Musí mať bábo priezvisko po otcovi, keď nie sme spolu?

selinka11
23. aug 2013

Ahojte žienky,chcela by som sa len dozvedieť,či sa malé musí po narodení volať priezviskom jeho otca,ktorý naňho bude platiť výživné ,ale my spolu niesme..

majusqa77
23. aug 2013

nie

anjelicek26
23. aug 2013

Nemusi a ani by som to nerobila. V skolke, na uradoch, u lekara, vsade je to na figu mat ine meno. Hovorim zo skusenosti, brali sme sa az ked mala dcerka 4 roky...

jeronymo
23. aug 2013

Nemusi.

minnie55
23. aug 2013

nie, je to na vašej dohode.

stzu27
23. aug 2013

Dokonca keby si chcela, aby malo meno po otcovi a nie ste zobratí, musíš ísť pred pôrodom aj s otcom dieťaťa na matriku a tam spísať prehlásenie, že on súhlasí aby malo dieťa jeho priezvisko a musíte to obidvaja podpísať, inak má automaticky Tvoje priezvisko.

mirkakab
23. aug 2013

nie, kamoška má dceru napísanú po nej, a z druhom žijú spolu ..

sense
23. aug 2013

nie nemusi

doska
23. aug 2013

presne ako vravia, my sme tiez neboli zobrati, ked sa maly narodil, bol automaticky po mne, lebo sme nemali papier, mne sa uz nechcelo tlacit na -vtedy este nie manzela, aby sme sli na urad, aj ked on chcel a vedel o tom, takze sme boli bez, ale do tyzdna mal maly jeho meno...bolo mi to divne, kedze sa moje dieta volalo inak ako ja... ked nie si s drobcovym otcom tak nie je o com, ja by som mu jeho meno nedala...zapisany v rod.liste ale moze byt, len neviem ako sa to potom vybavuje, asi tam tak ci tak musite ist spolu na matriku pre rodny list...a ak ani neplanujete spolu zit, tak nie je o com, len ak planujete, tak potom mu daj otcove meno, nebudes to musiet potom znova menit.... 😅

stanislavao
23. aug 2013

nie nemusi a ani mu to tak nedajte. ak by som mala nemanzelske dieta ja, urcite by som mu dala priezvisko svoje a nie otcove. lebo je to dost blbe, ked sa vlastne dieta vola inak, ako jeho mama. a ak matka chce, aby malo dieta meno po otcovi, musi pred porodom vybavit potrebne dokumenty, uznanie otcovstva. a nikde nemate zaruku ani o tom,ze vam tie alimenty platit bude.

ja.nu.la
23. aug 2013

nemusí, mojej švagrinej mala sa vola po nej. tiež nie je s otcom svojho dietata.

zepa
23. aug 2013

nie nemusi, ak sa dohodnete, ze bude pouzivat tvoje priezvisko. Aj moja malinka ma moje priezvisko a som stastna, ze som sa tak rozhodla a volame sa rovnako.

maminalenka
23. aug 2013

nemusi, ale ak chces, aby ti platil vyzivne na dieta, je potrebne aby bol otec dietata aj na rodnom liste, cize pred narodenim treba ist na matriku spisat aspon otcovstvo, aj ked meno bude mat po tebe.

0550
23. aug 2013

namusí to je na vás aké priezvisko mu date

zuzi0911
24. aug 2013

nemusi...ak idete uznavat otcovstvo tak tam spisujete aj ake priezvisko bude mat dieta ak uznavat nejdete automaticky je dieta po matke...moje maju obe meno po otcovi ale je to na figu ked cosi treba s detmi povybavovat...

martinkatinka
24. aug 2013

Ak sa plánujete zobrať, nevidím dôvod prečo mu otcovo priezvisko nedať. Nie je to zase až taký problém, ak máte aj iné priezviska, my sme tak mali, kým sme sa nevzali a nevidela som v tom žiadny problém. Ale ak to nechceš, tak si daj pokojne podľa seba, veď zmeniť sa to dá potom jednoduchšie, ako naopak, že by mal po ňom a ty by si potom chcela meniť.

klincek
26. aug 2013

@selinka11 nemusi a ani ti to neodporucam.
v niektorych krajinach nie je ani mozne, aby malo dieta ine priezvisko ako jeho (slobodna) matka, a v tomto duchu by som bola za zmenu zakona aj u nas. ale moderny je prave opacny trend, aj ked v praxi sposobuje skor problemy.

kaserik
29. aug 2013

My sme menili priezvisko az po narodeni. Trvalo to cca mesiac, museli sme najst prekladatelku, a priatel musel potvrdit, ze je otcom. Opisat nas vztah a tak dalej. Urcite je jednoduchsie urobit to predtym na matrike.... Priprav sa aj na takuto alternativu, nikdy nevies.

isabelabenito
29. aug 2013

Dieťa po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva, prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.
Pre bližšie infor si pozri z. č. 300/93 o mene a priezvisku 🙂