Mám nárok na manželovu nehnuteľnosť získanú počas manželstva?
Mam narok na nehnuteĺnosť, ak manžel počas manzelstva nadobudol polku rodičovskeho rodinneho domu kúpno predajnou zmluvou za symbolicku sumu? Na liste vlastnictva figuruje manžel, a druhá polovica bola nadobudnuta rovnako jeho bratom.
Súd to bude skúmať a zisti sa to, nárok bude mať len manžel aj keď kúpa počas manželstva. A prečo chceš jeho majetok od jeho rodičov? Nerozumieš za na jeho rodičovsky dom ma nárok len on a brat, je to ich dedičstvo a súd to takto aj posúdi, here dobre radia.
@anonym_0fccdc Čítaj celu diskusiu. Chcem poznať pravdu. Sme manželia , nerozvádzame sa. Zijeme spoločne v jednej domácnosti, tak ako manželka mám predsa právo poznať finančé , materialné a právné pomery, ktoré sa tykajú manžela, alebo nás oboch.
@anonym_autor moze to predat bratovi za cenu za ktoru to kupil od rodicov.
@tykat Brat o tú nehnuteĺnosť nemá záujem, takže keď zomrie svokor, ktory v tom dome ešte býva, tak sa dom určite bude predávať.
@anonym_autor prečo bola nehnuteľnosť prevedená kúpno-predajnou zmluvou a nie darovacou?
@tiezjedna Ti žiaĺ neviem. Ja, som bola sedem rokov v tom, že dom dostali darovacou zmluvou. Asi mesiac dozadu som sa nahodou dozvedela od švagra že to bolo kuono predajnou zmluvou.
@tiezjedna Ti žiaĺ neviem. Ja, som bola sedem rokov v tom, že dom dostali darovacou zmluvou. Asi mesiac dozadu som sa nahodou dozvedela od švagra že to bolo kuono predajnou zmluvou.
@anonym_autor 7 rokov si sa nepozrela na kataster ako to naozaj je?
Kúpna cena?
@anonym_autor 7 rokov si sa nepozrela na kataster ako to naozaj je?
@anonym_7c0e78 A prečo som sa mala pozerať keď mi bolo povedane ze dom dostal darovacou zmluvou. A cez i ternet čo som pozerala, tak tam je len list vlastnika, nie ako zmluvou nehnuteĺnost nadobudol.
@anonym_7c0e78 A prečo som sa mala pozerať keď mi bolo povedane ze dom dostal darovacou zmluvou. A cez i ternet čo som pozerala, tak tam je len list vlastnika, nie ako zmluvou nehnuteĺnost nadobudol.
@anonym_autor Na liste vlastníctva je napísané ako bola nehnuteľnosť nadobudnutá
Kúpna cena?
@draik Ja, som tu zmluvu realne,nikdy nevidela, lebo manžel tvrdi, že ju má u otca v tom dome , ale teraz tvrdi, že to bolo za symbolicku cenu.
@anonym_autor Na liste vlastníctva je napísané ako bola nehnuteľnosť nadobudnutá
@anonym_7c0e78 Ja ked som to hĺadala cez kataster portál tak mi to vyhidilo, len čislo parcely a list vlastnika meno a trvale bydlisko.
@anonym_7c0e78 Ja ked som to hĺadala cez kataster portál tak mi to vyhidilo, len čislo parcely a list vlastnika meno a trvale bydlisko.
@anonym_autor To si si neotvorila list vlastníctva ako PDF
@binarypete darovaciu zmluvu, ktorá bola spísaná pri plnom vedomí darujúceho a overená notárom, nemôžeš napadnúť. Resp. môžeš, ale ak boli splnené všetky zákonné náležitosti, neusepeješ.
@binarypete na základe čoho by sa mali ich podiely získané darovacou zmluvou počítať do vyrovnania dedičstva? To by musel napadnúť a zneplatniť tú darovaciu zmluvu predsa.
@binarypete na základe čoho by sa mali ich podiely získané darovacou zmluvou počítať do vyrovnania dedičstva? To by musel napadnúť a zneplatniť tú darovaciu zmluvu predsa.
@tiezjedna Darovaciu zmluvu može napadnuť jedine darca počas života. Po smrti ostatní dediči možu napadnut darovaciu zmluvu jedine apelovanim na psychiatricku diagnozu či uz darcu, alebo obdarovaneho. Ale musi to byť dokázateĺne. Inak sa darovacia zmluva neda napadnut, druhým človekom, ako je samotný darca.
@anonym_autor zakladna otazka kto je uvedeny na liste vlastnictva
@tykat to nie je základná otázka. Nehnuteľnosť môže byť zapísaná na jedného z manželov na LV, ale ak bola nadobudnuta počas manželstva, nie je zúžené ci tušenie BSM, patrí obom manželom. Ak však preukáže, že tu 1/2 nadobudol výlučne zo svojich peňazí, je len jeho. Ale to už je vec dokazovania.
@binarypete Predaj a darovanie nie je rovnakým právom majiteľa majetku?
Dar a dedenie nepatrí do BSM , ostatné áno
@anonym_autor ak je na katastri uvedené, že darovacou zmluvou tak je to len jeho majetok
Ale moja otazka znela inak.Ja sa nepytam na dar, ani na dedenie, to mi jasné.
@binarypete Predaj a darovanie nie je rovnakým právom majiteľa majetku?
@anonym_7009d8 Vlastnícke právo môže získať kúpou, darovaním alebo dedičstvom. Pri vysporiadaní BSM je podstatné ako majetok počas manželstva nadobudol. Výlučným darovaním len jednému z manželov a dedením nie je predmetom delenia v BSM. Kúpnou zmluvou áno, tam má druhý z manželov nárok na 1/2.
@anonym_7009d8 Vlastnícke právo môže získať kúpou, darovaním alebo dedičstvom. Pri vysporiadaní BSM je podstatné ako majetok počas manželstva nadobudol. Výlučným darovaním len jednému z manželov a dedením nie je predmetom delenia v BSM. Kúpnou zmluvou áno, tam má druhý z manželov nárok na 1/2.
@anonym_7c0e78 Ale niekdo tvrdi, že kupnopredajnou zmluvou za symbolicku sumu, už ten narok nemam.
@anonym_7c0e78 Ale niekdo tvrdi, že kupnopredajnou zmluvou za symbolicku sumu, už ten narok nemam.
@anonym_autor Má nárok, je jedno za akú sumu bola nehnuteľnosť kúpená. Aj symbolická suma bola uhradená zo spoločného.
Ak by sa tomu chceli vyhnúť, mala byť darovacia zmluva len jednému z manželov alebo zúženie BSM na predmetnú nehnuteľnosť.
@anonym_autor tie dva tituly sú úplne odlišné. Už z logiky veci, keby to malo takto fungovať, k čomu by bola darovacia zmluva, že...

@anonym_autor môj manžel má peniaze spred manželstva. Ak za to kúpi nehnuteľnost, je jeho. Takto to mohla mať aj autorka.
@anonym_0c2309 a to ti nakukal on?