Neupravený styk otca so štvorročným synom

aninenka
27. apr 2015

Ahojte žienky, chcem sa poradiť s Vami. S ex nežijeme spolu vyše roka. Syn má 4 roky, je v mojej osobnej starostlivosti. Styk súdom nebol upravený, keďže sme sa vedeli dohodnúť - alebo teda, ex až taký záujem o malého nemal, pracuje na smeny občas keď mohol alebo chcel bol s ním.
Avšak, odkedy mám nový vzťah, zjavne ex rieši niečo osobné a začína robiť prieky.
Chce aby syn pendloval - jedna noc u neho, jedna u mňa, ďalšia u neho, potom zasa u mňa, s čím ja absolútne nesúhlasím. ON to považuje za moje výmysly, že vraj to určite synovi takto neurobí zmätok a že je to ok, no podľa mňa nie je. Nikto mu v styku nikdy nebránil. Dokonca som mu dohovárala, že synovi otec chýba, aby sa mu venoval viac. Začal sa mi vyhrážať sociálkou, že ak mu syna nedám na takéto pendlovanie, pošle na mňa sociálku a udá ma za bránenie v styku.
Keď požadujem od neho rozumú dohodu na mesiac dopredu, kedy s ním chce byť, odingoruje to a dožaduje sa syna tak, že mi zavolá ráno, že ide po neho do školky. a Bodka, je jedno či ja mám nejaký program so synom alebo nie.
AKo sa mám správať? Mám právo mu odmienuť dať syna, pokiaľ ja mám s ním program v daný deň? Alebo mám právo odmietnuť mu dať syna na takéto pendlovanie hore dole, keď s tým nesúhlasím?
Nebránim mu v styku ale toto je taká situácia... nepáči sa mi to... akoby som musela byť stále v strehu, kedy si ho on vypýta vtedy ho musí mať...a ja sa musím iba prispôsobovať..... :O

suem
27. apr 2015

Asi ako prve by som isla za pravnikom a dala na sud predbezne opatrenie o určenie styku.
Hned potom ziadat o sudnu upravu styku dietata s otcom. Budes mat o zabavu na rok postarane, lebo on bude bojovat o striedavku, je vsak velka pravdepodobnost ze sa zlakne a budu mu stacit vikendy. Aby 3 rocne dieta pendlovalo a spalo kazdu noc inde ziaden sud nepripusti, myslim ze su obvykle tyzdenne intervaly.

aninenka
autor
27. apr 2015

Súd beriem ako poslednú možnosť, snažím sa o rozumnú dohodu. Samozrejme že sa oháňa striedavkou, ale pracuje na smeny, denná nočná voľno a dookola...nemohol by sa starať o dieťa on osobne a venovať sa mu a ja samozrejme so striedavkou súhlasiť nebudem....
Keďže má takúto prácu, ako by mohla dopadnúť úprava styku súdom?

miskacharly
27. apr 2015

@aninenka ano mas pravo.je v tvcojej starostlivosti.bolo by dobre podat ziadost na sud aby sud rozhodol o navstevach s otcom.ale tak ze kazdy den bude maly niekde inde,tak urcite sud nerozhodne.

viky7
27. apr 2015

@aninenka ked nemate styk upraveny sudom a syn bol zvereny tebe, tak ty v podstate rozhodujes, kedy sa syn stretne s otcom a ak sa mu nebude pacit, moze dat podnet na sud... a ten vam urci kedy bude syn s otcom . Na tvojom mieste by som sa mu vobec neprisposobovala...nerobit zbytocne prieky, pretoze predsa len je otec, ale urcite neprisposobovat svoj program podla toho, ako si ex zmysli. Nema ziadne pravne paky, aby ta donutil. A uz vobec by som nepristupila na taku hlupost, ze kazdu noc u niekoho ineho... uz z toho vidiet, ze nema asi velmi zdravu sudnost ...

