icon

Môžem so synom presťahovať do inej krajiny?

kristen1999
2. feb 2025

Ahojte, neviem koho sa mám opýtať. Skúsim to tu, možno niekto bude mať skúsenosti. Som Slovenka, mám 6 ročne dieťa z predošlého vzťahu. S jeho otcom nemáme dobrý vzťah, syna má rád ale nejako sa nejde pretrhnúť. Chcela by som sa so synom presťahovať do inej krajiny. Moj manžel je z Alžírska, a chcela by som žiť v jeho krajine aj so synom. Moj syn je namna citovo naviazaný tak ako aj ja na neho. Sme proste dvojka, všade spolu. Aké mam možnosti, aký je postup a šanca. Ďakujem za prípadné odpovede

abbey1
2. feb 2025

@bosorkabb 4,5,6. Vyber si.

prasiatko30
2. feb 2025

Zase vymyslena tema - dalsi adept na spisovatelku - len tie napady su cim dalej tym horsie, uz tomu clovek ani nedokaze uverit

sante81
2. feb 2025

@kristen1999 najviac mi je ľúto tvojho syna

klotildabazarik
2. feb 2025

@stanulienkat naco? Ved na Slovensku je to pomaly horsie jak tam uz, 😂

sisa_s
2. feb 2025

Mna by zaujimalo, odkedy si moslimka

klotildabazarik
2. feb 2025

@kristen1999 akoze nebude? Platit bude aj keby posielal len 10eur,mesacne preco si ho este nedala na súd? Syn ma 6rokov? Odkedy neplati od narodenia? Prestan vypisovať na kona chod si riesit vyzivne na dieta, a potom sa kludne stahuj aj do marie terezie,

januska12323
2. feb 2025

@abbey1 ešte aj tie psychické problémy ani nie polroka dozadu. Ten chlap ju úplne oblbol, doma má zrejme ďalšiu ženu a tri deti.

kristen1999
autor
2. feb 2025

@januska12323 hh, pred svadbou musel priniesť overený dokument, ktorý mal apostil, že je slobodný. Keď niekto nemá čo povedať radšej nech mlčí

bosorkabb
2. feb 2025

@abbey1 hej no. Škoda slov.
Aj keby to pravda bola, súd nepovolí to čo autorka chce.

abbey1
2. feb 2025

@kristen1999 Prosím, aspoň nám napíš, ako dlho ho poznáš a koľko dní reálne ste spolu strávili.

mogaa
2. feb 2025

@kristen1999 no na 90% ti to zamietnu, teda ak otec dieťaťa prejaví záujem aby dieťa žilo s ním.....obvykle platí že dieťa ostáva s tým rodičom ktorý ostáva žiť v krajine kde je obvyklý pobyt dieťaťa...dieťa tu má škôlku, kamarátov, lekára.....ty musíš preukázať že je v záujme dieťaťa vyrastať v krajine kde chceš odísť....teda že tam máš kde bývať, že tam budeš mať prácu a že je v prospech dieťaťa presťahovanie...nejde o to že si moslimka, to je náboženstvo, ale ak tam máš rodinu, možeš ako dôvod uviesť že s dieťaťom chceš vyrastať tam kde má starých rodičov a chceš aby spoznalo kultúru a zvyky svojho národa....či to však prejde, to je otázne....

julish
2. feb 2025

@kristen1999 tak si vyziadaj zverenie dietata do tvojwj vylucnej starostlivosti. A ziadaj vyzivne - aj spatne, mas narok. Mozno mu dojde, ze on nediktuje

bosorkabb
2. feb 2025

@julish aj vtedy treba súhlas otca dieťaťa na sťahovanie alebo súdne rozhodnutie.

prasiatko30
2. feb 2025

@julish ty si aj citala kde to dieta chce odlifrovat???

kristen1999
autor
2. feb 2025

Neviem prečo toľko nenávisti. Položila som len otázku. Stretla som sa s viacerými prípadmi, kedy jeden z rodičov unesie dieťa a druhý rodič dieťa nevidí aj niekoľko mesiacov. Ja som položila slušnú otázku, ak sa nájde niekto kto s tým skúsenosť má, môže odpovedať. Nič viac som nechcela. Každá krajina je iná, každá krajina má iné pravidlá, inú kultúru a politiku. A ani Slovensko teda nepatrí medzi krajiny ktoré by sa mohli chváliť. Otec dieťaťa má nejaké dlhy, nechcela som tlačiť na výživné ale budem musieť pretože nie som miliónar a takmer 6 ročne dieťa už si vyžaduje veľa veci. Veľa ľudí tu naráža na vek môjho dieťaťa, bude mať 6, dátum narodenia nie je podstatný. Môžem podať žiadosť na súd a čakať. Mozu to dovoliť, môžu to zamietnuť každopádne môžem byť voči otcovi dieťaťa zlá povedať ze idem na dovolenku a dovolenka nie je ohraničená časovo. Aj napriek tomu som fér a keďže ma napadla aj táto myšlienka, riesim to ferovou cestou. Dieťa je ešte malé, zo žiadneho kolektívu ho nevezmem na silu, malé deti si rýchlo zvykajú. A cítia sa dobre s rodičom ktorý sa o dieťa stará v dobrom aj zlom. Piece

abbey1
2. feb 2025

@kristen1999 Prosím ťa, mysli na to dieťa. Ty choď, kam len chceš. Dieťa nechaj tu. Keď zistíš, že Akzirčan ťa miluje, jeho rodná krajina ti vyhovuje, tak sa pre dieťa vráť.
Veď to, čo chceš urobiť, je šialené. Mysli na svoj zdravotný stav. Máš tam psychiatra, psychológa? Čo tam bude s dieťaťom?
Žije tvoj milovaný aspoň v nejakom civilizivanom meste? Má prácu?
Ešte raz, to čo chceš urobiť, je čisté šialenstvo a pevne verím, že ti v tom niekto zabráni.

