icon

Môže otec vycestovať s maloletým dieťaťom bez súhlasu matky do zahraničia?

lauraanastazia
26. júl 2021

Môže otec vycestovať,bez súhlasu matky,s maloletým dieťaťom do zahraničia?
Vec sa ma tak že matka je hospitalizovaná na psychiatrii, otcovi dieťaťa to povedala na poslednú chvíľku s tým, že o dieťa sa postarajú rodičia. Otec býva v zahraničí a je ochotný sa na čas, ktorý bude matka na psychiatrii, postarať o dieťa. Matka nesúhlasí, a jej jediný argument je, že ona chce aby za ňou chodila 4ročná dcéra na návštevy lebo ona to bez nej nezvládne. Bolo by to maximálne na 2 týždne.
Ďakujem za odpovede

1katus1
26. júl 2021

@lauraanastazia Myslím že by bolo dobré kontaktovať právnika a požiadať na súde o dočasné zverenie aspon na čas hospitalizácie. Pokiaľ sa matka nestarala a dala dieťa k starým rodičom mal by otec porozmýšľať nad tým že si dieťa vezme do starostlivosti on. Prečo je vlastne hospitalizovaná ?

luccija
26. júl 2021

@loginexistuje nerieši zodpovedne svoju chorobu?veď je na liečení.Nekric hop nevieš čo Ta v živote postretne psychiatria neznamenajú blázni s nožom v ruke.Smutne, že ľudia majú stále predsudky a každý druhý príspevok úzkostné poruchy a popôrodné depresie.ked ma chlap dobrý plat nemôže ju odbiť 150 eur

loginexistuje
26. júl 2021

@luccija ja viem ako rodinny prislusnik co znamena psychiatria hospitalizacie aj vsetko okolo
ak sa zena rok o dieta nestaralandala ho starym rodicom chlapa mala len na peniaze a ani otcovindietata neoznamila ze ide na liecbu tak sa zodpovedne nelieci a ako vie ze na dva tyzdne ???? taka liecba ak ma byt uspesna trva dlhsie predsa
ja hovorim aby sa snazili zachranit dieta a ak ma otec zaujem ma mat prednost pred starymi rodicmi bodka

sense
26. júl 2021

@luccija nie nemôže ju odbiť ale môžeš sa to tahranicia vrátiť na Slovensko nájsť sú tu robotu za 800e tu s odôvodnením že chce byť s dieťaťom a veľmi rýchlo bude tých 150e realnych

luccija
26. júl 2021

@sense môže...
@loginexistuje kto vie kedy ju otec videl naposledy.Toto všetko sú len domnienky jedna baba povedala, že o deti sa starali rok starí rodičia.Pravdaze, ak to je nejaká alkoholicka závislácka bolo by dobre zveriť dieťa otcovi, ale to by potom nešla na liečenie na 2 t.Vsetko sú to len dohady.okrem toho, ak by matka chcela nič mu nemusela povedať o liečení veď chlap asi ako je rok dlhý sem nepríde.A pri 4 r dieťati je irelevantné hovoriť ako ho má rada a chce byť s ním pre ňu je to ujo,ktorého videla raz za čas na mobile.S psychosomatickymi problémami sa chodí na nastavenie liekov na 2,3 t.na liecenie.V podstate sa tu budeme zbytočne naťahovať tak či tak si myslím, že dieťa je zvyknuté na starých rodičov a malo by zostať tu, alebo nech otec príde načas sem.Ak by bola tak zlá a nezodpovedná matka dávno by žiadal o zverenie do starostlivosti

3tato
26. júl 2021

Pokiaľ nemajú súdom schválenú úpravu styku (úprava rodičovských práv a povinností), majú rodičia - teda ako matka, tak aj otec - rovnaké práva a povinnosti.
Teda môže otec kedykoľvek vziať dieťa do zahraničia, rovnako ako matka.
Ak je otec ochotný sa postarať o dieťa počas hospitalizácie matky a má na to vytvorené predpoklady, má rodičovské právo a povinnosť sa o svoje dieťa postarať, napriek nesúhlasu matky.

