Predvolanie na súd a maródka

fantagiro31
17. mar 2012

Nemôžem sa dostaviť na súd, som PN. Neviete ako ďalej postupovať. Stačí im poslať mail? Či oskenovať PN ? problém je aj v tom, že
neviem , či v čase súdu už nebudem mať ukončenú PN. Tým pádom načo im mám oznámiť, že som PN a v deň súdu im oznamovať PN mi príde neseriozne, kedže som už teraz na PN.

liz_lemon
17. mar 2012

@fantagiro31
Odročovanie pojednávaní
Po 1. januári 2012 bude musieť účastník, ktorý navrhuje odročenie pojednávania, súdu oznámiť dôvod na odročenie pojednávania bez zbytočného odkladu po tom, čo sa o ňom dozvedel, alebo odkedy sa o ňom mohol dozvedieť, alebo s prihliadnutím na všetky okolnosti ho mohol predpokladať. Návrh na odročenie pojednávania musí obsahovať minimálne:
dôvod, pre ktorý sa navrhuje odročenie pojednávania,
deň, kedy sa účastník o dôvode dozvedel,
ak je to možné, uvedenie elektronickej adresy, telefaxu, alebo telefónu, na ktoré súd bezodkladne oznámi, ako návrh posúdil.
ak je dôvodom na odročenie pojednávania zdravotný stav účastníka alebo jeho zástupcu, návrh na odročenie pojednávania musí obsahovať aj vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav účastníka alebo jeho zástupcu neumožňuje účasť na pojednávaní. Za takéto vyjadrenie sa považuje vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že účastník alebo jeho zástupca nie je schopný sa bez ohrozenia života alebo závažného zhoršenia zdravotného stavu zúčastniť pojednávania (KLIKNITE SEM PRE POZRETIE VZORU).
Ak súd zistí, že existuje dôležitý dôvod na odročenie pojednávania, bez zbytočného odkladu informuje tých, ktorí boli predvolaní, alebo upovedomení. Súd spravidla uvedie deň, kedy sa bude konať nové pojednávanie. Dôvod pre odročenie sa uvedie v zápisnici, alebo poznamená v spise.
To však nie je všetko. Novela zavádza do oblasti odročovania pojednávaní aj sankčný mechanizmus. Ak teda súd rozhodne o odročení nariadeného pojednávania, na základe žiadosti účastníka z dôležitého dôvodu na jeho strane, pričom je irelevantné, či dôvod odročenia účastník zavinil, alebo bol výsledkom náhody, ktorá sa mu prihodila, bude mať účastník vystupujúci v konaní ako protistrana, ktorý sa dostavil na pojednávanie, právo od neho požadovať sumu 15 eur. To však nebude platiť, ak bude informovať včas súd a návrh na odročenie bude obsahovať požadované náležitosti a zároveň žiadosť o odročenie bude doručená súdu najneskôr tri dni pred termínom pojednávania. Právo požadovať 15 eur je limitované 15-dňovou lehotou, v ktorej si ho musí uplatniť na súde. Toto právo vznikne účastníkovi, ktorý sa dostavil na nariadené pojednávanie, aj v prípade, že dôvodom jeho odročenia bude neospravedlnená neprítomnosť účastníka vystupujúceho v konaní ako protistrana. Mierne iná situácia bude pri zastúpení advokátom. Účastník zastúpený advokátom prítomným na pojednávaní, ktoré bude odročené z dôvodu na strane zástupcu protistrany z radov advokátov, bude mať právo od účastníka ním zastúpeného požadovať sumu 100 eur.
O nárokoch na obe uvedené sumy rozhodne súd bez zbytočného odkladu na návrh. Takéto rozhodnutie súdu nebude mať vplyv na rozhodovanie o náhrade trov konania.
V intenciách odročovania pojednávaní mení novela aj doterajší fakultatívny mechanizmus rozhodovania o trovách konania, ktoré by inak neboli vznikli, ak ich spôsobili účastníci svojim zavinením, alebo ak tieto trovy vznikli náhodou, ktorá sa im prihodila, (§ 147 ods. 1 a 2 OSP) na obligatórny, a teda súd bude povinný uložiť účastníkom, svedkom, znalcom, či iným osobám úhradu trov konania, ktoré by inak neboli vznikli.

zdroj: www.najprao.sk

fantagiro31
autor
17. mar 2012

@liz_lemon ďakujem a nevieš či, ak by mi prišla kontrola zo socialnej poistovne to budú tolerovať? Nebudem takto doma celý deň, z dôvodu, že musím dieťa niekomu dať + zobrať,nechcem ho trepať na súd.( nemám auto, zlé spoje)

liz_lemon
17. mar 2012

@fantagiro31 to ti neviem povedat, skus sa obratit na socialnu poistovnu

fantagiro31
autor
18. mar 2012

@liz_lemon aj tak ďakujem, už som im napisala