icon

Finančné vyrovnanie po rozchode: Je súdna cesta riešením?

29. apr 2024

Ahojte, chcela by som poznať váš názor. S priateľom sme spolu 6 rokov a momentálne sme na pokraji rozchodu. Jedná sa o to, že sa mi "vyhráža", že zo mňa vytlčie peniaze súdnou cestou. Pre vysvetlenie - bývame spolu cca 5 rokov, v "prístavbe" (1 a pol izby a kúpeľňa) na pozemku jeho rodičov. Dom je ich, bez hypotéky, nikdy od nás nič nepýtali. Tento priestor sa predtým využíval ako úložisko rôznych vecí, priateľ to začal prerábať skôr ako sme sa dali dokopy.. jedná sa o to, že som mu viackrát navrhla, že budem prispievať nejakou sumou, napr na energie, ale vždy odmietol. Najprv podľa jeho slov kvôli tomu, že som bola ešte študentka. Keď som po vš nastúpila do práce zas odmietol, neriešila som už, predsa nakupujem potraviny, má k dispozícii moje auto, upratujem, na výletoch si platí každý sám, resp na striedačku atď. No a teraz keď sme prišli do štádia že už spolu nechceme byť mi začal vykrikovať, že kvôli mne utrpel finančnú ujmu a chce aby som mu vyplatila 250 euro za každý mesiac, čo sme spolu bývali, teda cca 15 000 €. Príde mi to úplne nereálne, že takú vec vôbec žiada, on bol ten, ktorý inicioval, aby som išla k nemu bývať, nebola som na to nikdy odkázaná ani nič podobné. Neviem, som z toho dosť znechutená, čo si o tom myslíte?

som_realistka
30. apr 2024

A k tým vyhrazkam, vidí ze sa bojíš. Ze to funguje, ak nemáš nervy na to aby si ho upratala. Tak fakt odid a zablokuj si ho. Takíto sa len vyhrážajú, vedia ze reči zaberajú. Si mladá, bez vzťahovych skusenosti, nemáš nikoho s kým by si sa mohla porozprávať?

autor
30. apr 2024

@som_realistka práveže veľmi ani nemám, v práci to s kolegyňami nechcem riešiť a kamošky mám hlavne zo ss a vs, ktoré som študovala mimo nášho mesta, takže baby sú s kade tade a stretávame sa málo.. cez správy to s nimi tiež veľmi nechcem riešiť, keďže už sa viackrát stalo, že mi zobral mobil a začal všetko prezerať a hľadať za čo by ma mohol zdrbať.. nedajbože našiel nejakú zmienku o mojej nespokojnosti alebo hocijakú správu o sebe, keď to aj nebolo nič negatívne, tak išiel vyskočiť z kože a vždy urobil zo mňa tú zlú

katie253
30. apr 2024

Dnes sa zbaľ a odiď, ked nebude doma. Nerozmýšľaj nad tým, že čo bude, Ale nad tým ako žiješ teraz, v strachu. Rodičov máš doma, majú miesto pre teba určite, aj keby nemali, normalni rodicia, ktorí svoje dieťa milujú, miesto nájdu. A keby vedeli čo sa u vás robí, tak ti prídu pomôcť so sťahovaním. Mama sama by ti balila kufre.
Ty nad ničím Nerozmýšľaj, jednoducho to urob. Uvidíš ako sa ti uľaví,ked už budeš u vašich. A na tvojom mieste by som to rodicom povedala, aby vedeli o čo ide, aby vedeli ako sa zachovať, keby sa náhodou u nich ukázal.

muchotrafka298
30. apr 2024

On Ti kontroluje mobil? Moja zlata, uz davno si mala byt pobalena a prec. Vyhraza sa Ti, drzi Ta v sachu strachom a este Ti aj mobil pozera? A chce od teba spatne peniaze za byvanie? Kolko red flagov Ti este treba, aby si si uvedomila veci??????

