Nemanželské dieťa

mrsandrea
14. júl 2017

Ahojte dievčence 🙂 ocitla som sa v situácií v ktorej je máloktorá z nás a preto, by som potrebovala pomôcť/poradiť ako postupovať. S manželom máme jedno maloleté dieťa o ktoré sa starám sama keďže už vyše roka spolu nežijeme. Čakáme za rozvodom skoro rok, máme už termín na tento september 2017. Problém je ale v tom, že ja čakám dieťa na november 2017 už s mojím novým partnerom. Dočítala a dopočula som sa že dieťa (nemanželské) ktoré čakám by malo do 290 dní od právoplatnosti rozsudku zdieľať ešte priezvisko ex manžela. Stretla ste sa niektorá s týmto? Viete mi poradiť ako postupovať? Alebo aký je postup najlepší a najrýchlejší ešte pred rozvodom aby sa poprelo otcovstvo u zatiaľ ešte terajšieho manžela? Vopred ďakujem každej z Vás ktorá mi poradí. 🙂

liz_lemon
14. júl 2017

@mrsandrea tym nie si rozvedena, neda sa urobit nic, jedine, ak by si sa stihla pred porodom rozviest a hned aj vydat za noveho partnera, vtedy by mohol byt na RL partner, ak sa ti to nepodari, zial bude tam automaticky tvoj manzel

liz_lemon
14. júl 2017

inak je to 300 dni od rozvodu

mrsandrea
autor
14. júl 2017

@liz_lemon áno niekde som čítala 300 niekde zas 290 ... počula som že dá sa ešte teraz ísť na matričný úrad kde by som poprela manželovo otcovstvo samozrejme asi aj on a týmto by to bolo vyriešené ... ja osobne nemám okolo toho nič zistené v pondelok mám na pláne ísť sa pýtať či je niečo také možné alebo nie ... ty vieš niečo aj o tomto? alebo je to podľa teba hluposť?

liz_lemon
14. júl 2017

@mrsandrea nie, nic take sa neda, ani keby si bola rozvedena, tak nic nezmozes, ak sa rychlo nevydas, stale bude v RL ako otec tvoj terajsi manzel

liz_lemon
14. júl 2017

@mrsandrea pozri si zakon o rodine od § 85

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luciana157
14. júl 2017

Mame tento istý prípad v rodine. Partnerka sa rýchlo rozviedla a dva týždne pred pôrodom sa vzali aby sa dieťa mohlo volať po otcovi (novom manželovi).

luciana157
14. júl 2017

Zisťovali si veci ohľadom toho a jedine vziať sa mohli aby matka mohla dať dieťaťu meno nového otca.nesplnala 290 dni od rozvodu.

tova
15. júl 2017

taky zakon je uplne predpotopny. To uplne nedava zmysel preco otcom dietata by musel byt stale manzel a este dokonca aj po rozvode.

fidorka7
15. júl 2017

@tova je to tak nastavené v záujme dieťaťa, aby nenastala situácia že nikto sa k nemu ako otec nehlási a neprispieva na jeho výživu Čo je na tom predpotopné?
pre mňa je divné že ešte neporiešim jeden vzťah, tj nerozvediem sa a už sa nechám nabúchať od druhého.

vroni
15. júl 2017

@fidorka7, tento zakon je idiotsky a nie je zaujme nikoho, maximalne tak uradnikov a statistiky, aby sme su odfajkli, ze fajn, dieta ma oboch rodicov. Exmanzel, ktory otcom nie je zaprie otcovstvo v najskorsom moznom termine, nase sudy to budu tahat pol roka, lebo medved, medzitym sa rozhodne biootec, ze uz vlastne nema zaujem a matka ho bude tri roky nahanat po sudoch.... Fakt, totalne v zaujme dietata. 👎 Ze je kratkozrake najprv sposobit dieta s inym a potom uvazovat nad rozvodom, o tom diskutovat nemusime. Ale deje sa to a nie zriedka. Takze by bolo nacim upravit zakon podla reality a nie naopak. Pokial viem, tak mnohe okolite staty maju upravu, ze otcom je do xxx dni manzel, ak sa k otcovstvu so suhlasom matky neprihlasi iny muz. Toto je na ochranu dietata, nie ten nas blby a zastarany paskvil (nie, nie je to moj problem, mam deti totalne nudne s manzelom. Dokonca len s jednym)

