Rozvod a odchod dieťaťa s matkou do zahraničia
Dobry den.
Chcem sa opytat ohladom dalsieho postupu v mojom probleme. Som v nefunkcnom manzelstve, hlboky dlhorocny citovy a vztahovy rozvrat. Odisiel som od manzelky a byvam naspat u rodicov. Mame spolu dceru, ktora ma 3 roky, je u matky, ja ju chodievam navstevovat, a beriem si ju cez vikendy. Vzhladom na manzelkine zamestnanie a to ze ostala sama tak okrem mna pomaha aj moja rodina, chodi ju strazit alebo ju nosi k nam ked manzelka nemoze ju zobrat zo skolky atd. Bavili sme sa o rozvode, manzelka je povodne z ineho mesta. Byva v meste v prenajme, kde po mojom odchode zostala sama. Povodne sme mali byt dohodnuti, ze ja budem sa starat o malu a budem s nou ako predtym, len nebudem partnersky a fyzicky s manzelkou. Vsetko by klapalo keby si nepostavila hlavu, ze ona to tu nevydrzi samotu a ze musi odist prec. Rodicov ma v zahranici a ti ju tam volaju, samozrejme aj s malou. A teraz sa chce cim skor rozviest, aby mohla vycestovat a nebralo sa to ako unos. Lenze ja s malou chcem byt a nezmierim sa s tym vidiet ju neviem kedy..........raz, dvakrat za rok.....mozno. Nechcem sa s nou odcudzit ale nemienim sa ani vratit do toho pekla k manzelke, viete prosim nejake rady alebo postupy co robit aby som mohol byt s malou, respektive aby zostala na Slovensku? Viem ze mozem natahovat rozvod, a viem ze mozem ziadat malu aj do svojej opatery, ale nechcel by som zajst do extremov, aj kvoli malej aj kvoli zbytocnym emociam, a nemam srdce ani malu zobrat matke, ako mama je dobra, len proste nedokazem malu ani len tak nechat ist prec............viem ze som to rozpisal trosku komplikovane ale vopred dakujem za Vase rady ako mam postupovat....
Prajem prijemny den.
Martin
@jabadaba vsetko vo vztahu je o tom,co od neho ocakavame. suhlasim,ze tato tema nie je o tebe ani o mne. toco piseme su len nase skusenosti.mozno pomozu niekomu v danej teme.takze je jasne,ze usa su trosku od ruky zaletiet si na kavicku.to uplne suhlasim.to je o tom,ze si treba ozaj dobre premysliet,ake to bude ked si chceme vytvorit rodinu v zahranici.a u teba to bolo naviac este podla toho co pises viac o neakceptacii podmienok ,v akych by si tam zila s partnerom.takze ozaj bolo dobre,ze si ten krok smerom k manzelstvu neurobila.to plne suhlasim.
u nas to bolo ine.ja som spoluvybrala s vtedy este buducim manzelom. podmenky ,za akych budem tam fungovat a kde.je jasne,ze ak by sme zili natrvalo v usa ci australii,bolo by to ine,ako zaletiet si na pokec s rodinou a komoskami .z krajiny,kde zijem sa to da uplne pohodlne zvladnut.
ta pomoc rodiny s detmi je v zapadnom svete brana inak ,ako na sk.a a toboz v usa.takze tie formy pomoci starych rodicov su inak brane.to si treba uvedomit.a tak ja k tomu ja aj pristupujem.vies,je dolezite ,aby rodina .co si vytvame v cudzine bola pre nas najväcsou podporou a oporou.aj ked lubis rodicov velmi a oni teba.a treba si samozrejme potom sama vytvorit podmienky stat na vlastnych nohach.ako sa hovori.ak by sa stalo nieco v rodine./umrtie,rozchod apod/.
vies,medzinarodny spor o dieta vznika vtedy,ak sa spravi zo strany rodicov chyba po pravnej a ludskej stranke.ako priklad sluzi to chovanie tej j slovenky,co pises.
to je typicky priklad.to,ci si rozdelili deti sice ja nepokladam za stastne riesenie,ale je to na nich.ale zasadnu chybu urobila,ak odnala to dieta bez suhlasu otca.neviem,ci to urobila.
ak ano,tak prave to je ten bod,ked konala nezodpovednea uplne hlupo.keby bola zasla na urad starostlivosti o deti/aj v usa funguju a na dobrej urovni/,tak by jej bol poskytnuta prinajmensom info,ako postupovbat dalej.je mozne,ze sudnou cestou si rozdelili deti.v usa to funguje casto takto.