suem
27. apr 2015

@aninenka Beriem to z praktickeho hladiska. Vy sa dohodnite ako vam to obom bude vyhovovat, ale dajte to na papier a odobrit sudom. Ty budes vediet kedy je dieta u otca. Osobne by mi dost vadilo, keby som bola ako calllgirl na telefone, ze na zavolanie nachystam dieta, zvlast ak by to bolo jeden tyzden 5x a dalsi 1x a dalsi vobec.

monhla
27. apr 2015

Každú noc spať u iného rodiča je blbosť. To by neprešlo ani na slovenskej sociálke. Bohužiaľ tieto ústne dohody o styku sa veľmi často zle dodržiavajú /aspoň som si to v okolí všimla/
Ako píše @suem treba to dať na papier. Som rada, že si rozumná a nebrániš otcovi v styku so synom /hlavne pre synčekovo dobro/ no malinký musí mať nejaké istoty v žvote a nie, že bude z neho lopta lietajúca bez rozmyslu medzi rodičmi ☹
Veľa šťastia pri vybavovaní na sociálke a na súde a dúfam, že sa s ex bude dať komunikovať tak aby to bolo pre dobro vášho syna.

aninenka
autor
27. apr 2015

@suem ono to tak je bohužiaľ a teda ja si vlastne vôbec nemôžem žiť svoj život tým pádom....lebo je to veľmi zvätujúce takto sa prisposobovať. ON sa oháňa tým že má na to právo, že ak mu syna nedám kedy chce tak proste bránim v styku.

kiki68
27. apr 2015

no v prvom rade nechat si sudom upravit to ako bude prebiehat ci uz striedava starostlivsot alebo stretavanie sa. Lebo co nemas na papieri odklepnute,tak nemas sancu inak nic robit. Toto by som riesila. Taketo den tam a den tam nikto neodklepne, ved to je pre dieta nemyslitelne,aby sa vlacilo kazdy den do inej domacnosti.

suem
27. apr 2015

@aninenka pochopili sme sa. 🙂 Nech si hovori co chce, ty si zapisuj kedy maleho berie na aku dobu , aby si v pripade sudu podklady. Viem, ze je vela otcov, ktori sa chcu starat o deti a nemozu kvoli matkam, ale kopa otcov , ktori si myslia ze maju len prava, povinnost iba poslat vyzivne. Mama nech je ako opica na gumicke, ved ma byt stastna ze jej je dieta zverene do opatery a tym jej zivot skoncil, ona nema mat konicky, nema mat chvilu na kavu s kamoskou. Ak ti mozem poradit, trvaj na pisomnej dohode potvrdenej sudom, aby si aj ty mohla zit.

lulinka81
27. apr 2015

Ex mal tiež neobmedzený styk a chcel byť vychytralý tak dal na súd úpravu. Tam mu odklepli každý druhý víkend, každé druhé Vianoce atď. Čiže z neobmedzene si ti dal sám obmedziť a keď mu do toho cez víkend niečo prišlo tak mal smolu. Potom chodil prosíkať či by mohol prísť, či by sme to mohli prehodiť.. A samozrejme aj keď má papier zo súdu a dieťa povie že nechce ísť tak nemusí. Žasnem ako sa niektorí chlapi vyhrážajú a vôbec nevedia že nemajú pravdu. Len nech to dá na súd, uškodí sám sebe. Pevné nervy a držím palce.

lubiduch
27. apr 2015

ak ma zaujem vidavat syna co najcastejsie a zijete v jednom meste asi by som navrhla striedavku. co ale znamena tyzden tam a tyzden tam. Pre dieta je to podla ma menej zmatocne ked vie kde cely tyzden bude, pre rodicov tiez, viem si predstavit ze ta tieto zmeny programu exmanzela hnevaju.

skus mu navrhnut striedavku (teda ak s tym suhlasis) a chodte spolocne za pravnikom. Ak nechcete striedavku nechajte si stanovit vsetky prava a povinnosti sudom, co je na papieri je dane, nemoze ti potom do toho zasahovat. Co nie je na papieri nemozes sa tym pred muzom ohanat ze ti "narusil program"....
Verim ze to vyriesite k dobre spolocneho synceka....tieto prieky medzi rodicmi robia detskej dusicke velmi zle.....

