icon

Chcem si dať zvýšiť výživné, ale neviem plat bývalého partnera

22. mar 2022

Chcela by som si po 6 rokoch nechať zvýšiť výživné na dcéru. Čítam, že dôležitý je príjem ex a jeho majetkové pomery. Ja som svôjho ex 10 rokov nevidela, o dcéru za nezaujíma. Dcéra považuju za otca môho manžela, má aj jeho priezvisko. Ale, ako mám zistiť jeho plat a majetkové pomery? Nechcem žiadať ani málo, ale nechcem to zas ani prehnať. Teraz posiela 170 eur, dcéra ma 13 rokov. Nejakú sumu do toho návrhu musím uviesť a ja netuším aký ma plat. Viem v akej firme pracuje (zistila som na Linkedin), ale netuším jeho plat. Takisto netuším či má nejaké domy alebo byty. Vy, čo zo svojim ex nieste už dlho a žiadate zvýšiť výživné, viete jeho plat?

kate211
22. mar 2022

@sissy27 Vsak to tvrdim celu dobu. Autorka chce vyzivne pocitat podla vysky platu svojho byvaleho. Ale k tejto informacii sa akosi nevie dopatrat predtym, ako odosle navrh na sud s konkretnou pozadovonou ciastkou.

pbra40
22. mar 2022

@sissy27 jeeeeemine, sa zasa nehrajme na chrumkave. Kazdu jednu zenu, ktora by isla ziadat o vyzivne, by zaujimalo, aky priblizny plat ma otec dietata. Takze v tomto autorku chapem.

kate211
22. mar 2022

@pbra40 Zajimat moze, ale dozvediet sa to nikdy nemusi. Teda do doby nez to zisti sud. A to je az po podani navrhu, kde uz pozadovane vyzivne uvadza.

sissy27
22. mar 2022

@pbra40 poznám takých viacero (vrátane seba), ktoré absolútne neriešili exov plat. To by som čakala asi dodnes s tým podaním žiadosti o výživné, keby som mala riešiť jeho plat...

autor
22. mar 2022

@kate211 Dá sa suma výživného potom zmeniť? Do návrhu napísať požadovanú sumu a keď súd zistí jeho plat, možem požadovať inú sumu?

pbra40
22. mar 2022

@sissy27 autorka to ocividne chce zistit 😃

kate211
22. mar 2022

Samozrejme, ze mozes. Ale ked do navrhu napises, ze ziadas 300 a hned ako ti sudkyna oznami jeho plat, budes chciet 2000, to nebude vyzerat velmi dobre 🤣🤣. Dostanes tych 300. Alebo tolko, kolko si odovodnila v potrebach pre dieta. Cast moze ist aj na sporenie. Urobia si o tebe obraz.

kate211
22. mar 2022

Necihaj na platy inych. Dieta ma noveho otca, od stareho ziadaj tolko, kolko dieta potrebuje. Asi potrebujes peniaze, tak cihas po plate, majetkoch ex a jeho pracovnych poziciach po 10 rokoch, co si ho nevidela. Ty si fakt dobraa. Alebo nabehni do Noveho Jicina do Varrocu a na recepcii bud dovtedy, kym ti to neoznamia :D

autor
22. mar 2022

@kate211 Dieťa sa má podieľať na plate rodiča, takže áno, pokiaľ má veľký plat, budem žiadať veľa. Nerozumiem, prečo by mi mali dať len toľko, koľko som žiadala v prvotnom návrhu. Hneď poviem, že chcem viac. On si predal byt a dcére ho nenechal. Peniaze z predaja má, to by sa mohlo tiež zohľadniť.

kate211
22. mar 2022

Hlavne tebe nadaju nic. Vyzivne je pre dceru a nie pre teba. Ty si blba alebo co? Pokial uvedies, ze vsetky naklady na dceru su 300 a hned, ked sa dozvies plat ex, budes chciet 1000, to si myslis, ze ti daju? To ako tie naklady behom 10 minut vzrastli trojnasobne? To ako odovodnis? Daju mu maximalne povinnost sporit. A co ze predal byt a nedal dcere? Mozno ho predal, aby si kupil iny byt v CR. Tam pracuje, tam byt potrebuje, tam byva. A preco by mala jeho byt mat len tvoja dcera? Mozno ma aj ine deti. To snad nemyslis vazne. Po 10 tich rokoch, kedy ma dcera ineho otca ty zacnes riesit majetky ex a co ma na koho prepisat. Teba niekto poslal do prdele, ze shanas niekoho, kto ta bude zivit?

