Okolnosti ovplyvňujúce výživné na dieťa

gabinnaa
7. dec 2012

Ahojte baby chcem sa poradit požiadala som si o zvýšenie výživneho na dieta s bývalim dobre nevychádzam , nikde nepracujem lebo nemožem nič zohnat ☹ a doma pečiem tortičky chcem sa opýtat že či to može na sude použit proti mne a či z toho možem niečo aj mat chapete ma asi čo myslim..... za odpovede dakujem

gabika2206
7. dec 2012

@gabinnaa ahoj.....kolko ti plati teraz ,vies jemu to tiez urcia podla vysky vyzivneho ake ma teraz a samozrejme pomoze ti ze nerobis ,ale zabezpec to tak ,aby ta nemohol napadnut tym sposobom ze niesi nahlasena na UP ,ze sa ti proste nechce ,kolko ma male?

zuzana909
7. dec 2012

tak aby sme si ujasnili, to že pečieš torty je podnikanie, príležitostný príjem môžeš mať max. 500,-€ za rok.
predpokladám, že za pečenie tort zarobíš určite viac ako 500,- € za rok, takže ak by sa mu podarilo zozbierať dôkazy a svedkov tak ťa môže udať za nelegálne podnikanie a môžeš mať následne opletačky so súdom a následne problémy za daňové úniky. nie že by som ťa chcela naplašiť, ale takto je stavaný zákon, pod podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, čo pečenie tort je.
pokiaľ nemáte dobré vzťahy a on vie, že torty pečieš podľa mňa to určite vytiahne na súde, pretože je to tvoj príjem a súd to bude brať do úvahy, môžeš síce tvrdiť pred súdom, že to nie je pravda a ty žiadne torty nepečieš, ale nemá možnosť zavolať svedčiť nejakú tvoju zákazníčku?
určite sa poraď s právnikom ako odpovedať keď túto tému vytiahnu, lebo podľa mňa to určite vytiahne 😒

sisaha
7. dec 2012

@zuzana909 to co pises je nedokazatelne...on nemoze vediet kedy, kde a komu nejaku tortu odovzdala...takisto je nedokazatelne ci na tom vobec zaraba...moze to predsa piect za vyrobne naklady pre znamych 😉

@gabinnaa urcite by som sa nebala nejakych vyhrazok...na sude povedz, ze ano, pecies rada, nepravidelne a chutne

ericka30
8. dec 2012

No ja by som sa v prvom rade zamerala na vyargumentovanie preco potrebujes zvysit vyzivne, teda co sa zmenilo odkedy bolo priznane sudom. najlepsie je zdoraznit napr. zvysene vydavky a pod.. Sud sa ta urcite opyta aj na to preco si nezamestnana, ci si hladas pracu a pod.. V otazke pecenia torticiek ked o tom exmanzel vie urcite to pouzije proti tebe. Ono chlapi vytiahnu na sude vsetko (niekedy aj klamstva) len aby sud vyzivne nezvysil. Takze by som si pripravila argumentaciu aj pre tento pripad. Urcite nebude vediet dokazat kolko tymto sposobom zarobis (len si treba dat pozor na take veci ako je napr. inzerat na nete a pod.). Argumentacia ako ti poradilaa sisaha je dobra s tym suhlasim. Netreba zatlkat - ano pecies, nie je to pravidelne, su to laskavosti pre znamych a nezarobis na tom takmer nic. Nieco v tom zmysle by som tvrdila.
V trestnopravnej rovine, ano neopravnene podnikanie je trestnym cinom. Ale urcite sa tym obcianskopravny sud nebude zaberat v tom zmysle ze by podaval podnet na zacatie trestneho stihania. Obcianskopravny sud nema v kompetencii prejednavat trestne ciny, preto sa tym bude zaoberat vylucne z hladiska toho ake prijmy tym dosahujes - v intenciach potreby a vysky vyzivneho.
Netreba sa toho bat a hlavne si vopred pripravit argumentaciu (hoci aj napisat na papier co chces povedat) Ja som na prve pojednavania chodila tak, ze som mala normalne rozvitymi vetami popisane co budem hovorit lebo v tom strese by som zabudla co chcem povedat 😀

zuzana909
8. dec 2012

@sisaha podľa mňa keď niekto chce tak nie je problém si za peniaze nájsť nejakú ženu, ktorá si tortu objedná a prevezme, čím vie presne cenu a aj môže prísť svedčiť. v dnešnej dobe nie je problém si zaregistrovať e-mail na rôzne meno a aj ženské, veď si všetko vypisuješ sama a začať komunikáciu ohľadne záujmu o tortu, kde zistí všetky podrobnosti aj cenu. Aj toto je podľa teba nemožné? 😉 Praktiky na získanie sú rôzne a čo som vymenovala je všetko legálne, takže ak che tak ju môže do niečoho namočiť, záleží na šikovnosti a zákernosti exmanžela.

