Exmanžel podal návrh na zníženie výživného.

majka01_74
1. aug 2019

Ahoj všetci.
Práve som sa od detí dozvedela, že ex podáva návrh na zníženie výživného.
Rozvedení sme 11 rokov, v rozsudku mal určené platiť výživné na tri deti (vtedy 4, 11 a 12 ročne) cca 170 €.
Postupne ako deti rástli sa suma zvýšila na 300€, vždy po dohode, nič sme neriešili cez súd.
Momentálne posiela 250€ na vysokoškoláka studujuceho 200 km od domova a čerstvú stredoškolácku na 5 ročnom bilingválnom gymnáziu.
Pred cca 14 mesiacmi sa nechal vypísať, nová frajerka mu rýpadlá do vyrážok na tvári a zapálili sa mu. Odvtedy nepracuje. Stále vymýšľa nejaké choroby, ale s frajerkou veselo podnikajú (on načierno, predávajú Forever Living a ešte niečo)
Cestuju do Srbska do energetických pyramíd, ex hrá v kapele, chodia na ryby, stanovať a tak. Rozhodne nesedi doma a nelieči sa.
Býva u svojich rodičov, ktorí ho aj živia. Deťom sa venuje minimálne keď za ním pricestujú, niekedy sa ani neukáže. Deti to majú 300 km.
Samozrejme, po roku prestala chodiť dávka v PN a najlepšia cesta ako znížiť vydavky je zobrať deťom 🙄
Myslíte že ma šancu? Alebo mam aspoň hľadať právnika? Osobne si myslím ze by to mali zamietnuť a pripadne mu ho aj zvýšiť, pracovať môže, ale nechce.
Ja mam tri práce, po rozvode som odchádzala s holým zadkom a tromi deťmi, kúpila som byť na hypotéku, deti majú všetko čo potrebujú, dokážem ich zabezpečiť aj sama.
Ale vôbec sa mi to nezdá správne ani spravodlivé, sú to jeho deti a ja skutočne driem ako také ho do a on sa z toho vyvle ie?

79viktoria79
1. aug 2019

dobry pravnik a dokazi,tak sa to da,aj navysit ked on si zije taky zivot

pininka1
1. aug 2019

Veľa závisí od sudcu a deti sú už dosť veľké, minimálne pri tom vysokoškolákovi by som ho už zobrala so sebou na súd. Ja som tak bola so spolužiačkou, jej otec tam začal vyplakavat, že jeho terajšie dve deti potrebujú kopec veci, že chodia na krúžky a pod. Sudkyňa mu hneď povedala a toto nieje vaša dcéra? Ona nepotrebuje žiť slušný život? Všetko zahrnuli do výživného, ešte aj to,že potrebuje ona nemôže mať okuliare, má iba šošovky, čo on namietal. Nepochodil s nízkym výživným a to bol bývalý policajt. Najlepšie bude ak deti samé už ukážu čo všetko potrebujú.

mogaa
1. aug 2019

@majka01_74 musíš mať dôkazy že naozaj podniká "na čierno",v opačnom prípade je to len tvrdenie proti tvrdeniu.....keďže oficiálne je momentálne bez príjmu(na neplatenej PN) on bude musieť preukázať z akých zdrojov žije.....Liečebný režim nemusí dodržiavať keďže sa mu nevypláca PN, takže kludne môže chodiť von aj do zahraničia a robiť čokolvek - lebo PN je neplatená....Tam sa vychádza z lekárskej správy a z diagnózy ktorá je na PN....Takže buď napadnúť samotnú diagnózu a lekársku správu (ale to by nebol na PN 14mesiacov) alebo preukázať že má aj iný príjem - na hranie v kapele , + predaj výrobkov Forever Living....on nie je nezamestnaný ale PN, takže ak chceš dokázať že pracovať môže - musíš to dokázať lebo dôkazné bremeno je na tebe.....jemu stačí len preukázať odkiaľ má financie na život a tie energetické pyramíny - a to stačí ak pôjde svečiť jeho priateľka a povie že ho živý a energetické pyramídy navštevujú práve kvôli jeho zdrav.stavu aby sa mu zlepšil.....inak sa posudzuje ak je niekto nezamestnaný a nechce robiť a ak je niekto na PN, lebo tam sa nedá dokázať že je v stave že môže robiť.....Liečebný režim nemusí dodržiavať kedže PN nie je platená rovnako je možné že má ja neobmedzené vychádzky keď má takú dlhodobú PN.....takže dobrý právnik a dôkazy že má aj iný príjem alebo názor iného lekára ktorý spochybní jeho diagnózu s ktorou je na PN(ale k jeho lek.záznamom sa nedostaneš, takže to padá)

