Má otec platiť výživné, keď dieťa nechcel?
Aký otec, taký aliment – má chlap platiť, keď dieťa nechcel?
&ma !!!! Nechcel, mal sa chranit! Tym ze to neurobil a uprednostnil svoje pohodlie a moznost “ist naplno”prevzal na seba riziko, ze druha strana otehotnie. A je uplne irelevantne, ci bol “uvedeny do omylu” neexistujucou atk a pod…
Kriste pane.... Ved vôbec nevieme ako to vlastne bolo. A vy hneď útoky na chlapa, pritom ktovie co je pravda. Acch 🤦🏼♀️. Síce, co iné sa tu dá čakať 😕
Vždy mi pri takýchto témach vyrazí dych, aké mizogynky sú ženy.
@mamaaja82, asi sa rozplačem, chudáčik. On nechcel deti, tak nech žena žerie chémiu a chráni sa, lebo pán nechce. Nech sa páči, mal ísť na vazektomiu, nemusel byť oklamaný a platiť na dieťa, ktoré nechcel. Zaujímavé, že mužskému výroku, že "on da pozor" neuverí takmer žiadna žena a chráni sa sama. Výroku beriem antikoncepciu, nemám plodné dni alebo ja nemôžem mať deti uverí takmer každý muž úplne bez zaváhania.
@vroni a teba je do toho co ako to oni mali alebo ma niekto iny?stekaj doma po svojich nie tu na mna.
@mamaaja82 chlap ak nechce, ma sa chranit a nie spoliehat sa alibisticky na antiku u zeny (tak ako to ma byt aj naopak). Potom je to jeho problem, ako s nim nalozi. Tiez som zazila babu, ktora vysadila antiku poza chrbat chalanovi, lebo si ho chcela vziat a on si ju potom musel vziat (rodiny ho dotlacili). A naopak poznam chlapa, ktory naschval prepichoval vlastne kondomy, lebo chcel, aby jeho partnerka ostala tehotna a vzala si ho co najskor - kedze obaja boli z prisne katolickych rodin, aj sa tak stalo.🤷♀️🤷♀️🤷♀️ podla mna je sucasny zakon dobre nastaveny- jednoducho bio rodicia sa musia postarat, aj keby co, lebo to dieta sa samo na svet nepytalo a bez oboch by ani na svete nebolo. A ci a co chceli- no tak bud rodicia nebudu sexovat alebo potom musia znasat nasledky (ci uz narodene dieta, potrat, adopciu a vsetko okolo toho)...
@vevesh ja si myslim,ze ked som s niekym vo vztahu tak tomu druhemu verim,to ako si to zariadi pre mna cudzi clovek mne moze byt jedno,len som chcela poukazat na to,ze aj zena vie byt svina a oklamat chlapa a aha co sa tu strhlo.Nikto z nas nevidi druhym do postele do vztahov,kto preco naco zaco,nie smw tu na ro aby sme sudili,preco neurobil to a hento,kazdeho vec.
@vroni a teba je do toho co ako to oni mali alebo ma niekto iny?stekaj doma po svojich nie tu na mna.
@mamaaja82, reagovala som na tvoj príspevok a nie na teba, takže skludni hormón a nechaj si hysterické výkriky pre muza, mna fakt nezaujímajú. Mám nazor, aky mám, nemusíš s.nim súhlasiť a ani sa ti nemusí páčiť, mne ten tvoj tiež nekonvenuje. 🤷🏼♀️
Vždy mi pri takýchto témach vyrazí dych, aké mizogynky sú ženy.
@mamaaja82, asi sa rozplačem, chudáčik. On nechcel deti, tak nech žena žerie chémiu a chráni sa, lebo pán nechce. Nech sa páči, mal ísť na vazektomiu, nemusel byť oklamaný a platiť na dieťa, ktoré nechcel. Zaujímavé, že mužskému výroku, že "on da pozor" neuverí takmer žiadna žena a chráni sa sama. Výroku beriem antikoncepciu, nemám plodné dni alebo ja nemôžem mať deti uverí takmer každý muž úplne bez zaváhania.
@vroni tvoj komentár je tak zlý, tak hlupy, že svet vyzerá ako vyzerá
@vroni tvoj komentár je tak zlý, tak hlupy, že svet vyzerá ako vyzerá
@misterunderhill, no, hlavne že ten tvoj je múdry a rozhľadený. Svet vyzerá tak ako vyzerá, lebo ľudia radi obvinia z vlastnych chýb všetkých naokolo a prevziať zodpovednosť sa svoje rozhodnutia a činy sa nenosi.
