Má bývalý šancu dosiahnuť striedavú starostlivosť, ak dieťa má 3 roky?

lu1812
19. mar 2019

Ahojte, mam skoro 3 ročne dieta, otec žiada dieťa do striedavky. S jeho návrhom určite nesúhlasim. Samozrejme od nášho rozchodu sa z neho stal aktívny otecko, aby dokázal na súde ako veľmi ho dieta potrebuje. Počas našho spolužita bola skoro cela starostlivosť o dieta na mne. Je ochotny sa prestahovat do miesta bydliska, kde bývam s dietaťom, inak býva 50 km dalej, prenajat byt, platit tento byt, my dvaja by sme sa striedali, a dieta by žilo stale v tomto byte.. Tento tah mu poradila samozrejme jeho právnička. Samozrejme 0 € vyžívne. Otec dietata zaraba cca 2700 € v čistom. Co si myslite, aké ma šance? Máte niektorá takýto model? dakujem

sissy27
19. mar 2019

@lu1812 trošku offtopic - nechce sa mu platiť výživné, ale platiť extra byt už je v poriadku? Alebo by požadoval polovicu nákladov od teba? 😀 Úprimne si nemyslím, že toto prejde, nikto ťa predsa nemôže nútiť, aby si žila striedavo v dvoch bytoch... a potom zrazu on prestane platiť alebo si prenajímateľ zmyslí, že sa máte vysťahovať a čo ďalej?

belllinka
19. mar 2019

Takýto model je najlepší pre dieťa, ale to by ste museli chcieť obidvaja a musela by byť medzi vami vynikajúca komunikácia a schopnosť dohody, inak je to nereálne.

lu1812
autor
19. mar 2019

@sissy27 ano... silno som urazila jeho ego ked som od neho odišla.. toto mi neodpusti. pri odchode sa mi vyhrazal ze mi ziadne vyživne neda. je ochotny platit radšej najom. zaraba sumu aku som povedala a zatial mi posiela vyživne 200, jeho možnosti su určite vyššie. čakame na sud.

lu1812
autor
19. mar 2019

@belllinka mezdi nami je veľmi zla komunikácia.. ale čitala som pripady, kde matka zo ss nesuhlasila, mali zlu komunikaciu a dieta dali do ss.

sissy27
19. mar 2019

@lu1812 ono ako písala vyššie @belllinka - pre dieťa by to bolo v rámci možností celkom fajn, aj keď vysvetľovať tak malému dieťaťu, že sa sťahujeme do nového a bude tam bývať raz s mamou, raz s ockom ale nikdy nie spolu, no neviem či je to také jednoduché... Plus dôvody, ktoré som písala - podnájom môže kedykoľvek skončiť a dieťa sa bude musieť znova sťahovať. A prenajať byt s dieťaťom tiež nie je úplne jednoduché, máloktorý majiteľ je s tým ok a ešte keď mu povieš, že tam bude bývať raz jeden, raz druhý dospelý...
Nemyslím si, že to prejde, ale ono na slovensku je možné všetko a súdy sú nevyspytateľné.

rovni
19. mar 2019

@lu1812 šance má vysoké,vlastná skúsenosť ☹ nikto vás nemôže nútiť striedať sa v jednom byte,prinajhoršom to dopadne tak,ze v tom byte bude len on a dieťa si budete striedať vo vlastných domácnostiach

lu1812
autor
19. mar 2019

@rovni Máte dietatko v ss aj ked ste nesúhlasili? tak male dieťa dat do ss je hrozne :O

rovni
19. mar 2019

@lu1812 no jasné :-[ z mojej skúsenosti stačí,aby ju otec žiadal a aby nebol daky alkoholik,fetak a aj ju dostane. Co na tom ze sa pred rozvodom inak konatel firmy rýchlo "spravil" nezamestnaným,aby ani náhodou nemusel nic platit. Ze som podala aj na policii ze ma napadol. Ze po 6 rokoch stale okupuje aj moj dom a ja musim zit v podnajme. Je mi zle z nasich uzasnych sudov. Len sa zbavit zodpovednosti,dat striedavku a rozhadanych rodicov donekonecna posielať do poradní,psychológom,mediatorom atd.

