Mám povinnosť dávať deti otcovi bez výživného?
Ahojte, rada by som sa poradila. Situacia nasledovna, s otcom deti nie sme manzelia rozisli sme sa deti byvaju u mna teraz po dvoch mesiacoch sa ich dozaduje na vikendy. Vyzivne mi dal v prvy mesiac po rozchode od vtedy nic, povedal ze mi platit nebude. Navrh na vyzivne aj na zverenie deti do starostlivosti mam uz podane. Ale moja otazka je, som povinna mu davat deti ak s tym nesuhlasim aby si ich bral? Na zaklade toho ze neplati vyzivne co je tiez povinne? A tak tiez neviem v akych podmienkach zije. Dakujem za rady.
Ano. Ma na to pravo, rovnake ako, ze ty ich mas... a neviem preco by mal byt problem aby ich bral na vikend k sebe
@jessy8911 nie, takto to nefunguje. Kým nie je súdne rozhodnutie, môže ho vidieť presne tak isto ako ty. Ste presne rovnakí rodičia. Samozrejme, keď nežijete spolu, s jedným dieťa žije a s druhým sa stretáva. Ale vôbec to nie je tak, že ty by si mala rozhodnúť či umoznis alebo nie. Najlepšie je dohodnúť sa, keď sa nedá, cestou návrhu na neodkladné opatrenie
@bambulkaaskatulka ten navrh mam uz nachystany idem ho vpiatok podat.
vyzivne Ti doplati spatne, ale Ty mu spatne cas s detmi nevratis. prosim Ta, chovaj sa ako matka a rozumna zena a neries svoje nezhody cez deti. Deti maju pravo na otca. maju ho radi, dozic im ho.
@soldi keby matka tie deti nenakrmila, zomreli by, a teda otec by ich spätne neoživil...chapem autorku, otec/neotec nestara sa o deti ani cent na ne neda, tak prečo ich akože chce? to je zase druhy rozmer... tiež si až po xy mesiacoch zmyslel že ma deti, doteraz mu nechýbali?
Tak ma pravo vidiet svoje deti. Ale na noc by som mu ich istotne nedala, nakolko nevies, v akych podmienkach byva. Skusila by som sa s nim dohodnut, ze sa niekde stretneme vonku prve razy. Potom nech si po ne rano pride a vecer donesie. Aj na sude to bude lepsie vyzerat, ze si bola ustretova.
@jessy8911 to kolko budes mat vysivne z tych papierovych 10 eur? Jedno lepsie ako druhe..
@jessy8911 “on je este stale zamestnany u mna vo firme ale len na totalne minimum jeho mzda je cxa 10€ za mesiac.” WTF? Vy budete pekné kvietky obaja. Držím palce s výživným a áno, je to otec čiže má právo byt so svojimi deťmi.
@vikiki29 no zial museli by ste poznat viacere okolnosti preco je to tak ale v podstate z mojej dobrej vole lebo si riesi momentalne osobny bankrot, aby mal aspon zdravotnu poistovnu v poriadku. To je na dlho. Ale uvazujem nad zrusenim tejto dohody.
@jessy8911 to kolko budes mat vysivne z tych papierovych 10 eur? Jedno lepsie ako druhe..
@slavomira236 to je len do casu, chcela som pockat kym si doriesi osobny bankrot aby nemal starosti s odovodami, ale svojim chovanim dosiahne akurat vypoved. Ked bude mat ine zamestnanie poziadam o zvysenie.
@soldi keby matka tie deti nenakrmila, zomreli by, a teda otec by ich spätne neoživil...chapem autorku, otec/neotec nestara sa o deti ani cent na ne neda, tak prečo ich akože chce? to je zase druhy rozmer... tiež si až po xy mesiacoch zmyslel že ma deti, doteraz mu nechýbali?
@lunademonica pekne napisane
@jessy8911 “on je este stale zamestnany u mna vo firme ale len na totalne minimum jeho mzda je cxa 10€ za mesiac.” WTF? Vy budete pekné kvietky obaja. Držím palce s výživným a áno, je to otec čiže má právo byt so svojimi deťmi.
