icon

Je ústna dohoda o výživnom bezpečná?

4. okt 2025

Ahojte, s ex priatelom mame 7 rocneho syna a myslim, ze velmi dobre vychadzame. Nikdy sme spolu nezili, ale zaujima sa, je dobry otec. Na syna mi pravidelne plati, stretavaju sa po dohode. Nemame vsak sudom urcene ani vyzivne, ani konkretne casy stretavania. Mame ustnu dohodu o vyzivnom, o vianociach, prazdninach, vyletoch, kruzkoch aj vydavkoch navyse. Moze to byt nevyhoda voci mne, ked to nemam aj na papieri? Vsade si vsimam ake maju zeny s byvalymi problemy. Prizvukujem, s ex sme obaja rozumni, nehadame sa, komunikujeme, nerobime si naschvaly.
Ale clovek nikdy nevie. Je potrebne to mat odklepnute sudom, keby nieco, alebo vam to funguje aj bez papiera? Obaja mame ine vztahy, nerobime si peklo zo zivotov, respektujem jeho manzelku a on mojho manzela. Nerada by som nejakym navrhom na sud pokazila dobre vztahy, este s nim o tom chcem hodit rec.
Vdaka za info

lenja123
4. okt 2025

@anonym_autor existuje rodičovská dohoda, ktorú schvaľuje súd. Môžte ju spísať spolu s ex, dáš tam vlastne všetko to, čo vám fungovalo a na čom ste sa dohodli doteraz. Ja za seba by som chcela mať takúto "poistku", nikdy nevieš ako sa vzťahy zmenia, môže niektorí z vás zmeniť partnera, ktorý začne robiť problémy. Ale je už len tebe zhodnotiť, že ak niečo takéto navrhneš, či to nepokazí váš vzťah s ex.

muchotrafka298
4. okt 2025

Moja kamaratka to tak mala a doplatila na to. Pretoze kym jej ex nemal frajerku, bolo vsetko OK, platil kolko sa dohodli, tiez ustne, vylety pre malu, oblecenie, dovolenku. Nic nebol problem. Vychadzali spolu korektne, kamarati neboli, ale vzdy sa vedeli dohodnut, malu si braval kolko chcel a kedy chcel. Neskor bol problem vsetko a skoncili na sude. Kde mu sud urcil vyzivne presne kolko ma platit a nedal potom ani o cent viac. Suma bola ovela nizsia, ako co jej daval predtym. Lenze potom uz na to nemal, pretoze si nasiel frajerku a vlastne dieta islo bokom.

januska12323
4. okt 2025

Vždy je lepšie mať na papieri. Keby sa teraz rozhodol neplatiť nemáš ho ako donútiť.

pribinak
4. okt 2025

Pokial ste normálni ľudia a normálne fungujete takto roky tak netreba to meniť

Ja zvyčajne odporúčam mat to na papiery ale tie ženy nepíšu že majú normálne vzťahy
Ty máš a netreba to kaziť

autor
4. okt 2025
@muchotrafka298

Moja kamaratka to tak mala a doplatila na to. Pretoze kym jej ex nemal frajerku, bolo vsetko OK, platil kolko sa dohodli, tiez ustne, vylety pre malu, oblecenie, dovolenku. Nic nebol problem. Vychadzali spolu korektne, kamarati neboli, ale vzdy sa vedeli dohodnut, malu si braval kolko chcel a kedy chcel. Neskor bol problem vsetko a skoncili na sude. Kde mu sud urcil vyzivne presne kolko ma platit a nedal potom ani o cent viac. Suma bola ovela nizsia, ako co jej daval predtym. Lenze potom uz na to nemal, pretoze si nasiel frajerku a vlastne dieta islo bokom.

@muchotrafka298 On vsak ma manzelku, uz par rokov s ktorou syn vychadza dobre a ma ju rad. Jeho zena nemoze mat z istych dovodov deti a praveze vidim, ze aj z jej strany je tam snaha o to byt s nami ok.

V podstate som len zneistela, ked mi kolegyna hovorila, ze jej byvaly muz jej robi naprieky, neplati, berie si syna a hucka ho proti nej. Byvaly priatel ma v tomto upratane, nechce ublizovat synovi. Preto neviem, ci to nechat tak, alebo mat poistku. Len ci to zas on nezoberie v zlom, ze mu v podstate neverim, aj ked nemame ziaden problem.

muchotrafka298
4. okt 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 On vsak ma manzelku, uz par rokov s ktorou syn vychadza dobre a ma ju rad. Jeho zena nemoze mat z istych dovodov deti a praveze vidim, ze aj z jej strany je tam snaha o to byt s nami ok.

