icon

Čo zahŕňa výživné a kto platí dodatočné náklady?

13. máj 2024

Ahojte baby
Prosím vás...priateľ má syna s bývalou manželkou. Syn ma 6 rokov. Priateľ na neho posiela vyzivne 150€ (súd mu určil 120€ posiela viac lebo chce)
Napriek tomu mu ex každý týždeň vyvoláva aby ešte zaplatil mesacne skolu,aby malému nakúpil oblečenie ,lieky ked je chory atď. Aký je nato vás názor?
Keď je maly u nás chodíme nonstop na výlety, ma zážitky,kúpime mu co chce. Nemám problém s tým ze niečo kúpi synovi. Práve naopak som zato aby mal zážitky aj s nami. Ale to co robí ona je také...nie je v sume výživného zarátané všetko? Škola,jedlo,oblečenie,lieky?

Ďakujem za vaše názory

damian85
15. máj 2024

@kristiii pozri sa ja výživné neplatím , dokonca poberám DB + prídavky. Čudné však ? Len sa tu zbehlo toľko negatív na adresu autorky resp.jej priateľa , že mi je to až smiešne , ako si sem niektoré prišli ventilovať svoje osobné sklamanie. Ja to beriem tak ako to je , nezahmlievam , že keby dieťa nemám v osobnej starostlivosti môžem poberať DB + prídavky , chápem aj veci okolo. Jedna tu začne vyplakávať že jej ex zobral na dovolenku frajerku , druhá že zo 150 eur aj keď to úplne 150 Eur nie je , tretia sa hneď začne voziť na autorke že ona sa starať nemá. Zranené ego , nedoliečené rozchody a závisť. 100% poznanie súčastného platu svojho EX , aj keď je to ex , a xylz iných vecí. Dobrá vzorka pre klinických psychológov. A ak náhodou niekto ma iný názor , hneď bum bác do neho. Nadávanie osočovanie , moj ex kkt , moj ex milionár atď. Dookola tvrdím jedno - treba dodržiavať rozsudok nech je akýkoľvek a to nie len v oblasti výživného. Čo urobíš naviac , ako v tomto prípade všetka česť - nemusíš. Áno najspravodlivejšie by bolo skúsiť si na pol roka žiť bez prídavkou bez DB a bez výživného a naopak ho platiť , aby skutočne niektoré prehodnotili , či majú dostatok schopnosti pokryť túto stratu a naopak druhá strana by mala možnosť prísť na to koľko dieťa skutočne stojí. Pretože aj pri tom že dieťa stojí 100 eur mi je úsmevné ale aj pri tom , že niekomu nestačí ani 500 , pričom sám / sama zarobí 800. Je to v skutku úsmevné čítať o tom koľko niektoré stojí dieťa asi mám zázračné dieťa , vďakabohu čo nám ušetrí Pepco , záujmové krúžky za 200 Eur na rok nie na mesiac môžeme minúť na sex , drogy a alkohol.

damian85
15. máj 2024

@dadis Vieš mi dať číslo na ex , keď zarába málo a vie si dovoliť Kubu a inú exotiku a bráva zo sebou aj priateľky. Rád by som sa ho opýtal ako to je zarobiť málo a pritom takto si vydržiavať priateľky , toľko cestovať , platiť výživné ........Ty zarábaš 3 000 on málo , to vieme. Ako sa z málo dá platiť výživné a brať milenky na dovolenky ? Zamestnám ho ako ekonóma a dám mu dosť , nie málo

dadis
15. máj 2024

@damian85 Odpust si tie trapne komenty... vyzivne plati pomerne k svojmu prijmu, prvu dovolenku zaplatil z nasich spolocnych penazi a druhu asi tiez (kedze niekolko desiatok tisic z nasich uctov pred rozvodom poprevadzal na mamu, sestru a frajerku). 😉

lienka.7
15. máj 2024

@dadis a tebe co bránilo tiež poprevadzat tie peniaze na svoje účty hm? Bol proste šikovnejší ako ty.
Plus, boli to stále VASE SPOLOCNE peniaze. Cize do rozvodu ste obaja mali právo s nimi disponovat podľa svojho uvazenia. On bol proste šikovnejší ako ty. A prepáč, nech ti peniaze na bežnom účte, to urobí len ..... (doplň si). Ale asi ti nechýbalo, keď tak fasa zarabas 👌 ono zvyčajne v tomto odrbe ze a muza, teba odrbal muz.

kristiii
15. máj 2024

@damian85 siahodlhá odpoveď furt o tom istom, dokola len prídavky a DB, ale na otázku, kto tu spomínal (okrem teba) 700-800 eurové výživné si mi neodpovedal. Ale nevadí, nič iné som ani nečakala.

