Ex sa mi vyhráža striedavou starostlivosťou a tento mesiac neposlal výživné

22. jún 2022

Byvaly sa mi vyhraza, ze da na sud o striedavu starostlivost a za tento mesiac mi uz neposlal alimenty.
Pokial dal naozaj navrh na sud o striedavu starostlivost s datumom od juna 2022 je mozne, ze mi tie alimenty uz posielat nemusi?
Dakujem za kazdu radu a skusenost. Pripadne kedy ho mozem udat na policiu, ked kolkokrat po sebe neposle alimenty alebo ich plnu sumu?

pribinak
22. jún 2022

Musí posielať, kým nerozhodne súd inak.

Nedaj sa oklamať a nápis, že pokial výživné nepošle, budeš to riediť s políciou a exekútorom

alenah31
22. jún 2022

pokiaľ bolo výživné riadne určené súdom samozrejme musí si túto povinnosť plniť až kým súd nerozhodne inak v novom pojednávaní. Ak nepošle a bude v omeškaní s platbou - rieš si to cez exekútora. Ak určené nebolo a ide len o dohodu medzi Vami - neporiešiš nič. V takom prípade si podaj Návrh na zverenie a určenie výživného na mal. dieťa.

melanta
22. jún 2022

Stačí raz, ak neposlal výživné a už môžeš riešiť exekúciu a aj by som to urobila v takomto prípade. Ostatné platí to, čo písali baby vyššie.

a_adamcova
22. jún 2022

Tak tak ako písali vyššie, pokiaľ máš výživné určené súdom, platiť musí, kým súd nerozhodne inak.
Ináč to, že budete mať aj striedavku, ešte neznamená že alimenty platiť nebude, ono nech sa na to nespolieha. Pretože to nie je pravidlo.

autor
22. jún 2022

@a_adamcova vyzivne je urcene sudom

autor
22. jún 2022

@alenah31 vyzivne je urcene sudom

alenah31
22. jún 2022

vyzvala by som ho k úhrade splatného výživného do konca mesiaca a pripísala, že ak nezaplatí obrátiš sa na prísl. úrady, ktoré budú dlžné výživné zákonne vymáhať.

autor
22. jún 2022

@alenah31 uz sa tak stalo

pribinak
22. jún 2022

Dokonca ak aj by súd vyhovel jeho žiadosti o striedavku, tak nech si nemysli že nebude musieť platiť výživné
Dieťa, deti musia mat približne rovnaku životnú úroveň u oboch rodičov
Čiže ak sú veľké rozdiely medzi vašimi príjmami tak súd určite opäť vyššie výživné

jankasamulko
22. jún 2022

@pribinak ano presne tak. Poznam takych co platia matke aj ked maju striedavku. A otec ma pekne svoje oblecenie pokupene pre deti u seba. Nie ze matka nabali k otcovi deti

pribinak
22. jún 2022

@jankasamulko ľudia sú rôzni. S tým sa musíme zmieriť

zuzanka.zuzu
22. jún 2022

ja by som ho k nicomu nevyzyvala, sud urcil aj vysku aj splatnost a ked je taky chrapun ze nechce poslat vlastnemu dietatu tak sup exekutor 😉 on ho raz-dva poriesi

modry1985
22. jún 2022

@jankasamulko V prípade SS sa vyživné neurčuje ak je príjem rodičov na podobnej úrovni ( kludne aj 1200 otec a 2000 matka - výživné neurčené poznám taký prípad ). Nevidím akýkoľvek dôvod prečo v tomto prípade by matka mala platiť otcovi 200 eur aby " dorovnala " životnú úroveň prostredia otca. Ona je " šikovnejšia " čas s dieťaťom aj náklady maju identické ( školku platia na polovicu , záujmové krúžky tiež , dokonca aj prídavky a bonus na dieťa si delia na polovicu preposielaním na účet )
SS mu v prípade " jeho " chcenia prejde len ťažko. Nepísiala autorka koľko rokov majú deti , ale súd je zástancom status quo , t.j iba vo vážnych prípadoch sa dieťa prezveruje z jednej výchovy do druhej resp.v prípade ak je dieťa staršie a jeho názor je že " potrebuje " zmenu a tá zmena je odôvodnená.
Výživné kým súd neurčí inak , platiť jednoznačne musí. Za striedavku sa mal byť na " prvom " pojednávaní ak už raz súd niečo schválil do zmeny - sa to musí dodržiavať.
Ak podal žiadosť , to neznamená že niečo sa mení , fakticky dieťa v SS nemá , takže platiť musí.....v prípade neplatenia mu hrozia sankcie .

autor
22. jún 2022

@modry1985 Dakujem za vyjadrenie, vazim si to. Dieta ma 7 rokov. Nic mu v mojej starostlivosti nechyba, zijeme si dobre. Byvaly partner ma stanovene vyzivne na 130€ a tieto jeho vyhrazky a nebodaj navrh na striedavu starostlivost berem ako jeho osobnu pomstu proti mne.

dilino
22. jún 2022

Pokiaľ nerozhodne súd musi platiť alimenty v pripade že ho nahlasiš na policiu tak bude mať problémy čo sa týka výživovacej povinnosti k maloletému dieťatu.ON samovoľne prestať platiť nemôže. To musi určiť súd ako pišu ostatne tu vo fore .Bude TI musieť doplatiť ten rozdiel a bude mať aj problémy.Jasné že ho náhlas.

katkami123
22. jún 2022

Kuk toto

autor
22. jún 2022

@katkami123 Dakujem velmi pekne, cize ak by sa aj take nieco udialo, uvediem na sude, ze ide o jeho druh osobnej pomsty za to, ze som ho opustila a ze jemu nejde o dobro dietata.

modry1985
22. jún 2022

Na súde nemusíš nič hovoriť. Súd musí skúmať najlepší záujem dieťaťa......v prípade že by nejakou náhodou zistil že najlepší záujem dieťaťa je striedavá starostlivosť , tak ju schváli. V prípade že vyhodnotí že toto najlepší záujem dieťaťa nie je , neschváli.
Najlepší záujem dieťaťa , nie je najlepší záujem OTCA ani MATKY.
Dobro dieťaťa je totižto čo ? To čo si myslí otec ? Matka ?
Súd stále skúma , no nezvykne pri 7 ročných deťoch ( kde je ich názor ešte nevypočutý ) zmeniť len tak pre nič za nič starostlivosť......z osobnej na striedavú ......ale ide o zaujem DIEŤAŤA .......
V prípade že dieťa má citovú vazbu na oboch rodičov , a obaja rodičia sa o dieťa vedia postarať nemá dôvod nezapodievať sa aj SS , kedže rodičia su si rovnocenný.
Ale ako si pisala súd už máte pravdepodobne za sebou pred nejakým časom , kde už súd rozhodol o osobnej starostlivosti teba.
Ak je to však iba neodkladným opatrením , bez problémov to súd zmeni...
Dala si strašne malo informácii , a závisi to od sudcu , od okolnosti od XXX.......Bežne sa snaží súd zahovať status quo.......ale to že je tak bežné neznamená že je to stále....