Plat bývalého kvôli výživnému
Chcela by som si poziadat o zvysenie vyzivneho, dcera nastupila na druhy stupen zakladky. Vsade citam, ze vyska vyzivneho zavisi od prijmu otca a jeho majetkovych pomerov. Prosim Vas, tie ktore ste to uz riesili, ako ste zistili prijem alebo majetky vasich ex? Moj byvaly mi to sam od seba nepovie, menil pracu, zili sme na zapade, teraz sa prestahoval kusok do CR a tam ja jeho majetkove pomery nijako nezistim. Posledny sud bol pred 4 a pol rokom, plati 200 eur, syn ma od tej doby viac kruzkov a celkovo vacsie naklady. Ako a cim ste argumentovali na sude, ked vobec nic neviete o jeho situacii? Dakujem
@la_lotob mimochodom, ty si čo urobila pre vyššiu úroveň svojho dieťaťa? Okrem toho, že sa zaujímaš o to, že jeho nová žena má firmu a dobrý príjem. Ja chápem, že byť na dieťa sama je často náročné. Ale nie je mi sympatické, keď ženy len šmírujú, ako čo najviac vyťažiť z chlapa. Sama píšeš, že dcére kúpi čo dcéra chce, že je zaplatí dovolenku. Čiže žrgloš na dcéru evidentne nie je.
Ved si aj Ty najdi podnikatela, co je za vodou a budes mat pokoj, nebude, co zavidiet. Sama pises, ze kupuje aj naviac, na dovolenku ju vezme, ci Ti vadi, ze aj Ty nemozes na taku dovolenku?
@la_lotob Je to tak, že treba spísať náklady na dieťa a polovica z nich je výška výživného v tomto čase, o niekoľko rokov sa to môže znovu prehodnocovať. Keby sa on vyjadril, že s tým nesúhlasí napr. s 300€, tak by to musel zdôvodniť, ak má dosť vysoký plat, žeby mu to vyšlo /právnik si môže vyžiadať potvrdenie o jeho príjme/. A záleží to aj na ostatných vyživ.osobách, napr. ak by mal dieťa s novou ženou, tak aj nato prihliadajú.A môže sa atáť, že ani nemá nejaký vysoký príjem, keď to nie je jeho firma.
@pribinak ja nehovorím že právnik má zistiť náklady, nikde som to nepísala, treba sa naňho obrátiť lebo vie najlepšie ako rozumné spísať návrh a získať z toho maximum keď dotyčná nevie príjem protistrany. Vie aké sú možnosti a ako s tým pracovať
@la_lotob to že má teraz ženu a tým pádom aj jeho domácnosť má vyšší rjem, teba nemá čo zaujímať.....vyživovaciu povinnosť má otec nie jeho súčasná žena...okrem toho možno má v súčasnosti aj vyšší príjem ale možno mu pribudne ďaľšia vyživovacia povinnosť keďže má novú ženu😉 tým že pracuje v ženinej firme si to dobr ošetrili, lebo oficiálne bude jeho príjem možno ešte nižší ako v predch.období...zase nie je taký sprostý, aby si dal ofiálne vysoký plat(keďže robí u ženy) aby mu zvýšili výživné🙂takže agrmentovať môžeš len zvýšenžmi nákladmi na dieťa ktoré vieš aj dokázať....jeho aktuálne zvýšený úroveň je len vďaka jeho žene a t nemá žiadnu vyživovaciu povinnosť voči tvojmu dieťaťu
@la_lotob Pozri. Ja neviem ty chces vyzivne a sama nevies ake chces. Ak som dobre pochopila, teraz dostavas 200 eur a chces zvysit. Ani sa ti nedivim pri dnesnych cenach. Ale mam z teba pocit, ze ty by si kludne trvala ma vyznom aj 3000 eur, keby na to ex mal. A odovodnujes to tak, ze dcere budes kupovat drahsie tenisky ci platit kruzky v buducnosti, po odklepnuti toho nadstandardneho vyzivneho. A preco sa nechces uspokojit s priemernymi teniskami ci kruzkami? Ako ste zili spolu pred tymi 8 rokmi (ak som dobre pochopila)? Priemerne ci nadstandartne? Sama pises, ze tvojmu ex zivotna uroven rapidne stupla az po rozchode. Bohuzial, toto je jeho sikovnost. Dceru si berie, 200 eur su pekne alimenty, kupi jej lyziarsku vystroj, vezme na dovolenku. U neho ma nadstandartnu uroven, lebo si ju takto po rozvode (nie pred rozvodom) zabezpecil. On predsa nemoze madstandartnu uroven zabezpecoval dcere aj po rozvode a to v case, ked je dcera u teba. A to hlavne, ak ste ako rodina spolocne nadstandartne nikdy nezili. Po rozvode ste samostatne jednotky. Jemu sa dari, tebe evidentne nie. Zvys svoju uroven alebo hladaj nejakeho hlupaka, ktory ti nadstandartnu uroven poskytne. Tvojmu exovi sa to robit bohuzial nechce.
