icon

Je potrebný súhlas otca na umiestnenie dieťaťa do liečebno-výchovného sanatória?

23. okt 2025

Baby, je tu prosím nejaká právnička? Chcela by som syna umiestniť do LVS. Mám s ním výchovné problémy. S mužom 10 rokov nežijeme, je alkoholik. Muž s tým však nesúhlasí. Naťahuje sa to už vyše pol roka. Je potrebný jeho súhlas? Sociálka tam chce syna umiestniť súdnou cestou, s čím však nesúhlasím ja. Pretože je to sakramentský rozdiel dať ho tam na dobrovoľnej báze, ako ho tam dať súdne.

pribinak
23. okt 2025

Aloe ak by bol umiestnený rozhodnutím súdi, tak to rieši tvoj problém, netreba súhlas otca a navyše je to v takomto prípade bezplatne

autor
23. okt 2025
@pribinak

Aloe ak by bol umiestnený rozhodnutím súdi, tak to rieši tvoj problém, netreba súhlas otca a navyše je to v takomto prípade bezplatne

@pribinak viem, že je to bezplatné, ale museli by sme všetci rešpektovať nariadenie súdu, nemohli by sme syna chodiť navštevovať, ani by sme ho nemohli odtiaľ vybrať kedykoľvek.

pribinak
23. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak viem, že je to bezplatné, ale museli by sme všetci rešpektovať nariadenie súdu, nemohli by sme syna chodiť navštevovať, ani by sme ho nemohli odtiaľ vybrať kedykoľvek.

@anonym_autor navštevovať ho v nejakom režime budete môcť. To zas nie je cela smrti a áno nebudeš ho môcť odtiaľ vziat ak bude vyrábať scény. To ber ako pozitívum a nie negatívum
Vieš ako sa hovorí: ohybaj má mamko pokial som ja Janko, neohnes má mamo keď ja budem Jano

autor
23. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor navštevovať ho v nejakom režime budete môcť. To zas nie je cela smrti a áno nebudeš ho môcť odtiaľ vziat ak bude vyrábať scény. To ber ako pozitívum a nie negatívum
Vieš ako sa hovorí: ohybaj má mamko pokial som ja Janko, neohnes má mamo keď ja budem Jano

@pribinak tak som to myslela, že napríklad mu to prospeje, tak že ukončíme pobyt po pol roku trebárs. A keď súd nariadi celý rok, tak ho nebudem môcť odtiaľ vybrať skôr.

pribinak
23. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak tak som to myslela, že napríklad mu to prospeje, tak že ukončíme pobyt po pol roku trebárs. A keď súd nariadi celý rok, tak ho nebudem môcť odtiaľ vybrať skôr.

@anonym_autor ak mu súd nariadi rok tak to bude asi pekne kvitko a buď rada že je to bezplatne
Navštevovať ho určite budeš môcť

billy_jean
23. okt 2025

Súhlas otca sa vyžaduje, ak má stále rodičovské práva a povinnosti a súd ich neobmedzil. Ak nie je pozbavený alebo obmedzený vo výkone rodičovských práv, jeho súhlas je právne relevantný , teda áno, môže to blokovať. Ty ako matka môžeš podať návrh na súd, aby rozhodol, že máš výlučné oprávnenie rozhodnúť o výchove a umiestnení dieťaťa, teda aby otec v tejto veci nemal spolu rozhodovacie právo. Toto je zvyčajne najpriamejšia cesta, keď druhý rodič odmieta spoluprácu a situácia si vyžaduje rýchle riešenie. Hovorí o tom Zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine (§35, § 36 ods. 1, § 38 ods. 1).

krasneleto
23. okt 2025

@anonym_autor ahoj a nie je to myslene socialkou tak, ze ho sudnou cestou "donuti" suhlasit ?

krasneleto
23. okt 2025
@billy_jean

Súhlas otca sa vyžaduje, ak má stále rodičovské práva a povinnosti a súd ich neobmedzil. Ak nie je pozbavený alebo obmedzený vo výkone rodičovských práv, jeho súhlas je právne relevantný , teda áno, môže to blokovať. Ty ako matka môžeš podať návrh na súd, aby rozhodol, že máš výlučné oprávnenie rozhodnúť o výchove a umiestnení dieťaťa, teda aby otec v tejto veci nemal spolu rozhodovacie právo. Toto je zvyčajne najpriamejšia cesta, keď druhý rodič odmieta spoluprácu a situácia si vyžaduje rýchle riešenie. Hovorí o tom Zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine (§35, § 36 ods. 1, § 38 ods. 1).

@billy_jean presne tak

pribinak
23. okt 2025
@billy_jean

@krasneleto
@billy_jean baby ak návrh poda sociálka vône rýchlejšie tak sudca rozhodne aj bez súhlasu otca či jeho prítomnosti

billy_jean
23. okt 2025
@pribinak

@krasneleto
@billy_jean baby ak návrh poda sociálka vône rýchlejšie tak sudca rozhodne aj bez súhlasu otca či jeho prítomnosti

@pribinak áno, ale tomu sa chce vyhnúť. Tak to je jediná cesta. Tak či tak to musí riešiť cestou súdu, buď obmedzenie rodičovských práv alebo súdne určenie umiestnenia dieťaťa...

pribinak
23. okt 2025
@billy_jean

@pribinak áno, ale tomu sa chce vyhnúť. Tak to je jediná cesta. Tak či tak to musí riešiť cestou súdu, buď obmedzenie rodičovských práv alebo súdne určenie umiestnenia dieťaťa...

