Bezpodielové spoluvalastníctvo manželov a úver

bodka84
15. jún 2015

ahojte babenky,

len tak som si začala čítať forum na MK a narazila som na tieto témy. Tak aspoň skúsim, možno sa nájde človek, kt. by poradil, lebo v tejto situácii je každá rada naozaj dobrá...
S priateľom máme skoro 3 ročného synčeka a bývame v dome, kt. patril pred manželstvom jemu, dostal ho darom. Neskôr sa oženil, zobral s ex úver a začala sa prerábka. Po čase zmizla ex, peniaze a zostal nedokončený dom. Po naťahovačkách sa rozviedli no a teraz nastali ďalšie o dom. Uplynula 3 ročná lehota od rozvodu, no prišlo nám vyrozumenie zo súdu o tom, že ex podala návrh na vysporiadanie BSM. Preto sa musíme pripraviť ako sa hovorí na najhoriše 😀 Vedel by mi niekto povedať, čo by mohla na súde vybojovať, ked dom jej pred manželstvom ani počas nepatril, úver splácala prvé 2 roky ( z toho má asi teda právo na vyplatenie), ďalej ho splácal muž a odkedy sme spolu, tak splácame spoločne. už dva roky sa snažíme, aby bol úver na mužove meno, ona je dlžníčka, on len spoludlžník. Ona s tým nechce súhlasiť, banka vraví, že do vysporiadania BSM s tým nepohne, my platíme celý úver a ani správy z banky k nám neboli schopné doraziť, lebo je len spoludlžník.. chápete to? bojujete o to, aby na vás prepísali úver, kt. platíte výlučne len vy. Banka aj právnička, kt. sme oslovili sa zhodli na tom, že je to "naozaj komplikované", no nejak sme stále na jednom mieste a radi by sme toto trápenie skončili.

hradnapani
15. jún 2015

@bodka84 tak trapenie ukonci zrejme az sudca. Mne to az take komplikovane nepride. Dom je jeho, lebo ho ziskal pred manzelstvom; ona na neho nema narok. Ona moze ziskat maximalne tie financie, ktore vlozila do toho uveru. Ze ona nechce suhlasit s prepisom uveru, to je jej problem. Pokial bude ochota druhej strany ju "vyplatit", sudca to podla mna ukonci rychlo.
Ale treba si pripravit pevne nervy,lebo moze cely tento proces zdrziavat maximalne (niektore osoby maju z toho vazne potesenie),cize moze natahovat sudny proces.Ale potom sa to dostane do bodu, kedy sud proste nariadi nejake riesenie a hotovo. Ale moze to fakt trvat...

absurdum
15. jún 2015

dom nie je predmetom BSM. a to je co za zenu, ze sa s nou tvoj nevedel dohodnut bez sudu? to ona ma tolko penazi, ze sa jej chcu platit este aj trovy z BSM? nepochopim niektorych, sorry..

mia265
16. jún 2015

Na súde vysúdiš lento,čo môžeš dokázať. Nezáleží,čo ste vyplatili,nepaltili.... Čo nemáš podložené,dokázané,to ako keby ani nebolo. Žiadna spravodlivosť. Držím palce. Ja som z majetku po rozvode nič nemala, všetko bolo na manželovu firmu, mne ani na právnika neostalo,aby som si zaplatila. 😔 Plus ťahanice,ktoré môžu byť aj niekolko rokov a stovky eur na právnika.

draik
16. jún 2015

@bodka84
Ak bol návrh na vysporiadanie BSM podaný po uplynutí troch rokov od rozvodu, tak súd návrh zamietne a nastúpi zákonná domienka vlastníctva (hnuteľné veci patria tomu, kto ich má, nehnuteľnosti na polovicu).
Ak však návrh bol podaný včas, tak by, čo sa týka úveru na výlučný majetok jej exmanžela, mala nárok na polovicu splátok, ktoré boli uhradené za manželstva. A to bez ohľadu, kto fyzicky peniaze platil, keďže v rámci manželstva platí BSM.
Samotný rozvod na postavení dlžníka/spoludlžníka voči banke nič nemení.

tinaaa9
16. jún 2015

Ako už bolo spomenuté dom nie je predmetom BSM, keďže ho tvoj priateľ nadobudol ešte pred manželstvom, ale predmetom vyporiadania bude úver, ktorý si vzal spolu s exmanželkou. Pri vyporiadaní sa postupuje podľa Občianskeho zákonníka konkrétne § 150. V súvislosti s BSM a jeho vyporiadaním odporúčam pozrieť si tento link, v ktorom nájdeš všetko dôležité: http://www.banos.sk/novinky/zrusenie-a-vysporia...

bodka84
autor
16. jún 2015

ďakujem za info, ste zlatí, trochu ma postrašilo to, čo spomenul/a draik, toto my nedáva absolútny zmysel. tak my máme malé bábo a ledva zvládame úver sami, bez jej účasti, tá tam nechala len dlhy, kt. muž musel po jej odchode vyplácať a súd nebude zaujímať, že to platil len on?????? jasné rozvod sa ťahal dlho, no neviem sa akosi zmieriť s myšlienkou, že to takto má byť. je mi jasné, že súdy sú ťahanice...a druhá vec banka: to bola neuveriteľná sila, ked tam muž chodil ako na hodiny klavíra, pretože sme žobronili o to, aby bol konečne dlžník on, veď ten úver aj platíme, tak prečo nie?? problemik bol v tom, že tam nechala dlhy a tak úver zdvihli o 100 €, to trvalo dva roky, potom nastali behanice o to, žeby už možno aj ten prepis šiel, no ona zase s tým nesúhlasila a nám nevyšiel priemer. a tak sa to vlečie a vlečie ;) je mi jasné, že sú oveľa horšie prípady, no aj toto poriadne pohýbe s nervama 😀 ale ďakujem ste zlatí

draik
16. jún 2015

@bodka84
Zmysel to dáva, keďže počas manželstva trvá BSM a príjmy sú spoločné. Počas manželstva sa až na ojedinelosti nerieši, ktorý z manželov čo zaplatil. V danom prípade bol však úver použitý na majetok vo výlučnom vlastníctve manžela. Z tohto dôvodu má exmanželka nárok na kompenzáciu, keďže z BSM boli použité peniaze na výlučný majetok (dom) jedného z manželov. Spoludlžník musí s vyviazaním z úverovej zmluvy súhlasiť; je nepochopiteľné, prečo tak doteraz neurobila.

bodka84
autor
17. jún 2015

😀 no prečo asi... pretože tým chcela všetko sťažovať, naťahovať a zdržovať, vedela, že nám zvýšili úver a to ju tešilo. a my sme s tým nemohli pohnúť. aj takí sú ľudia, ale toho je vo svete viac ;) oki, príjmy by boli počas manželstva spoločné aj keď spolu nežili? na to súd neprihliada, že každí z nich mal už svoje rodiny????? ťahanice okolo rozvodu boli dva roky, počas ktorých sme platili úver sami. ani na to by sa neprihliadalo? asi zbytočná rečnícka otázka, ale nedá mi to. potom by ale znamenalo, že aj jej príjmy boli vlastne mojho priateľa? no nech robím čo robím toto mi zmysel nedáva. možno po právnej stránke niekomu áno, mne ako obyč človeku nie 😀 asi tak.