icon

Komu v závete odkázať majetok pri neistých vzťahoch?

30. okt 2025

Ahojte. Odkazali by ste v zavete svoj majetok svojmu partnerovi, ktory vas pred 4 rokmi poziadal o ruku a odvtedy sa k nicomu nema? Dnes mi povedal, ze ak by si ma zobral, tak jedine vtedy, keby som si nechala svoje priezvisko, ved nemusi o nasej svadbe nikto vediet. Nakolko nemam mamu, surodencov ani deti a vyslovene potrebujem zabranit tomu, aby v pripade mojej smrti dedil moj otec/otcova rodina, potrebujem sa rozhodnut, komu odkazem majetok. Nejakych príbuzných este mam, ale som naozaj na vazkach. Mam ho rada, ale toto jeho streckovanie ma uz nebavi. Tiez ma nejaky majetok, ale myslim,ze sa vyhyba svadbe aj kvoli tomu, aby nahodou raz nieco neslo mne. Neviem...ja by som to neriesila, ale naozaj nechcem, aby nieco islo otcovej rodine. Som sice mlada, ale auto ma zrazit moze aj zajtra. Ďakujem za nazory

Strana
z2
sasesoe
31. okt 2025

Zavet na Slovensku nefunguje ako vo filmoch. Odporucam nastuduj si najskor nieco o tom, precitat zakon. A s partnerom otvorena komunikacia, co preco ako.

yosi
31. okt 2025
@cyneric

Vezme si ťa iba vtedy, ak si nezmeníš meno? 🚩🚩🚩
Načo svadbu a spoločný život s niekým, kto nemá záujem o to aby o "jeho svadbe niekto vedel", preboha. V rámci závete si môžeš napísať kohokoľvek, ak nie rodinu (a v tomto prípade by som určite neodporučila ani partnera) tak niekoho známeho, občianske združenie, kamarátku/kamaráta.

@cyneric Ono je to populárne z amerických filmov, ale závet u nás nemá takú právnu silu ako si mnohí myslia. Súd samozrejme na to môže prihliadať, že existuje nejaký závet, ale aj nemusí.

cyneric
31. okt 2025
@yosi

@cyneric Ono je to populárne z amerických filmov, ale závet u nás nemá takú právnu silu ako si mnohí myslia. Súd samozrejme na to môže prihliadať, že existuje nejaký závet, ale aj nemusí.

@yosi To je pravda, avšak keď sa začnú ľudia sporiť o predmet závete tak je to tiež na dlhé trate, súdne konania, dokazovanie atď. 🫠👌 Prítomnosť závete v ktorej si autorka výslovne neželá aby jej majetok zdedila tá a tá osoba nie je jednoduché vyvrátiť, najmä keď ho výpíše v takto mladom veku kde sa ešte predpokladá že je mentálne spôsobilá spraviť takéto rozhodnutie a nebolo to rozhodnutie ovplyvnené treťou stranou.

anonym_79806a
31. okt 2025

Nechcela by som chlapa ktorý sa za mňa hanbi. Aj keby to bol zatiaľ "najnormalnejsi " vzťah, radšej by som bola sama a nezasnubena..... A teda v takomto prípade by som spísala závet a darovala všetko čo mám nejakej organizácii. Bez toho aby som sa čo i len slovom pred ním o Tom zmienila.
Môj keď ma požiadal o ruku, prvé čo povedal že dúfa že si vezmem jeho meno a budeme sa volať rovnako.

anonym_79806a
31. okt 2025
@anonym_bce9d3

@cyneric so mnou sa zasnúbil priateľ po 8r a musela som si dávať dole prsteň, keď som chodila ku nemu domov, aby to jeho mamu neranilo.

@anonym_bce9d3 dúfam že to nie je manžel už ale ex

anonym_524297
31. okt 2025

@anonym_autor ja myslim, ze zavet by mal byt tvoj najmenší problém. Ty by si sa mala v prvom rade zbaviť tohto chlapa.

katunika
Autor odpoveď zmazal
deninka233
31. okt 2025

Riešila som závet pol roka dozadu, s právnikom. Pokiaľ sa človek drží zákonov, tak sa dá napísať celkom dobrý závet, ktorý je nad zákonným dedením. Veľmi v skratke:
1. manžel nie je neopomenuteľný dedič.
2. maloleté deti musia zdediť všetko, na čo majú nárok zo zákona (100% podielu)
3. plnoleté deti možno “obmedziť” na podiele vo výške 50% zákonného podielu. Takže namiesto 100% podielu môžu zdediť len 50% a je to ok.
Ja mám maloleté deti, takže tam nebolo moc čo špekulovať. Ale manželov podiel som fikla na polovicu a druhú polovicu podelila medzi 3 ľudí, ktorí mi v živote najviac pomohli (kamaráti).

V prípade autorky je to ešte jednoduchšie, lebo jej rodina sú zákonní dediči podľa zákona, ale nie sú neopomenuteľní. Takže ak ona napíše celý svoj majetok na nejaké OZtko tak oni s tým nezmôžu nič.

Jo a chlapa vykopnúť, ale to sa už len opakujem.

kiki68
31. okt 2025

Vyber si nejaku organizaciu/ nadaciu. Casto to moze ist napr nejakemu domovu seniorov ako zabezpeka platenia ( napr ked mas dom)

anonym_52d15e
31. okt 2025

Boze zeny kde máte sebaúctu? To ozaj ostavate s hocijakým ch.jom len aby ste same neboli? To ozaj nemas na viac?

monulka205
2. nov 2025
@anonym_autor

@ukgirls aby som bola presna, nemam nejake "majetky", mam to, co bezny clovek, taka klasika 🙂 len mi teda ide o to, co som uz spomenula vyssie, mam na to vazne dovody. Partner...ked poviem, ze to je najnormalnejsi, akého som mala? Sama uz niekedy neviem, co si mysliet, preto som sem napisala. Ide mi o princip 😑

@anonym_autor tak to neviem akých si musela mať predtým, keď tento najnormalnejsi ti dáva podmienku, že si necháš svoje priezvisko aby nikto nezistil že je ženatý 🤦🏻‍♀️

miadi
6. nov 2025

Radsej sa sustred na to co sa deje kym žijes. Si mlada vlastnis 5 sliviek a trases sa aby ich otec nezdedil Keby ta nahodou zrazilo auto . Ale debilka s ktorym si 4 roky nevies upratat neriesis . Mas to v hlave pomotane sorry .

Strana
z2