anjelicek26
22. mar 2022

Inak bude zaujimave, ked zistis, ze za tie roky porodila nova zena zo tri deti, plat nie je vysoky a oni ti to este znizia, nie ze zvysia...

autor
22. mar 2022

A nedá sa požiadať súd, aby zistil jeho plat a koľko má detí, ešte predtým ako podám návrh na zvýšenie? Vzhľadom k tomu, že máme spolu dcéru, súd by mu mohol nariadiť, aby mi to oznámil.

anjelicek26
22. mar 2022

Ja to nechapem, co je take tazke na tom mu napisat mail/zavolat a popytat sa ako ludia? Preslo desat rokov, to je strasne dlha doba a emocie uz urcite vychladli...

luccija
22. mar 2022

Ty si nejaká naivná také hlúpe otázky🙂)
Zrazu aký záujem koľko má deti, plat, a pod ..ako si živila dcéru doteraz?nezabúdaj, že aj ty jej máš dať toľko, čo otec.
Mne toto príde také vychcane.Podla jeho platu si prispôsobia výdavky na dcéru?takže, ak bude IT technik tak dcéra bude potrebovať 400 eur, ak operátor tak 200 bude stačiť?
To, že si predal byt je jeho vec.
Ty máš napísať a zdokladovať bločkami koľko Ta stojí dcéra ostatné nechaj na súd
Tvoj muž má možno hypo, 2 deti a výživné mu zvýšia o 30 eur

luccija
22. mar 2022

@kate211 na to, že ho nevidela 10 r ma dobre info, že predal byt

kate211
22. mar 2022

Ty budes asi troll. Preco preboha by mu mal sud nariadit, aby ti oznamoval svoj plat? Vsak ty nemozes len tak z nicoho nic chodit po sudoch a chciet, aby ti zistovali platy inych ludi. Oni ti to zistia, ked sa ta to bude tykat. A to je vtedy, ked budes chciet zvysit vyzivne. Musis podat navrh, preco chces zvysit, kolko ziadas a ake su naklady na dieta. Predtym ti to nikto nikdy nepovie. Ked na internete o sebe nic nenapise ani neprida fotku, tak sa nikdy nic o nom nedozvies. V jeho firme ti nikto o nom nic nepovie len preto, ze si jeho byvala partnerka. Mozes kontaktovat jeho rodinu (rodicov), ale pokial ta nenavidia, tak ta aj oni zablokuju a daju zbohom. Pokial on ma majetky skryte, nikde sa to nedozvies. Mozno tak na sude po podani navrhu na zvysenie vyzivneho. Ty ho nikdy neprinutis, aby prepisoval majetky na dceru a uz vobec nie na teba.

ddaassuullaa
22. mar 2022

Ako to si dufam.robis srandu toto🤦‍♀️😂 ty si fakt myslis, ze sud je tu od toho, aby zistoval prijem tvojho ex? Pre sud je najlepsie, ak pridete.s navrhom.dohody a on ju len schvali, inak sa.spor moze tahat roky, a ty si chces dat sudom zistit vysku prijmu. Dakujem, uz som citala na dnes naozaj dost🤐
Ale.skus to, rozny sudca k tomu adekvatne.pristupi👌 asi nepotrebujes ziadne zvysenie, len spekulujes, lebo ti chyba prehlad majetku ex

kate211
22. mar 2022

@luccija mozno sa pozrela na kataster, kto vlastni byt v ktorom mozno kedysi zil(i). Spala s nim, tak kde byval (nejaku adresu) musi vediet. A zistila, ze ho predal. Ale ako investoval peniaze z predaja, to sa jej uz zistit nedari. Pokial si kupil byt/dom v CR, to nezisti. V CR neexistuje take jednoduche vyhladavanie v katastroch ako na Slovensku.

autor
22. mar 2022

Musí to nejako ísť. Viem, že ak predal byt, musí mať dcéra nejaký nárok. Je to jeho dieťa. A viem, že súd môže nariadiť, aby časť penazí z predaja bytu uložit dcére na účet ako sporenie.