suem
27. apr 2015

@lulinka81 Asi si tu vela zien pohnevam,ale nemam rada pristup ako opisujes. .... prosikal.... nech len skusi .... a pod. Pokial je otec normalny tak je od mamy chrapunske branit jemu stretavat sa s dietatom. Dieta otca potrebuje pren je jediny a ziadny iny nebude. Ty mozes mat noveho manzela, mozu spolu super vychadzat, ale pokial je biologicky otec fajn netreba robit zle. Tym sa ublizuje hlavne dietatu, elbo ono ma rado oboch rodicov a nechce a nema stat ani na jednej strane.
@aninenka z tvojich prispevkov vidim, ze si rozumna zena, prajem ti pri rieseni pevne nervy, pristupnost ku kompromisom z oboch stran a stastne dieta doma 🙂 ( a mysli trochu aj na seba 😉 )

lulinka81
27. apr 2015

@suem to bolo v zmysle že ex si sypal popol na hlavu že to nemal takto riešiť. To sú tie chlapské egá že šak ja ti ukážem. Keď chcel prehodiť termín alebo prísť cez týždeň tak som to umožnila ale som samozrejme pripomenula že chcel stretávanie len každý druhý víkend. Takže moja rada alebo môj komentár bol myslený tak že sa netreba báť vyhrážok so sociálkou alebo súdom.

suem
27. apr 2015

@lulinka81 🙂

kaktusik007
27. apr 2015

@aninenka podla zakona o rodine - otec musi dat vediet minimane 24 hodin dopredu ze pride za dietatom. Urcite nie vec typu - idem po neho do skolky.
apropo, ako moze ist po neho do skolky???? dala si suhlas, podpisala si papier v skolke, aby ho vyberal? ak ano - chod to do skolky zrusit. ak nie - na zaklade coho ho vybera??

dala si do skolky rozsudok, kde je jasne a evidentne, ze dieta je v tvojej starostlivosti?

a toto, co robis ty, NIE je branenie v styku... a kasli na jeho vyhrazanie.... Ak sa ti to nehodi, povedz proste NIE, mas s dietatom nahradny program a on nech ti da vediet aspon den dopredu.. viac sa s nim ani nebav... .. AK ti da vediet den dopredu, ale ty mas vtedy s dietatom program, ponukni nahradny termin.

akoze moj ex toto tiez skusal. Aj po socialkach ma vlacil, aj sa vyhrazal.... Ja som aj koliznej povedala, ze branenie v styku s detmi vyzera uplne inak, ze ja nie som na spagatiku ze si zmysli a napise o 9 rano sms ze o 17 pride za detmi -- akoze dovi dopo, toto je buzeracia matky.
a co na to kolizna??? namiesto planovaneho dohovoru s matkou, braniacou v styku deti s otcom, bol dohovor otcovi - ze nema tyranizovat a sikanovat matku svojich deti 😀 😀 😀 😀 😀

neboj sa.

a inak, ak je to takto, doporucujem upravit styk... Ty sprav dohodu - navrh... ako by si si to predstavovala.... ak ti na to povie ze nie a bude si stale trvat na tomto a robit ti zle, daj to na sud. Natvrdo.

ustrachana
27. apr 2015

Tiez prezivam nieco podobne, ex som dala navrh 2 dni vopred mi dat e mailom vediet ked bude chciet prist a panaciksi myslel ze neupraveny styk je cesta k buzerovaniu ma a ze ked si on raz mesacne zmysli na maleho tak my budeme v pozore lebo panko pride.Tiez mu nic nevyhovuje ale chcel neupraveny tak ma neupraveny.Mali sme dohodu pondelok streda kazdy druhy vikend a tiez nechodil tak si myslel ze neupraveny styk mu umozni ma buzerovat a nicit zivot.