kazda zena si musi uvedomit,ze ak ide zit do cudzej krajiny,musi poznat aspon zakladne jej zakony.,kulturu,zvyklosti a vedie do coho ide.
casto tie slovenky sa vobec nezaujimaju,ako budu fungovat v danej krajine.ako bude fungovat ich rodina,co vytvoria.a ake su mechnizmy pri uplatnovani si prava.a potom ,ked je problem,nevedia ho riesit priamo na mieste.a utekaju na sk.kde si myslia,ze v znamom prostredi budu mat viac vyhod pomoci.a to je ta zakladna chyba co robia.
@alice107 ano, aj ja to tak vidim, ze bolo dobre rozhodnut sa pre nie. S odstupom casu si casto hovorim, ze ako dobre. Nemalo by zmysel na silu sa vzdavat niecoho a prijimat nieco co bolo v rozpore s mojim presvedcenim a ocakavaniami. Ono, ja plne samostatne fungujem aj tu, okrem tej pomoci s detmi samozrejme. Ale to vnimam ako obojstrannu sluzbu - rodicia su strasne radi ak maju chvile s vnucatom len pre seba, varujuho, venuju sa mu, mna tym odbremenia, oni sa navzajom tesia. Ano, v USA by to bolo este o vacsej davke samostatnosti. Nooo, ktovie, mozno by som nabehla na ich model bez problemov, zas obracat sa viem, ale zrejme by mi bolo luto.
Ta baba co som spominala, tak tam boli este ine veci, z ktorych mi vyslo, ze riadnu kravinu spravil aj jej muz, oni sa tak nejak podrazili navzajom. Ona sa tahala domov, netusim preco, mali prebrate, ze aj on ju bude nasledovat spolu s deckami. Jej vizia bola vybavit pre neho pracu na SK. Prisli, mal viza, na obmedzene obdobie samozrejme, necakal, ze nemoze len tak prist a tvarit sa, ze sa jeho povinnosti vizove netykaju. Praca sa nevybavila, cas sa kratil a on, ani ona akosi nespomenuli viza. Starsie dieta robilo sceny, nechcelo tu byt. No a zrazu prisiel den d, jemu viza vyprsali, on osocil manzelku, ze mu nevybavila a ze sa teda vracia domov, Zhrabol starsie dieta a odisiel s tym, ze nech manzelka raci dojst za nim. Ja vravim, ze ak bol svojpravny, tak hadam sa mal aj on zaujimat o svoje viza. No, kazdopadne zaujimavy pristup. A stala sa taka vec, ze manzelka jednoducho za nim na spat nedosla aj s mladsim dietatom. Zostala, tu, zamestnala sa, dieta nastupilo do skoly a teraz sa natahuju. Jeho cela rodina na nu bryzga ako na velku podvodnicku, zo svojho pribuzneho spravili tazko podvedeneho chudacika. Podla mna ma na celej veci podiel aj on svojim nekonanim, ja vravim, ze v tom bol presne vyratany umysel.
@jabadaba presne ako si pisala.ak si mala co i len najmensiu pochybnost,ze model zivota v usa chces prijat,bolo uplne rozumne do manzelstva nevstupovat. pravdepodobne by si bola nabehla na ten ich system,ak ak by nebolo inej alternativy.ine by ti nezostavalo.vlastne si ten system ani nemala moznost poznat.tak je lepsie najskor nezaväzne poznat a potom sa rozhodnut.nie byt uz vtom a musiest to prijat za kazdu cenu.asi rozumies,co tym chcem povedat.
a presne to to robia tie slovenky velmi casto.nemaju ani najmensie ponatie,ako system zivota v danej krajine funguje.maju svoje predstavy a zaujzivane postoje z sk.a ked nie su schopne prijat model zivota v krajine,kde potom ziju,tak je problem.
prikladom moze byt vztah s rodinou manzela a ich predtavy ,ako by to malo fungovat.v eu a krajinekde zijem je kladena väcsia vaha na samostatnost deti .ci uz malych,ci dospelych.
rodica maju svoj vlastny zivot.to neznamena,ze deti nemiluju.ale na dochodku napriklad sa prestahuju uplne inde ako ziju ich deti.niekedy aj stovky kilometrov.alebo aj do cudziny.alebo cestuju:ale to neznamena,ze svoje vnucata nemaju radi a nechu byt s nimi.ale zivot a zivotny standard je nastaveny tak,ze o vnucata sa maju moznost ich rodicia postarat sami./su rozne druhy skolok,opatrovateliek a pod/.
