icon

Mám právo na časť z bytu pri rozvode?

esmeralda1414
4. jún 2021

Idem sa rozvádzať hypotéku sme brali ako manželia, ale keďže som na rodičaku muž plati byt mám právo na niečo s bytu alebo patrí len jemu ďakujem

Strana
z2
felicita027
5. jún 2021

@hipuska ale ja nič o vyporiadaní celého BSM odpovedám jej len či má právo na niečo z bytu tak áno má. To ako sa rozdelí hypotéka a ostatné veci s BSM je úplne o niečom inom. Stačí si prečítať len par. 150 z Občianskeho zákonníka. Ďalej sa k tomu vyjadrovať už nebudem.

lubka73
5. jún 2021

@esmeralda1414 to ze ste byt kupili za 83tis. neznamena ze aj jeho hodnota teraz je 83 tis., treba si dat nehnutelnost nacenit , ak cenu urcia na cca 90 tis. odratas od nej hypo /zostatok hypo ti na ziadost za poplatok presne k datumu vypocitaju v danej banke/ a suma kt. ti ostane po odratani tu si rozdelite na 1/2 . Nie ako ty pises ze polovicku vyplatenej

makova333
5. jún 2021

@esmeralda1414 aj keby si cely cas manzelstva zila na Marse, polovica bytu je tvoja. Otazka je ci si schopna vyplatit ty jeho a nasledne splacat celu hypo a ci banka bude suhlasit s prepisanim hypo len na teba (tam zohrava ulohu tvoj prijem, teda ci si schopna hypo splacat). A ze ti vyplati 1€ 😀 Vyplati ti tolko kolko sa bud dohodnete alebo kolko urci sud. Ak sa s nim dohodnes na € tak ano, moze ti daj aj euro. Ale taka hlupa hadam nie si.

esmeralda1414
autor
5. jún 2021

@makova333 samozrejme že niesom schopna to splacat keď som na rodičaku a byt sa plati viac ako ja dostanem ale ošklbat sa nedam lebo zatiaľ čo on robil ja som sa mu starala o domácnosť a dieťa

makova333
5. jún 2021

@esmeralda1414 po rozvode, ak sa nedohodnete na vyplateni, tak mozes poziadat sud o vyporiadanie BSM. A ten rozhodne v akej vyske ta ma vyplatit. Vyplacat ta nebude z celej hodnoty bytu, len z toho, ak ste dali spolocnu akontaciu a zaplatenych splatok.

dadis
5. jún 2021

@esmeralda1414 Pocuvaj, to ze si momentalne na RD - vobec neznamena, ze sa mas bytu vzdat. Ved to je len docasny stav. Rozvod sa bude este tahat a majetky sa delia az po rozvode. Takze sup, sup si zariad zivot, dieta/deti do skolskych zariadeni a ty do prace, aby si mohla prevziat hypoteku na seba a jeho z bytu vyplatit, nech ti aj rodina pomoze napr. pozickou, ktoru im budes splacat. Rataj aj s tym, ze ti bude platit vyzivne. Rozmyslaj nad tym tak, ze ty sa teraz musis o seba a deti postarat. Ak si pred RD nemala dobre platenu pracu, tak teraz rozmyslaj, ako sa zamestnas tak, aby si to zvladla. Ide to, ked sa chce. Neboj.

sasa1310
5. jún 2021

@dadis trošku divná predstava. Píše, že sama by tu hypotéku nezvládala. Okrem toho treba ho vyplatiť a splácať stále či prebehne majetkové vysporiadanie alebo nie. On jej má platiť výživné a nie na hypotéku

dadis
5. jún 2021

@sasa1310 Ved pise ze je na RD. To neznamena, ze nikdy nebude mat prijem. Ja som podavala o rozvod v 3.9.2019 a stale rozvedena nie som. Urcite vsak niekde potrebuje byvat, nemoze sa tvarit, ze byvanie netreba. Nemoze cakat, ze pride princ na bielom koni a byt jej daruje, Musi zacat nieco robit, aby bola nezavisla.

sasa1310
5. jún 2021

@dadis ja nepíšem o budúcnosti, ktorá môže byť akákoľvek. Bavím sa teraz v tomto období. Platiť treba stále

liljana
5. jún 2021

@esmeralda1414 A co si robila pred materskou? Mas odtial nejake uspory, kupeny byt? Zalozila si si svoj zivot na tom, ze ta bude zivit partner a on uz ocividne nema zaujem to dalej robit. Zaplati vyzivne a ty si budes musiet najst pracu ako vsetci ostatni, ak chces jest a byvat. Porieste najskor rozvod, potom pracu, dieta do skolky a rozdelenie BSM. Pripadne sa prestahuj k rodicom, usetris na najme a pomozu ti.
Udivuju ma ludia, ktori si o sebe myslia, ze su tak vynimocni, ze je niekto povinny sa o nich starat, az pristanu tvrdo na zemi.

