Čo bude s deťmi, ak sa stane niečo mne alebo partnerovi?

dari226
21. feb 2016

Chodime k lekarom,kupujeme ovocie a zeleninu,snazime sa dat detom dostatok vitaminou,travime s nimi cas,vychovavame ich,robime si plany,pozerame do buducna,zelame im to najlepsie....vsetko sa toci okolo nich
uz ste rozmyslali ako to bude ked sa vam nieco stane alebo manzelovy,partnerovy co bude s vami a s detmi,ja ano asi ako kazdy iny...ale neviem ci som uz rozmyslala tak intenzivne co sa stane ak sa mne nieco stane a aj mojmu manzelovi...a bum dneska to tak bolo z nicoho tak som sa zobudila...kto sa nam o deti postara?co bude dalej....a po dnestnom informovani som prisla k zaveru ,ze musime napisat list v ktorom je presne napisane kto sa o ne postara atd.predtym ako o tom rozhodne volaky sud alebo sa dostanu k niekomu ku komu nechceme...wau,ze sme sa s tymto doteraz nezaoberali nechapem...to ked vsetko funguje a clovek je mlady nad takym nas ani nenapadne rozmyslat,ci predsa?tak ja uz rozmyslam a rozmyslam.a co vy?

evelynm
21. feb 2016

nie, cielene o tom nerozmyslam. Nezatazujem si mysel pesimistickymi myslienkami. Nase deti maju krstných rodicov, starych rodicov a verim, ze ak by sa nieco stalo, bude sa o ne mat kto postarat. Rovnako by sme sa my postarali o svoje krstne deti.

nelinka2009
21. feb 2016

@dari226 ano premyslala som nadtym davno pred narodenim deti... Vsetko mame v ramci pravnych miznosti v SR zabezpecene... Podla mna je hlavne o tom zodpovednost rodica.

qidko
21. feb 2016

@dari226 pani ty sa chces zblaznit?.... bez urazky...ja som chora mam rozne diagnozy ale tolko pesimizmu ako mas ty.......normalne zasnem.......ja sa snazim mysliet pozitivne ani nemyslim nanieco ale....ties mam deti aj manzela ale taketo myslienky tak to nie....prajem Ti vsetko dobre v zivote vela krasnych slnecnych dni bez pochmurnych myslienok

misel0806
21. feb 2016

@dari226 nerozmyslala som nadtym. Aj ked clovek nikdy nevie kedy mu sviecka dohori...

qidko
21. feb 2016

@dari226 a zabudla som ved deti maju krsnych rodicov CI?

bajana
21. feb 2016

@qidko krstný rodič nemá na dieťa po smrti rodiča žiadny nárok...o tom, kto sa bude o dieťa starať po smrti oboch rodičov aj tak rozhoduje súd, nejaký "dopis" určite nestačí
@dari226

cerez
21. feb 2016

Zaujímavá otázka. V podstate dobrá na zamyslenie.

liz_lemon
21. feb 2016

napisanie listu je v podstate zbytocne, lebo sud bude tak ci tak rozhodovat, bez ohladu na existenciu nejakeho dokumentu, ktory napises, moze nan prihliadat, ale vobec tak nemusi rozhodnut

misel0806
21. feb 2016

Sud moze rozhodnut ale ak je clovek dospely a svojpravny urcite zavazi aj jeho nazor. Moze sa rozhodnut sam s kym chce ostat..

gretocka
21. feb 2016

neriesim to dopredu, pretoze mame v rodine skvele vztahy a som si ista, ze ci uz u jednych alebo druhych starych rodicov alebo u ktorehokolvek z nasich surodencov by o nase deti bolo postarane dobre.

