Ministerstvo spravodlivosti zjednocuje výživné. Aké sú vaše skúsenosti?
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...
Ake mate prosim aktualne skusenosti pri uprave vyzivneho? Dohliadaju na tabulku uvedenu na justice.gov?
@pribinak co to priblizne znamena? Ze zalezi od sudcu a ako sa v to rano vyspi? 🙈
Presne tak
Ex mi plati na dve deti spolu 250 eur, podla tejto tabulky a jeho cisteho platu by to malo byt 760eur 🙈 preto sa pytam, ci mam ist "do boja" 😄
Nebud zbytočne dramatická …..sudca je tiež často rodič a nemá dôvod zbytočne uberať dieťaťu, tak sa ukludni
Tato tabuľka napr nezohľadňuje že ten kto má platiť mize mat viacero vyzivovacich povinnosti s viacerými ženami
Alebo že je invalidný dôchodca
Alebo iné Náklady má rodič na starostlivosť ak je dieťa zdravé a iné ak má dieťa napr doživotnú diagnozu, alebo je to dieťa ktoré má napr drahý krúžok a venuje sa tomu krúžku niekoľko rokov (nemyslím výtvarnú na škole)
Všetko záleží aj situácie otca, či má. Prostriedky platiť toľko, koľko. Si za pýtaš... Záleží aj okolností, či sa podieľa inak ako len finančné na výchove detí ( napr. Im kupuje niečo aj nad rámec výživného, či si ich berie, robia nejaké výlety, aký má s nimi vzťah a podobne..) ci ma inú rodinu, inú vyzivovaciu povinnosť a podobne.. ... Nieje to len, že požiadas o zvýšenie výživného podľa tabuľky a bude ti odklepnute...
No, 4 staršie deti a 60% z platu na výživné a zo 40% má platiť novú rodinu, deti, hypotéku? Ako píšu hore, neverím že by niektorý sudca uprednostnil že predošlé deti majú nárok na viac peňazí ako novšie...
Inak ten príklad že 2 deti 6 a 12r majú stáť priemerne zarábajúcich rodičov 840€ mesačne sa mi zdá trošku veľa. Máme 3 deti, september vyšiel extrém, skoro 700€, kupovalo sa 100 vecí, kvalitné topánky turistické, športové na 2-3 roky, škola v prírode atď ale iné mesiace možno 400€. A to jeden má súkromnú školu.
Znamená to, že bude vychádzať z oprávnených výdavkov na dieťa, príjmov povinného rodiča aj jeho výdavkov a iných vyživovacích povinností. Ak má povinný nadštandardný príjem, môže sa časť poukazovať na sporenie pre dieťa.
@hiro kľudne môže byt, veď september nás za dve deti stal len (skola, skolka) na školských poplatkoch vyse 600 eur. K tomu školská taska 150, prvacka fotenie 12, vianocne fotenie 17, druhé dieťa vianocne fotenie, hentaka brejky karta, tam adopcia zvieratka zo Zoo, divadielko,.. nás veľa stoja aj kruzky (bolo to 300 eur/mesiac, teraz jeden 120 e/mesiac odpadol, tak ideme hľadať iny). Bohuzial, tie lacné kruzky typu ZUS, CVC, skola, nemajú ziadnu vysoku uroven, fungujú najmä na vyplnenie volneho casu, ale dokopy sa tam deti až tak veľa nenaučia… naše deti aj hrozne veľa jedia, takze tam na stravu pre nich idu veľké peniaze, ale teda by som povedala, že réžia jedného dietata určite stoji cez 400 eur
Daj si návrh ns zvýšenie.
Ak je to naozaj aj príjem na papieri, 30% príjmu otca naozaj dávajú.
Len pozor na tých 30% ,to je na všetky vyživované osoby a viac vyššie to už nepôjde
takze dobre tomu rozumiem, ze cim ma muz viac deti s roznymi zenami tym menej na kazde ostane? Takze deti maju smolu, lebo otec si nevie spocitat kolko si moze dovolit a kedze na neho nie je vytvarany tlak zo strany statu a spolocnosti, ale naopak, ma urceny urcity strop, tak vlastne stat nepriamo podporuje nezodpovednost muza. Potom bud trpia deti biedu alebo tu zodpovednost musi prevziat niekto iny. A pritom to je vseobecne viac uloha muza postarat sa financne..
Vždy je len a len na žene či bude ďalšie dieťa a kto bude otec
Kedy si mala naposledy zvýšené výživné?nastúpili deti do školy, pribudli krúžky, zubný strojček atď...kupuje im niečo okrem výživného začiatok sk.roka, okuliare, lyžiarsky atď...?to je x možnosti.Poziadat o zvýšenie môžeš či ti bude vyhovené je otázne.Ked dobre spises náklady uspejes deti rastú, nároky sa zvyšujú.Tebe dáva fakt len na stravu
@minenkak
Priklad
Muž má s manželkou dieťa, rozvedu sa, je normálny, súhlasí pri plate 1500 platiť 300 eur mesačne
Má to stanovené súdom
Po pár rokoch má s druhou partnerkou dve deti, nepohodnú sa, rozídu. A ona naivne čaká, že tiež jej schvália takú sumu. No a potom je prekvapená, že na súde jej na dve deti určia 200 eur…
@luccija 10 rokov nezvysovane. Ako odisiel, mala najmensia 2 roky. Teraz nastupila na strednu skolu. Nekupuje nic, nedoplaca. Ak velmi zatlacim a vypisujem ako "dilino", tak zaplatil za tych 10 rokov max 5x po 40 eur (kupa okuliarov, lyziarsky atd).
Už dávno si mala žiadať o zvýšenie a o dost

Tabuľka má len odporúčací charakter