Máme jedno dieťa a muž nesúhlasí s rozvodom

anickaj
7. okt 2014

Kde začať ....
Manzelia sme 6 rokov, dcerka ma 5 rokov.
Posledne 3 roky citim, aj som to povedala manželovi že to nema vyznam. Vzdy boli medzi nami nezhody, konflikty, mala som pocit, ze laska a neha a vzajomna ucta vyprchali, a či to v nasom vzťahu vobec aj niekedy bolo.... Dosť často sa spraval agresivne, arogantne, sakrasticky, vulgarne.
Zo mňa vyprchali aj posledne kvapky lasky k nemu - myslim tej lasky ktora patri do partnerskeho vzťahu. Ako otca mojej dcery ho mam rada, no necitim k nemu to co vy som mala. Posledne 3 roky som sa snazila, nahovarála som si, ze bude dobre, ze on sa predsa o nas stara, da nam vsetko. Doslova som sa premahala a pretvarovala sa, o sexe ani radej ani nehovorim.... Bola to povinnost, do ktorej som sa nutila aby bol kľud.

Zhruba od marca som si uvvedomila , ze ja predsa takto zit nechcem, nemozem, ja vlastne nezijem, nie som stastna ....
Mam 34 rokov, neviem si predstavit zit s nim dalej, vsetko som mu povedala jeden vecer, aj to ze ho nemilujem, ze uz s nim nedokszem zit a pod. Ze sa chcem rozviest.
Samozrejme som ho ubezpecovala a tak to aj bude, ze dcerku mu davat pravidelne aj kedykolvek zavola ze chce ju cybrat do skolky a stravit s nou poobedie, tak ze nemam s rym ziaden problem. On miluje ju a ona jeho, ich vzťah každopadne budem podporovat.
Tento rozhovor vzdal celkom dobre, bol zniceny a uvedomil si co sposobil. Dokonca sme sa bavili aj o peniazoch kolko bude davat a pod.
No o 3 dni nastal problem, vecer ma zacsl prosit, nariekat, ze on nemoze od nas odist, nedokaze to, zema potrebuje, ze in sa zmeni, ze mi to dokaze a tak nejako ma lamal. Opat som stala ta svojim a tvrdila mu, ze to nema vyznam, len sa to opat bude oddialovat a vudeme trpiet vsetci traja,,,
Tak a zacalo to : zacsl vykrikovat, ze ma z koze zoderie, ze bude robit vsetko preto, aby mi malu vzal ,,,,
Pred tym tvrdil, ze dieta patri matke a v jeho ociach som dokonala matka, obetava, milujuca a pod.
Teraz toto ....
Monentalne je to na bode mrazu, snazi sa, v praci je pomenej, o malu sa stara viac, viac sa jej venuje
Ibaze ja takto nemozem 😔
Sme ako dvaja cudzi ludia v jednom byte.
Potebujem poradit, dodat odvahu ako sa dopracovat k rozvodu, co je potrebne, ako sa pise ziadost/navrh, ake mam sance, pokial ob nesuhlasi s rozvodom, ako to bude s dcerkou .
Este par doležitych veci; zijeme sami v rodicovskom byte (mojich rodicov), on tam nema ani trvaly pobyt, investoval do bytu uz ako manzelia cca 5tis €, bude potrebne pokial by to vytiahol vratit nejaku ciastku ?
Dalsia vec: som nezamestnana, hladam si pracu intenzivne, uz vezmem asi hoci čo, len aby som mala istotu. Ako velmi sa na to prihliada, ak ide o dieta o zvolenie do mojej opatery.
Bude sud vypocuvat aj dceru ? Vibec nemam predstavu o nicom

Dakujem za rady a nazory

stefka33
7. okt 2014

@anickaj No áno, v rodine sme mali podobný prípad a vracala sa polovica z investovaných peňazí. Je možné, že by to bolo u vás podobné. Takže zhruba tých 2500 eur. Deti sa nevypočúvali, prisúdili ich nezamestnanej matke.

sisaha
7. okt 2014

@anickaj navrh na rozvod ti pomoze pripravit pravnik, alebo mozno to zvladnes aj sama so vzormi, ktore su na internete. Dieta nikto vypocuvat nebude, budu sa skumat podmienky v akych bude dieta zit.., vsetok spolocny majetok nadobudnuty pocas manzelstva je predmetom BSM. cize aj z jeho investovanych penazi mu patri polovica. Moze poziadat o striedavku, no nemyslim si, ze by mu take male dieta zverili..Do navrhu na rozvod uved aj urcenie styku otca s dcerou - ak sa maju radi, tak co najsirsi.
Mala poznamka k tvojmu pribehu: je zaujimave ako sa chlapi snazia zmenit, ked im hori pod zadkom..