V ramci zakonnych noriem netusim ci je nejak mozne urcit opatrovnikov deti dopredu.

misel0806
21. feb 2016

@gretocka plne suhlasim.😀😀

bkk
21. feb 2016

Nebudem písať kto bude vychovávať dieťa, ale na čo si dajte pozor ak by ste sa dostali do uvedenej situácie
Nám zomrel otec, manžel v roku 2014 (už to budú 2 roky) a do dnes nie je doriešené dedičstvo, leží to na súde vzhľadom k tomu že dieťa nie je plnoleté. Na súde ho bude zastupovať sociálny pracovník!. Takto je to v našom štáte. Takže ďalšie poplatky navyše okrem notára
Už som absolvovala 1 súd, vzhľadom k tomu, že dieťa malo uzavretú životnú poistku, kde bola klauzula, ak zomrie rodič dostane rentu. Na súde som sa musela odvolávať, vzhľadom ku rozhodnutiu súdu a právneho zástupcu zo socialky, ktorí ani neovládali poplatky v banke a chceli stanoviť nevýhodne podmienky na ukladanie peňazí do dovŕšenia dieťata do 18 rokov.
Dajte si pozor či máte uvádzane mená dedičov, ak nie tak automaticky nededí manželka, resp. deti (2pilier a 3 pilier - takisto to ide do dedičského konania).

sue
21. feb 2016

@bkk automaticky nededí manželka,resp.deti?

bkk
21. feb 2016

U notára sa spíše zápis - všetky hmotne a nehmotné aktíva, ako som písala aj piliére ak tam nie je uvedený dedič (nebola som uvedená, pritom sme boli manželia). U notára sa prvý raz stretnete so zamestnancami zo sociálky.
Dieťa nemôže byť znevýhodnené. Následne notár to posiela na súd. A na súde je predvolaná aj právny zástupca zo sociálky, ktorý bude zastupovať dieťa.
Upozorňujem sme bežná rodina, je to normálny postup v našom štáte. Ani ja som netušila, že to takto funguje, ak je dieťa maloleté.

qidko
22. feb 2016

@bajana myslela som to tak ze ak dieta ma krsnych rodicov automaticky poziadaju o zverenie dietata....aspon ja ako krsna by som to tak urobila...

bajana
22. feb 2016

@qidko aha...no ale nie každé dieťa má krstných rodičov (možno ani zakladateľkine nemá) a väzba medzi pokrvnými príbuznými (teta, strýko) môže byť pevnejšia ako s krstnými...pre súd sú krstní rodičia stále cudzí ľudia (pokiaľ teda nie sú z úzkej rodiny)

qidko
22. feb 2016

@bajana mas pravdu nie kazdy krsny rodic sa tak aj sprava.....u nas su vztahy super tak to ma ani nenapadlo☹.....

0silvia0
22. feb 2016

@dari226 nie, nerozmýšľam a ani som nikdy nerozmýšľala a ani to nemám v pláne. Ak sa má niečo stať, tak sa to stane, a ak sa nikomu nič nestane, nevidím dôvod, aby som sa napr. 20 rokov mučila negatívnymi myšlienkami. Jednoducho treba veriť, že vaša rodina bude zdravá, šťastná, kompletná dovtedy, dokedy tvoje deti nebudú samostatné. Som presvedčená, že takýmito negatívnymi myšlienkami si len privolávaš zlé...

natalym
22. feb 2016

@dari226 Zajtra ma prejde auto, alebo ma zastrelí nejaký blázon v obchode.............
Hlavne treba deti vychovávať tak, jasné Tvoje sú ešte malé, ale aby si vedeli poradiť, aby vedeli pracovať so šokom, aby sa vedeli otriasť a ísť ďalej. Majú starých rodičov, krstných rodičov tak dúfam, že by to nejako zvládli.

slivka3
22. feb 2016

@dari226 Niekedy aj rozmyslam nad tym,ze co bude ak sa nieco nedajboze stane,ale tak deti uz su vacsie,uz maju svoj nazor,tak si povedia u koho by chceli byt a kedze mame velku rodinu,tak sa nestratia a urcite by to boli moji rodicia,ak budu zit alebo moj brat ich krsny.

ava11
22. feb 2016

Nerozmyslam nad tym, vobec sa tym nezaoberam. Snazim sa zit a budovat rodinne vztahy aj v sirsej rodine tak, aby som taketo veci vobec nemusela riesit. Sfleku by som teraz vymenovala 10 clenov nasich rodin, ktori by sa o deti bez debaty a s laskou postarali.

