Plánuje si manžel adoptovať vaše dieťa?

hedamaria
28. apr 2014

S partnerom sme niekoľko rokov a priam máme po svadbe. Môj teraz už manžel chce už dávnejšie adoptovať môjho syna z prvého manželstva. Biologický otec súhlasí. Pri sobáši sme zmenili synovo priezvisko, aby mal rovnaké s nami. Vysvetlili sme mu, že sme mali svadbu až teraz, ta preto. Onedlko sa má narodiť sestrička. Syn bude mať v
eptembri nástup dfo školy a chceli by sme, aby adopcia prebehla dovtedy. Plánujete niekto takúto adopciu alebo už s tým máte skúsenosti?
PS Pri zmene priezviska nezaniká vyživovacia povinnosť, ako si myslia niektoré mamičky, ale my sme sa už dohodli s biologickým otcom a už dávnejšie od neho nepýtame výživné.

kaktusik007
28. apr 2014

@hedamaria to, ze nepytate vyzivne, je sice akoze pekne, ale v skutocnosti bio ked vyzivne neplati, pacha trestny cin.

Daj navrh na sud na osvojenie. Do nastupu do skoly to asi nebude, ale urcite to stihnes kym dieta bude citat same rodny list - a to asi tak chces.

Inak, nie je nic horsie, ako ked si 13 rocne dieta pri nejakom tom lasovani po suflikoch a v papieroch najde rodny list s neznamym menom, alebo este lepsie - s napisom ze otec neznamy.....
Do tyzdna rodicia splasili novy rodny list kde ako otec bol manzel matky dietata -- nepytaj sa ma ako, ale bolo to este pocas CSFR.

hedamaria
autor
29. apr 2014

@kaktusik007 To, že nepýtame výživné je len medzinami. Veď niektorí expartneri sa o výške výživného dokážu dohodnúť aj sami medzi sebou. Návrh na adopciu bol podaný, ale ešte isto musíme riešiť dosť vecí na súde.

hedamaria
autor
29. apr 2014

@janka369 Ahoj, Janka, v inej diskusii na Modrom konikovi som čítala, že si aj ty vminulosti riešila adopciu dieťaťa manželom. Mohla by si mi, prosím, poradiť, čo robiť, aby to dobre prebehlo? Ďakujem.

aleka
11. máj 2014

treba podať na súd návrh na osvojenie mal. dieťaťa manželom matky, k tomu pripojiť aj súhlas otca - ex

salamamlieko07
28. máj 2015

ahoj, chcem sa vás opýtať..ako to je a ako mám postupovať, keď mám moje dieťa v pestúnskej starostlivosti stým, že by som chcela podať návrh na adopciu nakoľko s novým priateľom odchádzame do zahraničia, neviem ako mám postupovať, vedel by mi niekto v tomto poradiť?