Ostatné veci niesú dôležité. A rovnako niesú ani podstatné vyfabulované domienky niektorých žien v komentároch nadomnou.
Načo tu riešite, či sa otec staral, nestaral, alebo z akých dôvodov je matka hospitalizované? Nevidím to ani v príspevku nikde....
Sú to len vaše domienky a nič viac - iba tu rozduchávajú vášne - netreba si tu naháňať zranené egá zbytočne.
Vyjadril som sa len k položenej otázke a k ostatnému sa vyjadrovať nebudem, pretože by som len FABULOVAL.
Pekný deň všetkým 😉

3tato
26. júl 2021

@laila22 miesto toho, aby si autorke odpovedala na jednoduchú otázku, čo ideš riešiť?

sisaka
26. júl 2021

Ste si isté, že rodič môže len tak zobrať dieťa do zahraničia bez súhlasu toho druhého? V niektorých krajinách určite nie. U nás potrebujeme vždy písomný súhlas a to aj v prípade, že rodičia nie sú rozvedení a žijú v jednej domácnosti. Bežné opatrenie proti únosmi vlastnými rodičmi.
Ak ide o tak veľmi starostliveho otecka, ktorý sa teraz ide starať 2 týždne o dieťa, nič mu nebráni starať sa oň na Slovensku, s tým, že zabezpečí kontakt dieťaťa s matkou, odtrhnúť dieťa od matky, keď ma psychické problémy je fakt na zamyslenie a zvlášť, keď si to vyslovene neželá …

laila22
26. júl 2021

@3tato samozrejme, môže decko uchmatnúť ako sup, má príležitosť, zákony mu prajú. Jasné je irelevantné či sa s dieťaťom stretával, nestretával... On chce a hotovo!!! Dieťa sa teší.. Smelo do toho. 🙂

alenah31
26. júl 2021

@sisaka na SVK je zakon, podla ktoreho nie je mozne stihat z unosu rodica, ktory nema sudom obmedzene resp. upravene prava k dietatu. Cize ak dieta nebolo zverene ani jednemu z rodicov prava a povinnosti maju rovnake. Mimo SVK takto vziat dieta mozes, ale mas povinnost druheho rodica informovat kam, az v pripade, ze pojde o pobyt na viac ako 90 dni potrebujes suhlas druheho rodica pisomny a s overenim alebo sudne rozhodnutie.

3tato
26. júl 2021

@laila22 a toto, čo si mi tu napísala, si si odkiaľ vycucala prosím ťa?
Lebo nikde nevidím, že by autorka príspevku napísala niečo, čo by sa len zďaleka približovalo tomu, čo tu s prepáčením trepeš. Asi si viac zasvätená, než my, ostatní diskutujúci. Alebo si jasnozrivá, že len na základe položenej otázky dokážeš holmesovským spôsobom vydedukovať tieto tvoje závery?
Alebo patríš k tomu typu žien / matiek, ktoré vedia vždy všetko najlepšie a pre ktoré je muž / otec len primitív?
Jediné, čo tu je irelevantné, sú vyfabulované okolnosti a z brucha vymyslené dohady niekoľkých žien, ktoré si hned dokázali urobiť záver a bezpečne identifikovali vinníka situácie - otca. Podotýkam, že bez toho, aby poznali celú situáciu ... tým je povedané asi všetko.

3tato
26. júl 2021

@sisaka odpovieš mi prosím na otázku, na základe čoho si prišla k záveru, že otec chce odtrhnúť dieťa od matky?
Autorka jasne píše, že dieťa má 4 roky, má s otcom dobrý vzťah, otec sa chce starať, pracuje v zahraničí, lenže matka si to neželá a chce, aby bolo dieťa u jej rodičov... nič viac, nič menej. Chcela len odpoveď na jednoducho a jasne formulovanú otázku.
Predpokladám, že nemáš ani šajnu o tom, čo a kto je otec a matka zač a o čo tam v celom prípade ide - ale automaticky ideš dávať odporúčania, čo by mal robiť otec.
Myslím, že by nezaškodilo sa na niektoré veci pozrieť trochu z neutrálneho aspektu... s tým máš evidentne problém.