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Nikdy by som nic take nespravila. Nikdy. Druha vec je, ze bsm mame na sude, takze to vyzera fajn. Ja mu tu dovolenku nezavidim, ma na to, ale ma na to, aj by aj detom dal. To je cele

kristiii
15. máj 2024

@dadis pred ňou sa absolútne nesnaž obhajovať, nemá to význam, tu ani v žiadnej inej diskusii. Vidíš, že pre niektorých sú takíto ľudia "tí šikovnejší", pre iných sú to chrapúni. Ale tak sme ľudia a ľudia.

dadis
15. máj 2024

@kristiii Mas pravdu.

damian85
15. máj 2024

@dadis odpustím. Len som reprodukoval tvoje tvrdenia že chodí na dovolenky s milenkami a zarába málo - to si napísala ty. Minimálne čudné že v čase rozvodu si naďalej posielala peniaze na Váš spoločný účet respektíve že tvoj právnik sa neozval pri tomto - keďže často sa sleduje pohyb na účte k dňu podania rozvodu , keďže je predpoklad nežitia v jednej domácnosti a sleduje sa bežná spotreba. Ale to ti hádam právnik vysvetlil. A na jednej strane tvrdíš že zarába málo - potom že na to má . Presne tak to vyzerá na súdoch raz je ex chudák raz milionár. Každopádne kúzelník a rád ho zamestnam.
@kristiii nik v tomto vlákne nik. Tak ako sa nik nepýtal na iné veci. Hádam chápeš ale kontext. Ano vždy ten DB pretože ja ho poberám a priznávam ze je to plus berú to tak aj sudcovia v určitých prípadoch, aby som sa zase nedostal do konfliktu s niektorými - keď poviem že všetci. Len niektoré sa tvárite že nie - až do doby keď o ten daňový bonus prídete / striedavkou resp.osobnou otca. Naraz Vám tie peniaze chýbajú......lebo veď...

kristiii
15. máj 2024

@damian85 očividne jediný, ktorý je tu takto extrémne vyškerený zo súčasného DB si tu ty a nikoho nebude od januára škrieť jeho zníženie tak ako teba, ale skrývaš to za to, ako vyplakávajú mamičky, ktoré oň prídu.
O mňa sa naozaj báť nemusíš, že by som o tie 💸 prišla, keďže ex syna nevidel ani neviem, cca 6 rokov 🤔 Zatiaľ čo ja som mu na rozdiel od neho dala prvé posledné aj z podpriemerného platu a teraz, preistotu si sadni, ak stojíš, to dokonca aj v čase, keď bol DB s prídavkami dokopy ani nie 50 eur. Ale to, že môj syn má otca somára neznamená, že nedoprajem iným deťom a budem tu šíriť ako si ma dieťa zvyknúť, uskromniť sa a nechciet viac než mať kde prespať, najesť sa a obliecť sa v Pepcu. Ale tak ako sú ľudia a ľudia, sú aj rodičia a rodičia.
A ono v konečnom dôsledku aj otec spomínaný v úvodnom príspevku má zrejme záujem svojmu synovi dopriať a možno by doprial aj viac, keby mu to toho nekecala aktuálna partnerka.

kalifka
15. máj 2024

Vieš, darmo ti tu budeme rozlišovať čo a ako ... Pokiaľ nevieme rozsudok.
A zas by som sa tešila, že tvoj chlap je ochotný prispievať nad rámec, lebo naozaj uživiť dieťa za tú sumu je nereálne ale to sama určite vieš.