@billy_jean tak na umiestnenie do LVS bude určite pojednávanie
Je to najrýchlejšia cesta

anonym_5a3235
23. okt 2025

Súd sa predsa opiera o odporúčania odborníkov. Keď mu navrhnú pol roka, pôjde na pol roka. Keď na rok, tak na rok. Či si myslíš, že sudca rozhodne ako sa vyspí? Tieto zariadenia sú prepchaté. Len tak, pre nič za nič ho tam nikto nebude držať zbytočne.

anonym_365217
23. okt 2025

@anonym_autor mala som syna ked bol 4 v liečebnom avšak ex ani nevedel keďže nerobil problem .Skus sa spýtať právnika. A držím ti palce veľa by som ti vedela nerozprávat o pobyte v liečebni ale neľutujem pomohlo mu to

ivanabat
23. okt 2025

Úplne rozumiem, prečo nechceš súdnou cestou, ale v tvojom prípade otca neobídeš. Aj keby si ho tam dala dobrovoľne, tak budeš musieť rovnako rešpektovať pravidlá zariadenia, t.j. adaptačný proces, určitý čas bez kontaktu a návštev. V tomto smere by som umiestnenie do zariadenia rozhodnutím súdu nevnímala až tak negatívne, je to síce bez tvojho rozhodnutia, ale bohužiaľ ak je so synom tak zle, že to sama zvažuješ, nie je iná cesta. Ako niekto napísal vyššie, návrh dáva sociálna kuratela na ako dlho sa odporúča dieťa umiestniť s tým, že samotné zariadenie sa po čase vyjadrí, či je potrebné toto obdobie predĺžiť. Ja som sa stretla s umiestnením na začiatok 3-6 mesiacov, niekedy bolo potrebné predĺžiť pobyt, keď išlo o ťažší prípad. Čo je však vo všetkých prípadoch potrebné, do akého prostredia doma sa to dieťa po pobyte vráti. Často sa stáva, že sa nariadi opätovné umiestnenie, nakoľko spadne do zabehnutých koľají a iná cesta, než byť vytrhnutý z tohto prostredia nie je.

anonym_83ca50
23. okt 2025

@anonym_autor zavolaj do LVS a opýtaj sa, že chceš syna dobrovoľne umiestniť. Že aké papiere potrebuješ vyplniť, nech ti pošlú e-mailom a uvidíš, či tam je kolonka pre otca aj pre matku, alebo len podpis pre jedného zákonného zástupcu. Prípadne zavolaj do LVS a informuj sa, že chceš tam syna dať a otec je mimo je alkoholik a ako to máš zariadiť. Určite majú skúsenosti a dosť skúseností. Povedz, že cez súd by to trvalo dlho a syn potrebuje ihneď pomoc.

autor
23. okt 2025
@anonym_83ca50

@anonym_autor zavolaj do LVS a opýtaj sa, že chceš syna dobrovoľne umiestniť. Že aké papiere potrebuješ vyplniť, nech ti pošlú e-mailom a uvidíš, či tam je kolonka pre otca aj pre matku, alebo len podpis pre jedného zákonného zástupcu. Prípadne zavolaj do LVS a informuj sa, že chceš tam syna dať a otec je mimo je alkoholik a ako to máš zariadiť. Určite majú skúsenosti a dosť skúseností. Povedz, že cez súd by to trvalo dlho a syn potrebuje ihneď pomoc.

@anonym_83ca50 my máme všetky papiere už vybavené. V LVS sme už niekoľkokrát boli. Syn tam už bol aj na vstupnom pohovore. Mal nastúpiť už od septembra. Ale došiel tam naposledy môj nadrbaný muž, ktorý nesúhlasil, aby tam syn išiel a správal sa úplne mimo, nasratý v polke rozhovoru odišiel za dvere. S ním sa nedá normálne komunikovať. LVS sa vyjadrila, že je potrebný aj jeho súhlas.

ivanabat
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_83ca50 my máme všetky papiere už vybavené. V LVS sme už niekoľkokrát boli. Syn tam už bol aj na vstupnom pohovore. Mal nastúpiť už od septembra. Ale došiel tam naposledy môj nadrbaný muž, ktorý nesúhlasil, aby tam syn išiel a správal sa úplne mimo, nasratý v polke rozhovoru odišiel za dvere. S ním sa nedá normálne komunikovať. LVS sa vyjadrila, že je potrebný aj jeho súhlas.

@anonym_autor V tomto prípade mi ešte napadlo riešenie, nahradenie súhlasu rodiča prostredníctvom súdu. Tak ako sa to deje, keď sa rodičia nevedia dohodnúť na škole pre dieťa, tak to môžete skúsiť aj takto.

autor
26. okt 2025

@anonym_autor baby ďakujem vám všetkým za rady.