Mediačná dohoda verzus rozsudok súdu

miriama41
8. sep 2014

Dobrý deň, chcem sa opýtať či právne je mediačná dohoda rovnaká ako rozsudok súdu?

Keďže viem, že čakať na termín súdneho pojednávania je zdĺhavé, dohodli by sme sa na výživnom aj mediačne, keďže ja som si povedala výšku výživného a dcérin otec s tým súhlasí. Myslím, že je preto zbytočné ťahať sa po súdoch, keď sa vieme dohodnúť.
Avšak neviem, čo v prípade, ak budem potrebovať doklad o určení výživného na nejakom úrade pri vybavovačkách, či mi to uznajú ?

janka2501
8. sep 2014

Mediacna dohoda je pravne podlozena.samozrejme ju musia akceptovat aj uradnici.hlavne je na vas kde spisete ci podate navrh na sud alebo pojdete na mediaciu. Musite byt ale obaja dohodnuty. Ako pisete ,tak s dohodou nemate problem. Treba len najst mediatora a ten vam vsetko povie.

kaktusik007
8. sep 2014

@miriama41 dohodu o dietati - vyzivne, starostlivost -- treba VZDY nechat overit sudom. Je to aj pre teba lepsie -- kym nemas rozsudok o vyzivnom, o tom, ze dieta je v tvojej starostlivosti aj SUDNE -- tahas za kratsi koniec.

minimalne napriklad uver v banke -- ak je to len dohodou, ziadna ti vyzivne nebude akceptovat ako prijem. AK je to rozsudkom -- tak vyzivne ti ako prijem niektore banky akceptovat budu.

rozsudok, pokial je tam dohoda -- pred notarom spisana -- je len cisto formalna vec a v podstate to potvrdzuje iba dohodu... tam totiz do nej vstupuje aj kolizny opatrovnik, ktory zastupuje zaujmy dietata a ten sa MUSI vyjadrit, ze dohoda NIE JE vrozpore so zaujmami dietata.
ci k mediacii prizyvate aj sudom urceneho kolizneho opatrovnika???? asi nie, ze?

takze -- spiste dohodu, hodte to na papier tak ako to vam vyhovuje obom... podpiste u notara...

zaroven ex povedz, ze to MUSIS dat potvrdit sudom -- takze napises navrh na sud, kde pripojis dohodu a ze ziadas sud aby vydal rozsudok --- podla toho co mate v dohode.

sud vytyci mozno pojednavanie, mozno to spravi bez vasej pritomnosti a bude akcpetovat len cisto to co ste uz raz pred notarom spisali ako dostatocne.... v kazdom pripade, ak aj pojednavanie vytyci a vy tam prehlasite, ze ANO, suhlasite s dohodou --- je to otazka 10 - 15 minut.

miriama41
autor
8. sep 2014

@kaktusik007 výborne, ďakujem.
Zvolím možnosť spísania dohody, podpíšeme u notára a zašlem na súd, nech mi na základe toho vydajú rozsudok. Čo mám na súd k tej dohode napísať ako popis?Ďakujem

kaktusik007
8. sep 2014

@miriama41 to ti uz kolizna poradi presnejsie, ale staci len navrh na sud a ze ziadas na zaklade rodicovskej dohody, ktora je prilohou navrhu, aby sud vydal tento rozsudok: ....... /a opises veci z dohody co sa tyka kto ma v starostlivosti, kto spravuje majetok maloleteho dietata, kolko je vyzivne, a pripadne ako su upravene stretavky s otcom dietata/.
to je vsetko. rozmyslam, ze ak by ste pod navrh boli podpisany obaja -- a ziadali sud ako obaja rodicia, a ta dohoda pred notarom by bola spisana -- ani by nemuselo byt pojednavanie a mohlo by sa rozhdonut od stola... lenze -- co sudca to iny nazor, takze tazko povedat... v kazdom pripade, ak tam dohoda je -- sud to neriesi.

kamoska sa dohodla s ex na vyzivnom 400 eur mesacne na jedno dieta -- on zaraba minimalnu mzdu. Ale jeho rodicia maju dooost penazi. Tak sa akurat sudkyna uistovala, ze ci to on mysli vazne ze chce takto vysoke vyzivne, on prehlasil ze ANO, ze suhlasi -- tak je v rozsudku takto vysoke vyzivne.

miriama41
autor
9. sep 2014

@kaktusik007 ja ti naozaj dakujem za tento profesionalny pristup a naozaj kvalitne rady. Nech sa ti dari

kaktusik007
9. sep 2014

@miriama41 😀 to nie je profesionalny pristup... to je pristup amatera so skusenostami 😀 😀 😀 😀

godyna
9. sep 2014

Vola sa to rodičovská dohoda - v nej sa dohodnete o výživnom , podmienkach a case stretávania sa ... Obaja podpíšete ze súhlasíte a ide to rýchlo
@miriama41