damian85
15. máj 2024

@kristiii Wow , tak to ťa obdivujem. My sme kým nebol daňový bonus 140 eur a prídavok na dieťa 60 , sa pásli na lúke. Počul som že ho budú znižovať , pre istotu teraz do jedla dieťaťu pridávam po 3 steblá , aby si žalúdok znova zvykol. Obdivujem ťa a skladám poklonu. Nie každý má také štastie. A skladám poklonu , že tvoje dieťa po rozvode sa má lepšie ako pred - po finančnej stránke . Budeš veľmi veľmi šikovná . Klobúk dole. Zvládla si to !
A čo tvoj partner ? Koľko prispieva na deti ? Alebo radšej muži nie ? Alebo radšej tatkov si nevyberáme ?

dadis
15. máj 2024

@damian85 Neposielala. To boli spolocne uspory. Ale nic. Su to stale "len" peniaze..dolezitejsie je ine. A prestan byt pasivne agresivny (tu ironiu myslim), je to nesympaticke (mala som o tebe mienku, ze si celkom ok)

kristiii
15. máj 2024

@damian85 no, tváriš sa tak. Ja sa teda budem tváriť, že som tvoju primitívnu iróniu preskočila, takže sa ti poďakujem za úprimný obdiv a aj ti odpoviem. Partnera aktuálne nemám, ale napríklad jedného otecka som kopla do prdele práve kvôli jeho vzťahu a postoju k jeho synovi. Už som ho tu určite aj spomínala. Keď mi napríklad po súde, na ktorom žiadala jeho ex o zvýšenie, oznamoval s nadšením ako s ňou a so súdom vydr..ale (v tej dobe ešte brali súdy do úvahy plat na papieri), tak som na oplátku zdrbala ja jeho, či si vážne myslí, že zrovna ja ho za toto pochválim.
A čo sa týka všeobecne oteckov, s tými ja nemám absolútne žiadny problém, práve naopak. Pretože chlap bez záväzkov si vie málokedy predstaviť, čo obnáša starostlivosť o dieťa a že človek nemôže venovať všetok svoj voľný čas zrazu len jemu (áno, aj s tým mám skúsenosť). A toto som tu už tiež viackrát písala.
Takže tvoja snaha o rypanie nepadla, žiaľ, na úrodnú pôdu.

stvura
Autor odpoveď zmazal
stvura
Autor odpoveď zmazal
jakubrianka
15. máj 2024

Mila autorka, prajem ti, aby ti tvoj muž dával na vaše spoločne dieťa v budúcnosti 150€ :”.

lienka.7
16. máj 2024

@dadis vieš co, tak už si vyber. Raz píšeš to, raz to. Raz plačeš, ze nemáš peniaze, chlap ta obere o peniaze a handrkujes sa o vyzivne, ako by si pomaly nemala z čoho žiť...nadavas na neho, potom zase nie. potom napíšeš ze zarabas takmer 3 litre a chlap oveľa menej od teba a ze s to len peniaze. Tak ako teda? ... bud rada, že to vieš dat aj bez neho a ze si sa ho zbavila.
A
@damian85 ma zial pravdu, že mnohe rozvedene matky si tu riešia len svoju frustráciu a akýsi pocit nespravodlivosti a krivdy co sa im stali... aj ja aj on píšeme ale jedno, starat sa o dieta nie je vôbec lacnou záležitosťou, ale treba zrealnit svoje požiadavky a pozrieť na vec aj z druhej strany. A fakt nevypisovat, ze ma dieta stojí 600€ pri plate 900€. Lebo toto je nereálne, a ak aj áno, treba proste prehodnotiť svoje možnosti. Chlapi sú rôzni, niektorí sa starajú ďalej, iní sa na dieta proste vykaslu, to je proste život.

dadis
16. máj 2024

@lienka.7 Ved ja som rada, ze som sa ho zbavila. Nikdy som nic nekonzistentne nenapisala. A ano, jedno dieta ma "stoji" vyse 600 eur. A je mi jedno, co si o tom myslis. Frustraciu citim len zo zien, ako ty. Co si myslia, ze chlap, co posiela na dieta 150 eur je chudacik, ktoreho treba ofukovat, lebo ho zla ex okrada a on nema z coho zit.

