Boj o dieťa - testy
Dobry den.som vydata a pocas manzelstva som sa zacala stretavat s jednym muzom a otehotnela som...dieta je jeho...manzel mi neveru odpustil a od zaciatku vedel ze dieta ktore cakam nie...berie ho ako svoje a dal mu svoje meno...biologicky otec ma vsak dal na sud a dozaduje sa priezviska a stretavania sa s dietatom.ma na to pravo ak my s manzelom s tym nebudeme suhlasit? Musim dat malu podrobit testom DNA ak svtym nesuhladime?.dakujem
@mixichroch a ked o par rokov povie bio otec dietata, ze on je jeho skutocny otec??? Na to ste mysleli?
@maminuska povedal jej ze bud po dobrom alebo zlom, vybrala si. Ak by nesuhlasila da to na sud a bude sa to riesit inak, hrozili aj testy dna a natahovacky a do toho sa nechce ani jej ani svagrovi. Okem toho dokazy nezaprie - oznamila mu ze sa mu narodilo dieta, pravidelne ho navsetvuje, berie si od neho peniaze alias vyzivne atd Takze ak by to aj islo po zlom ona nema sancu. Iny priapd by bol keby sa ozval po x rokoch ze daj mi "moje" dieta ale v tomto priapde od narodenia vystupuje ako otec, akurat neziju v spolocnej domacnosti ale to nezije ani matka s manzelom
@stormie napíšem ti len jednu vec. nemáš pravdu . Napísali ti tu viaceré, aj právničky. Ja mám osobnú skúsenosť. Ak matka bude tvrdiť že dieťa je manželove a manžel bude tvrdiť tiež že je jeho, tvoj švagor nezmôže nič. Absolútne nič. Tu však matka súhlasí , otcovi to je jedno. Matka zaprie manžela a to už sme v úplne inej situácii.
@maminuska aha takze ked ona bude na sude tvrdit ze svoje dieta dava od narodenia len tak cuzdiemu chlapovi, nechava sa financne podporovat, chodi s nim na dovolenky, tento "cudzi chlap" zabezpecuje materialne dieta a dieta ho oslovuje tato a jej to akoze nevadi - tak sud akoze povie "no a co" a dalej to nebude riesit??
Opakujem znova - svagor to riesi cez pravnikov a je v prave, nevieme do detailov situaciu zakladatelky ale ja viem ze "milenec" sa da uznat za otca za urcitych okolnosti aj ked je matka vydata a nechce to
@stormie myslím že bolo všetko z mojej strany napisane. Môže mu aj zlate vajcia nosiť , ak sa matka sprajcne a povie že otec je manžel a ten to nepoprie , tak tvoj švagor je mimo hru. Ide o domnienku otcovstva. Na to čo píšeš neexistuje judikát a pokial bude taký zákon p rodine aký je ani nebude. Jednoducho otec je manžel ak to nepoprie matka alebo manžel. Ak súhlasne vyhlásia že dieťa je ich , tak jednoducho tvoj švagor má smolu a nepojde to ani na testy. Teraz som sa o tom bavila s právnickou ktorá je špička v rodinnom práve.
Okrem toho nedávno ma to zaujalo v reflexe bola baba ktorej sa no rodilo babo a je bohužiaľ exmanzelove na papieri. V rodnom liste nemá meno resp. Neurčene. Lebo exmanzel nespolupracuje a ani nechce zaprieť otcovstvo. Dieťa nemá pas ani nič a to už ide mat rok.
Právnik sice hovoril ze sa to dlho naťahuje a bla bla. Ze by mal už súd rozhodnúť v jeho neprítomnosti ale zase sme pri tom ze matka spolupracuje a sama to na ten súd dala. Matka žije už s tým biootcom a aj tak nič nemohli.
Bez ohľadu na to čo matka a nevlastný otec, ale pane bože veď ten človek je otcom dieťaťa a má keď nie iné tak minimálne morálne právo podieľať sa na výchove!!! To čo je za matku čo toto urobí svojmu dieťaťu. Najprv podvádza muža a potom klame až sa hory zelenajú 🤦♀️🤦♀️🤦♀️. Ako sa môže svojmu dieťaťu do oči pozrieť! Btw, poznám muža čo sa svojich otcovskych práv nedomohol. jeho biologické dieťa netuší že tam niekde chodí jeho otec. Pretože mamička ho skrýva pred ním úplne dokonale, majú ochranku atd. No on mu píše listy, raz mu to všetko dá. Dôkaz ako ho hľadal, ako chcel byt s ním, ako o neho mal záujem ale niekto iný mu to neumožnil...
Inak keď tak rozmýšľam je pekne ze súd chce zachovať rodinu. Len keď sa aj ta o 5 rokov rozpadne neviem neviem.
Alebo druhá strana bio otec to riskne strašne bojuje o dieťa a pritom chce dosiahnuť len rozpad manželstva a robiť napriek matke. Niektorým to za tie smiešne alimenty stojí. V štýle skapala mi koza nech skape aj tebe.
Je to zamotane.
@6mia6 určitým spôsobom je to katastrofa. Môj bratranec má dieťa, ktoré mu ako keby z oka vypadlo , veľmi sa na neho podobá, ale po právnej stránke je mu ničím . Nemá k nemu žiadny prístup. Jednoducho matka s manželom vyhlásili že je ich spoločné a fajka zhasla. Nie je on žiadny svätec, počas jej tehotenstva ju podviedol ..no a takto sa mu odvďačila.