no a slovenky casto chapu tento sposob zivota ich svokrovcov ci manazelovej rodiny ako nezaujem o dedi ,ci o ne same.
vela zavisi aj od toho,z akeho prostredia ten ich manzel pochadza. toto dost casto tiez podcenuju.velmi pekny pripad je tn j tebou popisovanej slovenky.tahal o ju domov na sk.je jedno,aky mal dovod.ale nemyslela na to,ze jej deti maju domov v usa.ako pises,starsiemu sa na sk nepacilo.a ona nedbala na jeho potreby a tak isto podcenila schopnostri svojho muza a okolnosti.je jasne,ze ak nemal vzdelanie,dobru slovencinu , tazko mohol najst pracu.takze turisticke viza sa skoncili a on musel odcestovat.obaja boli nezodpovedni..ak bol taky v manzelstve,nebolo to inak ani predtym.to nevidela? anevedela,ze on na sk bude mat problem uzivit rodinu?jasne,ako si napisala,obaja maju na tom,co sa stalo svoj podiel.on vsaK pravne neurobil chybu.oni ako manzelia mali spolocnu starostlivost o deti.a na sk bolo len na navsteve.takze on vzal dieta do jeho obyvykleho miesta pobytu.ale ona urobIla pravnu chybu.nenavratila dieta do jeho domova.takze ona mala pravo zostat.ale nie je dieta bez suhlasu otca.a o tomto je aj tato tema.takze z pravneho hladiska a aj z hladiska dietata ona pochybila.jasne,ze podNetov bolo vela.proste chcela zrejme ine podmienky,ako jej mohol on poskytnut.a vela krat je to prave o tomto.
vies aky mal byt postup?ona sa mala s dietatom vratit.a poziadat sud o zverenie deti ,ci dietata do starostlivosti a ziadat /ak sa s otcom deti nedohodla/ ,aby sud dal suhlas na jej vycestovanie aj s detmi na sk.
je jasne,ze ona svojim konanim dala muzovi do ruk zbran proti nej.takze ak to stale nie je uzatvorene,moze sa stat,ze sud nariadi vratenie dIietata.jej ide teraz o natahovanie casu.pretoze pocita s tym,ze sud teraz uz rozhodne,ze dieta moze zostat.kedze casom si vytvorilo väzby na sk.ale to to nebyva pravidlom.neda sa na to spoliehat.
a cele to je o tom,ze obaja boli lahkomyselni k zivotu a k detom.nepremyslela si,do coho ide.a vela sloveniek robi presne to iste.
@jabadaba presne ako si pisala.ak si mala co i len najmensiu pochybnost,ze model zivota v usa chces prijatbolo uplne rozumne do manzelstva nevstupovat. pravdepodobne by si bola nabehla na ten ich system.ak ak by nebolo inej alternativy.ine by ti nezostavalo.vlastne si ten system ani nemala moznost poznat.tak je lepsie najskor nezaväzne poznat a potom sa rozhodnut.nie byt uz vtom a musiet to prijat za kazdu cenu.asi rozumies,co tym chcem povedat.
a presne to to robia tie slovenky velmi casto.nemaju ani najmensie ponatie,ako system zivota v danej krajine funguje.maju svoje predstavy a zauzivane postoje z sk.a ked nie su schopne prijat model zivota v krajine,kde ziju,tak je problem.
prikladom moze byt vztah s rodinou manzela a ich predstavy ,ako by to malo fungovat.v eu a krajine kde zijem je kladena väcsia vaha na samostatnost deti .ci uz malych,ci dospelych.
rodica maju svoj vlastny zivot.to neznamena,ze deti nemiluju.ale na dochodku napriklad sa prestahuju uplne inde ako ziju ich deti.niekedy aj stovky kilometrov.alebo aj do cudziny.alebo cestuju:ale to neznamena,ze svoje vnucata nemaju radi a nechu byt s nimi.ale zivot a zivotny standard je nastaveny tak,ze o vnucata sa maju moznost ich rodicia postarat sami./su rozne druhy skolok,opatrovateliek a pod/.
no a slovenky casto chapu tento sposob zivota ich svokrovcov ci manazelovej rodiny ako nezaujem o deti ,ci o ne same.
