Môžem so synom presťahovať do inej krajiny?
Ahojte, neviem koho sa mám opýtať. Skúsim to tu, možno niekto bude mať skúsenosti. Som Slovenka, mám 6 ročne dieťa z predošlého vzťahu. S jeho otcom nemáme dobrý vzťah, syna má rád ale nejako sa nejde pretrhnúť. Chcela by som sa so synom presťahovať do inej krajiny. Moj manžel je z Alžírska, a chcela by som žiť v jeho krajine aj so synom. Moj syn je namna citovo naviazaný tak ako aj ja na neho. Sme proste dvojka, všade spolu. Aké mam možnosti, aký je postup a šanca. Ďakujem za prípadné odpovede
Otec dietata suhlasi so stahovanim?
No otec dieťaťa musí dať súhlas, inak ak odídeš, bude to považované za únos....ak súhlas nedá, v tom prípade jedine súdnou cestou, ale ak ide o moslimskú krajinu tak ani súdnou cestou nič nedosiahneš....v rámci EU sa dieťa prideľuje tomu z rodičov, ktorý ostáva v krajine kde má dieťa obvyklý pobyt, lekára, rodinu, kamarátov....tu ide o krajinu mimo EU, takže musíš preukázať že tam máš ty ako matka zázemie - teda minimálne kde bývať a prácu....
@mogaa áno aj ja som moslimka... Jeho otec súhlas nedá samozrejme, spraví vždy len to aby mi mohol ublížiť. Takže cez súd? Samozrejme ze v tej krajine budem mat kde bývať a aj prácu by som mala. A tým by problém nebol
Najlepšie by bolo dohodnúť sa s otcom dieťaťa a spísať to na papier. Ak on nebude súhlasiť tak jedine cez súd.
@januska12323 on súhlasiť nebude.. Syna nevidel niekoľko týždňov, navrhla som stretnutie so synom povedal ze nemá čas. Výživné mi nedáva pretože na súde sme ešte neboli a povedal ze výživné mi dávať nebude lebo nemá z čoho.. Takže to skúsim dať na súd. Neviem si predstaviť aby niekto rozdelil mňa a Syna
Skús si to premyslieť, aby si to raz neľútovala. Aby si sa vedela dostať z tej krajiny, ak by sa čokoľvek stalo, aby si tam neuväznila aj svojho syna, ktorý je Európan s európskymi zvykmi a mentalitou.
Myslím, že súd nedá súhlas ak sa otec s dieťaťom stretáva. Inak predpokladám, že chcete, aby ti výživné platil aj naďalej, takže zobrať syna tak ďaleko (ak sa otec vôbec stretáva) mi príde dosť sebecké a práve že tu ubližuje s vzťahu dieťa/otec, keďže si povedala že ho teraz majú fajn.
@janagem písala som vyššie, poprosím čítať s porozumením. Na súde sme ešte neboli, jeho to neponáhľa, výživné mi platiť nebude podľa jeho slov a syna niekoľko týždňov nevidel. Pretože nemá čas,
@kristen1999 výživné nemáte určené súdom? V tom prípade ti nič dávať nemusí. Aj keď sa stretávajú len občas stále je jeho otcom aj po právnej stránke.
@kristen1999 nenapisala si to do prvého prisepvku a tento si postla počas času, čo som písala ja svoj. Čítať s porozumením viem, ďakujem. So súdom sa máš ponahlat ty, nie on, veď ty potrebuješ na syna peniaze. Čo je niekoľko týždňov? Dva? Tri? Koľko sa stretávali pred tým?
@januska12323 takže vlastne si môžem podať žiadosť na súd a čakať na rozhodnutie?
@kristen1999 inak ako je na tom Alžírsko s bezpečnosťou? Celkovo ako pre slobodnú ženu, navyše z Európy.... pytam sa zo zvedavosti, lebo vo mne Alžirsko vyvolava vsetko len nie vysnenú krajinu pre stravenie zvysku života... lebo syn raz vyrastie, ake su tam moznosti? Vzdelanie, zamestnanie, lekarska dostupnost? Na sude by mozno obstala viac nejaka krajina z clenov EU....
@janagem vyše mesiaca sa nevideli a jeho to nejako netrápi, keď som povedala aby si ho prišiel vziať aspoň na chvíľu povedal ze nemá čas
@kristen1999 podaj si ziadost na sud, ale podľa mňa to v tomto prípade súd neschváli, ak otec prejaví záujem o syna na súde.