Pre pana krala! Otcovia su teda biologickym materialom ? Kde su otcovske prava ?
Sud moze nariadit DNA testy. Zmena priezviska, zverenie do starostlivosti nehrozi. Biologicky otec ma pravo na stretavanie sa. Nebodaj mu Teraz sud zakaze priblizit sa k vlastnemu dietatu len preto, Aby dieta zostavalo vo fungujucom manzelstve ? Ci otcovia su na SR bezpravni ?
@charlie1980 bohužiaľ v tomto prípade sú . Súd v tomto prípade nenariadi DNA testy.
@charlie1980, oni podla slovenskeho prava otcami nie su. Darcovstvo spermie nemusi byt zarukou otcovstva. Uprimne, ked zena tak velmi nechce, aby bol darca spermie otcom, asi ma svoje dovody.
@charlie1980 vieš a potom sa dieťa raz dozvie pravdu, rozpadne sa mu cely svet lebo jeho tatko nie je jeho tatko (aj keby ho neviem ako miloval). Potom začne hľadať otca, začne hľadať samého seba. A scenárov je mnoho. Ach..
@vroni to už je otec, nie darca spermií ale otec. Tak ako to dala príroda bez ohľadu na naše sudy...
@maminuska Tak Ak je to naozaj Tak, Potom sme dobre na hlavu postaveny stat. Pretoze svoje moralne preslapy by si Mali riesit Tak, Ako to biologicki Rodicia zariadili. Pravom dietata je poznat svojho biol.otca, Ked sa mu Rodicia o to postarali. Tak isto pravom otca si Toto pravo uplatnit. A svoje dinom danom nech vysvetlia dietatu Ako chcu. Mala si zastuplovat dieru Alebo on spravit uzol.
A mna by to Veru riadne nastvalo, Keby som sa to musela Ako dieta dozvediet od cudzich Alebo Aj v dospelosti povedzme.
Mne nejde len toto do hlavy, ze ako tymto zakonom stat chrani dieta, ked co biologickeho otcovi zabrani v tom ist v osemnastke za svojom dospelym dietatom a povedat mu pravdu, ten si potom moze dat dobrovolne urobit DNA testy? Potom na pokazeny vztah s matkou, tym koho pokladat "za otca" a moze ist rovno k psychologovi..Nehovoriac o tom, ze biologicky tatko moze dieta "vystriehnut" po skole kludne aj v osmych rokoch a to len potom bude mat z toho to dieta traumu a zmatok.. Tento stat niekedy uvazuje ozaj genialne, to akoze otec nie je nic pre Slovensko.. Hlavne ze matka moze byt s prepacenim aj najvacsia krava na svete, ale ju nikdy spochybnovat nebude.
A to kde sme aby sme priznavali prava nejakemu prietrtnikovi pred manzelom???To nevedel ze prasi vydatu zenu a este jej aj decko spravi? A teraz podme branit jeho prava....omg. To ze dotycna zena je stetka je druha vec, ale pokial to nevadi jej zakonitemu manzelovi tak my ostatne skutocne nemusime hajit prava nejakeho trtka biootca...
@vroni ja nehovorím o umelom oplodnení kde otec dá dobrovoľne svoje spermie a vzdáva sa tým pádom akéhokoľvek práva či povinnosti voči dieťaťu (diskutabilné ale ok, dieťa by vôbec nebolo nebyť jeho). Ale hovoríme o otcovi, ktorý si CHCE uplatnit svoje otcovské práva a povinnosti, ktorý o dieťa záujem MÁ. Kde sa vie kto je otec... nepozeraj sa na to stále z pohladu práva. To potom môžem ja začať vyhlasovať že tvoje dieťa nie je tvoje ale patrí štátu ako napríklad vo Švédsku 🤦♀️
Jasne, lebo s vydatou zenou si zacne len vzor moralky a pocestnosti a ten sa potom chce vzorne starat o svoje dieta. A teraz poprosim tu o cervenej ciapocke. Trochu reality do tej cervenej kniznice. 99% chlapov si takto lesti ego a chce tak akurat byvalej ukazat. Isteze, vynimky sa najdu, ale ziaden zakon nie je idealny. Uplne staci neliezt do postele vydatej zeny a problem je moralne a cisto vyrieseny (schvalne nechavam zenu a jej moralku bokom, lebo jej materstvo nik nespochybnuje, aj ked jej moralka nestoji za nic)
“Vzory morálky” nám tu behajú hore dole, okolo nás sú ich tisíce na každom kroku😅. Takze neviem neviem kto by tie deti potom vychovával 😂

@stormie to je ale úplne niečo iné. Ide o zapretie otcovstva zo strany manžela. Ale ak matka nesúhlasí ani otec papierový nesúhlasí , bio sa môže pásť. Osobná skúsenosť v rodine. Bratranec splodil dieťa , frajerka sa počas tehotenstva vydala za naj kamosa, dieťa sa narodilo zapísaný ako otec manžel , bratranec podal na súd žiadosť o určenie otcovstva , výsledok je zamietnutie.