Má starý rodič právo vidieť vnúča?
Ahojte. Na začiatok tak v skratke, otec psychopat týral matku pokiaľ sa s ním nerozviedla, robil problémy po rozvode atd. Narodila sa mi dcérka, no môj otec sa dožaduje toho že má právo na návštevu svojej vnučky. No my s manželom nechceme aby sa stretávali. Ma nejaké práva on ako starý rodič?
Ja predpokladám ,že dcéra je ešte len bábätko .
Netuším , čo autorke otec vyviedol . A je možné ,že ozaj len chce robiť zje ,a ani záujem nemá. Autorka asi najlepšie vie .
Chce to rázny rozhovor ,o čo mu ide .
Keď tak krátku návštevu pár minút by som povolila ,avšak novorodenec si nejaké puto so starým otcom moc nevytvorí 🤔
@gribka1 Je to malá dedina kde bývame, tam sa vie všetko.
@doriiis Nikdy ju nevidel lebo si to neželáme, my sa s tým človekom nekontaktujeme a neviem že ani existuje
@pribinak matku skoro zabil, na nás vytiahol zobran so slovami že si máme dávať pozor čo robíme, dalo by sa toho vypísať dosť.
@hipuska Áno je, prišiela sms s tým že to máme očakávať keď svoj postoj nezmeníme.
Ok, ja ti verim, máš ale nejaký podklad? Lebo je vysokopravdepodovne že to poprie
V Tom prípade sa nemáš čoho báť .jeho chovanie má ďaleko od takého , ktoré by súd vyžadoval od starostlivého starého otca .
@zafir01 Nieje novorodenec, bude mať 5 rokov. Doteraz sa nezaujímal ale zrazu chce robiť problémy. Dcéra ani nevie že taký človek existuje.
Aha, takze 5 rokov nemal záujem ….co tak odrazu?
@pribinak Bolo naňho podané trestné oznámenie, asi 5x. Aj po dodaní kamerovych záznamov, sms, lekárskych správ, nebol odsúdený lebo am známosti .
Tak máš podklady, super
@pribinak To uz ja neviem, nevidela som ho od posledných súdov.
Mna by na tvojom mieste dosť zaujímala motivácia. Že 5 rokov nič a bum odrazu starostlivý starý otec
Ťažko v týchto veciach hovoriť stanovisko . Aj ty každým príspevkom niečo viac napíšeš ,čo mení situáciu . Sú to zložité súdne procesy , na jednej strane sú práva dieťaťa ,na druhej strane je jeho bezpečnosť a zdravý vývoj. Ak to dá má súd , budete sa súdiť .ak nie , tak to ostane len pri vyhrážkach .
@zafir01 A keď dieťa samé o to nemá záujem? Ako by súd asi postupoval?
Opačne to treba poňať. Vnučka má právo na starého rodiča, poznať ho a vybudovať si vzťah. Je to pre ňu dôležité. Starý otec sa ale musí normálne správať a len pod dohľadom ďalšej zodpovednonej osoby vzhľadom k tomu aký vieš,že je .
@barbie2023 No my sa s nim odmietame stretávať, máme svoje dôvody.
Teraz čítam komentáre ďalšie a úplne ťa chápem.. asi by som sa tiež stránila takého človeka takže to čo som si prečítala úplne mení situáciu.
V zmysle zákona o rodine môže súd upraviť styk blízkej osoby s maloletým, ak je to v záujme maloletého A vyžadujú to pomery v rodine. Teda treba postupovať podľa zákona a odôvodniť to. Je v záujme maloletej vidieť deda, ak 1. Bolo voči nemu vedené trestné konanie pre ohrozovanie zdravia, života, či dokonca pokus o vraždu rodinného príslušníka, Píšeš že na svoju ženu vytiahol zbraň o vyhrážal sa. Treba doložiť príslušné správy od polície a rozhodnutia súdov. 2. Je v záujme maloletej nadviazať kontakt s dedom, ktorý ju nevidel od narodenia, nekontaktoval sa ohľadom jej stavu, napredovania, vývinu...? Vyžadujú si pomery v tvojej rodine účasť deda na výchove dcéry? Asi ani náhodou.A čo psychológ, ako by on videl vplyv deda na maloletú, ktorú nikdy nevidel, nezaujímal sa o ňu, nepotešil darčekom, telefonátom, nenavštívil napríklad keď bola v nemocnici, zaujímal sa o dochádzky v škôlke?.Možno by bolo dobré osloviť psychológa a mať posudok v ruke o Tom aký má dedo "vzťah" s vnučkou. Pri správnej právnej asistencií, t. .j dobrý advokát, nemá dedo žiadnu šancu. Ešte pripomínam, že dedo nie je rodič, teda nemá rovnaké práva ako rodič.
Od cca 5 rokov môže byť dieťa vypočúvane a prihliada sa aj na jeho názor
Ja by som to nechala tak. Nestrsuj sa zbytočne. Poda návrh, budes potom riešiť. Ale, nebála by som sa. Moje deti sa odmietaju stravat s otcom, aj sme tu mali policajtov, pretože odmietli ísť s ním keď prišiel a tak aj odišiel sám.
Ust. § 25 zákona o rodine hovorí, že ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami. Medzi blízke osoby Občiansky zákonník zaraďuje predovšetkým príbuzných v priamom rade, t.j. aj starých rodičov. Dôležité tiež vedieť, že rodič nie je zo zákona povinný umožniť starým rodičom styk s maloletým dieťaťom.
Ono primárnu zodpovednosť za výchovu dieťaťa majú jeho rodičia. V tomto im štát plne dôveruje. Ak oni nesúhlasia s tým, aby sa dieťa z nejakých konkrétnych dôvodov stretávalo so svojimi starým otcom, súd musí na to brať ohľad. Súdna prax je v tomto smere taká, že proti súhlasnému stanovisku rodičov, ktorí sa na súde vyslovia proti stretávaniu ich dieťaťa s jeho starým otcom, môže súd rozhodnúť iba ak by to odôvodňovali skutočne výnimočné okolnosti prípadu, napr. ak by starý otec mal doteraz s vašim dieťaťom vybudovaný veľmi úzky vzťah a vy ako rodičia by ste styk pretrhli, dôsledkom čoho by dieťaťu on začal chýbať alebo ak by sa samotné dieťa chcelo so svojim starým otcom stretávať. V takýchto prípadoch by súd mohol rozhodnúť proti vôli rodičov mal. dieťaťa. Ak ale toto nie je váš prípad, súd s najväčšou pravdepodobnosťou návrh starého otca zamietne.
No, ja neviem, ja by som nedala, ak su hlboko nastrbene vztahy. Ak by sa velmi dozadoval, nech vas da na sud, to sa mu isto nebude chciet, mozno ani o tejto moznosti nevie. Tam mozes za svoje dieta zabojovat a popisat, ako sa otec spraval, ci uz k Tvojej matke, alebo k vam.
@mk1111111111
@hipuska dedo už poslal sms, že majú očakávať aj takéto riešenie .
Na súde/ respektíve sudca vypočúva staršie deti, nie 5r. Poverí koliznu, prípadne dá vypracovať psychológicky posudok
@hipuska ja len píšem osobnú skúsenosť s 5 ročným dieťaťom . Sú súdy ,kde sú špeciálne miestnosti ,kde sa kolizna rozpráva s dieťaťom a toto je prehrávane na súde . Je to samozrejme menej stresujúce ,ako sedieť v súdnej sieni .
A určite si vopred kolizna navštevuje obe domácnosti a zisťuje stav veci

@zafir01 ...chápem.Ked sa niektorá strana stále odvoláva tak je to možné