto manželstva. Ze keby napr. Sa zistila prekážka, ktorá sa preukáže ako padny dôvod na anulaciu, a ti dvaja sa rozhodnú ze to vo vzťahu aj tak skúsia, ci ich aj tak cirkev považuje ako za neplatný zväzok, teda manželstvo, a museli by si sľub obnoviť, alebo je to platné pokiaľ oni dvaja chcú. .

fem
2. jún 2023

@cicka33 Ano ,znovu , predchádzajúci súhlas bol neplatný , buď to akoby nemysleli vážne , boli pod nátlakom , niečo zatajili , nemali úmysel , sľubu , nerozumeli , čo vlastne znamená slobodný súhlas . Alebo iné . Sviatost manželstva si vysluhujú manželia navzájom pred Bohom , nie kňaz. To je ta sloboda .Takže znovu vyslovia si slobodný súhlas , je dobre byt poučený kňazom . Preto sa dnes do robia aj náuky , aby ľudia nevysluhovali neplatne. A neisli do manželstva , lebo ich nieco alebo niekto núti. Predchádzajúce okolnosti urobili sľub neplatným .
Stačí , že jeden z nich nemal plný a slobodný úmysel a už . Čiže znova . Je to vážnosť ,úmysel aj záväzok.

Potom sú naozaj v každej možno diecézy cirkevní právnici a ti vedia lepšie vysvetliť , ak je je niekto závislý alebo ma nejakú psychickú poruchu atd.

gejb
2. jún 2023

@cicka33 po úspešnej anulaci dostaneš oznámenie o tom, ze manželstvo bolo vyhlásené za neplatné. Keď je toto vyhlásenie pravoplatne, manželstvo sa nestalo.
Je to súdne rozhodnutie. Keď sa potom uz rozhodneš akomkoľvek, v manželstve nie si ...

mell27
3. jún 2023

@cicka33 ešte raz... 😊 ...podmienkou pre začatie procesu anulacie je oficiálny papier a civilnom rozvode manželstva. Musela som ho v žiadosti priložiť... Anulacia nie je žiaden skutok viery, uzavretím manželstva sa stávame manželmi aj pred štátom nie iba cirkvou. ...

jajanka31
3. jún 2023

@mell27 @cicka33 ano je to podmienka, aj ja som prikladala pravoplatne rozhodnutie o civilnom rozvode ako jednu z najdolezitejsich a hlavnych priloh. Ked si niekto mysli ze by to islo aj bez toho nech to skusi. Vratia mu to a potom pochopi. A tiez tym ze papez nieco povolil to vobec neznanena ze to bude rychlejsie. Moja anulacia trvala 3 roky, rozhodnutie prislo teraz a to sme nemali deti, a dovody boli vazne veci co zatajil pred manzelstvom. Aj tak to trvalo. A este pre tych co si myslia ze pri tom skrachuju: nestalo ma to ani cent len cas

mell27
3. jún 2023

@jajanka31 skúmanie platnosti manželstva nemá nič spoločné s tým či máte deti alebo nie. ...Deti sa rodia aj bez cirkevného zväzku. .....Anulacia znamená, že manželstvo reálne nikdy ani nevzniklo. Náš proces trval presne rok a je pravda, že pápež František ho skrátil...

jajanka31
5. jún 2023

@mell27 no vidis a nas trval 3 roky. Aj ked to papez "skratil" jasne ze deti sa rodia aj bez cirkevneho zvazku ..ale kedmali manzelia vzdy chraneny sex a nikdy nesplodili dieta, manzelstvo nebolo naplnene a aj to moze byt dovod na anulaciu a v mojom pripade aj bol. Jeden z 3. Na to aby realne nikdy nevzniklo musia byt dovody.

baska9493
3. aug 2023

@mell27 prosím Vás, neporadíte mi ak to máte za sebou. Som už úplne zúfalá a na dne.

lenkadenisa
4. aug 2023

@jajanka31 poplatok je tam určite, 150e alebo 200e sa platilo

mell27
4. aug 2023

@baska9493 a čo také?

mell27
4. aug 2023

@lenkadenisa 166€