Osvojenie dcérky manželom, ak bio otec nejaví záujem

mima89
15. apr 2014

Dcerku mam z predchadzajuceho vztahu, jej bio otec neprispieva vobec uz pomaly rok,podala som na neho trestne oznamenie,mala ho nepozna,nenavstevuje ju. Moj manzel by chcel dcerku osvojit, mala ho povazuje xa svojho otca:pozna ho od roku a pol. Teraz bude mat 4 roky. Mame nejaku sancu na sude ze nam osvojenie uznsju ked jej bio otec vobec nejavi zaujem a neplati??

betka_oli
15. apr 2014

ano, dokonca aj keby platil tak si ho moze manzel osvojit.mam kamarata, ktorý ma osvojenu dcerku. otec dievcatka nanu normalne prispieva.

mima89
autor
15. apr 2014

@betka_oli pretoze ta socialna pracovnicka, ktora nam spisuje navrh, nam vravela ze mozno ano, ale ze je mala sanca, ak bio otec nesuhlasi. A v pripade tvojej kamaratky bio otec suhlasil?

gumimaci
15. apr 2014

@mima89 idealne by bolo ak by suhlasil, ale pozor osvojenim dietata tvoj manzel prebera vsetky prava aj povinnosti rodica, a bude mat k dcerke vyzivovaciu povinnost. (to by na ex mohlo zabrat, ze uz nebude povinny platit vyzivne)
Ak nadalej nebude suhlasit, jedine najst pravnika zaoberajuceho sa rodinnym pravom, mozno v zavaznych pripadoch pozbavit rodica rodicovskych prav, a potom si podat navrh na sud na osvejenie dcery manzelom.

draik
15. apr 2014

Na osvojenie nie je potrebný súhlas rodičov osvojovaného maloletého dieťaťa ani súhlas maloletého rodiča maloletého dieťaťa, ak

a) počas najmenej šiestich mesiacov neprejavovali skutočný záujem o maloleté dieťa najmä tým, že ho nenavštevovali, neplnili si pravidelne a dobrovoľne vyživovaciu povinnosť k maloletému dieťaťu a nevynaložili úsilie upraviť si svoje rodinné a sociálne pomery tak, aby mohli osobne vykonávať starostlivosť o maloleté dieťa, ak im v prejavení záujmu nebránila závažná prekážka,

mima89
autor
15. apr 2014

@gumimaci vieme ze osvojenim prechadzaju povinnosti z ex na manzela,ale ved o to nam aj ide,ved k nemu nema ziaden vztah,ani by ho nespoznala..a vyzivne mi zaplatil len par krat mozno dokopy 6 krat aj to nie kazdy mesiac. Naposledy v maji 2013. Trestne oznamenie uz je podane od augusta no nic sa nezmenilo. Vzali sme sa v novembri s manzelom aj ked zijeme spolu dlhsie.

@draik cize je tam sanca?

betka_oli
16. apr 2014

ja sa mozem dnes spytat kamosky, ako to vybavovali, a ci bio otec suhlasil.k veceru ti napisem, alebo zajtra rano