@jaond19 mám tam manžela.. Všeobecne je to pokojná a bezpečná krajina. V 21.storočí na celkom dobrej úrovni
@janagem prejaví záujem len aby mi mohol ublížiť. Nejde mu o syna ale o to aby mne mohol ublížiť. Ak by tak veľmi chcel syna snažil by sa s ním stretnúť ale vidím ze nejako sa nezaujíma. Dobre ďakujem
@kristen1999 Neviem, či číslo v tvojom nicku je rok tvojho narodenia, pravdepodobne áno.
Máš v tak mladom veku dieťa z predošlého vzťahu, ktorý nemáš súdne doriešený. Už máš aj nového manžela a dokonca z Alžírska.
Koľko času si s ním reálne strávila? Bola si v jeho krajine niekedy? Osobne si videla, kde a v akých podmienkach tam žije? Poznáš osobne jeho rodinu? Prijali ťa?
Vieš, myslím, že ani len netušíš do čoho sa rútiš a akému riziku vystavuje š svoje dieťa.
Máš rodičov, priateľov? Skús si s nimi sadnúť, všetko dobre prebrať.
@abbey1 mám 28 rokov, takže viem rozmýšľať triezvo. Samozrejme že ma jeho rodina prijala, tak ako jeho prijala moja rodina
Nvm pozerám, že v auguste ste ešte boli spolu - a tam ste už vraj mali toxický vzťah. Hovorím, len sudne ale ľahké to nebude
Byt otcom dietata tak poziadam o zverenie syna do mojeje starostlivosti a ty si mozes robit co chces
@kristen1999 Neodpovedala si na moje otázky. Ako dlho ste spolu, bola si a žila istý čas u neho?
Teraz nejde len o teba, ide i o to dieťa.
V tomto prípade som celkom rada, že môže zasiahnuť súd. Ty nechceš s dieťaťom odísť do susednej krajiny.
Ak by si uvažovala triezvo, mala by si už poriešené výživné v prvom rade.
@kristen1999 Teraz som si pozrela tvoje témy. A poviem ti, som z toho mimo. Ešte v lete si bývalá u rodičov tvojho bývalého manžela. Teraz už máš nového manžela z Alžírska? Dobre som to pochopila?
Plus k tomu tvoje zdravotné problémy, naozaj dievča zlaté zostaň doma, venuj sa synovi, neublíži mi, venuj sa sebe, nájdi si kamarátky, užívaj si mladosť, sak so pokoj s mužmi. Život je krátky, vie byť krásny, ale i príliš ktorý.
Ty máš zodpovednosť za dieťa. Neťahaj ho do problémov.
@kristen1999 za pol roka si stihla rozvod, nové manželstvo s mužom z Alžírska, ale výživné ani stretávanie si nijak neriešila? Nechceš myslieť rozumom a nie srdcom? Tvoje dieťa tu má zázemie a celú rodinu, neviem či súd len tak povolí jeho odchod tak ďaleko. Veď ani pre to dieťa nie je dobré ísť preč.
@kristen1999 Koľko rokov ma vlastne syn? Raz 4, o mesiac mal 5, teraz po 7 mesiacoch už má 6 rokov. Som stratená ešte viac.
@januska12323 Čím viac čítam, tým šialenejšie to všetko je. Úbohé dieťa.
Súd nedá súhlasné stanovisko na sťahovanie mimo Slovensko ak otec dieťaťa nebude súhlasiť. A ešte menšia je pravdepodobnosť že mimo EÚ.
Pravdaže výživné dieťaťu patrí a súd nebude zaujímať že otec dieťaťa nemá z čoho platiť.
Ste v rovnakom postavení matka aj otec. Obaja ste rodičia.
Veľmi jednoducho si to predstavuješ.
@kristen1999 aké má dieťa občianstvo a koľko má rokov?
@kristen1999 nemyslím, že by si s tymto na sude uspela...to nie je stahovanie do ČR či Polska. Sud bude zaujimat predovsetkym to, co je v zaujme dieťata. A je otázka, či je to odstahovanie na iny kontinent do krajiny s inou kulturou a náboženstvom s matkou, ktoru evidente rychlo oblbol novy chlap.

@kristen1999 uvedomuješ si, že Alžírsko je moslimská krajina?