kaktusik007
27. apr 2015

@aninenka a este jeden postreh do buducna - ak bude styk upraveny, a bude mat dieta napriklad od piatku 16:00 hod do nedele 19:00 hod -- to neznamena, ze si po dieta moze prist kedykolvek v tomto case... to znamena, ze ak o 16:10 v piatok nepride (a neoznami ti relevantny dovod, pre ktory meska - trebars defekt cestou) tak si spravis s dietatom ty program aky sama uznas za vhodne..... ziadne take ze pride v sobotu o 9 rano a v sobotu poobede vrati dieta, lebo uz ho nechce..... 😉

maminuska
27. apr 2015

@kaktusik007 takto si to predstavoval môj exmanžel ...ako mesiac prádznin a on si bude chodit tak že príde 3 ..odovzdá 4 , príde 8-odovzdá 9 atď...lebo vraj počas toho mesiaca má kedykolvek ... no len to tak nie je. Ako sedieť doma na zadku a čakať kedy príde .

aninenka
autor
28. apr 2015

@kaktusik007 vuau.... inak, zajtra mám stretnutie s právničkou ohľadom tohto. Chcem mať všetky info. Do školky som nedala papier o rozsudku, opýtam sa jej na to a nemá otec ani povolenie na to, je to len naša interná dohoda, že môže po neho chodiť. Je to teda potrebné, upovedomiť aj školku?
Vyžadujem od neho niečo rozumné, vie dopredu na mesiac ako má služby, tak aby si nad to sadol a rozhodol sa kedy chce a môže byť s malým...do teraz to nikdy neurobil....
A maminky, cez víkend som ja aj malý pozvaní do Čiech k známym na oslavu, musím otca upozorniť na to, že idem s malým na dva dni za hranice? Nechcem mu dávať nevedomky dôvody k tomu, aby sa mi vyhrážal alebo ma buzeroval....

kaktusik007
28. apr 2015

@aninenka pravnicku nepotrebujes... ale OK, maj si ju, tvoje rozhodnutie 🙂

ja som papier do skolky davala, teda davala som kopiu pravoplatneho rozsudku o zvereni deti mne a o tom, ako ma otec upraveny styk s detmi - cize skolka aj ked je otec, mu deti vydat nemoze ani keby hned chcel. Ty upraveny styk nemas, ale mas po dohode s matkou, cize ty musis suhlasit, aby si dieta zo skolky vybral... Ja som s tym nesuhlasila z praktickych dovodov - moj ex je manipulator a pre nezainteresovanych fantasticky obetavy otecko, a nepotrebovala som aby mi magoril a manipuloval ucitelky v skolke.

Ak ho ziadas o rozpis - kedy chce mat dieta... ziadala si to od neho v pisomnej forme? Ak ano - nie je to iba tvoje tvrdenie, tak proste napis dohodu aby mal dieta ako to vyhovuje tebe a ak jemu do toho pride sluzba - JEHO problem. Ak si mu to pisomne este nedala, je najvyssi cas - je koniec mesiaca, daj mu termin do 1.5 nech ti to napise ako a kedy chce byt s malym. Napise - super.
NEnapise -- sprav si program na 2 vikendy, na nejake dni cez tyzden a ak bude mat zaujem o dieta v tomto termine -- s usmevom na perach -- MAME INY PROGRAM. Ja som ti dala moznost aby si si vybral podla svojich sluzieb, nereagoval si, tak som dohodla program takto a zial, ja nemozem za to ze ty zrovna chces vtedy dieta... Bohuzial. -- a hovorim, s usmevom!!!!!!!!

co sa tyka ciech, na co mu to ides hovorit?