laila22
26. júl 2021

@3tato nejdem sa tu s tebou doťahovať. Ak by mal otec taký skvelý vzťah s dieťaťom a matkou, tak by vedel o problémoch ktoré má matka... Vychádzam z faktu ako to tu opísala autorka že matka sa nestará.... Hlavné, že tato sa stará, keď pracuje v zahraničí. A nie som jasnozriva, ani vsevediaca. vychádzam z faktu ako tu bola opísaná matka. Tato je určite otec roka. A nie nemyslím si, že otec je automaticky primitiv... Ale kľudne môže byť.. 🙂 Zrazu sa zobudil a on chce, on sa ide starať.. 😉. On nesúhlasí, aby sa o dieťa starali starý rodičia. Poviem Ti, že starý rodičia sú určite pravou rukou matky, že jej pomáhajú viac ako bio otec v zahraničí...

sisaka
26. júl 2021

@3tato a aky ak nie neutrálny pohľad môžem mat, vychádzam z toho, čo je tu napísané, zaujatá nemám byt prečo, ja som vydatá už vyše 20 rokov, mentálne som v poriadku a aj manžel je normálny, zainteresované rodiny nepoznám…

3tato
26. júl 2021

@laila22 no ani sa so mňou nedoťahuj, pretože si evidentne zaujatá voči tomu otcovi, pritom nemáš absolútne žiaden dôvod.

Ja nepoznám ani toho otca a ani tu mamu. Takže budem neutrálny a nebudem si domýšľať veci a hlavne, nebudem nikoho odsudzovať, len na základe svojej domýšľavosti. Nebudem nič tvrdiť tak bohorovne ako ty.
Vysvetli mi prosím ťa 1 vec:
AKO TVOJE DOMIENKY O SÚVISIA S POLOZENOU OTÁZKOU AUTORKY - lebo sú totálne mimo a od veci - akurát prezentujú tvoj názor, komu po rozvode/rozchode "PATRÍ" dieťa...

3tato
26. júl 2021

@sisaka V poriadku, neodpovedala si mi prosím na otázku, na základe čoho si prišla k záveru, že otec chce odtrhnúť dieťa od matky?

3tato
26. júl 2021

Idem s dcérou na ihrisko a priebežne budem na mobile, môžte hejtovať 😎

sisaka
26. júl 2021

@3tato tak čítaj ešte raz, vyjadrila som sa jasne

laila22
26. júl 2021

@3tato odloz mobil a venuje sa dcere naplno.. 🙂

marca12
26. júl 2021

@lauraanastazia a ty si kto,ze do toho strkas nos? Vzi sa do jej koze. Liecis sa na psychiatri,chlap ti vezme dieta do zahranicia no uz vidim ako by si skakala od radosti. Aj pre to dieta to musi byt strach,ze viac mamu neuvidi,ak ju teraz vezme prec. V takejto situacii je asi lepsim riesenim nechat dieta v prostredi,ktore pozna. Nech uz ma akekolvek zle vztahy otec s matkou a jej rodicmi,ale vzdy musi mysliet na dobro dietata. A ak sa roj nevidel s dietatom,tak by som ho urcite nebrala prec.

livka283
26. júl 2021

@lauraanastazia nečítala som celé, ak nemá upravený styk a sú rozvedení, tiež som za starostlivosť u otca, starkí už jednu generáciu vychovali, nech sa činí tato a malá keď chce nie je o čom......ale z praktického hľadiska, by som riešila pas dieťaťa, ak sú rozvedení, vie dať spraviť aj otec druhý kus malej