vela zavisi aj od toho,z akeho prostredia ten ich manzel pochadza. toto dost casto tiez podcenuju.velmi pekny pripad je ten tebou popisovanej slovenky.tahalo ju domov na sk.je jedno,aky mala dovod.ale nemyslela na to,ze jej deti maju domov v usa.ako pises,starsiemu sa na sk nepacilo.a ona nedbala na jeho potreby a tak isto podcenila schopnostri svojho muza a okolnosti.je jasne,ze ak nemal vzdelanie,dobru slovencinu , tazko mohol najst pracu.takze turisticke viza sa skoncili a on musel odcestovat.obaja boli nezodpovedni.ak bol taky v manzelstve,nebolo to inak ani predtym.to nevidela? a nevedela,ze on na sk bude mat problem uzivit rodinu?jasne,ako si napisala,obaja maju na tom,co sa stalo svoj podiel.on vsak pravne neurobil chybu.oni ako manzelia mali spolocnu starostlivost o deti.a na sk bolo len na navsteve.takze on vzal dieta do jeho obvykleho miesta pobytu.ale ona urobIla pravnu chybu.nenavratila dieta do jeho domova.takze ona mala pravo zostat.ale nie je dieta bez suhlasu otca.a o tomto je aj tato tema.takze z pravneho hladiska a aj z hladiska dietata ona pochybila.jasne,ze podeetov bolo vela. chcela zrejme ine podmienky,ako jej mohol on poskytnut.a vela krat je to prave o tomto.
vies aky mal byt postup?ona sa mala s dietatom vratit.a poziadat sud o zverenie deti ,ci dietata do starostlivosti a ziadat /ak sa s otcom deti nedohodla/ ,aby sud dal suhlas na jej vycestovanie aj s detmi na sk.
je jasne,ze ona svojim konanim dala muzovi do ruk zbran proti nej.takze ak to stale nie je uzatvorene,moze sa stat,ze sud nariadi vratenie dIietata.jej ide teraz o natahovanie casu.pretoze pocita s tym,ze sud teraz uz rozhodne,ze dieta moze zostat.kedze casom si vytvorilo väzby na sk.ale to to nebyva pravidlom.neda sa na to spoliehat.
a cele to je o tom,ze obaja boli lahkomyselni k zivotu a k detom.nepremyslela si,do coho ide.a vela sloveniek robi presne to iste.
@thorheimdall ja by som to najma neriesila na MK, ale vyhladala by som dobreho pravnika. A to co najskor. Mnohym problemom a zlym situaciam sa prave tym, ze clovek sa vhodne poradi a prip. necha zastupovat vyriesi.
Drzim ti palce, nech to dopadne k spokojnosti vsetkych troch.
@jabadaba ona ma rodicov v zahranici len pracovne, je slovenka, len z ineho mesta, a najblizsich - rodicov ma v zahranici. Prisla za mnou slobodne, zila tu slobodne, a nikdy som ju nenutil, podporil som ked sa dalo ale o tom nebudem presviedcat je to na dlhe rozpisovanie a je to sukromna vec, nebudem ani zo seba ci rodiny robit svatych, ani ju ociernovat, matka je to dobra a to je podstatne...len kedze mala je tu od malicka, svokrovcov bola zvyknuta vidat obcas, hovorit s nimi na dialku webky atd....ale vacsinu zivota prezila tu, aj kamaratky aj oblubenu skolku ma tu....a podla mna nejake zahranicie plno cudzincov, nejaka jedna izbicka a mama co chodi niekam umyvat taniere, ked tu mala lepsiu robotu, cistejsiu, sice za slovensky plat ale mala, na vydavkoch a prispievani sme sa tiez dohodli a to niesom este ani rozvedeny, kazdy mesiac posielam na svoj prijem nadstandartnu sumu oproti tomu co by mi urcil sud, plus vsetky spolocny vydavky a uvery som si nechal na sebe, lebo viem ze ked cez tyzden je s malou ona a chce s nou byt tak ju tym nebudem zatazovat, musi predsa platit aj stravu, skolky, byvania..........len za to vsetko chcem obcas byt s malou, stretavat sa s nou a davat jej aj otca............myslim ze nechcem tak vela.....