ak bude chciet dieta - mas iny program. Bodka. Ty nie si povinna mu skladat informacie, kde s dietatom travis cas a kam s nim ides. Nevysvetluj, nehovor. Proste iny program, nie ste par, jeho do toho velke H ci ty ides do Prahy ci do Kosic alebo do tramtarie. Ak tam ides na vikend. AK by si sla na tyzden ci dva, tak take dva - tri dni pred odchodom mail stylom -- -ahoj, vtdy a vtedy ideme na dovolenku, nebudeme doma, ale vratime sa vtedy a vtedy. BOdka. proste OZNAMOVACIE vety. NIc viac, nic menej.

suem
28. apr 2015

@kaktusik007 Uz @aninenka radsej nerad, lebo ich doteraz korektne vztahy uplne znicis. 😒 Absolutne nemas pravdu o tom, ze otec dietata nema byt informovany, ze opusta jeho dieta krajinu. 😖 Neviem ci by sa ti pacilo, keby otec vyviezol dieta do Madarska a ty o tom ani nevies.

@aninenka ja si naopak myslim, ze si spravila velmi dobre, ze sa stretnes s pravnickou. Urcite je to skuseny pohlad z vonku a napadnu jej aj situacie, s ktorymi ste sa doteraz nestretli ale mozno ich budete riesit v buducnosti. Si inteligentna žena, urcite to pojde ako po masle, aj bez manipulacii a dokazovania si kto ma vacsie prava.

kaktusik007
28. apr 2015

@suem ak si si nevsimla, jej expartner jej zacina robit zo zivota peklo, de facto ju ide ovladat a manipulovat cez dieta. Ake korektne vztahy? Ak by tam boli, k tomuto by sa nikdy neznizil. A citaj pozorne - pisem jej, aby ho pisomne vyzvala ako si predstavuje styk na maj 2015 - kedze je realne, ze uz sluzby na tento mesiac vie.
Myslim, ze ty si nikdy nebola takto tyranizovana svojim expartnerom, a teda nevies, o com hovorim... To nie je o tom, ze nedat dieta a robit mu prieky... To je o schvalnostiach, o tom, aby on bol panom jej zivota - akoze rano zavolam ze si idem do skolky po dieta??? Co ked ten den mala v plane ist k babicke? Alebo bola dohodnuta s kamoskou, ze po skolke pojdu s detmi na bicykle? Odvolat program, pretoze OTECKO sa tak rozhodol? OK, toto sa da riesit ak to nastane obcas, ze zlavim z programu... Ale ak to robi niekto SUSTAVNE, alebo ak je trebars niekde program kam ty s dietatom chces ist ( si dohodnuta mesaic dopredu ze idete cez tento vikend do zoo) tak nie vzdy sa oteckovi da vyhoviet... a on sa zacne vyhrazat ze mu brani v styku???? Akoze pardon, toto kompletny jedinec nerobi. Takze tu ziadne korektne vztahy nie su.

O tom, ze dieta opusta krajinu -- nie, o tom druhy rodic naozaj informovany byt nemusi. A ano, ak by sli moje deti mimo krajiny, a boli by v case, ked ich ma otec a boli by s nim, tak smola... nic proti tomu nemozem. Teda mozem --- mam pasy deti 🙂 takze otecko, ak chce - moze im dat urobit druhe pasy, ktore budu mat polovicnu platnost - s tym hold neurobim nic. Ako rodic na to ma pravo. Rovnako ako rodic ma pravo prepisat stavebne sporenia svojich deti na seba len z titulu, ze je uvedeny v rodnom liste - ani s tym neurobim nic. Len to eliminujem - deti stavebne sporenia nemaju.