Z právneho hľadiska je odpoveď jednoznačná: Áno, má. Áno, má. Nezáleží na tom, či muž dieťa chcel alebo nechcel – ak je právne uznaný (alebo určený súdom) za otca, má vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu podľa § 62 a nasl. zákona o rodine.
Výživné je právom dieťaťa, nie „trestom“ alebo „odmenou“ pre rodiča.
Aj keď muž neplánoval rodičovstvo, zákon vychádza z princípu, že biologický rodič má povinnosť podieľať sa na zabezpečení potrieb dieťaťa (podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov)– bez ohľadu na to, či si dieťa prial.
Aj keď by ešte neexistovalo právoplatné rozhodnutie o otcovstve, súd môže už v rámci konania o určenie otcovstva rozhodnúť aj o výživnom – a to spätne až za 3 roky pred podaním návrhu. Vyplýva to priamo z § 94 ods. 2 zákona o rodine.
Nemusí platiť,poznám pár ľudí čo neplatia na deti výživné.Ani môj ex neplatil.
Nemusí platiť,poznám pár ľudí čo neplatia na deti výživné.Ani môj ex neplatil.
@kacena2022, musí. Akurát môže matka dietata (alebo od 18 dieťa samotné) od neho túto platbu nevymahat. Že na niektorých neplatičov nema štát dostatočne páky, neznamená, že platiť nemusia. Akurát sa tomu "šikovne" vedia vyhnúť.
Čiste teoreticky: keď má žena možnosť rozhodnúť sa do 12tt či umelo ukončí tehotenstvo, tak možno by mohol muž mať možnosť vyjadriť sa napríklad do 10tt či sa chce zúčastňovať na živote dieťaťa (vychovávať, finančne podporovať). Žena by potom mala ešte 2 týždne na rozhodnutie či chce mať dieťa sama alebo nie.
@tanyan to nie je ferovy napad, pretoze uplne zbavuje muza zodpovednosti : ja som dieta nechcel, ty si mala ist na potrat.
Pritom aj potrat aj tehotenstvo su obrovske zasahy do zivota zeny, niekedy az zivotohrozujuce stavy. Pre muza ( pokial nema dieta v striedavej starostlivosti) ide iba o zasah do jeho penazenky a do jeho pohodlia.
Muz ma zodpovednost za dieta, ktore urobil, aj ked ho nechcel. Je ovela neetickejsie ziadat zenu ist na potrat, lebo inak si vydavky na dieta bude hradit sama, ako ziadat od muza vyzivne ako nasledok jeho cinov.
@kacena2022, musí. Akurát môže matka dietata (alebo od 18 dieťa samotné) od neho túto platbu nevymahat. Že na niektorých neplatičov nema štát dostatočne páky, neznamená, že platiť nemusia. Akurát sa tomu "šikovne" vedia vyhnúť.
@vroni Tak dá sa to povedať aj tak že šikovne sa vedia vyhnúť plateniu.Ako som písala poznám pár takých prípadov kde neplatili a nikto s tým nič nespravil.
@jogy1984 rovnako je nefer,ked chkap povie,ze si da pozor a "ujde" mu. A potom ujde aj on. Doveruj ale preveruj( alebo si sabezpec ochranu sam).
@zuzinka888 no rozdiel je vtom je ten že takého chlapa môžme nazvať ako nezodpovedného alebo ľahkovážneho ale u situácie o ktorej som hovoril ja je to iné že žena zámerne klame muža . O takých prípadoch som počul viackrát . Naposledy o žene ktorá mala mužom dve deti chcela tretie muž už sa na tretie necítil a odmietal to . Tak žena tajné vysadila antikoncepciu a otehotnela . Dosť im to zničilo vzťah . Muž sa staral o tie dve deti ale ženu ako partnerku úplne odignoroval a ani jej vôbec nepomáha starostlivosti o tretie dieťa ktoré ani poriadne nezobral do rúk . Žena trochu s muža sklamana dúfajúc že časom bude za tretieho potomka rád a nejak sa to zrovna .

Aj keby žena klamala že je neplodna alebo bere antikoncepciu tak musí chlap platiť aj keď to nie je fér
@jogy1984 rovnako je nefer,ked chkap povie,ze si da pozor a "ujde" mu. A potom ujde aj on. Doveruj ale preveruj( alebo si sabezpec ochranu sam).