@kate211 lenze, ona chce tu exovu uroven... jeho nova zena ma, nech da...
@la_lotob vyzivne v prvom rade zalezi na výdavkoch dietata a az potom na prijíme. Baby tu tu dobre radia, ze si napis rovno do navrhu napr. 350€ a sud to potom posúdi.
@kate211 Ach, hladat pochopenie na MK, to je zas nieco. Ano, je uplne normalne, ze po rozvode si kazdy ide po svojom. Ale dieta zostava spolocne, ma dvoch rodicov a dieta sa ma podielat na zivote dvoch rodicov a to v pripade, ze sa im nadstandartne dari alebo nadstandartne nedari. A ako myslis to, ze u ex ma dcera nadstandartnu uroven a u mna ju mat nemusi? U mojho ex je dcera od rozvodu tak 10% casu (a to som este prehnala). A u mna je takmer celu dobu. Tento nepomer by mal nejako kompenzovat, nie? Vzhladom k jeho prijmom by sa mal o dceru postarat nadstandartne, nech je kdekolvek. A nie, nie je to len o aktualnych vydavkoch. Ak by sme si s dcerou aj vdaka vyzivnemu kupili lepsi byt, bude tam predsa aj dcera a takto sa jej zvysi zivotna uroven, na ktoru ma narok z titulu vysokej zivotnej urovne otca. Uz neviem co si mam mysliet. Matky bud nevedia na co maju narok ich deti alebo cielene chcu cloveka urazit ci strapnit. Bohvie preco.
@la_lotob ale sama si písala že nadštandard má vďaka svojej novej manželke ktorá má firmu a on u nej pracuje...a ona teda nie je povinná podieľať sa na životnej úrovni tvojho dieťaťa...to nie je že ex má firmu alebo niekde maká za nadštanddardný plat🙂jasne že ona svojmu novému mužovi dá dobre zarobiť, ale bola by veľmi zlá podnikateľka a veľmi sprostá dať mu oficiálne vysoký plat🙂hoavne ak vie že platí výživné🙂
@la_lotob
Ak vyjdú najavo nové skutočnosti, návrh počas konania upravíte. Nepočítal by som s tým, že by bežné výživné bolo extrémne vysoké, skôr by časť išla na tvorbu úspor pre dieťa.
Odporúčam zmeniť štýl komunikácie a zabudnúť na niečo také, že z výživného si Vy kúpite nový byt; výživné má slúžiť na potreby dieťaťa, nie rodiča, aj keď nie vždy to je tak.
@la_lotob Ja myslim, ze kazdy diskutujuci tu chape, ze chces zvysit vyzivne, lebo dcera ma narok. Problem je v tom, ze ty vystupujes tak, ze kludne by si bola schopna poziadat aj o 3000 eur, ak by na to ex mal. A este argumentujes tym, ze kludne by si bola schopna z toho kupit aj nehnutelnost, aby sa dcere skvalitnil zivot. Vies ako ludia vobec ziju? Tvoje vystupovanie mi pripada tak, ze si sa rozhodla, ze budes hladat osoby a dovody na to, aby mal voci tebe ci dcere niekto povinnost zabezpecovat nadstandart. Nie priemer, ale nadstandart. Nieviem kolko mas rokov a skusenosti, ale s hladanim osob, ktore by mali mat voci tebe nejake nadstandartne financne povinnosti ziskane nasilim, daleko nezajdes. Treba premyslat nad tym, ako si to zabezpecit sam a nie hladat dovody, preco by niekto mal nieco zabezpecit. To je taka nevyzrelost. Ale aj ta chapem, tento styl je najjednoduchsi a funguje na nom mnoho ludi.