pehavcek
30. apr 2024

Dievcata neodsudzujte.Takito chlapi su silni manipulatori.Najskor su velmi sarmantni, postupnee po troskach zacnu partnera obmedzovat, ovladat tak, ze si to abi nevsima.Az neskor pritvrdia a vystupuju z pozicie moci a ich silnou zbranou je strach, ktorym v partnerovi vyvolavaju.Ak by ste sa tym zaoberali dlhsie a citali rozne studie a clanky zistili by ste, ze tie zeny su inteligentne, sikovne...No odist od takeho cloveka je velmi tazke prave z dovodu strachu.Autorka, ja som to uz v podobnych diskusiach pisala.Moja mama s nami usla od takehoto cloveka ked sa jej vyhrazal.Bolo to tazke a vsetci sme sa bali.Prisiel s placom, potom sa vyhrazal, skusal vsetko...To obdobie len treba vydrzat a da pokoj.Mas kam ist tak bez a zacni zit.Len pozbieraj sily.Ty uz si jednou nohou na odchode.Uz staci vytiahnut aj druhu.

sevrin
30. apr 2024

Ja už tomu nechápem.

Kde je tá povestná ženská intuícia, keď zakaždým skončíte s nejakým exemplárnym ujom? ch si tam doplňte podľa potreby.

autor
30. apr 2024

@pehavcek ďakujem.. áno ja si uvedomujem, aký je, nie som zaslepená, nezastávam sa ho, len mám strach čo bude keď sa zoberiem preč a preruším ten kolobeh. Presne ako hovoríš, zo začiatku z prvé mesiace nevykazoval žiadne známky toho, že by bol narsista, manipulátor alebo niečo podobné.. postupne sa to začalo, zhruba od času kedy som sa nasťahovala, vtedy sa ocitol kvôli úrazu na dlhšej PN, tak možno to bol spúšťač, alebo to dovtedy len proste dokázal dobre ukrývať pred svetom.. teda predo mnou, keďže pred okolím sa aj teraz väčšinou tvári ako dokonalý partner. vždy keď už som reálne naklonená k odchodu z tak ma fyzicky zastaví a nepustí ma, porozpráva mi ake zmeny nastanú, ja prikývnem, ze tak dobre dajme tomu este šancu ak si na sebe ochotný pracovať, ale vždy to potom končí rovnako a kolobeh sa opakuje

autor
30. apr 2024

@sevrin no to bude tým, že mnohí *ch*ujovia sa vyfarbia až po nejakom čase.. tým sa nechcem ospravedlňovať, sama si môžem za to, že tak dlho trpím, len vážne to je náročné odísť od takého človek, keby nie som v takej situácii asi by som sama neverila

som_realistka
30. apr 2024

A bude sa opakovať, kým neotehotnies, bude si myslieť ze ta ma istú a padnú prvé facky. Moja zlata, hrdosť bokom, chod domov k rodičom, okamžite. Zavolaj otca, nech ti príde odviezť veci. A NEVER MU ANI SLOVO, je to MANIPULATOR, ako vyšitý.

katie253
30. apr 2024

Práve preto ti všetci píšeme, aby si odišla vtedy, keď tam nie je a najlepšie, aby ti s tým niekto pomohol, rodičia, kamarát, ktokoľvek kto by ti pomohol odísť. Lebo on stále začne vysvetľovať ako sa zmení a vidíš, že to niekoľko krát k ničomu neviedlo a sa to len zhoršuje. Proste to treba rozseknúť tvrdo. Ja som odchádzala od priateľa a nebol to vôbec takýto pako ako tvoj, bol to milý a dobrý muž, len sme si už nerozumeli. Tiež som pochybovala či robím dobre, bala som sa ako budem fungovať ďalej bez neho, ale urobila som to, odišla som a bolo to to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Ja ti veľmi držím prsty, aby si to urobila čím skôr, uvidíš ako sa ti uľaví. A určite bude za tebou chodiť, aby si sa vrátila, ale nepopusť. Ostaň u rodičov.

tiumen
2. máj 2024

Och, buď rada, že nemáte spolu deti. To by ti asi nedal pokoj do konca života. Zablokuj ho, zmeň email, číslo, všetko. Aj keď je veľmi pravdepodobné že sa k nim nejak dopátra a bude zase otravovať. Ale nič vás nespája tak to môžeš urobiť, čo by som ja za to dala 🙏🏻 ale žiaľ my máme spolu 3deti a boli sme manželia. Pred tým než sa nedobrovoľne odsťahoval to bolo také psycho že amen.