V podstate som len zneistela, ked mi kolegyna hovorila, ze jej byvaly muz jej robi naprieky, neplati, berie si syna a hucka ho proti nej. Byvaly priatel ma v tomto upratane, nechce ublizovat synovi. Preto neviem, ci to nechat tak, alebo mat poistku. Len ci to zas on nezoberie v zlom, ze mu v podstate neverim, aj ked nemame ziaden problem.

@anonym_autor tu je tazke radit, lebo my dotycneho nepozname. Tiez nevieme, ake su medzi vami dohody, aj ked len ustne. Len treba mysliet aj na to, ze sa moze nieco stat, vase vztahy uz nebudu krasne a idealne a potom co? Ked to mas dane sudne, je to zavazok, ktory on musi dodrziavat. Pokial to tak nemas, tak je to jeho dobra vola, co Ti posle a kolko. Ludia sa menia, vztahy sa menia. Tu Ti nikto neda jasnu odpoved, ze co je lepsie a ci si nepokazite vztahy.

anos18
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ťažko radiť, čo spraviť. Teraz vychádzate dobre a dá sa s ním dohodnúť. No ale čo je teraz, v budúcnosti byť nemusí. Najlepšie by bolo mať všetko na papieri. Veď ak je rozumný, mal by to pochopiť

sendy1977
4. okt 2025

@anonym_autor nechaj tak, ak by začal robiť problémy rieš to cez sud

huxy
4. okt 2025

Ak vychádzate dobre, tak by som to nateraz neriešila. Ak by sa v budúcnosti niečo zmenilo, tak to môžeš riešiť potom. Však podať návrh na súd môžeš kedykolvek a termín na pojednávanie nezvyknú nejak naťahovať.

autor
4. okt 2025
@anos18

@anonym_autor ťažko radiť, čo spraviť. Teraz vychádzate dobre a dá sa s ním dohodnúť. No ale čo je teraz, v budúcnosti byť nemusí. Najlepšie by bolo mať všetko na papieri. Veď ak je rozumný, mal by to pochopiť

@anos18 skusim sa s nim o tom porozpravat, ci by bol ok s tym, aby som to mala na papieri. On nemal problem ani ked som mu navrhla, aby mal syn moje priezvisko.

autor
4. okt 2025
@huxy

Ak vychádzate dobre, tak by som to nateraz neriešila. Ak by sa v budúcnosti niečo zmenilo, tak to môžeš riešiť potom. Však podať návrh na súd môžeš kedykolvek a termín na pojednávanie nezvyknú nejak naťahovať.

@huxy alebo aj to je moznost. Dakujem za nazor

som_realistka
4. okt 2025

Ak mate dobre vztahy a maly ma dobry vztah aj s jeho manzelkou, tak by som to zatial nehnala na sud. Skor by som sa snazila udrzat dobre vztahy, aby mal sym zdravy vztah so vsetkymi tromi dospelakmi. Ver tomu, ak bude mat dobry vztah so zenou svojho otca, bude vsetko ok , vela tam zohrava ze nemozu mat vlastne deti, a ak ho bude ona vnimat ako sucast ich vztahu tak maly ma vyhrate. Je to mozno vypocitavo podane ale je to tak.

mandzula
4. okt 2025

My bez papiera fungujeme uz 13 rokov, ani mi nenapadlo riesit to inak, ex dokonca sam zacal posielat vyssie vyzivne.

danica2711
4. okt 2025

@anonym_autor vždy je lepšie mať to na papieri. Je fajn, že spolu dobre vychádzate, dôveruješ mu, ale nikdy nevieš, čo sa môže stať. Stretne babu, ktorej sa to nebude páčiť, začne do toho rýpať, on jej "argumentom" podľahne a kto utrie ústa? Ty a tvoje dieťa. Raz darmo, dobré zmluvy robia dobrých priateľov

autor
4. okt 2025
@mandzula

My bez papiera fungujeme uz 13 rokov, ani mi nenapadlo riesit to inak, ex dokonca sam zacal posielat vyssie vyzivne.

@danica2711 on je dlhsie zenaty a zalaskovany po usi🙂
@som_realistka vdaka, ano syn ma rad aj otca, aj jeho manzelku. Rovnako aj mojho manzela. Tak to zatial necham tak, vzdy to viem riesit neskor, ak by sa nieco zmenilo.

