Môže otec dieťaťa získať daňový bonus?
Ahojte, prosím vás o radu. S otcom dcéry sme od seba od marca minulého roku. Aktuálne sa sudime. Dnes mi volal, že či chcem daňový bonus. Lenže s nami teda nežije už skoro rok. Moze vziať daňový bonus? Nebudú následne problémy so zákonom, daňovým úradom?
trvaly pobyt ma aky?
@mata391 Opletačky s úradmi by mal on.
Ty si nemôžeš uplatniť DB?
@simca06022011 TP nemá s uplatnením DB nič spoločné
@simca06022011 TP je nepodstatný. Podstatné je spolužitie v spoločnej domácnosti.
boze aky ste vsetci poplaseni :D ok nedavaj si, nebyva s vami, vybavene.
@lienka.7 Ja tu nie som psychológ , aby som riešil niekoho komplex. Zadávateľka do otázky uviedla , " pýtal sa ma či chcem daňový bonus ". Ak ho nechce a jej súcit s občnami SR je tak silný a nenávisť voči budúcemu ex - enormná , že jej dieťaťu by 70 resp.140 eur ( podľa toho ako by sa dohodli ) netreba , pán minister si už teraz mydlí ruky aká je sprostá slováč. Vám netreba , nám ostane viac. Ďakujeme😂😂
@damian85 asi sa pýtal, či ona chce bonus (kedze matka má prednost), lebo inak si ho vezme on. Nikde tu nie je zmienka o tom, ze drahá, "vyberiem" pre naše dieťa DB a odovzdám ti ho. A väčšina takýchto "tatinkov" si ten bonus aj necha. A vydieraju potom ženy, ze ked ich údaju, tak im este aj budú robiť zle. Mam taky žiarivý príklad vo svojom okolí.
Lebo 140€ je už velmi lákavá sumicka 😉
@lienka.7 V tom prípade treba zmeniť okolie a nepaušalizovať. Ale ak chceme trošku zákonov , tak ďaňový bonus patrí rodičovi ktorý vyživuje svoje dieťa. V prípade že rozvod ešte neprebehol , respektíve nie je vydané rozhodnutie vo veci starostlivosti o dieťa , má sa za to , že dieťa je v spoločnej starostlivosti oboch rodičov. V takejto starostlivosti môže poberať daňový bonus aj otec dieťaťa , ak sa na tom spoločne dohodnú. To platí aj pre striedavú starostlivosť . Akákoľvek kontrola , ktorá by prišla ( ktorá nikdy nikomu neprišla , všetci moji zamestnanci poberajú daňový bonus a mnoho z nich je rozvedených ) by žitie otca v spoločnej domácnosti nemala ako právne vyvrátiť. Ak sa rozvedú a dieťa bude v osobnej starostlivosti jedného z rodičov potom to už bude trošku iné.
@lienka.7 cize radsej nech ostane v rozpocte, ja uplne suhlasim s
@damian85 a este pridam, ze aj keby to detom nedal, lebo je to danovy bonus, to nie je vreckove detom, eln nejak u nas to zludovelo, ze to ma ist detom, tak ako pridavky atd. Tu presne plati a preto som sa aj pytala na tpp, kedze rozvedeny nie su, a duplom ak maju rovnaky tpp, nik to skumat nebude, nik nepride postel a kefku skontrolovat... ale ok.. strachujte sa.. to asi z tych poplasnych sprav o nepravom uplatnenych DB.. len zabudete, ze to su zvacsa ludi, ktori to poberaju duplicitne (cize mama aj otec), pripadne druhy partner toho poberajuceho ho nabonzuje.
Ale jasne, nech si kazdy robi ako chce, podla svojho vedomia a svedomia, len niekedy to s tymi "obavami" a "pomstami" netreba netreba prehanat.
@simca06022011 podmienky poberania DB sú jasné stanovené. Ale však jasne, zase typická slovac "mamnatopredsapravo" 👌
A keby nemal tie deti, tak ma narok akurát tak na veľké 💩, ale to je asi tiež jedno. Jasne 👎
A poberat duplicitné to bude naozaj iba idiot, keďže sa to kontroluje v systéme, či si myslíš, ze všetci sú úplne blbí, len ty si lietadlo👍
@lienka.7 ale on deti ma, nie je rozvedený, deti nikomu nie su zverene, a naozaj nik tie kefky domov kontrolovat nechodi... A duplicita je veľmi častá ale čo ja o tom môžem.vediet :D to je jeden dôvod a druhy keď si uplatňuje jeden človek dB v ročnom zuctovani a zároveň aj v daňovom priznani. Lebo ľudia su idioti. Alebo to nevedia proste. Alebo skúšajú...