3tato
26. júl 2021

@laila22 nápodobne😎

katkami123
26. júl 2021

@sisaka nechápem, prečo tu mnohé zeny riešia na prvom mieste, čo chce matka. To nie je podstatne, čo si želá ona. Dôležité je, čo je najlepšie pre dieťa. Ako som už napísala, ja sama som mala problém spracovať návštevu na psychiatrickej klinike a nerobilo mi dobre vidieť ako si na chodbu na návštevu zavolali rodina pani, ktorá bola na liekoch úplne nimo ako mumia, nechápem, co tieto návštevy dajú dieťaťu pozerať sa na takých zombikoch na liekoch a tiež určite matka bude nadopovana liekmi. Tie dva týždne toľko prežije, keď dokázala dieťa dať starým rodicom, nech sa starajú, asi nebude spôsobila sa starať, inak by sa starala ona. Zo zákona ma povinnosť sa starať druhy rodič ak prvy nemôže, až potom sú starí rodičia. Otec ma na dieťa take iste právo ako matka. Nie je povinný tu s dcérou ostávať, ak mu to na tie 2 týždne nevyhovuje. Ak sa rok starali starí rodicia a nie matka, tak tam už bude vážna diagnoza. Ja viem, co znamená psychiatrický pacient, nikto ma tu o tom poučovať nemusí a ako som povedala, práve pre to ke dobre zvážiť, či je dobre pre dieťa, aby bolo pri matke. Nie pre matku, co jej vyhovuje - brat peniaze a dieťa je u starkých, ale co je dobre pre dieťa. Veľa psychiatrických pancientok či už s poruchami osobnosti, maniodepresiami, bipolarnymi poruchami, schyzofreniami, paranojami nevytvárajú vhodne a zdravé prostredie na výchovu a vývin dieťaťa. Poznám osobne taký prípad, kde deti boli vdaka maniodepresivnej matke časom sami psychiatrickými pacientami. Matka kľudne môže citovo otca vydierať, ze bez dcérky 2 týždne nevydrží. Pritom vydržala, keď bola rok u starých rodičoch. Zase nerobme iba z matiek svätý gral. Aj otcovia su rovnako dôležitý. Mnohé nie su spôsobilé na to, aby sa starali. Viem o čom hovorím.

katkami123
26. júl 2021

@laila22
A možno je matka psychiatrický pacient práve vdaka svojim rodicom - starým rodicom dcéry. Veď naše detstvo nás formuje. Nevieme aké prostredie je u starých rodičov vytvorené pre to dieťa. Nevieme prečo otec odišiel do zahraničia. Keby bol otec roka, ktorý sa nezaujíma, tak na to dieťa matke ani neplatí. Veľa žien mi tu príde zaujatych a robí z matky obeť. Kľudne aj otec môže byt obeť. Aj keď to sa tu mnohym diskutujúcim nemusí páčiť.

andy1789
26. júl 2021

@lauraanastazia Vec sa podľa mňa má tak, že ak nemá dieťa v starostlivosti LEN matka tak dieťa môže ísť s otcom kamkoľvek. Otec je taký istý rodič ako matka. V rodine nehrá otec o nič menšiu úlohu, obaja sú na rovnakej hladine. Takže áno môže aj bez súhlasi matky.

naattalie
27. júl 2021

@lauraanastazia toto som nasla v archive pravnej poradne

vroni
27. júl 2021

Som fascinovana. Všetky tu majú inak plnú hubu reči, ako ide o blaho dieťaťa a bla, bla, bla a zrazu je podstatne len to, čo chce matka. Dieťa nie je terapeutická pomôcka. Matka chce hento a nechce tamto, šachuje s dieťaťom ako s hračkou, ale je to jej sväté právo, lebo ona je matka. Co tam po decku, to znesie.... 🤮🤮🤮
A áno, otec môže zobrať dieťa do zahraničia (ak nema odobranu starostlivosť) a stačí mu to oznámiť. Nemôže dieťa presťahovať do zahraničia natrvalo, na to by potreboval súhlas. V pripadre, že sa matka o dieťa starať nemôže (a to sa na psychiatrii nemôže) je to dokonca jeho psia povinnosť a nie právo, postarať sa o dieťa. Starí rodičia sú v tomto prípade úplne mimo obliga, fajn, ak sú ochotní sa postarať, ale to je tak všetko.

mondolina
27. júl 2021

@vroni
tiež mi hlava neberie ako z jednoduchej a ľahko zodpovedateľnej otázky spravia 3 svetovú....a z otca dobre že nie vraha😂 neuveriteľné čo niektoré dokážu 🤦‍♀️

zuzana_po
27. júl 2021

@laila22 tuto už liga otcov zasahuje do odpovedí, a hoja si tu svoje egá .. už by som tu takéto veci vôbec neriešila 😉

cacianka
29. júl 2021

@mondolina hocikto moze položiť otázku, poradiť sa, aj za inu osobu ktora nepozna moznosti a tu už na ňu útočia ako na vraha galaxie, čo si to dovoluje a stará sa do cudzieho. Otras.
Fabulacie na 7 románov, ale na jednoduchu otázku neodpovedia....