@vikiki29 kvietok je tak akurat on, ktory stale len vymysla ako zarobit a nerobit. a ja som bola krava ze som na vsetky jeho vymysli pristupila, skoncila som aj ja s osobnym bankrotom a bez penazi. Zacinam od znova. Chcem pre svoje deti normalny zivot, bez strachu a na nejakej urovni.
sud nebude riešit spatne stretavanie deti s otcom, urči starostlivost od doby konania sudu. dovtedy ak nepreukaze , ze sa vie o deti normalne postarat tak treba nejak s rozumom. Ak nemá podmienky tak ja by som tiez deti nedala spat do nejakej drevenice, ak preukaze ochotu s nimi niekam ist tak ich pust....ale na noc by som tiez vyzadovala , aby ich doviedol . súd bude skúmať, či má podmienky na vychovu deti, ak vieš, že ich nema, tak ta chapem.
@vikiki29 no zial museli by ste poznat viacere okolnosti preco je to tak ale v podstate z mojej dobrej vole lebo si riesi momentalne osobny bankrot, aby mal aspon zdravotnu poistovnu v poriadku. To je na dlho. Ale uvazujem nad zrusenim tejto dohody.
@jessy8911 ak by som mala obavy,ze sa cely vikend nezvladne postarat o deti, tak by som sa s nim dohodla, nech pride ku mne,pohrat sa s detmi,pripadne pojdete spolu na ihrisko..proste pod tvojim dohladom. Upriamila by som jeho pozornost na to,ze nemusi detom varit, kupat ich atd. A to do rozvodu.
Toto mu navrhni smskou, budes mat dokaz,ze mu nebranis v styku s detmi.
Ano,otec ma take iste pravo ako ty byt s detmi,ale mal by mat primerane podmienky na ich vychovu,vzdelavanie,co ako tvrdis,nema. Ak sa ti tento model osvedci,na sude tiez mozes ziadat styk otca len za pritomnosti matky...zatial,kym si otec neda svoju situaciu do poriadku. Ale take,ze nedam a hotovo,nerob. Neviem nakolko je sibnuty,aby nedocupkal s policajtmi po deti..
@sevrin no ja na rozdiel od neho potrebujem casty kontakt so svojimi detmi, rozpravat s nimi, ucit sa s nimi, tulit sa s nimi a podobne.cize neviem ako ste to mysleli.
@jessy8911 myslel to ironicky. Ja by som sa poradila skôr s právnikom ako tu. Tu sa dočkas len ustipacnych poznámok, lebo tu sa nikdy žiadna nepopalila vo vzťahu a vždy všetci mali dopredu napísané že v budúcnosti budú kkti alebo že keď prídu deti, niektoré veci budú neakceptovateľné než kým ich nemajú. Ľudia robia chyby, len ženy na modrom konovi nie. Naozaj, skús sa poradiť s niekým, kto sa venuje tomu, aby naozaj nemohlo byť niečo použité proti tebe ak by si mu deti nedala.
@jessy8911 ak by som mala obavy,ze sa cely vikend nezvladne postarat o deti, tak by som sa s nim dohodla, nech pride ku mne,pohrat sa s detmi,pripadne pojdete spolu na ihrisko..proste pod tvojim dohladom. Upriamila by som jeho pozornost na to,ze nemusi detom varit, kupat ich atd. A to do rozvodu.
Toto mu navrhni smskou, budes mat dokaz,ze mu nebranis v styku s detmi.
Ano,otec ma take iste pravo ako ty byt s detmi,ale mal by mat primerane podmienky na ich vychovu,vzdelavanie,co ako tvrdis,nema. Ak sa ti tento model osvedci,na sude tiez mozes ziadat styk otca len za pritomnosti matky...zatial,kym si otec neda svoju situaciu do poriadku. Ale take,ze nedam a hotovo,nerob. Neviem nakolko je sibnuty,aby nedocupkal s policajtmi po deti..
@victory1 je schopny toho prist s policajtami po deti.