tatanka1
1. aug 2019

@majka01_74 máš dve dospelé deti a jedno neplnoleté. Takže dve podania musí riešiť voči deťom a nie voči Tebe. A jedno voči Tebe pri neplnoletom dieťati.
Súd môže zrušiť teoreticky dve výživné (čudujem sa že to neriešil ex offo), lebo ich nemá čo Tebe vyplácať ale deťom na účet. V prípade ak o to požiada, tak treba dať protinávrh v mene starších detí (každé samostatne) a zvýšiť výšku výživného, ktoré bude vyplácané starším deťom (každému osobitne).
A čo sa týka neplnoleteho, tak samozrejme tiež treba v prípade návrhu dať dosť výrazný protinávrh s rozpísanými položkami výdavkov. To že nepracuje alebo je PN neznamená, že nemá vyživovaciu povinnosť voči deťom. To má do 26r pokiaľ študujú.

majka01_74
autor
1. aug 2019

@tatanka1 netuším ako to on podáva, len starší syn počul ako sa o tom bavia. Platí len na neho, študuje na VŠ a najmladšiu dcéru, druhá dcéra sa už osamostatnila.
Práve preto sme nedávali návrh na zvýšenie, lebo by som ja musela riešiť za malú a syn zvlášť.
Asi sme mali, len som s nim už nechcela nič rieši 😞
Takže zrejme budem potrebovať právnika ja aj syn. Dokelu

cacianka
1. aug 2019

@tatanka1 len upresnim = stale sa to tu opakuje - hranica veku 26 rokov neplatí pri vyzivnom, v zakone je uvedene "pokial nie je dieta schopne sa zivit samo" a to môže byt aj do smrti ...
Ked ukonci školskú dochádzku a prestane studovat ,môže sa zamestnat, je rodič povinny platit oprávnený platenie ukoncit.
Ak by teraz platil iba tych sudom stanovenych 170 e tak neporusi rozhodnutie sudu.ak by chcel cez sud dosiahnut zníženie tak mozes argumentovat a určite mas doklady ze tento hrdina doteraz mohol a vladal platit 250 e alebo aj 300 e tak by mohol aj nadalej.len problem je vo fakte práceneschopný/ nezamestnany.
ako nezamest.sud môže vychadzat z faktu ake ma vzdelanie a povolanie ,moznosti platu v jeho odbore a z toho mu vyrata %.
Pri PN neviem.
možno ani na súd nic neda, ktovie co mu beha v hlave. Ale ty môžeš dat aj tak navrh na súd o upravu vyzivneho a dat urcit (upresniť) 170 na mladsiu dceru alebo sumu aku realne potrebuje(blocky, naklady).
Syn si musí riesit samostatne,je davno plnolety.je aj možnosť ze ta splnomocni, ale radsej konzultujte na zaciatok s pravnikom, vsetko, aj pre dceru.nie vsetci maju nehorazne ceny.normalne su poplatky zvládnuteľne .staci na zaciatku.na sude to zvladnes aj sama a v pohode.ja som mojho chlapa zastupovala na sude o vyzivne a to nemam ziadne vzdelanie ani prax v oblasti prava.
Drzim palce

draik
1. aug 2019

@tatanka1
Mýlite sa tiež v tom, že by malo byť určené výživné zrušené ex offo z dôvodu dosiahnutia plnoletosti dieťaťa. Nič sa neruší, výživné má dostávať priamo dieťa.

tatanka1
1. aug 2019

@draik áno má dostávať dieťa ale pôvodné rozhodnutie býva o určení starostilovsti dieťaťa po rozvode a spôsob úhrady bude na účet matky. Ok nie zrušiť ale zmeniť minimálne tieto skutočnosti. Lebo toto už nie je starostlivosť po rozvode o maloleté dieťa ale o určenie výživného pre plnoleté dieťa priamo dieťaťu. A v tom prípade treba určiť kde žije a ak napríklad na internáte, mali by obaja rodičia rovnako prispievať a podobne... takže to pôvodnémstráca akýkoľvek význam.

draik
1. aug 2019

@tatanka1
Nič sa meniť nemusí. Výživné je určené na dieťa, podľa súdnej praxe pripadá po dosiahnutí plnoletosti priamo jemu.

majka01_74
autor
2. aug 2019

@tatanka1
@draik
Keďže po dohode synovi platím internát aj stravu, oblečenie a obuv, pripadne všetko ostatné co súvisí so školou, zarába si popri skole len na svoje záujmy a "vreckové", je každému jedno ci tie peniaze chodia na účet mne alebo jemu.
Aj tak sú určené a spotrebované synom.

@draik myslíte že ma šancu dosiahnuť zníženie? Ved náklady na oboch len stúpajú... 🙄.

draik
2. aug 2019

@majka01_74
Všetko závisí od posúdenia jeho zdravotného stavu

majka01_74
autor
2. aug 2019

@draik dakujem