kimina7
7. okt 2014

Som v tvojom veku a s muzom sa mame radi, no vobec spolu nevychadzame, roky placem kvoli hadkam na blbostiach...2 roky zijeme spolu len ako brat so sestrou :(, no ani predtym no nebolo uz par rokov ruzove. Aj on miluje deti, dá im vsetko a nechcem ich rozdelit, lenze si aj ja myslim, ze nechcem burat nasu rodinu, no tiez takto uz nevladzem, obera ma to o vsetku energiu a podla mna aj jeho...Zavidim ti, ze si sa takto odlhodlala. Ja som ho raz nechala a potom ho znova zacala lutovat a vratila sa...mne zas stale vravi, ze bez nas nechce zit, a ze da prepisat vsetko na deti a spacha samovrazdu....ale ako snim mam zit, ked sa vobec nestara o mna, moje pocity...ani sa so mnou nerozprava...potom sa len hadame. Mam pocit, ze ma vobec nepozna a ani sa o to nikdy nesnazil. Pritom, kym som neotehotnela, mi kazdy zavidel ako ma lubi, potom prichodom deti sa vsetko zmenilo...Tiez by som chcela rozchod, no neviem, ci to sama zvladnem financne...aj ked som si ista, ze detom aj po rozchode da vsetko. A dcerka mi povedala, ze ak by sme sa rozisli, tak ona by radsej uz nechcela zit...lebo neviem odkial nabrala, ze ona macochu nechce . Ak tvoj muz chce vase dobro, tak tych 2,5 tis. od teba chciet nebude.

bonaqa2013
7. okt 2014

Dcéru vypočúvať nebudú, dieťa Ti dajú, prečo nie, ak si nezamestnaná - normálne vec, aj tak dostaneš dieťa. ja by som s ním ešte asi vydržala. Však ak ťa netýra, peniaze Ti dáva, nie je ku Tebe vulgárny, neopíja sa, nevysedáva v krčme od rána do záverečnej. A časom sa uvidí. možno sa to aj upraví...

anickaj
autor
7. okt 2014

@sisaha
@kimina7
@stefka33

ach žienky, žijeme len raz, mojím mottom je: "ži a nechaj žiť"

Ja som už na tom, tak, že nech si muž berie všetko čo chce, od výbavy, od spoločných darov, všetko, len nech už ideme každý svojou cestou .... Jediného čoho sa nechcem a nevzdám sa je moje dieťa. "bez dcéry neodídem" ...

@sisaha .. ano je to zaujímave a hlavne smutné, že vtedy pochopia muži o čo prišli až ked je neskoro ...

@kimina7 no dcérka ťa len citovo vydiera si myslím ... možno to začula v tv alebo nejaky dospelacky rozhovor, nemyslím si že ani nie celkom dobre chápe pravý význam slov čo povedala ... Snaž sa jej to jemne vysvetliť, že ocka bude mať vždy len jedneho a taktiež mamu, že žiješ prave len pre nu a budeš tu vždy pre ňu ...
Ja Ti prajem veľa síl a hlavne ver v to čo chceš a čo si praješ !
Ani ja to nebudem mať ľahké, bude to ešte trnista cesta, ale verím že na konci tej cesty budem šťastná ...

anickaj
autor
7. okt 2014

@bonaqa2013
ja to takto ťahám už 3 roky a ničí ma to, doslova zožiera, ked nie teraz, tak kedy? .. po 40-tke? v 50-tke?
Nechcem takto žiť, bez lásky, chýba mi to, ... takto len chradnem a mám pocit, že mi niečo uniká ...
... cítim sa s nim ako s bratom

alicka850
7. okt 2014

@anickaj ja som toto riešila pred 3 rokmi, uplne identicka situacia, až na to že dcerka mala 2 roky a byvali sme v jeho dome rodičovskom. Ak si naozaj rozhodnuta, chod na UPSVaR , je tam oddelenie soc. kurately a podaj si žiadosť o zverenie dieťaťa do starostlivosti na čas do rozvodu a zároveň o výživné do rozvodu. Mne to všetko spísala soc. pracovníčka, povedala som jej ako je, ona to spísala a podala navrh na súd. Význam je v tom, že rozvod može trvať aj niekolko mesiacov a do tej doby nie je určené, komu je malá zverená a kolko ti má platiť, t.j. može ti ju zobrať, prípadne neplatiť nič. Takto máš čas do rozvodu isté, že platiť na malú bude, lebo aj ked to nebude hned, musí ti to spatne doplatit. Po podaní návrhu soc. pracovníčkou bol súd, Bola sa u nás pozrieť soc. pracovníčka /už sme boli od ex odstahované/, aj u neho sa boli pozrieť. Ak nemáš prácu, aspon by som na tvojom mieste mala kopec potvrdení, že si ju hladáš. Následne je návrh na rozvod. Na nete si nájdeš kopec vzorov, spíšeš si ho sama, alebo ho dáš vyhotoviť právnikovi a zaplatíš mu za to. Ja som si ho spisala sama, podla nejakého vzoru na nete, ked si pohladaš, je tam aj info o tom v kolkých rovnopisoch to treba poslať+polatok , myslim že 66e. K žiadosti sa pripaja rod.list dietata, sobasny list a potvrdenie o poslednom spoločnom pobyte manželov. Potom prebehne súd.