Bývalý manžel mi nechce dávať dcéru. Čo mám robiť?

pedry
20. máj 2011

Dobry den. Chcem sa spýtať ako mam riešiť situáciu ked mojej žene nechce dovolit bývalý stretávať sa s vlastnou dcérou. Pred necelými 3rokmi sa s nim rozviedla,lebo ju bil,ponižoval a neprispieval do domácnosti.Mali dve deti,ktoré bývali pred rozvodom s nami v spoločnej domácnosti.Dohodli sa na tom ze kazdy druhy tyzden budu deti s otcom a my sme nerobili problémy a vzorne deti videli svojho otca aj inokedy ked chcel on. Po roku sme deti pustili na prázdniny k ich krstnej mame do Rakúska na vyse mesiac,pretoze tam radi chodili aj predtym.No po príchode bola mladšia dcéra 9r tak zmanipulovaná rečmi od svojho otca,kde nas pred nou uplne ociernil a tak spracoval aby zostala u neho.Starší syn 12r sa nenechal oklamať prevoze aj jeho bil ked tam býval a zostal pri nas. Nejaky cas fungovali víkendy tak ako bola dohoda kazdy parny tyzden bola dcéra tu,ale po čase zacal mat stale nejaké výhovorky a nakonec nam ju nechce dávať vobec,ze my nemame co otravovať a ze lepsie je jej tam.Syn chodi k otcovi skoro kazdy tyzden,pretoze skor prespava u kamaráta ako u otca a nechceme mu brániť v tom aby tam nechodil,ked tu vela kamarátov nema.Sme usporiadaná rodina a mame spolu uz dve malé deti 1 a 2r a nechceme nic viac len aby sa mohla mama stretávať so svojou dcérou a aby nebola vychovávaná v nevedomosti a klamstve svojho otca,ktorý si z nej urobil vlastný majetok. Prosim Vas o radu ako postupovať aby neuspela pri tom najviac dcérka. Dakujem

mery.maja
20. máj 2011

@pedry Mam otazku-ked sa rozviedli komu boli deti zverene do osobnej starostlivosti?Matke?Otcovi?Pokial matke a ma to aj na sudnom rozhodnuti,treba v tomto pripade sa obratit na policiu,pokial to nezaberie tak na sud ohladom toho ze otec nedodrzuje sudne rozhodnutie.Viem ze pises ze sa dohodli na tom ze kazdy druhy tyzden budu s otcom...ale je to aj v rozhodnuti alebo sa dohodli len ustne?

babu9
20. máj 2011

@pedry pokiaľ dcéra bola rozhodnutím súdu určená do starostlivosti matky tak dcéra by mala byť u matky. Keď otec chce aby bola u neho súd musí vydať nové rozhodnutie kde určite u koho bude dcéra a za akých podmienok. Nakoľko je dcérka maloletá a dojde k nejakým súdným poťahovačkám bohužial do to potom vstupuje aj psychológ, psychologické vyšetrenie a na základe toho potom súd určuje u koho vlastne to dieťa che byť.....ale nie vždy je to tak ako to určie súdny detský psychologovia..je to dosť zložitý proces a záťaž pre dieťa....pokiaľ tam je nejaká komunikácia medzi matkou a dcérou tak by som sa to určite snažila riešiť touto cestou....

pedry
autor
23. máj 2011

Zial po rozvode bola dcéra pridelená otcovi. Celé prázdniny bol na nu vyvíjaný tlak aby isla bývať k nemu,ociernoval nas kade chodil, aj žene sa neustále vyhrážal ze jej spraví zo zivota peklo ked mu neda dcéru. Nemozem povedat ze by ho dcéra nemala rada,no ked odisla zena aj s deťmi od neho,tak sa ho vsetci báli a komunikovali iba po telefóne. No nakonec to dopadlo tak,ze bola uplne spracovaná otcom, starou mamou aj krstnymi rodičmi,tak sme to nechali napokon tak,ze zostala bývať u neho. No ked chodievala k nam na víkendy,často odchádzala s plačom,ze sa jej nechce ist prec a aj preto nam ju prestal dávať,ze vraj mame na nu zly vplyv. Po čase nam ju nechcel dávať ani k telefonu a vzdy ked mala prist k nam,tak mal výhovorky typu,ze je chora,alebo ze uz maju iny plan,ci ze sa jej nechce k nam ist a pod. Pred ostatnými sa tvári ako vzorný otec,ale v podstate sa jej vobec nevenuje,často je sama doma a velmi sa zhoršila v učení,co nam potvrdili známy z ich susedstva. Oblečenie ci ostatné veci jej kúpi len krstná mama,ci babka a on sa dušuje ze to kupuje on,ale namiesto toho je skoro kazdy vikend z domu prec a ona zostáva doma sama alebo s babkou. Je tomu uz takmer 3roky co je od neho zena prec a neda jej stale pokoj a vysmieva sa po telefóne, uráža ju i mna a s malou sme uz neni v podstate v žiadnom kontakte a ked sa zena konecne aj dovolá,tak s nou nemoze volat osamote a vzdy je pri nej otec,takze sa ani nemoze mala úprimne porozprávať s mamou a objektívne povedat co si myslí a co chce vlastne ona. Je to dosť zlozité a tahat sa zase po súdoch a zažívať to celé od znova je dosť nepríjemné. Mozno by stacilo len požiadať detskú psychologicku o objektívne prešetrenie a dat na papier aspon aby bola kazdy druhy tyzden u nas,ked uz by aj nadalej zostala bývať u neho..

babu9
23. máj 2011

@pedry Ako píšeš je to dosť dlhodobý proces ale pokiaľ je zjavné, že dieťa tým trpí a je ešte malá, čo do budúcna také prostredie na vývoj tiež nieje dobrý tak by stálo zato aby súd celú vec znovu prešetril, posúdil kde by bolo tomu dieťaťu dobre kde by vývoj prebiehal tak ako má. Ono aj tie 3roky už určite niečo zanechali na psychike dieťaťa. Len nejaké vyšetrenie u psychologičky a dané na papiet určite nepostačuje nato aby mohla byť u vás a myslím si, že to nieje ani možné bez súdhlasu oboch rodičov. A keď je zverená do výchovy ex tak v prvom rade by musel s psychologickým vyšetrením súhlasiť on čo silne pochybuje, že bude. Pokiaľ si podáte návrh na súd z zverenie dcéry do svojej straostlivosti a uvedieť tieto všetky dôvody čo tu píšeš súd by sa mal tým všetkým zaoberať...záleži len a len na vás ako sa k tomu všetkému postavite lebo pokiaľ ta malá tak trpí určite jej to nepridá na psychike a do budúcna môže mať psychické problémy čo my dopspelí si to neuvedomujeme ..niektoré deti to zvládnu v poho ale niektoré nie...keď dojde do puberty tak sa to môže všetko otočiť proti vám, že ste jej nepomohli, že ste pre ňu nič nespravili a podobné výčitky čo deti hovoria v takýchto situáciach v ktorých si oni nevedia poradiť bez pomocnej ruky ...niekdy aj volajú o pomoc /svojím spôsobom/ ale my to nepočujeme , preto naozaj všetko zvážte pre a proti.