@gabinnaa pečiete torty len ľudom čo poznáte alebo aj cudzím?

@ericka30 samozrejme, že občiansky zákonník nebude rozoberať nelegálne podnikanie, ale treba si uvedomiť, že ak je manžel zákerný tak môže podať on podnet na stíhanie a pozor aj súd môže dať návrh na trestné stíhanie prokurátorovi ak má podozrenie na spáchanie trestného činu. Nie je pravda, že nemôže dať podnet.

ericka30
8. dec 2012

@ zuzana909 nenapisala som ze obcianskopravny sud nemoze dat podnet na zacatie trestneho stihania, iba ze sa tym nebude podla mna zaoberat v tom zmysle. Ja som sa este ns tym nestretla ze by podal. Ale samozrejme ak mas prakticke skusenosti take, ze sud podal takyto podnet nebudem sa v tomto smere hadat. Ja som este nezazila aby sud robil taketo kroky (ked nevyhnutne nemusi). A k tym postupom ze ju dostanu do pasce, no neviem mne to pride ako z filmu nejakeho. Toto niekto v skutocnom zivote aj robi?

zuzana909
8. dec 2012

@ericka30 keď by si bola zákerný exmanžel, ktorý nechce platiť viac na svoje dieťa tak by si nevyužila každú jednu možnosť na to aby si nemusela platiť viac??? ešte aj veľmi veľa záleží na právnikovi exmanžela aká je to kapacita a čo všetko vie preukázať.
nepoznám ho osobne, ale poznám ľudí, ktorí by spravili čokoľvek len aby nemuseli dať na svoje dieťa o euro viac.
samozrejme pre mňa je to nepochopiteľné aby sa otec takto staval k svojmu dieťaťu, veď je to jeho potomok a keď sa už z akýchkoľvek dôvodov rozviedli, určite by si to nemalo odniesť dieťa a trpieť tým že mamička mu nemôže zabezpečiť napr. výlet v škole, lebo nemá z čoho. aj v zákone je písané, že deti sa majú podieľať na životnej úrovni oboch rodičov.

sisaha
8. dec 2012

@zuzana909 a vies si predstavit kolko takych ludi by musel manzel najst, aby jej dokazal zarobkovu cinnost? A hlavne...to co zarobi je to minimum na prilepsenie - z toho sa zbohatnut naozaj neda...

zuzana909
8. dec 2012

@sisaha taký postoj sa mi páči, všetko môžem aj tak mi to nemajú ako dokázať. žiaľ zákon o dani z príjmu nepozná pojem privyrobenie si alebo prilepšenie. pozná pojem len príležitostný príjem čo je max. 500,- € ročne.
by ma zaujímalo, či ti niekto rozprával ako sa mu finančná polícia hrabala vo všetkom?
ja len tvrdím, že ak by sa jej chcel veľmi pomstiť tak si dá tu námahu aby jej to dokázal, pokiaľ pani nepečie, že jednu tortu mesačne.
určite by som pred súdom netvrdila, že torty pečie len pre seba a svojich blízkych, lebo ak si on zoženie svedka, že mu piekla za peniaze môže sa to otočiť proti nej.
tiež by som si pripravila nejakú čiastku, ktorú si takto mesačne vie privyrobiť aby exmanžel nemohol túto možnosť využiť proti nej a zbytočne zarobené peniaze nenadhodnotil, ak to povie súdu hneď a na rovinu tak sa bude na ňu pozerať ako na čestného človeka, ktorý priznal aj tento príjem, ale žiaľ aj tak jej to nepostačuje na vykrytie všetkých výdavkov a preto žiada zvýšenie výživného, lebo nie je iná možnosť.
určite je potrebné sa poradiť s právnikom a ten povie ako postupovať, možno mal už taký podobný prípad a vie ako sa sudca bude na to pozerať.

sisaha
8. dec 2012

@zuzana909 zda sa mi, ze si az prilis paranoidna... Ako vies kolko pecie a pre koho? co ak za rok nezarobi ani tych 500 eur?

zuzana909
8. dec 2012

@sisaha ty sa mi zdáš zase veľmi ľahkovážna a takéto vyjadrenia typu nemajú ti to ako dokázať vieš ako potvrdiť, ona sama vie koľko tort do roka upečie a či tieto informácie vie jej ex nejako zneužiť. možno býva na dedine a všetci o nej vedia, že pečie torty ako na bežiacom páse, alebo býva v meste a nikto netuší, že torty pečie a možno upečie jednu do mesiaca, ale pokiaľ pečie vo veľkom a vie sa to o nej tak sa pohybuje na tenkom lade, či sa ti zdám alebo nezdám paranoidná.
musí si to sama zhodnotiť, ale na súde zatĺkať určite nie je tá správna cesta.

