BSM

7. mar 2023

Manžel ma svoj byt, kde spolu žijeme. Hypotéku splatil ešte pred našou svadbou. Na LV je iba on (kúpil ho 15rokov predtým, ako sme sa spoznali.). Ja mam tiež svoj byt,kde som len ja na LV, kúpila som ho tiež sama 3roky dozadu, keď som ešte bola single. Ten môj byt prenajímame. Teraz otázka, ako je to s BSM? Rozumiem, že mužov byt je iba jeho, keďže si ho získal pred naším manželstvom. Co sa týka môjho bytu, v prípade rozvodu mu patrí polovica z jeho ceny v čase rozvodu? Ďakujem.

autor
7. mar 2023

Ešte doplním, že na môj byt mam hypotéku.

nelca84
7. mar 2023

patri mu polovica splatok, ktore sa zaplatili pocas manzelstva

alenah31
7. mar 2023

nie - ten byt je tvoj, ale ak ho splácaš tak by mal nárok na polovicu zaplatených splátok hypo nakoľko po uzavretí manželstva už splácate byt zo "spoločného".

trema
7. mar 2023

Neviem ako to je, ale ak su v nom podnajomnici, tak peniaze za prenajom tvojho bytu patria iba tebe, alebo aj muzovi?.. ak iba tebe a z toho platis hypo, tak by nemal mat narok na nic?.. ale ak patria aj muzovi, tak ano, ma narok na polovicu splátok

autor
7. mar 2023

@alenah31 aha, takže ak by sme počas trvania manželstva vyplatili v splátkach 50000eur, pri rozvode mu musím zaplatiť, respektíve môže si nárokovať sumu 25000eur?

tiezjedna
7. mar 2023

môže a rovnako aj polovicu príjmov z prenájmu toho bytu

autor
7. mar 2023

@trema tak my máme spoločný účet, kde nám chodia peniaze z podnájmu. Z toho spoločného si posielam splátku na druhý účet, ktorý mam na viazaný na hypotéku. Ale myslím, že to je jedno, či bol byt prázdny, alebo ho platia podnajomnici,stale bude rovnako posudzovany pri rozvode.

alenah31
7. mar 2023

ak nepreukážeš, že si hypo počas manželstva splácala výlučne z peňazí získaných z vlastných zdrojov (dedičstvo, dar na tvoje meno, úspory pred manželstvom) áno - pri vysporiadaní BSM by mal nárok na polovicu ak by na tom trval. @trema akýkoľvek príjem počas manželstva je spoločný - nespadajú tam len dary a dedičstvo.

autor
7. mar 2023

@alenah31 rozumiem, ďakujem za vysvetlenie

neve555
20. mar 2023

ma narok na polovicu splatok