A kľudne nech ťa dá na súd, aspoň sa so sudcom pobavíte 🤣👍🏻

tiezjedna
2. máj 2024

@autorka ten tvoj skvost asi nebude najostrejšia pastelka v peračníku...😉

mircalla
2. máj 2024

Nema ako. Bludy. A dufam, ze tam uz nie si.

lukasinko
2. máj 2024

Už dávno si mala odísť,nenechaj sa zastrašiť

michelle567
2. máj 2024

Vezmi si natajnaša dovolenku aby nevedel, pobaľ sa auto máš,.nalož si veci a choď k rodičom. Keď ti fyzicky bráni a oblbuje tak odíď keď nie je doma.. ak si kupovala nejaký nábytok tak ten by som mu nechala, kašľala naň keď si nemala iné výdavky s bývaním. Zasa v 1 a pol izbe toho snáď nebude na kvantá

soldi
2. máj 2024

Uplne chapem Tvojmu strachu odist. Urobit ten krok je velmi narocne. Mozno nan este nie si pripravena. Ale postupne k tomu dozrievas.
Skus si pozriet nejake podcasty o narcistoch ci manipulatoroch (dvorak napr), a ked Ti veci do seba zapadnu a lepsie precitas o co mu ide, tak sa jednoduchsie odosobnis a uvedomis si ze odchod je nevyhnutnost.

Jeden dolezity poznatok pre Teba: jemu ide o Tvoje emocie. Tie potrebuje z Teba dostat. Ci negativne, ci pozitivne. Ked mu toto nedas, tak on prestane.

Chce od Teba peniaze za podnajom inak nemozes odist? Povedz mu dobre. Poslem. A odid. Nehadaj sa s nim. Neobhajuj sa. Nediskutuj.
A peniaze samozrejme neposielaj, ked on moze davat prazdne sluby, mozes aj Ty.
Nie si mu nic dlzna. On nie je v tomto vztahu obet.

isis234
2. máj 2024

Nemaj strach. Takú radosť mu neurob. Hore hlavu. Zbal si veci, keď nebude doma a odíď. Nemá nárok pýtať od teba peniaze.
Ak by sa ti vyhrážal, písal SMS, na políci daj spísať zápis o obťažovaní a vyhrážaní sa. Možno budú hovoriť, že to sa deje viacerým. Nedaj sa odbyť, je na to zákon, § , z jeho strany je to trestné. Aj slovné, písomné napádanie.
Prajem Ti šťastný život a jeho prepusti zo života s láskou. Želaj mu lásku. ( tým sa od neho oslobodíš) Lebo tú on nemá, ak sa takto správa.

elly11
2. máj 2024

haha nema na nic narok

nika523
2. máj 2024

Zbaľ sa a choď, verím že máš strach ale musíš to prekonať, dlho som sa odhodlavala odísť od exmanzela lebo som sa bála, nebil ma ale psychicky ma týral a ovládal, samozrejme že sa aj vyhrážal že mi vezme syna, že mi narobí problémy v práci atď, odišla som chvíľu bol cirkus, telefonáty, vyhrážky aj polícia to riešila keď sa mi vyhrážal a prenasledoval ma, veľmi mi pomohli, zvládla som to a už je dobre mám pokoj, raz to musíš prekonať a to s tými peniazmi to sú len jeho bludy už nevie čo vymyslieť aby mal nad tebou moc, nič mu nie si dlžná