Proste raz si dieta ma prevziat v piatok o 14:00 hod, a vratit v nedelu o 19:00 hod - tak ja naozaj nemam pravo si podrobne zistovat, kde presne sa moje dieta nachadza, ci je v tatrach, ci v bratislave, alebo v kosiciach. Je s jeho otcom. Kym mi dieta vrati tak ako ma - vsetko je v poriadku. Je to o tom, ze nerobim to, co nechcem, aby robili mne - lebo ani ja otcovi mojich deti neskladam ucty, ze dnes som v bratislave, zajtra ideme do bojnic a tento vikend som slubila zoo v lesnej, alebo ideme na vikend do prahy..... Je to MOJA vec, ja mam deti zverene, program im riesim v case, kedy s otcom styk nemaju. A ak by mali - tak by som mu OZNAMILA ze sa styk neuskutocni a dala by som mu nahradny termin. Ale rovnako by som nepisala, ci idem do grecka, ci na cyprus, alebo na mauricius ci do moskvy.... Proste deti su s matkou. A matka fakt nie je povinna otca informovat o GPS suradniciach, kde sa deti nachadzaju.

aninenka
autor
28. apr 2015

@kaktusik007
@suem
Žienky, ďakujem Vám. @kaktusik007 určite si mi dala dobré podnety pre otázky na právničku. Opýtam sa jej na všetko, je to rodinná známa bude chcieť pomôcť a poradiť. Všetko zaujímavé si spisujem.
Som za udržanie akých takých korektných vzťahov, nechcem sa nechať kontrolovať a ovládať, preto chcem mať čo najviac relevantných info... nechcem aby sa mi vyhrážal, keď nemá dôvod ani právo na to.
Písomne som ho o to nepožiadala, aby si určil kedy chce v máji dieťa len ústne. Písomne si myslela, ako...mail, sms, alebo list? Ja naozaj vidím, že môj ex dohody prestáva dodržiavať, vidím to aj na iných prípadoch z minulosti...a ja by som bla rada keby bol v tomto naozaj poriadok, kvôli malému najmä.
ďakujem vám za rady 🙂

kaktusik007
28. apr 2015

@aninenka pisomne som myslela mailom 🙂 a ano, tiez som bola za udrzanie korektnych vztahov... len nie vzdy sa to zial da.... taketo manipulovanie treba razne zastavit hned na zaciatku - a nastolit pravidla.
Je potrebne, aby si sa nedala zahnat do kuta, a tiez bude potrebne, aby ste dohadovanie sa o dietati ( o stretnutiach) riesili skor pisomne ako ustne -- budes mat dokazy, ze si sa snazila vyjst v ustrety).

Ja na tvojom mieste skusim mu este vyjst v ustrety a vyzvem ho mailom na tie terminy, nech da vediet... A ak neda - fakt si vyber vikendy a dni v maji, kedy mu dieta nedas (uz len z principu, ze sa ta snazi ovladat). A podla toho potom konaj.

pre takychto je najlepsie v konecnom dosledku, ked je styk upraveny sudne. Pri jeho praci na smeny to vsak moze byt problem a v konecnom dosledku si dieta moze vidiet fakt vdaka uprave styku minimalne -- mozno ta pravnicka by si s nim mohla dat kavu a vysvetlit mu, ako sa veci maju a ze je v jeho zaujme drzat hubu a krok a davat ti k 25 v mesiaci terminy, ako chce mat dieta, aby si mu vysla v ustrety.

aninenka
autor
28. apr 2015

@kaktusik007 bojím sa toho, že ak by to šlo pred súd, tak to môže horšie dopadnúť pre mňa a dieťa, keďže súd rozhoduje podľa dieťaťa a jeho práva na oboch rodičov. Bojím sa že bude dieťa pendlovať každé dva tri dni ako taký cecok hore dole...:O to by ma porazilo...
Písomne - ak sa to ráta som ho žiadala cez sms, aby navrhol ako s malým chce byť v máji. že by to bolo dobré pre nás všetkých aby sme vedeli si zariadiť normálne veci a vyhli by sme sa hlúpej komunikácii a naťahovačkám...
príde mi to skôr, že on si kladie tie podmienky. Ohradzuje sa tým že on je v práve a že ako otec má právo na dieťa, platí si na neho výživné a podobne...má právo na to aby fifko tam spal. Ak nie je to bránenie v styku, ak nehcem povoliť začne sa vyhrážať striedavkou. ...tlačí na to, co mi je najvzácnejšie...