bashka80
15. júl 2017

@vroni presne, aj v Rakúsku je to tak, že otcom dieťaťa je bývalý manžel, ak od rozvodu neuplynulo 300 dní ALEBO iný muž, ktorý podpísal oficiálne prehlásenie o otcovstve. Čo je dobré riešenie, lebo načo sa zbytočne ťahať po súdoch, keď už žena má nového partnera, ktorý je otcom dieťaťa a ktorý sa k dieťaťu chce priznať?

bosoriak
15. júl 2017

@mrsandrea Je to 300 dni od rozvodu. To o com pises ty, je asi suhlasne vyhlasenie rodicov, ale to sa v tvojej sucasnej situacii neda urobit.

Po narodeni dietata zaprie tvoj este terajsi manzel otcovstvo a do rodneho listu sa suhlasnym vyhlasenim rodicov zapise sucasny partner. Aspon teda tak mi to vychadza podla zakona o rodine. Zas z toho netreba robit dramu, je to len administrativna byrokracia. Ten zakon je nanic, ale je platny, takze o tom sa bavit nemusime.

Ak si chces byt uplne ista, napis do skupiny Pravne poradenstvo tu na MK, radia tam pravnici.

vroni
15. júl 2017

@bosoriak, len byrokracia? Bodaj by. Ak bude byvaly velmi iniciativny a trochu zlomyselny, nepodari sa ti oficialne dietatu ani dat rodne meno (priezvisko ano, to je jasne). Nez sa sud dokodkodatka k prerokovaniu zapretia otcovstva, prejde v idealnom pripade mesiac, v beznom 6. Plus cas, kym vydaju rozhodnutie a toto sa spravoplatni. Az potom moze biootec priznat otcovstvo, menit sa meno ci priezvisko dietata, mozes poskakovat na poistovnu, vsade tuto zmenu hlasit, proste pohodicka s dojcatom..... Keby to malo nejake opodstatnenie alebo niekoho chranilo, tak si poviem dobre, zakon nemoze mysliet na kazdeho, ale toto je akurat tak hovadina, otravujuca zivot “previnlcov“, ktora nechrani vobec nikoho a uplne najmenej to nevinne dieta...

bosoriak
15. júl 2017

@vroni No ved jasne ze ten zakon je nanic, ale s tym bohuzial autorka teraz nic nespravi. Ale ano, ak niekto bude chciet, moze narobit kopec problemov. Kazdopadne realny stav je len jeden a ziadne sudy o otcovstve ho nezmenia, takze tak to treba prezentovat aj dietatu.

11mirka22
16. júl 2017

@vroni presne to popisuješ, práve si tým procesom prechádzam. Dokonca mi ani rodný list nevydali na matrike, kým ho bývalý muž nešiel tam podpísať. Návrh na zapretie môže podať aj matka, ale až po narodení dieťaťa. Ja som podávala keď mala dcéra týždeň, pojednávanie bolo až po šiestich mesiacoch, aj to až keď som to telefonicky urgovala. Už mesiac čakáme na rozsudok a stále nič. Je to neskutocna byrokracia, pritom by stačilo keby mohli traja dospelí svojpravni ľudia (matka, otec a domnely otec) vyhlásiť na matrike ako sa veci majú. Dúfam, že kým bude mať dcérka rok, bude mať už doklady na poriadku. Len si neviem predstaviť čo by sa stalo, keby sa niekomu z nás nedajbože prihodila smrť. Potom by sa dieťa asi pravdy nedovolalo. Chce to kopu trpezlivosti a sakra pevné nervy.

11mirka22
16. júl 2017

@mrsandrea tvoj prípad je presne ako môj. Vedieť vtedy čo ma čaká, radšej by som sa hneď po rozvode bola opäť vydala. Lenže hrdosť moja mi to akosi nedovolila a tak mi neostáva nič iné, len prejsť si tým neskutočne osemetnym procesom až dokonca. Poradím ti ak budeš chcieť. Držím palce.