naniki
2. máj 2024

V tvojom prípade sa netreba odhodlávať a premýšľať ,pobaľ sa a odíď !Jedinú vec, čo nesmieš opomenúť, je hneď pri prvom ataku - či už slovnom, alebo fyzickom volať políciu! Hneď pri PRVOM - nie čakať...Ak by po tebe vrieskal - nahraj si ho na telefón, ak nenahráš, tak mu aspoň povedz že si ho nahrala.....Telefón nenechávaj voľne - merkuj si ho, lebo v ámoku ti ho môže aj vziať, prípadne rozbiť.Čo sa týka nájmu, kľudne mu vysvetli, že mu budeš splácať - akože prikývni - no a splácať mu samozrejme nebudeš ! Strach nech ťa nezväzuje - fakt volaj políciu i pre banálnosť, zápisnicu spísať musia...a rieš to tak vždy - on sa prebudí...A keď už budeš preč a bude ťa atakovať s tým nájmom, tiež máš k dispozícii políciu - vyhrážanie a vydieranie .Ak fyzická osoba prenajíma nehnuteľnosť alebo jej časť, v prvom rade sa musí na daňovom úrade registrovať a pridelia mu DIČ. Následne musí podávať daňové priznania - čo sa nestalo. To znamená, že sa inak povedané - jedná o príjem na čierno - a potom záleží od toho, aká je to čiastka kumulatívne - môže sa jednať aj o trestný čin krátenia dane. To iba stručne, aby si vedela ako reagovať......Ale ideálne je mu teraz prisľúbiť, že mu to splatíš, aby si mu nedala možnosť k hádke. Pre teba je prvoradé hneď odísť, neváhať, nezvažovať...rázne a rýchlo. Mám takú susedu - volala aj 2 x denne políciu, potom si ho začala amatérsky nahrávať, aby zdôvodnila polícii že má obavy a ON sa ukľudnil......Iná cesta podľa mňa nevedie.......On ťa nesmie emocionálne zlomiť....Preto musíš rázne, rýchlo a bez zbytočných slov odísť a zablokovať ,nereagovať...

tamtamka26
2. máj 2024

a tá prístavba je zoficiálnená?? sa ho opýtaj... či bolo na ňu vydané stavebné povolenie a či sa vôbec môže užívať na účely bývania?? myslím si, že je to celé na čierno, ako to na dedinách chodí, tak máš zase nejaké eso v rukáve....😉

adrianajozko
2. máj 2024

@pehavcek ano je to tak. Presne toto som aj ja zažila a zila som s takym 22 rokov a uvedomila som si to az ked ma napadol . Ked mi islo o zivot otvorili sa mi oci a z8skala som silu odist daleko od neho. Hladal ma vsade a vyhrazal sa celej mojej rodine. No bol prekvapeny ked mu prisiel papier zo sudu o rozvod. A potom to zacalo. Cez pravnicku zistil moju adresu aj nove telef.cislo. a vyhrazal sa mi. No vtedy som ani nespavala. Trvalo to rok. Naťahoval sud. 8 trestnych oznameni som podala aj na sud to islo a prokuratorka nebola schopna ani hovory a spravy preukazat na sude. Je to otrasne. Nic mu neurobili len mna vysetrovali. Robili mi posudky a testy. A ukoncili to ze mam vysoke IQ a ze som velmi vyrovnana a silna osoba . A tym padom sa im nezda ze som tyrana. Takze asi sa mame podla nich nech zabit alebo zmrzacit aby nas zavreli do blazinca.

mnamko
2. máj 2024

To ako kôli tomu chceš snim ostať? Prosim ťa nebuď smiešna,život ti zniči ak snim zostaneš a budú deti

majla87
2. máj 2024

Bojis sa teraz. Rozchod budes chciet cim dalej tym viac a bat sa budes stale, a mozno aj viac a viac. Utekaj rychlo co najskor k rodicom, povies im co sa deje a pomozu ti.

ingridpisarova
2. máj 2024

dúfam , že si už odsťahovaná

januska12323
2. máj 2024

Ešte si tam?

alickapusinka
2. máj 2024

ja by som mu dopovedala ked mi nedáš peniaze tak TY mu povedz a budeš ma obťažovať obrátim sa na políciu a potom uvidíš ak by sa smial treba to urobiť naozaj.

koniarova
2. máj 2024

@soldi čo je náročné na tom odísť od chlapa, ktorý je debil? Nie sú manželia, nemajú deti ani spoločne bývanie, či hypotéku. Autorka má kam ísť. Ja nevidím nič náročné.

andreatytler
3. máj 2024

No mal na to 5 rokov pytat od teba peniaze na byvanie. Zaujimave ze to ide robit az teraz ked uz s nim nechces byt. Takto to nefunguje. Tiez by som sa bala neprijemnosti ktore ti moze narobit. Zda sa ze potrebuje pomstu. Duam ze to dobre dopadne.

isis234
3. máj 2024

@andreatytler nemôže jej narobiť nepríjemnosti, jedine on sebe. Robí bu bu bu. No pozor, traste sa 😢
Ak by sa toho chytili úrady, je to len prístavba a možno to nie je zapísané na katastri na bývanie... ešte by on platil pokutu