lienka.7
16. máj 2024

@dadis nepoznáš ma, vôbec... ale neberiem ti tvoj názor, v pohode 😉 nepovedala som, resp.nenapisala nič z toho, co pises, ale ok 👍

dadis
16. máj 2024

@lienka.7 Tak potom prepac

lienka.7
16. máj 2024

@dadis a inak drzim ti palce, vychcancov rada nemám a tiež mam 2 deti, neboj 😉

lienka.7
16. máj 2024

@dadis v pohode... ja to beriem tak, ze je toto neosobna diskusia, nedá sa vyjadriť presne všetko čo má človek na mysli... osobne by sme sa možno aj nejako dohodli /zhodli 🙈🤣👌

princeznazvychodu
16. máj 2024

@lienka.7 úprimne by ma zaujímalo, aj keď viem, že neodpovies pravdivo, koľko platí tvoj partner na dieta, ktoré má okrem detí s tebou a ako často s tým dieťaťom je. Píšeš, že si tu ženy liečia frustrácie, pričom to tak vôbec byť nemusí, len ako matky vedia, čo obnáša starostlivosť o dieťa. Môj príspevok tiež bol ostrý a možno vyznel ako liečba frustrácie a pritom som šťastne vydatá a môj manžel nemá iné deti okrem nášho spoločného syna. Napriek tomu je pre mňa neprijateľné tváriť sa, že 150 € mesačne a pár výletov je ťažký nadštandard a matka dieťaťa má držať hubu a byť spokojna. Tvoje príspevky sú všetky do jedného zamerané tvrdo jednostranne voči matke dieťaťa, nikde si slovom nespomenula striedavku, ani aby si nová partnerka vyskúšala starostlivost z výživného 150€ mesačne. Schválne som si pozrela aj to, akym príspevkom si dala like. Nikto ma nepresvedceni, aj keď to nepriznas, že nie si v roli tej partnerky, ktorá má chlapa s dieťaťom a sa ta preto príspevky o platbách navyše, či striedavkach osobne dotýkajú.

stvura
Autor odpoveď zmazal
lucia245
16. máj 2024

Ja nechápem, ako mu mohli vyberať tak málo. Tretina platu rodiča má ísť na deti. Táto suma by nezodpovedala ani minimálnej mzde ... Ex by mala dať na súd o zvýšenie

dadis
16. máj 2024

@lucia245 Podla mna, ex to nechce dat na sud, lebo aj napriek tomu, co maju na papieri (pokojne aj par rokov), vzdy sa vedia s otcom rozumne dohodnut. Jediny, kto tu ma problem, je autorka 🤷‍♀️

matkahelka
16. máj 2024

@stvura oni nemaju striedavku polovica- polovica, on ma dieta viac dni v mesiaci ako matka, tak ten DB a pridavky su jeho opravnene. zena ho podvadzala, je to vlastne chudak, ktory rovnako ako vacsina chlapov, ktori su na MK sa potrebuje vypisat zo svojich traum a svojim sposobom poukazat na zeny, ake su to svine.

mariska1989
16. máj 2024

Akože som z dediny len škôlka má stojí so stravu 65€ . Kde je šatstvo jedlo doma , náklady na cestu ho tam zaviesť a všetko okolo normálneho života . Takže za mňa tých 150 alebo teda 120 čo určil súd je málo . Takže nebolo by za škodu keby zaplatil kľudne čo druhý mesiac náklady škôlky a čo treba ešte . Keď bude chodiť do školy tie náklady budú väčšie tam treba svačinu každý deň , všelijaké poplatky , výlety , program v škole atď

matkahelka
16. máj 2024

@lucia245 uplne normalne, chlap ma na paske, aj vypise z uctu len minimalku. co na tom, ze na ruku berie dalsie stovky euro. ved toto je bezny standard. chudak nema z coho platit. mam kamosku, ktorej ex plati na stredoskolaka 80€, byt prepisal na otca, auto a firmu na matku. je dlhe roky nezamestnany. co na tom, ze si zije vysoko nadstandardne, kazdy silvester je na maledivach. nema z coho, neplati. mas otcov a mas kkt. normalny chlap da vlastnym detom prve a posledne (ako moj muz trebars) a mas kkt, ktori ako pisala
@dadis pojdu do exotiky na dovolenku, ale vlastnemu decku na lyziarsky neprispeju, lebo udajne nie je z coho.