lu1812
autor
19. mar 2019

@rovni To je neskutočne.. ako vam to mohol súd schváliť??!nie je podmienkou pre striedavku dobra komunikácia medzi rodičmi??

rovni
19. mar 2019

@lu1812 áno,tak hovorí zdravý rozum,lenže tým sa naše súdy neriadia. Som za striedavku,ak rodicia komunikuju a vychadzaju v ramci slušnosti a v prospech detí,tí sa vacsinou na nej aj sami dohodnu. Inak je to peklo najmä pre tie deti.

lu1812
autor
19. mar 2019

@rovni Je mi luto, že vam to takto dopadlo, neskúsili ste právničku? ake mate stare dietatko?

rovni
19. mar 2019

@lu1812 mala som pravnika,deti mali 3 a 5 ked som podala o rozvod,trvalo to 4 roky kym nas rozviedli,on chcel SS od zaciatku,ja zverit ich mne,deti vypocuvala kolizna,aj znalec,neskor aj sud,napriek zlej komunikácii medzi rodicmi znalec odporučil SS a sudkyňa nas posielala do rôznych poradni na zlepšenie komunikácie.ex je čistý psycho a odnášajú si to deti,lebo aj po 6 rokoch zije minulostou a nenavistou voci mne a co je najsmutnejsie,odnášajú si to deti :-\ chcem teraz riešiť zmenu starostlivosti,lebo ani deti to uz takto nechcú, ale právnička hovorí ze to nebude ľahké

lu1812
autor
20. mar 2019

@rovni Toto čo ste napísali, sa už ťažko číta.. takeže na zlu komunikáciu vas odporučili do poradne ale SS je ok... Veľmi divne. Ja som počula, že to hlavne závisi od právničky.. ale ked mate oba dobrú asi je to potom na sudcovi. Veľmi vam držím s detmi palce do budúcna.

rovni
20. mar 2019

@lu1812 ďakujem za podporu,z mojej skúsenosti to vôbec nie je o pravnikoch,ale veľké slovo majú kolizny a znalci,neskôr pri väčších deťoch sa prihliada na ich názor. Prajem vám tiez všetko dobré.

bosorkabb
20. mar 2019

Ja poznám jeden pár ktorý to má rovnako. Matka má svoj byt, otec svoj a majú aj tretí v prenájme kde žijú deti a rodičia sa striedajú. Už neviem kto či otec alebo matka navrhli dané riešenie ale súd to akceptoval. Zatiaľ takto žijú rok. Viem že ani jeden neplatí výživné tomu druhému ako to majú po riešené z tým 3 bytom netuším. Žijú v BA, tam sa konal aj súd. Evidentne to teda možné je.

lu1812
autor
20. mar 2019

@bosorkabb Verim tomu ze jo to možne ak oba súhlasia. ale ja určite nechcem byvat va nejakom najomnom byte pol mesiaca.

bosorkabb
20. mar 2019

@lu1812 tu tiež jedna strana nesúhlasí, ale je jej to prd platné.

lu1812
autor
20. mar 2019

@bosorkabb ako ma môzu donútiť ist byvat do bytu ak to nechcem? alebo v tom prípade mu dajú dieta do plnej starostlivosti?? ved to je chore. novodoby trend striedava star.

bosorkabb
20. mar 2019

@lu1812 nie som sudca takže to vysvetliť neviem. Proste tak rozhodol súd, prečo tak rozhodol sa treba opýtať sudcu.

kittykat22
20. mar 2019

@lu1812 nechcem byť zlá, ale ty nechceš bývať v nejakom nájomnom byte pol mesiaca, ale pre tvoje dieťa je to bude dobré? 🙄 Nechceš otca dieťaťa, nechceš mu dať dieťa, nechceš chodiť do iného bytu, nechceš sa s ním dohodnúť. Napadlo ťa, že rodina nie je len o tebe? To neexistuje že si zoberieš dieťa, vytrieskaš z ex peniaze a hurá idete vy dve sólo ďalej akoby sa nič nestalo 👎👎👎 Ak tvoj ex dokáže zájujem a fin. podporu tak nevidím dôvod prečo by striedavku nedostal.

