Od kedy je rozsudok právoplatný?

simonka90
18. feb 2014

Chcem sa spýtať či je rozsudok právoplatný hneď na mieste keď mi ho sudkyňa odklepla. Ide o to, že moj bývalí mi odmieta tento mesiac zaplatiť výživné, pretože si myslí, že rozsudok je právoplatný až keď mi príde domov papier ! (ktorý ešte neprišiel, ale od súdu je to zatial cca 2 týždne). Čo je podla mňa blbosť a ešte k tomu sme tam obaja podpisovali papier, že sa vzdávame odvolania.. Povedal, že tam zavolá a opýta sa ..

luba28
18. feb 2014

ano je praplatny odkedy ste sa vzdali odvolania,....

miskacharly
18. feb 2014

Nie je hned pravoplatny.zo sudu ti pride rozsudok a s nim musis ist naspet na sud do podatelne ho spravoplatnit.

sisaha
18. feb 2014

my sme sa tiez vzdavali odvolania, ale pravoplatny bol az ked prisiel obom domov na adresu a dali sme si to potvrdit na sude do rozsudku..
to vyzivne ho pocka a bude musiet zaplatit.. nechapem preco strajkuje..

emily76
18. feb 2014

Aj ja som si myslela, ze je pravoplatny...ale ked ti pride papier, treba ist na sud a dat si vyznacit pravoplatnost, ci ako sa to spravne vola..slahnu tam stempel a hotovo. Ale ak sa pytas na platenie, tak vazeny otec by mal platit ci ma papier v ruke a ci nie... ved nech zavola, dufam, ze mu to tam vysvetlia.

senta_sofia
18. feb 2014

v zmysle § 159 Obcianskeho sudneho poriadku je pravoplatny doruceny rozsudok, ktory uz nemozno napadnut odvolanim....
v preklade, ak ti ho dorucia, plynie ti zakonna lehota na podanie odvolania a ak v danej lehote ziaden z ucastnikov odvolanie nepoda, rozsudok je pravoplatny... pokial ste sa na pojednavani vzdali odvolania, tak by mohol byt pravoplatny v den vyhlasenia. Ale co sa tyka povinnosti platit, dolezita je skor vykonatelnost rozsudku a ta zavisi od lehoty na plnenie, ktora bola v rozsudku urcena. Potom si to zasli na sud alebo tam behni, oni ti tam daju peciatku pravoplatnosti aj vykonatelnosti. Ak ste sa vzdavali odvolania na pojednavani, uz by si tam peciatku mat mala.

draik
18. feb 2014

Ak sa všetci účastníci konania vzdali nároku na odvolanie, rozsudok bude právoplatný dňom jeho doručenia poslednému účastníkovi.

saurian
18. feb 2014

ak sa vzdali odvolania vsetci ucastnici - v tomto pripade ty a ex, a mate podla neho konat, je pravoplatny dnom vyhlasenia.
ak ti pride domov rozsudok, na to, aby si ho pouzila ako pravoplatny na uradne a podobne ucely, vsak musi byt na nom peciatka o pravoplatnosti, ktoru ti daju na sude (bud osobne pojdes alebo posles postou).

zuzka062
20. feb 2014

ja som rozvedena tyzden,cakam tiez uz na papiere zo sudu o rozsudku ,takze to musim ist zas na sud a dat ho spravoplatnit,zato sa tiez plati?ak ano kolko?dakujem

gabkostanka
22. feb 2014

zuzka062 za to sa neplati, len ti daju na rozsudok peciatku o jeho pravoplatnosti

saridominik
16. jan 2017

Dobry den ja by som sa chcela spytat ci si pre peciatku na rozsudok musim ist osobne alebo mi to moze niekto zaniest dakujem za radu

laury__
17. máj 2019

Vzala som si do svojej výchovyv nučku viem ko na to mám čakať a na čo mám nárok