kaktusik007
28. apr 2015

@aninenka ziadny, opakujem, ZIADNY sud neurci styk tak, ze dieta bude kazde 2 - 3 dni u druheho rodica. To ani nahodou.
sms sa rata ako pisomna komunikacia - vies to podlozit, ak si si tu odoslanu teda nezmazala... Tie poznamky o hlupej komunikacii a zariadeni si normalnych veci .--- tomuto sa vyhni. KOmunikuj jasne, zrozumitelne, bez zbytocnosti. Ideal hole vety, ziadne rozvite (iba ked je to fakt nutne) a uz vobec nie suvetia!!!!

a neboj sa.. takych bolo, co sa vyhrazali striedavkou, ked nebude po tom ich... akoze dovi dopo.

A ano, ma pravo aby dieta u neho spalo - prosim, cez vikend, kludne. Ked nema druhy den povinnosti - povinnosti, to su pracovny tyzden, vtedy je dieta v skolke, resp. coskoro uz bude v skole.

Dieta mas zverene ty. Urcite nie je spravne dieta naucit, ze moze byt doma zo skolky, len preto, ze jeho otec robi na smeny - rovnako ako nie je spravne a vychovne dieta naucit, ze v skolke sme iba do stvtku a piatky pravidelne sme doma.

aninenka
autor
28. apr 2015

@kaktusik007 samozrejme.
Napr s tým spanim, ja nesúhlasím s tým aby malý spal u neho keď má má druhý deň škôlku. On tvrdí že je to len čistý blud mojej hlave že prečo by nemohol. Že do škôlky ho vie odviesť aj on. Mne to príde také..proste ench má malý jeden rytmus, jeden režim...aby tam to pravidlo bolo.že je doma, z domu do školky....
Je to v mojich právach mu toto odmietnuť, že nebude u neho spávať cez týždeň? Bude to potom zasa brať ako bránenie v styku a ako mu to odôvodniť keď zjavne nechce chápať.

kaktusik007
28. apr 2015

@aninenka samozrejme ze toto mu odmietni. fakt nie je dovod aby vodil dieta do skolky.
a ako mu to odovodnit? TY mas dieta zverene do starostlivosti a TY rozhodujes, ze dieta NEBUDE cez tyzden spavat inde ako doma. A doma je u TEBA doma.

mattuliatko30
25. nov 2015

@aninenka ahoj,,,chcela by som vedieť..ako ste to poriešili..s tým stretávaním...
ja mam tiež taký problém..lenže deti majú už 13 a11 a deti zverili mne..a kedže smesa dohodlli..že to bude ako bývalo...rok už bývame samé...že ich mával víkendy..každý druhý a niekedy v týždni mohli k nemu prísť.....tak zrazu..chce až spia aj pondelok..utorok...potom zase že on v sobotu čosi má...tak až od nedele rána nech prídu...a stále sa mi vyhrožuje že nemáme upravený styk...že sme to nežiadali.....ale ja myslím,že sa berie ta rodičovská dohoda..a tá bola schválená..ako som dala do návrhu..že každý 2 víkend..a podla toho v týždni..ked sa dohodneme...teda po dohode s matkou...tak ako mám teraz postupovať???? lebo v rozhodnutí..bolo písané len výživne...a toto že sme nežiadali upraviť..ráta sa teda môj návrh?..lebo tak to tam aj vravela...

viky7
26. nov 2015

@mattuliatko30 moj mm ma deti z byvaleho manzelstva a maju neupraveny styk s detmi... co pri nich znamena, ze ich mama ma pravo rozhodnut, ci deti da alebo nie...samozrejme s nejakym akoze dovodom... a on si nepomoze, lebo su zverene jej... a ked on chce vymenit vikend z nejakeho dovodu, tak mu povie, ze si to ma zariadit a ked nie, ze ona si ich kludne necha .. a potom pridu deti s tym, ze preco ich nechcel.. takze myslim, ze pravo rozhodovat o detoch mas teraz ty, ked su zverene tebe a nemate to urcene...