lu1812
autor
20. mar 2019

@kittykat22 otec si chodí pre dieta kazdy parny vikend od piatka do nedele plus každy neparny tyzden ma dieta od stredy do piatku do 18 hod. samozrejme ze pracuje o dieta sa stara jeho matka. dieta bude mat čoskoro 3 roky. Je to podla teba maly styk otca s dieťaťom???? nemam pocit ze mu jeho práva na dieta beriem.

kittykat22
20. mar 2019

@lu1812 dieťa patrí v rovnakej miere otcovi aj matke.

lu1812
autor
20. mar 2019

@kittykat22 Ano, tak to píše zakon. Ak sa realne on sam o to dieta nevie postrat, je starostlivost supluje jeho matka..tak to asi nie je uplne ok.. Tak male dieta ma byt viac pri matke, povecme si úprimne, zena sa vzdy stara viac.

mogaa
20. mar 2019

@lu1812 jasne mu môžu schváliť striedavku, hlavne ak je ochotný sa presťahovať do miesta tvojho bydliska a prenajať si tam byt.....3roky to už nie je tak malé dieťa ktoré je výlučne fixované na matku, ved už pôjde do škôlky.... ale to že bude dieťa v striedavke neznamená že mu nevyrúbia výživné (dieťa má zdieľať životnú úroveň oboch rodičov)....Ale zase povedzme si úprimne prihliada sa aj na reálne náklady na dieťa a tie vysoké nemáš(keďže nechodí ešte do školy)......uplne v pohode mu ju môžu schváliť....jediné čo môžeš ty urobiť je umožniť mu vidieť dieťa kedykoľvek chce aby nepožadoval striedavku...samozrejme sa aj dohodnúť na rozumnom výživnom🙂 200,- eur na trojročné dieťa je suma ktorá je reálna......tam sa neberie do úvahy len jeho plat ale aj ostatné majetkové pomery - napr.bytové pomery.....ďalšia vec keď dieťa pôjde do škôlky, nastúpiš do práce - budeš môcť ostávať na OČR???väčšina detí je prvý rok stále chorá, budeš môcť byť stále na OČR?pre toto je dobrá striedavka alebo mať dobré vzťahy a vedieť sa dohodnúť....nečakaj výživné 500,- eur len preto že má dobrý príjem.....toľko môžeš žiadať ak sa dieťa napr.venuje nákladnému športu alebo ide študovať na SŠ, nie pre dieťa čo má 3roky....

kittykat22
20. mar 2019

@lu1812 ale žena sa musí starať viac, pretože býva na materskej. Ale to, že matka sa stará viac pretože muž musí byť v práci neznamená, že je menej otec. Tým, že si ho opustila, si sa rozhodla, že mu budeš dávať dieťa s tým, že nad ním nebudeš mať kontrolu. Teraz ti ostáva sa snažiť sa vyjednať svoje podmienky čo najlepšie. Ale musíš počítať s tým, že on má na striedavú starostlivosť nárok.

lu1812
autor
21. mar 2019

@kittykat22 Viem,že má narok, ale ale žalostne je to, že sa stal aktivným oteckom az po rozchode.. Do vtedy mal iné zaluby. Ale tak na súde to bude slovo proti slovu.. Dufam, ze zistia kde je pravda.

kittykat22
21. mar 2019

@lu1812 muži majú tú blbú vlastnosť, že si uvedomujú čo mali, až keď o to prídu.

lu1812
autor
21. mar 2019

@kittykat22 Hlavne nech to ten súd zisti kde je pravda

veronikaszabova
21. mar 2019

@lu1812 inak podla mna je to s tym bytom super napad.

lu1812
autor
21. mar 2019

@veronikaszabova ani nie, ked s nim nechcem byvat a dalej mu robit slúzku