anjelicek26
22. mar 2022

Kym neumrel, ona nic nededi. Ludia maju fakt napady...

kate211
22. mar 2022

Ty si sa divala na nejaky dokument ako vytlct z ex co najviac penazi? Ak on predal byt, mohol si kupit dom. Ak pracuje v CR, mohol si ho kupit v CR. To nezistis. A on svoj dom moze za zivota aj niekomu darovat - manzelke, svojim inym detom. Ked tvoje dieta nevidel 10 rokov, pravdepodobne nehnutelnosti da svojej inej rodine ak nejaku ma. Tvoja dcera nemusi dostat nic z predaja jeho bytu. A uz vobec nie nejake peniaze na ucet. To kto ti tieto sprostosti tlcie do hlavy?

liljana
22. mar 2022

Ak predal byt a prestahoval sa do CR, tak tam si musel predsa kupit novy byt. Cakas, ze ti posle peniaze z predaja bytu, bude posielat vyzivne a bude spat na luke pod sirakom? Pride mi to, ako keby si sa zrazu zobudila po 10 rokoch a potrebovala co najviac penazi od ex. Je fajn, ze aj ked sa nestretavaju s dcerou, vyzivne posiela kazdy mesiac.

sense
22. mar 2022

To ze predal byt neznamená ze dcéra má na to automaticky nárok. Zvýšenie sa žiada na základe zvýšených potrieb dieťaťa a nie preto ze ty chceš z neho vytrieskat co sa dá, lebo si počula ze predal byt. Za 10r môže mať kľudne x deti. A môže sa stať že výživné nielen že nezvýši ale aj znížia. A ak prídeš na súd s určitou sumou ale zrazu ju budeš chcieť zvýšiť na 3jnasobok tak súdu bude hneď jasné že ti nejde o dieťa a jeho potreby ale o tvoju vychcanost. Byt mohol predať lebo potreboval na nehnuteľnosť kde žije teraz. Hádam nebude bývať pod mostom.

ddaassuullaa
22. mar 2022

Keby mas co len minimum.pravneho povedomia, tak vies, ze z predaja majetku nema dieta ziadny podiel. Narok vznika az dedenim. Za zivota si kazdy s ex-manzelov moze disponovat vlastnym majetkom bez toho, aby mu do toho niekto kecal. Pane boze, nemas trosku sebakritiky? Trosku hrdosti? Este bud rada, ze ti vyzivne pravidelne posiela a nerobi prieky s dietatom🙏 cize vies prd makovy a nie ze sud moze ulozit previest dietatu na ucet peniaze. Zlatokopka? 🤮

ddaassuullaa
22. mar 2022

...a este klames, ze netusis, ake ma domy byty...ale ze predal byt vies. Joj, tebe len jedna rada, nebud nenazrata, lebo ti naozaj este znizia vyzivne.
Opravnene vydavky mozes na sud predlozit, nie vymyslene. Ziadne dovolenky s tebou, kaviarne a luxusne saty. A to.sud bude na to prihliadat. Nie na to, ze ty chces jeho peniaze, to sud nezaujima, ver, ze sudcovia uz vedia odhadnut, kto ide po prachoch a komu ide o dieta

sovica
22. mar 2022

Autorka: Podaj normálne na súd návrh na zvýšenie výživného. Vypočítaj si mesačné resp. ročné náklady na dcéru. Zahrň tam všetko, čo Ti napadne: jedlo, oblečenie, drogéria, lieky, športové potreby, krúžky, školské poplatky a pomôcky, školské výlety, nový nábytok do detskej izby, notebook, telefón, tábor, dovolenka… Ak máš aj bločky za posledný rok, veľké +, môžeš na súde dokladovať. Všetko to spočítaj a vydeľ 2. Takú sumu by som dala do návrhu. Prípadne, ako píše renatik91 (nižšie prikladám link) v bode 14. „A napokon, žiadajte vždy o 100% viac než ste si reálne vyrátali, pretože súd rád znižuje a prehovára matku, aby akceptovala aj návrhy protistrany.“ Buď však pripravená aj na to, že Ti môže súd návrh zamietnuť. A ako tu niektoré píšu, že Ti výživné môžu znížiť. To si nemyslím. Ak by na výživné peniaze nemal (z akéhokoľvek dôvodu), tak by už on sám dávno podal návrh na zníženie výživného. Zníženia by som sa naozaj neobávala.