Dobry den,potrebovala by som poradit ci naozaj by som nemohla vycestovat s dietatom mimo SR ked nie sme este s manzelom rozvedeny..Detska kuratorka mi povedala ze mozem ale musim to oznamit otcovi..tak neviem ci je to uz po novom,alebo nemala spravnu znalost..dakujem
Ahoj volam sa Robert,som zo Zvolena ,,mam 42 rokov,chcem sa opytat niekoho,kto bude rozumiet tomu co napisem,ci by mi na moj email:robertpetro@centrum.sk nenapisal/la, ci moze matka odist z detmi do zahranicia,ktorej nase deti boli zverene do vychovy.Ja mam sudne deti v Sobotu a v Nedelu,ked ich ale zoberie 500km prec,uz snimi nebudem vobec a peniaze nemam aby som mohol chodievat tak daleko za nimi.Nemam peniaze na Pravnika,preto ak niekto rozumie tomu mohli by ste mi odpisat na moj email?Nechcem prist o deti,mame ku sebe velmi silny citovy vztah a ked odide aj snimi,odide aj moj zivot.Viete nejake paragrafy z ktorymi sa da ohanat?Prosim je to surne odpiste mi,ak tomu rozumiete.Dakujem
Ahojte.Mam dcerku s partnerske vztahu.Je zverana do mojej starostlivosti.Chcem snu odist zit do Talianska,ale jej otec stim nesuhlasi.Potrebujem jeho suhlas?Nema sudom urcene navstevy.Chodi za nou raz mesacne,na par hodin.Vie mi tu niekto poradit,co mam robit?
@thorheimdall ako si prosim ta dopadol s odchodom dcerky za hranice? Napis prosim ta nejake info ako sa Vam dari...

@alice107 nie, asi si to nepochopila nespravne, ja si myslim aspon, ze by som casom trpela odlucenim od rodiny. Tym vzdanim sa rodiny som mala na mysli rozhodnutie zit v krajine dost vzdialenej na to, aby bolo mozne udrziavat aspon sporadicke kontakty. Ono, nie ze by som nevedela prestrihnut pupocnu snuru s rodinou, to vobec nie, ale chybali by mi, potrebujem ich, uz len vedomie, ze su tu, mozem k nim zabehnut ak treba, ma tesi. Toto by som nemala v USA. Bola by som odkazana cisto na "manzelovu" rodinu. Kto vie ake vztahy by som mala s celou jeho rodinou, jeho otec bol skvely, jeho stari rodicia, s ktorimi som este roky po rozchode v kontakte tiez, ale napr. jeho mama, ta ma nemusela. A si teraz vezmi. Si daleko, nemozes len tak sadnut na lietadlo a ist k mame na kavicku ucinit za dost istej forme psychohygieny. Za dalsie. Tu mam uzasnu pomoc rodicov aj co sa deti tyka, tam by som to nemala. Ale tak toto su uz take moje uvahy ex post, ze co by bolo keby. Rozisli sme sa pre zasadnejsie nezhody ako len otazka rodiny. Ja som nechcela zit na vidieku, kde sa vrany otacaju, on nechcel zit vo velkomeste, pricom ja som mestsky clovek. Mne ta krajina cela nerezala svojou kulturou, jeho sa to dotykalo.
Ked uz spominas tie slovenky a cesky a neznalost. Noooo, prave rodina mojho byvaleho snubenca, o ktorom pisem vyssie, riesi momentalne zapeklitu siotuaciu. Tiez k nim bola privydata slovenka, roky rokuce tam zila, ma dve deti. Neviem co sa stalo, zrazu sa po rokoch pobalila, vzala jedno dieta a odisla na SK. Riesia to sudami. Neschvalujem to co spravila, kedze rozdelila surodencov, uz starsie dieta si muselo zvykat na inu kulturu, iny jazyk, je bez otca, sestry. Potialto je jej konanie od veci. Ale viem ja co sa stalo? Zrejme to nebola nejaka banalita, pre ktoru sa po rokoch dvihne a toto spravi. To dieta tu uz nastupilo aj do skoly. Takze ano, mas pravdu v tom, ze takto urcite sa to riesit nema. Cisty nepremysleny skrat.
U teba je strasne fajn, ze si v takej dostupnosti, aby si na tu otocku zvladla ist.
Kazdopadne, o mne tato tema nie je, ja som v konecnom dosledku velmi rada ako som sa rozhodla a som spokojna. Uz len s ohladom na to, ze nie vzdy veci vyjdu a ja nebudem musiet riesit medzinarodny spor o deti ak by nahodou....