sisaha
8. dec 2012

@zuzana909 nie som ani lahkovazna, ani primitivna... treba si uvedomit, ze na sude sa tazko dokazuje ked niekto pracuje na cierno, tak si tu hadam nebudeme nahovarat, ze upecenie torty je hadam trestnym cinom...

gabinnaa
autor
8. dec 2012

@gabika2206 ahoj mala bude mat v januári 5 rokov plati mi výživne 50 eur pozor niesme manželia iba mame spolu dieta a už asi 3 roky spolu niesme na urade prace som zaevidovaná . podla mna je 50 eur malo všetko ide hore ja musim platit poistku malej a k tomu ešte aj domacnost atd...

gabinnaa
autor
8. dec 2012

@zuzana909 takže som z maleho mestečka a nie každy vie že pečiem torty inzerat nemam na torty nikde podaný ani by som to neurobila pečiem torty kamaratkam pre ich detičky ked maju sviatok do rodiny a sem tam aj znamym . Na sude určite nebude popierat že pečiem torty ja sa k tomu kludne priznam ale ja si zapýtam max. za suroviny a nič viac niekedy my daju tým čo pečiem viacej... som sa aj radila s jedným panom a on mi povedal že ked nemam nikde podaný inzerat ani nikde že za kolko pečiem a že beriem iba za suroviny akurat že fotky si davam na internet je to moja zaluba a trošku si privyrobenie ale ked si to tak zoberieme tak asi každy si priviraba doma ked je nejako viac zručnejši teda aspon u nas v meste

gabinnaa
autor
8. dec 2012

@ericka30 dakujem pekne za odpovede určite ste mi trošku pomohli a nad tým papierom som tiež rozmyšlala lebo ked som išla na taketo pojednavanie po ceste som mala tolko veci ktore tam poviem a ked prišlo na to tak mi to nejako z hlavy vypršalo takže teraz ten papier určite použije lenže neviem že či to možem aj v sudnej sieni vytiahnut ako tahak 😀 teraz mam na malinku 50 eur a podlla na je to malo pracu si hladam ale je to tažke v dnešnej dobe niečo najst. byvali je v podmienke už ani neviem za čo to ma mal zobratý vodičak za alkohol a buračku a to ešte zaplatil 600 eur pokutu takže ked ma na taketo veci prečo neprispeje aj malej...

sisaha
8. dec 2012

@gabinnaa nemas sa coho bat...pozri do tejto temy, raz som tam davala navod ako si urobit zoznam vydavkov. Nie celkom pekne mi to vsak zobralo. Prva suma je suma za rok, ktora sa vydelí poctom mesiacov v roku a vyjde ti mesacna suma potrebna na dieta. https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/mate-zoznam-vydavkov-dietata-k-ziadosti-o-vyzivne/

vyzivne si pytaj minimalne 150 eur.

zuzana909
8. dec 2012

@sisaha nerozumiem prečo si stále myslíš, že sa niečo ťažko dokazuje, ak niekto pečie každý deň a vo veľkom čo sa nedá dokázať???? ale nechajme to tak, lebo ako tvrdím kto chce niekoho potopiť tak cestu si vždy nájde.

@gabinnaa privyrobiť si môžeš do 500,- € ročne, ale ak už máš do roka viac ako 500,- € tak by si mala zdanovať a zdanovať. samozrejme je veľa takých čo si privyrábajú a berú za to peniaze a vedia si privyrobiť aj 500,- mesačne a ako som už veľa krát písala mali by mať na to živnosť, ale nemajú. koľko krát sa stane, že zamestnanec daňového úradu príde do obchodu a chce tovar bez DPH, takže o tom by bola dlhodobá diskusia, kto čo má robiť.

sisaha
8. dec 2012

@zuzana909 lebo si treba uvedomit, ze ona je nezamestnana mamicka..a takisto aj to, ze ta torta ma nejake naklady a po ich odpocitani sa da rozpravat o nejakom zisku (urcite nie horibilnom). Ak pecie pre deti kamaratok a nema to ako svoje zivobytie, tak tazko na sude dokazat, ze zaraba "obrovske" peniaze a teda jej narok na zvysenie vyzivneho je neopravneny..
A mylis sa, nemam zaujem ta potopit, len treba brat do uvahy vsetkko

gabinnaa
autor
8. dec 2012

@sisaha dakujem velmi peknee 🙂 🙂 🙂

sisaha
8. dec 2012

@gabinnaa nemas za co, do tej tabulky zahrn vsetko co ti napadne, aj to co tam nie je..(aj tie jednorazove vydavky 😉 )