Mimochodom, pracovnú pozíciu expartnera by si snáď mala vedieť vydedukovať podľa toho, aké mal ukončené vzdelanie (ak VŠ, tak môže robiť na pozíciách s vyšším platovým ohodnotením: manažér, nejaká IT pozícia atď., ak má ukončené len SŠ s maturitou, prípadne učňovku, tak bude na oveľa nižšej pozícii, čiže aj platové ohodnotenie nižšie).

Ak má expartner novú manželku a deti, tak tam bude súd prihliadať aj na jeho aktuálne náklady pre rodinu. Čiže Ti nemusia zvýšiť o takú čiastku, akú si zažiadaš. Ak je stále slobodný, tak je tam väčšia šanca, že Ti výživné zvýšia.
Súd nebude hádať, aký má Tvoj expartner plat, on si ho vyžiada. Nie som právnik, ale myslím, že bude vyžadovať aj Tvoj aktuálny príjem.

Čo sa týka expartnerovho bytu, Tvoja dcéra nemá žiadne právo na peniaze, ktoré získal predajom bytu. Veď on stále žije, za tie peniaze si mohol kúpiť nový byt v ČR, alebo ich ináč investovať. Po rodičoch sa dedí až po ich smrti. Čiže až keď on umrie, bude dedičské konanie, do ktorého by mala byť zahrnutá aj Tvoja dcéra.

A požiadať súd, aby zistil, aký má plat a koľko má detí? To snáď nemyslíš vážne?😲 Neboj sa, súd si vyžiada všetko, čo bude ku konaniu potrebovať, čiže aj jeho plat, aj rodinné pomery. Ale to sú interné informácie, ktoré použije súd na to, aby vedel stanoviť výšku výživného.

https://www.modrykonik.sk/blog/renatik91/articl...

janickacrazy
22. mar 2022

@sovica no s tou pozíciou to nie je také jednoduché, poznám x ľudí s VŠ, ktorí robia pozície, na ktoré úplne stačí SŠ ale, aj naopak, nájdu sa aj takí, čo majú SS a robia na vyššej pozícii, je to rôzne

nikaeli
22. mar 2022

@autorka nedávno som žiadala o zvýšenie výživného po 8 rokoch.. nevedela som príjem môjho ex.. aktuálne to beží tak, že sme boli obaja pozvaní na informatívne stretnutie, kde bol aj soc.prac. ako zástupca dieťaťa a vyšší súdny úradník - bolo to stretnutie, kde sa pýtali mňa, aj ex na príjmy a výdavky a mňa na výdavky na dcéru. Plus či máme ďalšiu vyživovaciu povinnosť (napr.ďalšie deti). Bez dôkazov (bločkov). Všetko sa to nahrávalo. Dohodli sme sa na nejakej sume. Ak by sa tak nestalo, dostali by sme termín na súdne pojednávanie, kde by sme už museli dokladovať príjmy a výdavky a mohlo by sa stať, že by sa sudca hneď nevyjadril, bolo by ďalšie pojednávanie, atď (plus súdne trovy, teraz to bolo bez poplatkov).

autor
22. mar 2022

@nikaeli A koľko si uviedla do návrhu na súd, keď si nepoznala jeho príjem? Kde si žiadala zvýšiť výživné? Zaslaním návrhu na súd? Ja neviem, akú sumu tam mám napísať. A niečo napísať musím.

nikaeli
22. mar 2022

@autorka no vieš, môj ex platil mesačne 40€, od minulého roku dobrovoľne sám od seba 50€ 🤦🏻‍♀️ žiadala som 200€, odsúhlasili mi 130€, pretože sa tváril, že robí za minimálku. Dcéra má čerstvých 15, naposledy s ňou bol v októbri, teda aby som neklamala, cez víkend jej doniesol darček k narodeninám, odovzdal vo dverách a odišiel aj so svojou novou manželkou (že zabudli informovať dcéru o svadbe, o tom radšej pomlčím). Sumu som si vyrátala približne z mojich nákladov. O dva roky budem žiadať zas a to si už teraz poctivo odkladám bločky a nebudem taká ochotná ako teraz, nechám ho, nech zdokladuje sudcovi svoj príjem, aj výdavky na dcéru. Žiadosť som poslala na Okresný súd v našom meste. Adresy nájdeš na nete.