@la_lotob no tak prrrrrr....
""Ak by sme si s dcerou aj vdaka vyzivnemu kupili lepsi byt, bude tam predsa aj dcera a takto sa jej zvysi zivotna uroven""
Vyzivne nie je na to, aby SI SI TY KUPILA NOVY BYT.
Ak ma muz nadstandardny plat, pytaj 350€ (ak mas take naklady na dceru) plus setrenie -- bude jej setrit do buducna. Na tieto peniaze ale ty nebudes mat dosah. Budu to € tvojej dcerky. Sudca ti neodklepne vysoke vyzivne len preto, ze ty chces.
jeho nová šéfka mu kludne mohla dať na papier minimalku,presne kvôli tomuto..akože ja ta chápem,ale podľa toho čo pises,dcére plati aj pomimo a brava ju na dovolenky,výlety…
@la_lotob
Napísala si, že si ho 10r nevidela, o jeho živote nevieš nič ani o jeho príjmoch..
Tak čo tu dookola riešiš ako sa mu darí a ze sa mu nadst darí.. To si len myslíš?
Véd podaj návrh, napíš dôvody napíš zmeny prečo žiadas zvýšiť.. Rozpis náklady, reálne náklady na dcéru a nechaj to na súd.
Ex sa dostaví predloží svoj príjem, svoje náklady.. Dolozi ako jej pomimo prispieva, dovolenky.. Nákupy.. A toto všetko súd zohľadní a bud ti odklepnu alebo nie..
Toto je postup.. Iný nie je.. A k čomu ti je jeho plat?
Keďže o ňom nič nevieš, ako žije, ako sa ma.. možno je jeho príjem nízky a zdvihnú ti na 220e.. Aj to sa môže stať.. Aby si ešte neodišla s dlhým nostekom..
Tak po prečítaní tejto diskusie som pochopila, prečo slobodné ženy nestoja až tak príliš o slobodných oteckov. Začnem si s takým a hneď bude menej peňazí, lebo ex..
Keď sa stará, pravidelne platí, čo viacej po ňom chces? Ako žiadať väčšie výživné na základe vyšších výdavkov či inflácie ok, ale na základe toho, ze si našiel partnerku?
Poziadaj si o 250 eur, to ti musia schvalit, kedze dieta je vacsie. Plus pridavky 60 eur, danove ulavy a si v pohode. Mas na dieta mesacne 310 eur plus. A to na dieta staci v pohode, teba uz nestoji nic. Ale cakat, aby ti ex zaplatil z vyzivneho byt, lebo s novou partnerkou si ja neviem co, vzali dom na hypoteku, ze ho kupia aj tebe a ze nova partnerka ti bude zo svojho prijmu prispievat na cudzie dieta, je trosku mimo. Ak chces vyssiu zivotnu uroven pre svoje dieta, tak si najdi lepsiu pracu, urob nieco pre tu uroven aj ty. Pripadne si najdi partnera aj ty. Idealne nejakeho bohateho, aby bola tvoja uroven este vyssia.
"dieta sa ma podielat na zivote dvoch rodicov a to v pripade, ze sa im nadstandartne dari"
Nechapem, rodicia mne aj mojim surodencom mohli poskytnut (vdakabohu) v detstve a mladosti standard a vsetci boli spokojni. To ak sa otcovi v praci/firme nejaky cas nadstandardne darilo, sa nenieslo v "zrazu nadstandardnom zivote" lebo nanho "mame narok" ,... 😄 O tom nas v ziadnej zivotnej prirucke nepoucil nikto... A ako vidim rozmyslanie a konanie niektorych rodicov tymto smerom - iba tymi "nadstandardnym narokmi" detom ublizuju. Zvlastne cele ponimanie veci.

@la_lotob ale veď ty môžeš do nákladov zahrnúť aj to, že chceš dcére kupovať 100 eurové tenisky. To ti nikto nezakazuje. Ale prispievať na ne musíš aj ty.