Prečo je dcéra predvolaná na prejednanie priestupku?
Ahojte mám dcéru už plnoletú no priznala sa mi k jednej veci čo s kamarátkou spravili . Mali čerstvých 18 rokov a išli do nákupného centra v našom meste zobrali nejaké veci v jednom obchode odtiaľ odišli a však išli ešte do druhého tam zobrali nejaké slnečne okuliare lenže predavačka si ich všimla zavolala policajtov oni sa priznali aj k tomu obchodu predtým … na polici spísali zápisnicu dostali blok na pokutu nezaplatenú na mieste.. a do 15 dni mali prísť uhradiť na postu tu pokutu… aj to bola uhradiť a myslela si že je koniec a poučila sa… nikdy predtým ani potom nic ďalšie nespravila.. lenze prišiel domov papier z okresného súdu
Vec : predvolanie na prejednanie priestupku….. nebudem vsetko písať len citujem časť : upovednujeme vás o začatí konania v priestupku proti majetku …. Ktorého ste sa mali dopustiť tým že ste v obchode dňa…. Odcudzili …. V hodnote 6€ dostavte sa na prejednanie priestupku ako obvinena..
Bolo to už vyše 3 rokov dozadu .. dcéra na to predvolanie prišla rozprávali sa o tom povedala že to bola najväčšia blbosť že chceli to s kamarátkou skúsiť a tak lenže neslo jej do hlavy prečo tam vlastne je keď dostala blokovú pokutu… a zistila že blokovú pokutu dostala len za prvý obchod … a ten druhy kde ich chytili kvôli tomu bola predvolana akurát si už nepamätá či aj tam dostala nejakú pokutu alebo nie proste tam prišla asi 20 minút sa tam rozprávali a odvtedy sa už nič ďalej neriešilo…
Baby prosím neodsudzujte skúste poradiť nevyznám sa do takýchto veci… čo znamená že bola predvolana na okresný súd na prejednanie krádeži v tom druhom obchode ? Je to vôbec týmto ukončené alebo to bude mať ešte nejakú “dohru” je to vyse 3 rokov dozadu… nechápem prečo jednu vec riešili pokutou blokovou a kvôli druhému obchodu musela ísť na okresný úrad
@mistymay33 takže po 5 rokoch by sa mali vymazať.. už sú to skoro 4 roky chvalabohu…
@mistymay33 len mi nejde do hlavy ta postupnosť keďže ona sa priznala pokial viem k obom na stanici hovorila kde presne išli a čo kde zobrali.. a blokovú pokutu dostala za ten kde ich ani nechytili… a prejednával sa obchod v ktorom ich chytili
@zuzinjan ďakujem moc za odpovede.. pôjdem tam s ňou nech si o to poziada… hovorí že na 90% tam dostala niečo dalsie zaplatiť lebo sa tam bavili s tými uradničkami že no aspoň vidíte že sa vám to vôbec neoplatilo..
No a ak by náhodou neplatila nič tak hovoríš, že by jej domov musel prísť ešte ďalší papier buď o nezaplatení alebo ďalšie predvolanie ? Za tie 3 skoro 4 roky by niečo prišlo ďalej ak by to nebolo ukončené však?
Vzhľadom k tomu, že sú to tri štyri roky, tak ten spis musí byť už uzavretý, tam je tiež lehota dokedy to musí byť uzavreté. Vyžiadajte si, budete vedieť viac. Za málo.
Má ústrižok zo šeku, čo zaplatila. Nech ide na políciu a vyžiada si kopiu dokladu, čo ona podpísala. Netreba sa báť. Vyrieši sa to. Tiež doklad-kopiu z okresného úradu.
Môže to napísať i na papier, ako sa to stalo, že ich vypočúvali, zaplatila pokutu komu... v akej sume...Spísali zápis, ktorý podpísala, kto bol prítomný. (policajt, úradníčky..)
@zuzinjan no tak boli sme tam bola tam veľmi ochotná a mila pani.. pozrela sa na to povedala že dcéra dostala pokarhanie musela zaplatiť trovy konania 16€ to je evidované ako uhradené a je to teda vyriešená vec.. že 5 rokov sa to eviduje a potom sa to vymazáva . Akurát to pokarhanie neviem či to sa niekde inde ešte zaznamenava či jej to neurobí problémy v budúcnosti to som sa už nestihla spýtať.
@zuzinjan prepáč že furt otravujem ešte túto jednu vec by som sa chcela spýtať.. to pokarhanie jej niekde pôjde? Škola / robota ? Či sa to proste niekde zaznamenáva.., to som sa zabudla spýtať
Pokarhanie je forma trestu, bola uznaná vinnou, vzhľadom k tomu, že zrejme skutok oľutovala nedostala pokutu ale pokarhanie. Čiže má zapísané pokarhanie nie pokutu.
@zuzinjan a to pokarhanie sa vymazáva po 5 rokoch ako priestupok ? Nevieš či to ide niekde aj do školy alebo tak ?
Mne na tom nesedí to, že si nepamätá, či platila pokutu po tom pojednávaní alebo nie...ja kebyže toto urobím (čo by sa nestalo, ale dajme tomu)...tak ten cirkus, polícia, pokuta, predvolanie atď. na to by som určite len tak ľahko nezabudla...určite by som si veeeeeľmi dlho pamätala na tú hlúposť, ktorú som urobila....a to by som si pamätala úplne všetko...ja ešte dodnes pamätám ako ma chytili ako 17 ročnú fajčiť na vlakovej stanici a dostala som pokutu a to už bolo skoro pred 20timi rokmi ... možno ti nepovedala všetko
Áno stále je to priestupok, je rozhodnuté že bola vinná to je to hlavné. Ak je neplnoletý obvinený, tak sa predvoláva aj rodič na pojednávanie (to by ti prišlo), plus kuratela a tam sa posiela rozhodnutie, ale pochopila som, že bola v čase spáchania skutku plnoletá, takže škola nie.
* to som sa zabudla spýtať *
Nebolo 21 ročnej dcére trápne, že s ňou chodí mama na úrad ako hovorkyňa?
Ju to vôbec trápi, alebo zaujíma? Alebo je to len tvoja aktivita?
Učíš ju samostatnosti a že sa svoje činy nesie následky, alebo mama všetky vybaví a vyrieši, tak ona nemusí premýšľať?
Chodievaš s ňu aj na preventívne prehliadky k lekárovi, či zvládne ísť sama?

Ako pisali vyssie: za jeden obchod -co zistili na mieste, dostala blokovu pokutu na mieste a tym to hasne. Druhy priestupok /ku ktoremu sa priznala neskor/ oznamili prislusnemu uradu, ktory je prislusny priestupok prejednat. Odtial prislo predvolanie. Tam dostala sek -ktory dodatocne zaplatila. Tym sa priestupkove konanie ukoncilo. To znamena, ze spachala dva priestupky. Nie je to trestny cin.