Ale kľudne sa tu rozčuľuj :D niečo si nastuduj.
@simca06022011 ty si nastuduj podmienky poberania DB a potom tu mudruj 👌
@lienka.7 Podmienky poberania DB sú jasne stanovené. Ak je napríklad muž služobne mesiac v zahraničí , možno dva , možno 3 a jeho žena je na materskej dovolenke , DB poberá aj keď podľa tvojej teórie , by vlastne nemal. Každopádne , pán ho jednoznačne poberať môže až do právopatného rozsudku a garantujem Vám že za to postih mať nebude. A tak ako písala simca , neoprávnené poberanie DB sa odhalí v 99% prípadoch vtedy , keď napr.rozvedená matka nastúpi do zamestnania , požiada o daňový bonus a príde na to že daňový bonus si uplatňuje otec , respektíve pri " problematických " rozchodoch , rozvodoch , kde obaja sú zárobkovo činné osoby a obaja si o neho požiadajú............Nie v takýchto prípadoch.
Môj manžel s ktorým nežijeme spolu poberá na deti 420e DB , nedáva mi nič , a keď som mu spomenula že si ho onedlho uplatní ja tak ma ešte vykrical , že na to nemám nárok a in mi veru nebude platiť výživné
@lienka.7 do právoplatného rozsudku ( neodkladného rozhodnutia ) sa má za to že o dieťa sa starajú obaja rodičia spoločne. DB poberá pracujúci rodič v tomto prípade otec. Ako hovorím pre neznalosť Slovákov sa minister raduje.
@misa1308 ak ste po rozvode tak nárok na daňový bonus má poradie 1.matka 2.otec. Ak si ty podaš u zamestnávateľa žiadosť o DB on ho bude musieť vraciať. Táto téma je o inom. Zadávateľka sa stále súdi.
@misa1308 To je v poriadku , súdom máš deti určené ty ( pravdepodobne neodkladné ) , je nevyvrátiteľný fakt že na daňový bonus máš nárok v prvom rade TY. Doteraz ho ale poberal tvoj EX. V tvojom prípade ak začneš pracovať , ex bude stále " problematický " zamestnávateľovi odovzdáš papiere na DB a tým to pre teba končí. Toto je ale prípad , kedy si matka DB nemala u koho uplatniť a hrá iba jej ego , pretože ona o nič neprišla.
@damian85 trepes tu nezmysly ze az. To, ze ona nepracuje, neznamená ze si danovy bonus bude uplatňovať on, aj keď s nimi nebýva. A bude to odvodňovanie tým, že on predsa peniaze nenechá Ficovi a Kamenickemu. 🤣🤣🤣 no nech to skusi takto interpretovať na FS, uvidi, co mu povedia 😉
Práveže to je to kľúčové, ze s nimi nebýva. Pokial s nimi býval, poberat ho mohol. Teraz už narok nema. To, ze to robi je protiprávne.
Ale však, čo sa čudujeme, vsak predsa podvadzanie vo všetkom je náš národný šport. 👌👌👌
Si laskavo nastuduj podmienky poberania DB a potom tu mudruj.
Na DB ma chlap pokial nežije s deťmi v jednej domácnosti narok jedine vtedy, keď je súdom určená striedava starostlivosť. Vtedy ma narok pol roka muz, pol roka žena.
@lienka.7 Nuž , nech je po tvojom. Netuším koľkých ľudí zamestnávaš , ako si znalá v právnej rovine , očividne poslabšie. Každopádne k dotyčnej problematike som povedal všetko , rozhodujúci je verdikt súdu o starostlivosti o dieťa a bodka. Poberá sa to tak , vždy sa to takto poberalo a vždy sa to takto poberať bude. Že si nejaká lienka.7 myslí niečo iné na MK je fajn. Tisíce ľudí na Slovensku to robí právne správne. A ďalšie tisíce právne nesprávne , ale sú rozumný a vedia sa dohodnúť. Ty nie - Ty nemusíš.

Ak nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, nemá nárok poberať DB. Ak na to prídu, bude ho musieť vrátiť celý a naraz. Bez ohľadu na to, či si ho necháva alebo ho dáva dieťaťu.