@mandzula Super👍🏻 zvacsa si vsimam skor opacne pripady, tak som rada, ze je aj moj ex uvedomely, normalny a vysporiadany. Aj mne posiela vyssie, aj synovi kupi co mu treba, vezme ho na vylet, dovolenku, lyzovacku. Naozaj sa stara a zaujima.

alickapusinka
4. okt 2025

to že niekto to robí neznamena že to bude robiť tvoj EX.Ak ma zaujem a plati na čas tak nepokaz si zbytočne vzťah ktorý je teraz dobrý.

mogaa
5. okt 2025

ak to funguje, tak by som to jednoducho nekazila len preto aby to bolo na papieri...ak by prestal platiť, vieš to riešiť potom....ty budeš chcieť mať na papieri výživné, on bude chcieť určený styk s dieťaťom a pri akejkolvek zmene si začnete robiť naschvály....podľa mňa to čo funguje treba nechať tak, riešiť to vieš kedykolvek ak začnú byť problémy....

autor
5. okt 2025
@mogaa

ak to funguje, tak by som to jednoducho nekazila len preto aby to bolo na papieri...ak by prestal platiť, vieš to riešiť potom....ty budeš chcieť mať na papieri výživné, on bude chcieť určený styk s dieťaťom a pri akejkolvek zmene si začnete robiť naschvály....podľa mňa to čo funguje treba nechať tak, riešiť to vieš kedykolvek ak začnú byť problémy....

@mogaa ďakujem🙂

anonym_ac6d17
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rodicovska dohoda jedmoznacne
Ak nema s nicim problem nebude mat problem to podpisat kedze tam bude len to co napzaj a realne dava dietatu

matkahelka
7. okt 2025

@anonym_autor nic nemen, na co, ak to funguje. zbytocne tym mozes nastrbit vase vztahy, doveru medzi vami. ak to fungovat prestane, budes to riesit potom. navrh vies podat kedykolvek. to, ze by si mala teraz nieco spisane, neznamena, ze je to nemenne. ak by ti aj otec dietata teraz cokolvek podpisal, ak mu to prestane vyhovovat, moze dat navrh na sud a zmenit to. je nezmysel riskovat dobre vztahy, lebo keby nieco... keby nieco, budes to riesit potom. mam cerstvu skusenost z prace, otec dietata posielal matke bez papiera na skolkarku 250€ a mimo toho zaplatil viac- menej vsetko, co matka dietata pozadovala (drobnosti, nie prehnane sumy), ked matka chcela ist kedykolvek niekam, otec nemal problem operativne dieta kedykolvek na noc k sebe vziat. nasla si partnera a on silou-mocou trval na tom, aby vsetko mali na papieri. nechala sa nim ovplyvnit. otec dohodu podpisat odmietol, tak to dotiahli na sud. on podnika, oficialne prijmy minimalne, sud urcil vyzivne len 160€ a vacsie vydavky na polovicu. matka sa poriadne okaslala, lebo prisla o velku cast penazi kazdy mesiac, plus otec uz vobec nie je ustretovy brat si dieta kedykolvek (z principu) a predtym bezproblemova komunikacia je aktualne na urovni jednoslovnych ano/nie. plati stare zname "nehas, co nepali."

autor
7. okt 2025
@matkahelka

@anonym_autor nic nemen, na co, ak to funguje. zbytocne tym mozes nastrbit vase vztahy, doveru medzi vami. ak to fungovat prestane, budes to riesit potom. navrh vies podat kedykolvek. to, ze by si mala teraz nieco spisane, neznamena, ze je to nemenne. ak by ti aj otec dietata teraz cokolvek podpisal, ak mu to prestane vyhovovat, moze dat navrh na sud a zmenit to. je nezmysel riskovat dobre vztahy, lebo keby nieco... keby nieco, budes to riesit potom. mam cerstvu skusenost z prace, otec dietata posielal matke bez papiera na skolkarku 250€ a mimo toho zaplatil viac- menej vsetko, co matka dietata pozadovala (drobnosti, nie prehnane sumy), ked matka chcela ist kedykolvek niekam, otec nemal problem operativne dieta kedykolvek na noc k sebe vziat. nasla si partnera a on silou-mocou trval na tom, aby vsetko mali na papieri. nechala sa nim ovplyvnit. otec dohodu podpisat odmietol, tak to dotiahli na sud. on podnika, oficialne prijmy minimalne, sud urcil vyzivne len 160€ a vacsie vydavky na polovicu. matka sa poriadne okaslala, lebo prisla o velku cast penazi kazdy mesiac, plus otec uz vobec nie je ustretovy brat si dieta kedykolvek (z principu) a predtym bezproblemova komunikacia je aktualne na urovni jednoslovnych ano/nie. plati stare zname "nehas, co nepali."

