icon

Mám nárok na manželovu nehnuteľnosť získanú počas manželstva?

14. okt 2025

Mam narok na nehnuteĺnosť, ak manžel počas manzelstva nadobudol polku rodičovskeho rodinneho domu kúpno predajnou zmluvou za symbolicku sumu? Na liste vlastnictva figuruje manžel, a druhá polovica bola nadobudnuta rovnako jeho bratom.

Strana
z3
anonym_7c0e78
15. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete Tak nám pre ponaučenie napíš konkrétne prípady, podložené zákonom.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_7c0e78
15. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete súhlasím, že by sa mala poradiť s právnikom, ten jej nárok potvrdí.
Zákon hovorí jasne

lienka.7
15. okt 2025

@anonym_autor @draik je pravnik, pýtal sa ta na kúpnu cenu.
Cize? Koľko to bolo? 1€ alebo 50.000€?
Asi podľa toho závisí, aký to bol pravny úkon. Ci nim nepredstierali iný, ten reálny úkon. Tuším sa to vola simulovany právny úkon. Ale nie som pravnik, takže inými radami typu JPP by som sa tu nariadila.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
binarypete
Autor odpoveď zmazal
draik
15. okt 2025

V minulosti sa zmluvy so symbolickou cenou prakticky plošne považovali za dar, ale to sa už zmenilo po rozhodnutí ústavného súdu.
Na kúpnu cenu som sa pýtal z jednoduchého dôvodu - ak by ju financoval vyslovene z vlastných peňazí (čo je pri nízkej sume pomerne jednoduché), tak je nehnuteľnosť iba jeho.

autor
15. okt 2025
@draik

V minulosti sa zmluvy so symbolickou cenou prakticky plošne považovali za dar, ale to sa už zmenilo po rozhodnutí ústavného súdu.
Na kúpnu cenu som sa pýtal z jednoduchého dôvodu - ak by ju financoval vyslovene z vlastných peňazí (čo je pri nízkej sume pomerne jednoduché), tak je nehnuteľnosť iba jeho.

@draik Dakujem za odpoveď.

sono2
15. okt 2025
@tykat

@anonym_autor zakladna otazka kto je uvedeny na liste vlastnictva

@tykat und je úplne jedno. Auto je tiež spoločne a reálne ani nemôžu byť obidvaja v technickom

sono2
15. okt 2025
@draik

@draik aké vlastne peniaze sú v manželstve??

sono2
15. okt 2025
@draik

@draik a ešte jedno. A keď bol dom kúpený za nízku cenu a je preukázateľné že bola ta suma vybratá z účtu manželov, stále nemá manželka nárok? Ale choď. Jasne, že má.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3