Môže prebehnúť súd, ak nie je otec dieťaťa v sieni?

tinuska1107
15. apr 2013

Ahojte s bývalým sme neboli zobraty a mame 2rocnu dcerku on je uvedený ako otec dieťaťa v rodnom liste aj dcerka ma jeho priezvysko.len kedze vôbec neplati dala som ziadost na súd o určenie prav a povinosti a výživné.Len sa chcem spytat ci neviete ci je možné aby sme neboli naraz v pojednávacej sieni počas súdu viete kym budem vypovedať aby bol on mimo....Je dost pravdepodobne ze tam aní nepríde kedze nnetusim kde sa nachádza ale oni si ho asi nájdu.ale ak je možné tak v akých prípadoch by mohol súd prebehnúť bez neho? Aj keby nedošiel alebo aby nebol v sieni počas mojej vypovede....dakujem

katkaseiner
15. apr 2013

Zda sa mi, ze pokial poziadas, malo by byt mozne vypovedat bez jeho pritomnosti. Ale napr. ked preberie zasielku, nedostavi sa a ani sa neospravedlni, malo by sa pojednavat bez neho.

sissy27
15. apr 2013

no z vlastnej skúsenosti - súd štandardne chce vypočuť oboch naraz, aby sa mohli vyjadriť k výpovedi toho druhého... ale záleží od sudcu aj od právnika (môžeš sa nechať plne zastupovať a potom možno súd povolí aj pojednávanie v tvojej neprítomnosti)... aj keď teda nevidím nejaký problém v tom, aby on bol prítomný počas tvojej výpovede, veď nemáš v úmysle klamať, nie?

klincek
15. apr 2013

Ak pride, tak to bohuzial budes musiet zvladnut v jeho pritomnosti.
Ak nepride, pojednavanie sa moze konat aj bez neho, ale musia byt splnene zakonne podmienky. No spravidla sa pojednavanie odroci a pokusia sa ho nan dostat, aby sa osobne mohol k veci vyjadrit, to je bezna prax. Inak by totiz mohlo vzniknut riziko, ze ho sud ukrati na jeho procesnych pravach, a to je dovodom pre zrusenie rozhodnutia sudom vyssieho stupna. Takze radsej chci, aby prisiel, nech to mas cim skor vybavene. Jedneho chlapa snad na tu hodinku zvladnes, nie? 😉 Bude tam sudca, asistentka, za dverami justicna straz..nemas sa coho bat.