Ahojte...poradte mi prosim...mam kamarata ktory sa velmi trapi...ozenil sa s mrchou ktoru si zobral aj s malym synom a osvojil si ho ako malickeho...teraz ma cca 8 rokov...uz to nevie vydrzat a chce sa rozviest..ziju velmi zle, vobec si nerozumeju a syn ho vobec nerespektuje a neznasaha ho a nechce s nim byt pod jednou strechou...kamarat je velmi dobry a sam si vari, zehli a perie...je prilis dobry.....zena sa nechce rozvadzat lebo on je istym prijmom kedze ona je nezamestnana...myslite, ze je tam nejaka sanca aby mu zrusili osvojenie syna aj ked maju velmi zle vztahy a nieje jeho syn? velmi by som mu poradila, no neviem o tom nic...prosim o radu.
@selisel nema sancu.... ta lehota troch rokov plati pre biologickych otcov, co sa dozvedia ze tak trocha neni su otcami... 😉 on si ho osvojoval pri plnom vedomi ...
Myslim ze to nie je mozne. Ak bolo dieta adoptovane, tak adoptivny rodic prebera vsetky prava a aj povinnosti biolog. rodica. Ale je to iba moj nazor, nie som pravnicka. Skor sa mi zda zvlastne ze chlapec ho neznasa. Ak je ten tvoj kamarat taky dobry ako pises tak to je dost divne. Deti su vnimave a ak sa im niekto venuje stara sa o nich a prejavuje im lasku vsetko vratia a este znasobia. Zvlast v takom nizkom veku.
@alka221 patrí-nepatrí. Nevieš, aké sú tam vzťahy. Chcela som predovšetkým poradiť
@selisel , takže som to celé uvádzala ako príklad, že osvojenie sa nedá zrušiť. A tak trochu aj ako výstrahu , že osvojenie je vážny krok, ktorý si treba vopred premyslieť. A to nepíšem pre to platenie výživného, ale predovšetkým z hľadiska týchto 3 detí, ktoré majú už tretieho otca. Najprv biologického, potom toho, ktorý si ich osvojil a teraz sa ich matka znovu vydala, takže majú dalšieho otca, ktorého zbožňujú, ale osvojiť si ich nechce - práve z finančného hľadiska. Aj keď ani tretia zmena mena ešte pred dosiahnutím dospelosti by nebola nic moc 😝 .Takže otec č. 2 v poradí je v súčasnosti naozaj len na platenie výživného ☹ - sú to veľké deti a stretávať sa sním nechcú.
nie som si ista, ale poznam jeden pripad, ked matka sa pri rozvode sudne vzdala svojej 5r dcery (a to len kvoli frajerovi, ktory mal takych rodicov, ze by mu nedovolili si zobrat zenu s dietatom), tam ju upozornovali, ze ked sa dietata vzda, tak ak sa jej ex-manzelovi nieco stalo, ze malu uz nikdy nedostane, ked sa jej uz raz vzdala...ale pripad poznam len z pocutia, neviem nakolko je pravdivy a po pravnej stranke co presne znamena "vzdat sa dietata"...len ma napadlo, ze ked sa moze sudne matka vzdat svojej biologickej dcery ci by sa nemohol on svojho nebiologickeho syna, asi ist najlepsie naozaj za pravnikom
@strawberry17 predpokladám, že sa vzdala starostlivosti o dcéru, možnosti výchovy, návštev ak ju súd pridelil otcovi. Ale neverím, že ju vymazali z rodného listu a oslobodili od povinnosti platiť výživné.
@selisel Ano mas pravdu je to tazke a kedze ich nepoznam nechcem ani sudit. Len sa mi zdalo divne ze ak ma dieta adoptovane od malicka, ze si nevytvorili lepsi vztah..... Keby mal to dieta skutocne rad, aspon by mu nebolo luto platit alimenty..... Tak ale na vztahu otca a syna sa da este vzdy popracovat. Ved aj on je plnohodnotny rodic. Nech vezme chlapca na spolocnu, cisto chlapsku dovolenku....
samozrejme ze moze poziadat o zrusenie osvojenia ma na to pravo
@lenja123 neviem presne, ale povedali jej, ze ak jej ex-manzel zomrie (mal vysokorizikove povolanie) tak ona uz dceru nedostane ked sa jej "sudne vzda" a mala pojde do detskeho domova...nie som pravnik, tak netusim
@selisel poznam vela mrch, takze si to viem predstavit
ale ked sa mi pokusal nejaky takyto "chudacik" vyplakat na pleci tak som mu povedala, co si chcel to mas 😅
chlapi niekedy nevyberaju zenu rozumom ci srdcom, ale trenkami a potom na to doplatia
@selisel tak v prvom rade, nech jej nenechava byt, to mu porad
Naozaj hrozna situaci, ale aj tak je hrozne nazvat to dieta parchantom
@selisel Ak vie vydokladovat z akych penazi bol byt kupovany sudca na to prihliadne. Taktiez si myslim ze jej ho nema nechavat automaticky. Osem rocne diata uz chodi do skoly takze nie je ziadna prekazka aby sa zena zamestnala. Len nech ho chlapec udrzi v nohaviciach lebo ked ju posle na matersku tak sa vazne nedoplati. Nie je povinny nahradzat jej prijem ak ona dobrovolne nechce pracovat.
@selisel Ze ta hanba nefackuje nazyvat dieta parchantom hanba ti ze zena ....
@selisel zo skúsenosti z veľmi blízkeho okolia ti môžem poradiť, že ak je zapísaný v rodnom liste dieťaťa ako otec (čiže akoby ho adoptoval) tak zrušenie osvojenia nie je možné. V rodine sme mali situáciu, ked si muž zobral rozvedenú mamičku 3 detí. Deti si osvojil - s čím musel súhlasiť biologický otec, ktorý bol rád, že sa zbaví detí (teda hlavne platenia výživného na ne). Po 12tich rokoch sa rozviedli a dotyčný stále platí výživné na v podstate cudzie deti. Teda už len na dve mladšie. Právnik by ti poradil lepšie, myslím, že je tam nejaká lehota - tuším 3 roky??- ked sa osvojenie ešte dá zrušiť, potom už nie.