@jessy8911 myslel to ironicky. Ja by som sa poradila skôr s právnikom ako tu. Tu sa dočkas len ustipacnych poznámok, lebo tu sa nikdy žiadna nepopalila vo vzťahu a vždy všetci mali dopredu napísané že v budúcnosti budú kkti alebo že keď prídu deti, niektoré veci budú neakceptovateľné než kým ich nemajú. Ľudia robia chyby, len ženy na modrom konovi nie. Naozaj, skús sa poradiť s niekým, kto sa venuje tomu, aby naozaj nemohlo byť niečo použité proti tebe ak by si mu deti nedala.
@anonym_d99e57 dakujem snazim sa zistit co najviac, pomozu aj osobne skusenosti a aj cez pravnika budem zistovat.
O styku s deťmi nech rozhodne súd. Ten zistí, či je vhodné mu deti dávať, aké má podmienky na to a či ich môže mať sám alebo za tvojej prítomnosti. Povinná si mu dávať deti v čase, ktorý rozhodne súd. Dovtedy nie. Ty nevieš kam by tie deti šli, či sú tam na to podmienky a či o nich bude postarané. V prvom rade musíš chrániť deti. Nie je pravdou, že si povinná mu deti dávať. Povinná si vtedy, ak rozhodne súd a v čase, ktorý súd určí. Do pojednávania pozisťuj, kde teraz žije a kam by deti odviedol.
Policajti s ním prídu po deti len za podmienky, že existuje rozsudok a ty mu deti nedáš v čase, kedy je to určené súdom. Bez rozsudku policajti ho nanajvýš vysmejú.
@leo2019 pisali ste ze sud bude prihliadat na to ze som mu ich nechcela dat, smiesm sa opytat ci mate skusenost alebo sa v tom vyznate? A je to tak aj ked mam dovod? Dakujem
@jessy8911 úplne postačí, keď na súde poviete, že ste mali oprávnený dôvod báť sa o život deti. Keď sa súd opýta, že aké sú tie dôvody, vysypeme všetko. Zapisovateľ sa zapotí ale sudca uzná, on nebude zisťovať, pozývať svedkov. A aj to, že bol ochotný prakticky ich nechať zomrieť od hladu, lebo zo vzduchu sa variť nedá. To, že matka kúpila jedlo a deti prežili ešte nič nemení na tom, že otec zanedbali svoju vyživovaciu povinnosť. Lebo spätne nikoho nenakŕmi.
Policajti s ním prídu po deti len za podmienky, že existuje rozsudok a ty mu deti nedáš v čase, kedy je to určené súdom. Bez rozsudku policajti ho nanajvýš vysmejú.
@evkatk no,nevysmeju,staci ak popusti uzdu fantazii..ako manzelka zatvara,tyra deti,nestara sa o ne,zanedbava...a su tam.
v každom väčšom meste je bezplatná právna pomoc, môžete sa na nich obrátiť
https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/7...
O styku s deťmi nech rozhodne súd. Ten zistí, či je vhodné mu deti dávať, aké má podmienky na to a či ich môže mať sám alebo za tvojej prítomnosti. Povinná si mu dávať deti v čase, ktorý rozhodne súd. Dovtedy nie. Ty nevieš kam by tie deti šli, či sú tam na to podmienky a či o nich bude postarané. V prvom rade musíš chrániť deti. Nie je pravdou, že si povinná mu deti dávať. Povinná si vtedy, ak rozhodne súd a v čase, ktorý súd určí. Do pojednávania pozisťuj, kde teraz žije a kam by deti odviedol.
@evkatk dakujem 🙏za povzbudenie

Inac ja nemam problem ako taky aby sa stretli, videli, isli niekde na ihrisko, na vylet, ale nezda sa mi vhodne aby ich bral k sebe na cely vikend do tej svojej chatky
@jessy8911 tak sa s nim na tom dohodni. V sobotu ráno vyzdvihnes, v sobotu večer donesieš. V nedeľu ráno vyzdvihnes, v nedeľu večer donesieš. Aspoň do súdu, potom dohodneme trvalé podmienky