abbey1
2. feb 2025

@kristen1999 Už len, to nie je nenávisť. To sú životné skúsenosti, zdravý rozum. A to tebe teraz chyba.

barka1
2. feb 2025

@kristen1999 my nemáme absolutne žiadny dovid nenavidiet ta.
Dostala si rady, že bez rozhodnutia sudu dieta len tak do zahraničia neprestahujes. Ak to urobis, otec dieťata má plné právo na podanie TO. Bude sa jednat o únos. Pokial otec prejavi záujem, je velmi pravdepodobne, že ti sud stahovanie zamietne.
Chystas sa ale urobit obrovsku zmenu v živote seba aj dieťata. Nam to može byť jedno, ale podla tvojich predchadzajucich prispevkov nie si úplne v psychickej pohode a vyrovnaná.

lenkakravcova
2. feb 2025

@abbey1 nechať dieťa, opustiť ho je akože lepšie než vziať ho so sebou?
Urobila by si to ty??

abbey1
2. feb 2025

@lenkakravcova Pred polrokom bola ešte s exnabzelom. Za polrok stihla svadbu s novým a chce vziať dieťa do úplne neznámeho sveta.
Nie, ja by som dieťa neopustila. Nie, v prvom rade by som neskončila zo vzťahu do vzťahu. A ešte takto rýchlo do vzťahu s človekom z inej kultúry, náboženstva. A nestahovala by som tam seba a ani dieťa.
Snáď láska nemusí zatemniť rozum žene matke.

julish
2. feb 2025

@prasiatko30 ano a neviem, co je zle na Alzirsku. V pripade jadrovej vojny sice stale nic moc, ale lepsie nez v strednej europe.

cacianka
2. feb 2025

Zrušila účet na MK

abbey1
2. feb 2025

@cacianka Ach, zostáva dúfať, že to neskončí katastrofou pre to dieťa.
Môže dospelá žena takto stratiť hlavu?

cacianka
2. feb 2025

@abbey1 akoby si nezažila také ženy.
V mladosti sme neboli také múdre ako teraz, a poniektoré sú slabé duchom celý život

prasiatko30
2. feb 2025

@julish svoje dieta by som do alzirska s cudzim chlapom, ktoreho jeho pojasena matka pozna 6mesiacov aj s cestou nepustila. Ked zenska chce hazardovat so svojim zivotom a ma rada adrenalinove sporty tak nech ide ale dieta nech necha doma

lenkakravcova
3. feb 2025

@abbey1 a kde ho dá, ak napr rodinu nemá a ex nemá záujem sa starať o dieťa?
Čo ho má nechať v domove?
V Alžírsku predsa žijú deti úplne rovnako ako tu. A keďže si ti všetky myslíte, že ženy sa tam majú zle ale muži fajn, tak jej syn na tom zle nebude. Nevieme z akých pomerov je daný muž, tak načo hneď toto odsudzovanie? Možno sa ona s dieťaťom tam bude mať 10x lepšie než sa má tu.. možno tu žije od mesiaca po mesiac a tam bude žiť spokojne. Možno nie. Ale my nevieme. A vy tu rovno hneď s predsudkami, pričom nepoznáte ani ju ani jeho..

lenkakravcova
3. feb 2025

@prasiatko30 čiže ty keď poznáš muža 6 mesiacov, tak si ho dosiaľ ani za ruku nedržala, ani jeho rodinu nespoznala a určite ste držali aj celibát,, lebo 6 mesiacov je na spoznávanie sa malo, ak ju takto odsudzujes že? 🙂

prasiatko30
3. feb 2025

@lenkakravcova 6 mesiacov na to aby som sa odstahovala s maloletym dietatom do neznamej spolocnosti kde neviem ako funguju zakony sa mi zda setsakramentsky malo. Predpokladam, ze zakladetelka nerozprava a necita po arabsky aby vhupla do spolocnosti a zacala plnohodnotny zivot. Toto by som neurobila mojmu dietatu ani keby bol dotycny slovak. A mali by sme ist byvat do druheho mesta. Dokonca by som sa k nemu ani nenastahovala s dietatom. Ano po 6mesiacoch poznas tak velke prd o druhom cloveku - poznas to co on ti dovoli aby si spoznala

prasiatko30
3. feb 2025

@lenkakravcova a nehovorim o sexe - sexovat mozes s niekym aj bez toho zeby si vedela co i len jeho meno

luccija
3. feb 2025

@prasiatko30 z jednej katastrofy do druhej ako môže byť niekto tak naivný?Chlapec bude určite rád nastúpiť do školy v Alžírsku.
Autorka s najväčšou pravdepodobnosťou ti to súd zamietne dieťa tu má obvyklý pobyt, narodil sa tu, má tu otca, ktorý môže byť o rok lepší otec.Nech je aký je stále má na neho pravo