diablikovci
Autor odpoveď zmazal
diablikovci
Autor odpoveď zmazal
esmeralda1414
autor
5. jún 2021

@liljana mam tri deti takze dosť dlho som bola na rodičaku samozrejme mam aj nejake uspory aj ked mi muž nedaval peniaze. Maly nema este ani dva roky muž ma psychicky aj fyzicky tyra preto sa informujem. Ja s rodičaku som kupovala aj potraviny oblečenie pre piatich, lieky za ktore dost platim kedze niesom na tom zdravotne dobre aj drogeriu a dokonca aj nábytok

lubka73
5. jún 2021

mamicky neviem preco tu utocite , ved sa pytala cisto len na to ci ma narok na nieco z bytu po rozvode, ked ho kupovali pocas manzelstva na hypo, cize jej staci poradit ze ma a nie tu rozoberat jej zivot, ked ho ani nepoznate, ostatne uz bude na nej ako sa zariadi

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
marseillefan
5. jún 2021

@esmeralda1414 Nenechaj sa zastrašiť. Ten byt má určite oveľa vyššiu hodnotu ako keď ste ho kupovali, takže aj tých 7000 je málo. Trvaj na predaji bytu. Ak ste byt kúpili za 83 tisíc a teraz má hodnotu 100 tisíc, tak z tých 100 sa splatí hypotéky (69 tisíc) a 31 tisíc si rozdelíte. To je 15,5 tisíc pre teba, ak ten byt má hodnotu 100 tisíc. Možno má hodnotu ešte viac.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
esmeralda1414
autor
Autor odpoveď zmazal
esmeralda1414
autor
5. jún 2021

@lubka73 ďakujem vám

dadis
5. jún 2021

@sasa1310 Neviem co riesis. Autorka si mysli, ze nezvladne platit hypoteku, lebo je na rodicovskej. Tvrdi, ze bola psychicky tyrana a nema dobre povedomie o tom, na co ma narok. Moj predpoklad je, ze jej sebavedomie je na bode mrazu a muz by jej chce vyplatit 7tisic a vybavene. Ja som jej pisala, ze pokojne moze zvladat tu hypoteku splacat po rozvode, je nas takych maminiek vela, da sa to zvladnut. Ved najmladsie dieta ma 2 roky, coskoro ide do prace. Pre 3 deti potrebuje byt tak ci tak, preco by mala z bytu odchadzat? Ze teraz nema na splatku? Ved by teoreticky mohla poziadat o vyzivne na seba aj deti do rozvodu (ak do rozvodu nebude platit muz hypoteku a prispievat na domacnost). Rozvod sa moze pokojne tahat dalsi rok a to uz by malo byt dieta v skolke a ona v praci. Keby to bolo, tak ako ty tvrdis, tak sme vsetky osamele matky na ulici. Ja som si ten strach prezila. ked padlo slovo rozvod, nevedela som si vobec predstavit, ako zvladnem sa sama o deti postarat, najma ak ti muz neustala do hlavy vtlka ze si nula a bez neho si v zivote stratena.

lienka.7
5. jún 2021

@evamarek77
@esmeralda1414 niekde tu tusim autorka pisala, ze ho chce za 1 €. Tak nech mu ona ponukne ze mu da 2 € 🤣🤣🤣
Takych vychcancom mam naozaj rada!!!!
Aj moj ex si myslel, ze si na seba prepise hypo a byt bude jeho. No musel ma vyplatit este zo zvysku bytu, co mu pekne sudkyna vysvetlila 👌👌👌
No ale hold, som zlatokopka 🤣🤣🤣

@esmeralda1414 poziadaj o pomoc rodinu, nemas nikoho??? Aky je to velky byt???
Kamoska si pomohla tak, ze jednu izbu "prenajala" druhej kamoske, ktora jej aj pomaha s malou...

desore
15. jún 2021

@sasa1310 Nezalezi, ci je na LV. V pripade rozvodu, pokial to kupili za trvania manzelstva zo spolocnych penazi, 1/2 patri jej.

esmeralda1414
autor
16. jún 2021

@desore áno byt sme kupovali počas manželstva a navrhol mi, že ho odkupi za euro. Ako všetci muži si myslia že oni keď chodia do práce a ja sa mu starám o deti a domácnosť tak ja nemám právo na nič. Samozrejme padali aj vyhražky a vraj on sa nepotrebuje naťahovať s bankou. Tak to budeme riešiť na súde až po rozvode a uvidíme.

Strana
z2