alicka850
22. feb 2016

My nad tym niekedy rozmyslame. Mozno preto,ze okolo seba vidime vela takychto pripadov,ked aj mladi ludia umieraju. Podla mna je to zodpovedne,mysliet aj na takeho veci v pripade dedenia majetku. Skor by som sa o tom porozpravala s ludmi,o ktorych si myslis,ze by sa mohli o deti pripadne postarat a dohodla sa s nimi. Nejaky list napisany asi nie je smerodatny pre sud,dolezite je,ci su ti konkretni ludia ochotni a schopni sa o dieta postarat.

margaretka_9
22. feb 2016
Používateľ margaretka_9 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od margaretka_9.

nemozte hned na take zle veci mysliet

alami
22. feb 2016

@dari226 my sme sa pred rokmi dohodli so sestrou, že ak by sa nám niekedy niečo stalo, tak si vzájomne vezmeme deti do opatery. Vtedy som mala len ja staršieho syna, sestra ešte dieťa nemala. Hovorili sme to už tak do budúcna, ale záväzne sme si to sľúbili. Myslím, že to bolo na základe udalosti, keď sme vedeli o chlapcovi od susedov, ktorému zomrela mama a skoro sa dostal do DD, lebo jeho teta si ho odmietla zobrať. Nakoniec si ho vzala do opatery jeho sestra, ktorá už bola dospelá.
Sľub medzi mnou a sestrou platí, po narodení jej syna a môjho druhého syna sme si záväzok nanovo potvrdili. Beriem to ako fakt.

dari226
autor
22. feb 2016

Ja som nad tym doteraz nerozmyslala a nemyslim,ze ked nad tym zacnem uvazovat v dnestnom svete ze je to nespravne/negativne.
To by bolo asi ako ked sa dam ockovat a niekto by mi povedal ake negativne myslienky z tych ochories ,ked myslis na chorobu!
Ked vidim vlastnymi ocami a pocujem co sa komu stalo tak zrazu ma tato myslienka napadla,zdalo sa mi nezodpovedne,ze som sa tymto este nezaoberala to neznamena ,ze mam negativne myslienky a vsetko naokolo je pre mna negativne.Chcem aby bolo v prvom rade mnou/nami rozhodnute v kazdom pripade.
Neviem ako na sk preto som sa pytala,ale tu v rakusku staci napisat vlastnorucne list koho si zelam s podpisom vybratych osob a s nasimi podpismi.A dokonca napisat list koho si nezelam.
Zial myslienka ,ze automaticky deti idu ku krstnym rodicom je mylna,nikoho to nezaväzuje k opatere dietata a ani neopravnuje.Ako prve sa pozerana na volu rodica a dobro dietata.

alicka850
23. feb 2016

@dari226 skus sa poradit s pravnikom,ako je to pravne, mna by to veru tiez zaujimalo. Isto to nejako ide,ale bezne to asi ludia neriesia. Iba my dve ☺ som rada,ze si napisala, uz som si zacinala o sebe mysliet,ze som ina ☺

dari226
autor
23. feb 2016

@alicka850 Ty si si to myslelaze si aka ina?,ved si precitaj co tu mne napisaly aky som ja negativny clovek 😉.Ja som si o tom tu na rakuskej stranke nasla toho dost nie z fora ,ale z takych informacnych stranok a ano chcela som sa aj pravne poradit,mam znamu jej manzel je pravnik tak raz sa to isto presne dozviem len to asi tebe nepomoze ked si predpokladam na sk? 😒
V niektorych pripadoch nestaci zit len tu a teraz 😔

kattarinn
23. feb 2016

nad takymito vecami keby som mala premyslat tak ma asi picne 🙂

alicka850
24. feb 2016

@dari226 ja som to myslela v dobrom, že iná 🙂 že každý sa zamýšla len nad tým, čo je tu a teraz a ked niekto myslí aj do budúcna , už je hned negatívny a neviem aký. Podla mna iba zodpovedný

dari226
autor
24. feb 2016

@alicka850 uplne presne 😉