@matkahelka dakujem
po zvazeni vsetkeho pre a proti, som tiez toho nazoru, ze nebudem nicit nieco, co funguje.

elzu
7. okt 2025

Pises o svem expartnerovi velice hezky, proto si myslim, ze ve vasem pripade aktualne neni potreba resit to oficialni cestou.
Pokud by se ale neco zmenilo- platil by mene, se zpozdenim, nechtel pripivat na mimoradne vydaje- pripadne nemohla-li by ses spolehnout na vase domluvy ohledne pobytu syna u nej, ohledne vikendu a prazdnin- tak muzes úřady involvovat a zacit to okamžitě resit.

Je moc hezke slyset, ze jsou pary, ktere to dokazou- chovat se jako dospeli, respektovat se navzajem a myslet na dobro ditete. Dala bych cokoli za to, aby se nam to podarilo s mym expartnerem…ale nepodarilo, takze se vse muselo resit soudne.

lienka.7
7. okt 2025

@anonym_autor myslím, že ty nie si prípad, že to musíš mat stoj co stoj (hned) na papieri. Podľa tvojho popisu mate vzťahy až nadštandardné 😋 tak by som to nechala tak. Na sud sa môžeš obrátiť vždy, ale pokazené vzťahy a nastrbená dôvera sa už neobnovia nikdy

sovica
7. okt 2025

Podľa toho, čo píšeš, máte korektné, priam by som povedala, že až nadštandardné vzťahy. Ak si s výškou výživného a starostlivosťou ex-partnera spokojná, nekaz to. Tie dobré vzťahy by sa mohli narušiť. Však ak by prestal platiť, neplatil by pravidelne alebo by začal platiť menej, vždy môžeš podať návrh na súd.

autor
8. okt 2025
@sovica

Podľa toho, čo píšeš, máte korektné, priam by som povedala, že až nadštandardné vzťahy. Ak si s výškou výživného a starostlivosťou ex-partnera spokojná, nekaz to. Tie dobré vzťahy by sa mohli narušiť. Však ak by prestal platiť, neplatil by pravidelne alebo by začal platiť menej, vždy môžeš podať návrh na súd.

@elzu
@lienka.7
@sovica
Ďakujem. My sme boli najlepsi kamarati z detstva, nasi rodicia chodili spolu na dovolenky a my s nimi, boli sme si vzdy blizki a aj teraz mozno nejakym zvlastnym sposobom sme. Skusali sme to ako partneri ale nevyslo nam to. Ja som zistila neskoro, ze som tehotna a dohodli sme sa, ze spolu sice nebudeme ale starat sa budeme rovnako. Takze ano, vztahy su nadstandartne, dokonca raz rocne chodime aj s nasimi rodicmi niekam na vylet spolu, napriklad lyzovat.

lienka.7
8. okt 2025
@anonym_autor

@elzu
@lienka.7
@sovica
Ďakujem. My sme boli najlepsi kamarati z detstva, nasi rodicia chodili spolu na dovolenky a my s nimi, boli sme si vzdy blizki a aj teraz mozno nejakym zvlastnym sposobom sme. Skusali sme to ako partneri ale nevyslo nam to. Ja som zistila neskoro, ze som tehotna a dohodli sme sa, ze spolu sice nebudeme ale starat sa budeme rovnako. Takze ano, vztahy su nadstandartne, dokonca raz rocne chodime aj s nasimi rodicmi niekam na vylet spolu, napriklad lyzovat.

@anonym_autor tak to máš vážne super. Ako som napisala, nepokaz to tým, že Anča, ktorej ex na dieta platí ako sa mu chce do teba teraz tlaci, ze aj ty musíš mat papier.
Ono niekto nemusi byt dobrým partnerom, ale môže byť dobrým otcom. A toto je tvoj prípad. Tak si to váž.

autor
8. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor tak to máš vážne super. Ako som napisala, nepokaz to tým, že Anča, ktorej ex na dieta platí ako sa mu chce do teba teraz tlaci, ze aj ty musíš mat papier.
Ono niekto nemusi byt dobrým partnerom, ale môže byť dobrým otcom. A toto je tvoj prípad. Tak si to váž.

@lienka.7 dakujem